Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Pedofile w Kościele
Cytuj: Jaki kontakt z rzeczywistością maja młodzi seminarzyści? A jaki Ty masz kontakt z rzeczywistoscia seminaryjna? Cytuj: Kampanie?? Czy przy wyborze do rad parafialnych w KK poza Polską są jakies kampanie wyborcze?? (W Polsce w KK radę wybiera proboszcz) Poza Polska sa kampanie wyborcze do rad parafialnych i wybory sa demokratyczne.
|
Pn maja 20, 2013 21:36 |
|
|
|
 |
Danka
|
Kozioł napisał(a): (W Polsce w KK radę wybiera proboszcz) Coś masz nieaktualne dane. Mieszkam w Polsce, należę do Kościoła Katolickiego i jestem członkiem Rady Parafialnej z wyboru parafian, a nie z nominacji proboszcza.
_________________ Obróć twarz ku słońcu-a cień zostanie z tyłu
|
Pn maja 20, 2013 21:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Danka napisał(a): Kozioł napisał(a): (W Polsce w KK radę wybiera proboszcz) Coś masz nieaktualne dane. Mieszkam w Polsce, należę do Kościoła Katolickiego i jestem członkiem Rady Parafialnej z wyboru parafian, a nie z nominacji proboszcza. Bo proboszcz na to pozwolił. On decyduje czy i w jakiej formie bedzie wybiarana i działała rada parafialna.
|
Pn maja 20, 2013 22:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Cytuj: Kampanie?? Czy przy wyborze do rad parafialnych w KK poza Polską są jakies kampanie wyborcze?? (W Polsce w KK radę wybiera proboszcz) Poza Polska sa kampanie wyborcze do rad parafialnych i wybory sa demokratyczne. Znamy się na tyle, ze wybieramy osoby gone zaufania. Nie słyszałem takze aby gdzies w ramach UMC w Europie były prowadzone kampanie wyborcze.
|
Pn maja 20, 2013 22:21 |
|
 |
Barnaba
|
Koziole, nie zrozum mnie źle; szanuję metodystów (obok baptystów to w większości zborów naprawdę porządni protestanci, choć może zbyt prozeliccy jak na mój gust). Ale jak widzę że ktoś zaczyna wchodzić na obroty w stylu "a w Kościele Katolickim to..." tak jakby u niego w wyznaniu podobne rzeczy się nie działy to od razu część szacunku mi przechodzi... Więc dbaj o to, bym mógł szanować Twoje wyznanie.
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Pn maja 20, 2013 23:31 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Barnaba napisał(a): JedenPost napisał(a): Nie bardziej niż powinno być chrześcijaninowi nazywającemu drugiego człowieka "hieną". Jakże śmieszą mnie świętoszkowaci (...) którzy świętoszkowatość stosują tak daleko, jak jest im wygodnie. Mnie z kolei wybiegi, kiedy ktoś wymyślając co się da, byle nie nazwać przestępcy przestępcą, posuwa się do ciągłego powtarzania "hiena, hiena" żeby nie zasugerować - co? Że nie należy się tym przypadkiem zajmować, bo przecież nie ludzi zastraszał, tylko jakieś "hieny"?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt maja 21, 2013 5:28 |
|
 |
Danka
|
Kozioł napisał(a): Bo proboszcz na to pozwolił. On decyduje czy i w jakiej formie bedzie wybiarana i działała rada parafialna. Z tego co mi wiadomo, to w diecezji katowickiej - biskup a nie proboszcz (nie wiem jak w innych diecezjach) więc znowu "strzał kulą w płot"
_________________ Obróć twarz ku słońcu-a cień zostanie z tyłu
|
Wt maja 21, 2013 5:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Danka napisał(a): Kozioł napisał(a): Bo proboszcz na to pozwolił. On decyduje czy i w jakiej formie bedzie wybiarana i działała rada parafialna. Z tego co mi wiadomo, to w diecezji katowickiej - biskup a nie proboszcz (nie wiem jak w innych diecezjach) więc znowu "strzał kulą w płot" Do nikogo nie strzelam. Wskazuję na różnice organizacyjne i mentalne. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. w tym wątku jest opisany przypadek, gdy matki rok po wyroku prosiły biskupa KK aby zmienił im proboszcza pedofila (dostał w końcu awans). W dotychczasowej praktyce KK w Polsce bardzo rzadko ksiądz żegnał się z sutanną po wyroku sądu. Gdy zamiast do sądu kierowano się o pomoc do Kościoła, to małe były szanse na cos innego niż rekolekcje dla księdza i przeniesienie go do innej parafii. W dodatku KEP nie ma zielonego pojęcia jaka jest skala pedofilii w KK, bo zadnych danych nie zbiera i zbierać nie chce. Na razie opracowała lekarstwo nie znając rozmiaru ani rodzaju choroby. Zero wiedzy i zero przejrzystości działań, zero konsekwencji.
|
Wt maja 21, 2013 7:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Powołanie, funkcjonowanie rad parafialnych normuje Kodeks Prawa Kanonicznego 536, 537. Nie jestem przekonana, że kurie nie posiadają danych personalnych o występkach księży. Nie reagują w sposób formalny w jedności z organami ścigania państwa z powodu wypaczonego pojęcia "bronienia" Kościoła, co niestety rykoszetem uderza w Kościół.
|
Wt maja 21, 2013 7:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Barnaba napisał(a): Koziole, nie zrozum mnie źle; szanuję metodystów (obok baptystów to w większości zborów naprawdę porządni protestanci, choć może zbyt prozeliccy jak na mój gust). Ale jak widzę że ktoś zaczyna wchodzić na obroty w stylu "a w Kościele Katolickim to..." tak jakby u niego w wyznaniu podobne rzeczy się nie działy to od razu część szacunku mi przechodzi... Więc dbaj o to, bym mógł szanować Twoje wyznanie. KK jest Kościołem bezsprzecznie dominującym w Polsce i mającym ogromne oddziaływanie na społeczeństwo, bezposrednio na otoczenie kazdego z nas. Nie dziw się, ze w związku z tym rany KK (które najczęściej sam sobie zadaje) bolą mnie jak własne. I nie wyłączaj mnie z dyskusji tylko dlatego, ze jestem w Kościele mikroskopijnym w skali naszego kraju.
|
Wt maja 21, 2013 7:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Nie jestem przekonana, że kurie nie posiadają danych personalnych o występkach księży. KEP nie ma o tym żadnego pojęcia, co sam w oświadczeniu przyznał. Lokalna wiedzę posiadają poszczególne diecezje, a od niedawna o procesach powiadamiana jest Kongregacja. Alus napisał(a): Nie reagują w sposób formalny w jedności z organami ścigania państwa z powodu wypaczonego pojęcia "bronienia" Kościoła, co niestety rykoszetem uderza w Kościół. Zgoda, była komuna. Lecz dawno się juz skończyła, a rekolekcjami i zmianą parafii pedofila się nie "wyleczy". Nie rozumiem dlaczego nie sa usuwani z kapłaństwa KK nawet pedofile z wyrokami sądowymi.
|
Wt maja 21, 2013 7:58 |
|
 |
pilaster
|
Kozioł napisał(a): Dotychczas żaden pedofil nie został ordynowany. Co najwyżej żaden nie został zdemaskowany.  Widać u metodystów ukrywa się przestępców, zaciera ślady i mataczy w stopniu nieporównywalnie większym niż u katolików. Cytuj: matki rok po wyroku prosiły biskupa KK aby zmienił im proboszcza pedofila (dostał w końcu awans). Gdyby faktycznie był pedofilem, toby dostał wyrok, a nie awans. Czyli zarzuty zostały wyssane z palca. Jak zwykle 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt maja 21, 2013 8:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): Gdyby faktycznie był pedofilem, toby dostał wyrok, a nie awans. Czyli zarzuty zostały wyssane z palca. Jak zwykle  Nie mieści ci się to w głowie? Mi także nie. Przypadek był wspomniany w tym wątku nawet chyba dwukrotnie. Dostał wyrok i dostał awans. Podać nazwisko?
|
Wt maja 21, 2013 8:41 |
|
 |
Barnaba
|
Kozioł napisał(a): Barnaba napisał(a): Koziole, nie zrozum mnie źle; szanuję metodystów (obok baptystów to w większości zborów naprawdę porządni protestanci, choć może zbyt prozeliccy jak na mój gust). Ale jak widzę że ktoś zaczyna wchodzić na obroty w stylu "a w Kościele Katolickim to..." tak jakby u niego w wyznaniu podobne rzeczy się nie działy to od razu część szacunku mi przechodzi... Więc dbaj o to, bym mógł szanować Twoje wyznanie. KK jest Kościołem bezsprzecznie dominującym w Polsce i mającym ogromne oddziaływanie na społeczeństwo, bezposrednio na otoczenie kazdego z nas. Nie dziw się, ze w związku z tym rany KK (które najczęściej sam sobie zadaje) bolą mnie jak własne. I nie wyłączaj mnie z dyskusji tylko dlatego, ze jestem w Kościele mikroskopijnym w skali naszego kraju. Nie to napisałem, z czym polemizujesz. Przeczytaj ponownie i spróbuj raz jeszcze  Cytuj: Nie mieści ci się to w głowie? Mi także nie. No właśnie. Załóżmy że przypadek jest prawdziwy - i coś takiego nie mieści się nam w głowie. Na jakiej podstawie Ty ekstrapolujesz zachowanie Twojego wyznania w Polsce, skoro nie było w Waszej nielicznej w Polsce grupie takiej sprawy, a za granicą (gdzie jest Was więcej) bynajmniej metodyści nie zachowywali się tak, jak sobie wymarzyłeś?
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Wt maja 21, 2013 8:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus i Koziol moge Wam przyznac racje. Zgoda co do przypadkow ukrywania pedofili itd. Tylko, ze ta dyskusja nie za bardzo ma sens gdyz tak naprawde niewiele wiemy. W innych krajach diecezje prowadza oficjalne statystyki, tak samo konferencje biskupow. Policja ma rowniez takowe statystyki. Prowadzi sie je dokladnie podajac liczbe podejrzanych i udowodnione przypadki. Powolane sa wspolne komisje panstwowo-koscielne zlozone z bieglych (psychologowie, pedagodzy, seksuolodzy itp.), ktore badaja tego typu przypadki i moga stwierdzic, czy oskarzenie jest uzasadnione czy jest wyssane z palca. Wynika z nich, ze procent ksiezy pedofilow jest znikomy w porownaniu z innymi grupami (rodzice, krewni, trenerzy, nauczyciele). Marna to oczywiscie pociecha ale przynajmniej zadaje to klam histerii, ze jak pedofil to na pewno ksiadz. W Polsce czegos takiego niestety nie mamy i stad mozemy sobie tylko gdybac. Stawianie tezy, ze Kosciol w Polsce nie reaguje na przypadki pedofilii lub konsekwentnie nie karze za te czyny jest moim zdaniem wrozeniem z fusow. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze jak nie ma jawnosci, jesli jest cos przemilczane to daje to asumpt do jakichs spekulacji i podejrzen. KPK przewiduje kare wydalenia ze stanu duchownego za pedofilie. Cytuj: Nie jestem przekonana, że kurie nie posiadają danych personalnych o występkach księży. Nie reagują w sposób formalny w jedności z organami ścigania państwa z powodu wypaczonego pojęcia "bronienia" Kościoła, co niestety rykoszetem uderza w Kościół. Jak w sposob formalny w jednosci z organami scigania ma reagowac kuria???
|
Wt maja 21, 2013 8:57 |
|
|
|