Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 3:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość
Post Re: Pedofile w Kościele
Cytuj:
Jaki kontakt z rzeczywistością maja młodzi seminarzyści?

A jaki Ty masz kontakt z rzeczywistoscia seminaryjna?

Cytuj:
Kampanie??
Czy przy wyborze do rad parafialnych w KK poza Polską są jakies kampanie wyborcze??
(W Polsce w KK radę wybiera proboszcz)

Poza Polska sa kampanie wyborcze do rad parafialnych i wybory sa demokratyczne.

Pn maja 20, 2013 21:36

Kozioł napisał(a):

Coś masz nieaktualne dane. Mieszkam w Polsce, należę do Kościoła Katolickiego i jestem członkiem Rady Parafialnej z wyboru parafian, a nie z nominacji proboszcza.

Pn maja 20, 2013 21:38
Danka napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Coś masz nieaktualne dane. Mieszkam w Polsce, należę do Kościoła Katolickiego i jestem członkiem Rady Parafialnej z wyboru parafian, a nie z nominacji proboszcza.

Bo proboszcz na to pozwolił. On decyduje czy i w jakiej formie bedzie wybiarana i działała rada parafialna.

Pn maja 20, 2013 22:15
bramin napisał(a):
Cytuj:
Kampanie??
Czy przy wyborze do rad parafialnych w KK poza Polską są jakies kampanie wyborcze??

Poza Polska sa kampanie wyborcze do rad parafialnych i wybory sa demokratyczne.

Znamy się na tyle, ze wybieramy osoby gone zaufania.
Nie słyszałem takze aby gdzies w ramach UMC w Europie były prowadzone kampanie wyborcze.

Pn maja 20, 2013 22:21

Koziole, nie zrozum mnie źle; szanuję metodystów (obok baptystów to w większości zborów naprawdę porządni protestanci, choć może zbyt prozeliccy jak na mój gust). Ale jak widzę że ktoś zaczyna wchodzić na obroty w stylu "a w Kościele Katolickim to..." tak jakby u niego w wyznaniu podobne rzeczy się nie działy to od razu część szacunku mi przechodzi... Więc dbaj o to, bym mógł szanować Twoje wyznanie.

Pn maja 20, 2013 23:31

Barnaba napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Nie bardziej niż powinno być chrześcijaninowi nazywającemu drugiego człowieka "hieną".

Jakże śmieszą mnie świętoszkowaci (...) którzy świętoszkowatość stosują tak daleko, jak jest im wygodnie.

Mnie z kolei wybiegi, kiedy ktoś wymyślając co się da, byle nie nazwać przestępcy przestępcą, posuwa się do ciągłego powtarzania "hiena, hiena" żeby nie zasugerować - co? Że nie należy się tym przypadkiem zajmować, bo przecież nie ludzi zastraszał, tylko jakieś "hieny"?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt maja 21, 2013 5:28

Kozioł napisał(a):
Bo proboszcz na to pozwolił. On decyduje czy i w jakiej formie bedzie wybiarana i działała rada parafialna.

Z tego co mi wiadomo, to w diecezji katowickiej - biskup a nie proboszcz (nie wiem jak w innych diecezjach) więc znowu "strzał kulą w płot"

Wt maja 21, 2013 5:49
Danka napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Z tego co mi wiadomo, to w diecezji katowickiej - biskup a nie proboszcz (nie wiem jak w innych diecezjach) więc znowu "strzał kulą w płot"

Do nikogo nie strzelam. Wskazuję na różnice organizacyjne i mentalne. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. w tym wątku jest opisany przypadek, gdy matki rok po wyroku prosiły biskupa KK aby zmienił im proboszcza pedofila (dostał w końcu awans). W dotychczasowej praktyce KK w Polsce bardzo rzadko ksiądz żegnał się z sutanną po wyroku sądu. Gdy zamiast do sądu kierowano się o pomoc do Kościoła, to małe były szanse na cos innego niż rekolekcje dla księdza i przeniesienie go do innej parafii. W dodatku KEP nie ma zielonego pojęcia jaka jest skala pedofilii w KK, bo zadnych danych nie zbiera i zbierać nie chce. Na razie opracowała lekarstwo nie znając rozmiaru ani rodzaju choroby. Zero wiedzy i zero przejrzystości działań, zero konsekwencji.

Wt maja 21, 2013 7:46
Powołanie, funkcjonowanie rad parafialnych normuje Kodeks Prawa Kanonicznego 536, 537.
Nie jestem przekonana, że kurie nie posiadają danych personalnych o występkach księży.
Nie reagują w sposób formalny w jedności z organami ścigania państwa z powodu wypaczonego pojęcia "bronienia" Kościoła, co niestety rykoszetem uderza w Kościół.

Wt maja 21, 2013 7:48
Barnaba napisał(a):
Koziole, nie zrozum mnie źle; szanuję metodystów (obok baptystów to w większości zborów naprawdę porządni protestanci, choć może zbyt prozeliccy jak na mój gust). Ale jak widzę że ktoś zaczyna wchodzić na obroty w stylu "a w Kościele Katolickim to..." tak jakby u niego w wyznaniu podobne rzeczy się nie działy to od razu część szacunku mi przechodzi... Więc dbaj o to, bym mógł szanować Twoje wyznanie.

KK jest Kościołem bezsprzecznie dominującym w Polsce i mającym ogromne oddziaływanie na społeczeństwo, bezposrednio na otoczenie kazdego z nas. Nie dziw się, ze w związku z tym rany KK (które najczęściej sam sobie zadaje) bolą mnie jak własne. I nie wyłączaj mnie z dyskusji tylko dlatego, ze jestem w Kościele mikroskopijnym w skali naszego kraju.

Wt maja 21, 2013 7:52
Alus napisał(a):
Nie jestem przekonana, że kurie nie posiadają danych personalnych o występkach księży.
KEP nie ma o tym żadnego pojęcia, co sam w oświadczeniu przyznał. Lokalna wiedzę posiadają poszczególne diecezje, a od niedawna o procesach powiadamiana jest Kongregacja.
Alus napisał(a):
Nie reagują w sposób formalny w jedności z organami ścigania państwa z powodu wypaczonego pojęcia "bronienia" Kościoła, co niestety rykoszetem uderza w Kościół.
Zgoda, była komuna. Lecz dawno się juz skończyła, a rekolekcjami i zmianą parafii pedofila się nie "wyleczy". Nie rozumiem dlaczego nie sa usuwani z kapłaństwa KK nawet pedofile z wyrokami sądowymi.

Wt maja 21, 2013 7:58

Kozioł napisał(a):
Dotychczas żaden pedofil nie został ordynowany.

Co najwyżej żaden nie został zdemaskowany. :roll: Widać u metodystów ukrywa się przestępców, zaciera ślady i mataczy w stopniu nieporównywalnie większym niż u katolików. :roll:
Cytuj:
matki rok po wyroku prosiły biskupa KK aby zmienił im proboszcza pedofila (dostał w końcu awans).

Gdyby faktycznie był pedofilem, toby dostał wyrok, a nie awans. 8)

Czyli zarzuty zostały wyssane z palca. Jak zwykle :roll:

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt maja 21, 2013 8:32
pilaster napisał(a):
Gdyby faktycznie był pedofilem, toby dostał wyrok, a nie awans. 8)

Czyli zarzuty zostały wyssane z palca. Jak zwykle :roll:

Nie mieści ci się to w głowie? Mi także nie.

Przypadek był wspomniany w tym wątku nawet chyba dwukrotnie. Dostał wyrok i dostał awans. Podać nazwisko?

Wt maja 21, 2013 8:41

Kozioł napisał(a):
Barnaba napisał(a):

KK jest Kościołem bezsprzecznie dominującym w Polsce i mającym ogromne oddziaływanie na społeczeństwo, bezposrednio na otoczenie kazdego z nas. Nie dziw się, ze w związku z tym rany KK (które najczęściej sam sobie zadaje) bolą mnie jak własne. I nie wyłączaj mnie z dyskusji tylko dlatego, ze jestem w Kościele mikroskopijnym w skali naszego kraju.
Nie to napisałem, z czym polemizujesz. Przeczytaj ponownie i spróbuj raz jeszcze :)

Cytuj:
Nie mieści ci się to w głowie? Mi także nie.
No właśnie.
Załóżmy że przypadek jest prawdziwy - i coś takiego nie mieści się nam w głowie.
Na jakiej podstawie Ty ekstrapolujesz zachowanie Twojego wyznania w Polsce, skoro nie było w Waszej nielicznej w Polsce grupie takiej sprawy, a za granicą (gdzie jest Was więcej) bynajmniej metodyści nie zachowywali się tak, jak sobie wymarzyłeś?

Wt maja 21, 2013 8:47
Alus i Koziol

moge Wam przyznac racje.
Zgoda co do przypadkow ukrywania pedofili itd.
Tylko, ze ta dyskusja nie za bardzo ma sens gdyz tak naprawde niewiele wiemy.

W innych krajach diecezje prowadza oficjalne statystyki, tak samo konferencje biskupow. Policja ma rowniez takowe statystyki. Prowadzi sie je dokladnie podajac liczbe podejrzanych i udowodnione przypadki.

Powolane sa wspolne komisje panstwowo-koscielne zlozone z bieglych (psychologowie, pedagodzy, seksuolodzy itp.), ktore badaja tego typu przypadki i moga stwierdzic, czy oskarzenie jest uzasadnione czy jest wyssane z palca.

Wynika z nich, ze procent ksiezy pedofilow jest znikomy w porownaniu z innymi grupami (rodzice, krewni, trenerzy, nauczyciele). Marna to oczywiscie pociecha ale przynajmniej zadaje to klam histerii, ze jak pedofil to na pewno ksiadz.

W Polsce czegos takiego niestety nie mamy i stad mozemy sobie tylko gdybac.

Stawianie tezy, ze Kosciol w Polsce nie reaguje na przypadki pedofilii lub konsekwentnie nie karze za te czyny jest moim zdaniem wrozeniem z fusow. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze jak nie ma jawnosci, jesli jest cos przemilczane to daje to asumpt do jakichs spekulacji i podejrzen.

KPK przewiduje kare wydalenia ze stanu duchownego za pedofilie.

Cytuj:

Jak w sposob formalny w jednosci z organami scigania ma reagowac kuria???

Wt maja 21, 2013 8:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 169  Następna strona