Autor |
Wiadomość |
Błażej
|
jo_tka napisał(a): Z tego rozumiem - że skoro nie chcecie z sobą nawzajem rozmawiać, to przestaniecie się tutaj kłócić? 
Ano tak. Do rozmowy trzeba mieć partnera, choćby nawiedzonego modernistę- neona. Pomijając rzecz jasna pewien typ rozmów, do których trzeba mieć ukończone studia medyczne. Lekarzem nie jestem, pomóc nie mogę... ech, żadnej strarty nie będzie

|
Pn mar 07, 2005 22:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A mnie martwi co innego - czterech "konserwatystów" powołujących się na związki z FSSPX (Błażej, Crusader, Konserwatysta, Ultramonitanin ) rozmawia tutaj równolegle w 3 - 4 tematach (Tradycyjny katolicyzm, Co by było, gdyby nie SV II, Nawracać czy nie?, )- i widzę przynajmniej 3 różne zdania oraz jawną próbe przkłamania ... (w temacie Nawracać czy nie? ) kłócących sie zawzięcie i polemizujących sami pomiędzy sobą a jednoczących się wtedy, gdy można "dogryźć" Kościołowi
Coś takiego nie może być dziełem Bożym
Nasuwa się więc przypuszczenie, że Jedynym celem jest zatem dogryzanie Kościołowi - przedstawiając się jedynie za 'zatroskanych dobrem Koscioła"
Wiecie co A dziękuję Wam za taki "Tradycjonalizm"
Jasno bowiem widać, że ten Wasz "tradycjonalizm" od Boga nie pochodzi
Wolę pozostać przy swoim - "śląskim tradycjonaliźmie" ... - w jedności z Kościołem - i bez próby wewnętrznego skłacania Kościoła.
|
Cz mar 10, 2005 17:13 |
|
 |
Konserwatysta
|
ddv163 napisał(a): A mnie martwi co innego - czterech "konserwatystów" powołujących się na związki z FSSPX (Błażej, Crusader, Konserwatysta, Ultramonitanin ) rozmawia tutaj równolegle w 3 - 4 tematach (Tradycyjny katolicyzm, Co by było, gdyby nie SV II, Nawracać czy nie?, )- i widzę przynajmniej 3 różne zdania oraz jawną próbe przkłamania ... (w temacie Nawracać czy nie? ) kłócących sie zawzięcie i polemizujących sami pomiędzy sobą a jednoczących się wtedy, gdy można "dogryźć" Kościołowi  Coś takiego nie może być dziełem Bożym Nasuwa się więc przypuszczenie, że Jedynym celem jest zatem dogryzanie Kościołowi - przedstawiając się jedynie za 'zatroskanych dobrem Koscioła" Wiecie co A dziękuję Wam za taki "Tradycjonalizm"Jasno bowiem widać, że ten Wasz "tradycjonalizm" od Boga nie pochodzi Od kogo pochodzi? Cytuj: Wolę pozostać przy swoim - "śląskim tradycjonaliźmie" ... - w jedności z Kościołem - i bez próby wewnętrznego skłacania Kościoła.
Ja wolę być wiernym Tradycji i Kościołowi Jezusa Chrystusa a nie Kościołowi Jana Pawła II. 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
Cz mar 10, 2005 17:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Konserwatysta napisał(a): Od kogo pochodzi? Cytuj: Dalej, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli dwaj z was na ziemi zgodnie o coś prosić będą, to wszystkiego użyczy im mój Ojciec, który jest w niebie. Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich. (Ew.Mateusza 18:19-20) Cytuj: Na to Jezus im odpowiedział: Strzeżcie się, żeby was kto nie zwiódł. Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: Ja jestem Mesjaszem. I wielu w błąd wprowadzą. (Ew.Mateusza 24:4-5) Odpowiedź nasuwa się sama przez się Konserwatysta napisał(a): Ja wolę być wiernym Tradycji i Kościołowi Jezusa Chrystusa a nie Kościołowi Jana Pawła II.  Cytuj: Dalej, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli dwaj z was na ziemi zgodnie o coś prosić będą, to wszystkiego użyczy im mój Ojciec, który jest w niebie. Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich. (Ew.Mateusza 18:19-20) Cytuj: Na to Jezus mu rzekł: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.
(Ew.Mateusza 16:17-19)
Przypomnę - "lefebyści" są poza Kościołem (ciąży na nich ekskomunika) i jednocześnie bezpodstawnie atakują Kościół oraz - zasadność działań przynajmniej trzech Papieży i Soboru Powszechnego.
|
Cz mar 10, 2005 18:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Uuups !
Drobna poprawka !
osobiście sądzę, że do osób rzeczywiście doskonale wykształconych i przywiązanych do liturgii w rycie trydenckim (takich, jak np. Crusader, Błaże, J Gubała) - "dołączyli się" ( a raczej podszywają się) osoby, którym "lefebryzm" i 'ultramontanizm" jest 'po drodze" - jako narzędzie do walki z Kościołem ...
Po prostu - "zagubione owieczki" przmięszały sie nam teraz z "wilkami  "

|
Cz mar 10, 2005 18:28 |
|
|
|
 |
Konserwatysta
|
Ponieważ to, co "naucza" Kościół posoborowy,jest hetrezją, wolę pozostać wiernym Tradycji i Mszy św. katolickiej a nie protestanckiej, która prowadzi do utraty wiary. 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
Cz mar 10, 2005 19:22 |
|
 |
Agniulka
|
Konserwatysta napisał(a): Ponieważ to, co "naucza" Kościół posoborowy,jest hetrezją, wolę pozostać wiernym Tradycji i Mszy św. katolickiej a nie protestanckiej, która prowadzi do utraty wiary. 
Hmmm... był juz cezaropapizm... była herezja o wyższości soboru nad papieżem... teraz jak widzę jest kolejna - KONSERWIZM - o wyższości "Konserwatysty" nad nauczaniem Magisterium wyrażonym na Soborach... twoją schizmę ten Kościół też przetrwa, bo jest zbudowany na Skale
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz mar 10, 2005 19:48 |
|
 |
Konserwatysta
|
Moja wiara oparta jest na Magisterium i nauczaniu ponad 200 papieży!
|
Cz mar 10, 2005 19:57 |
|
 |
Agniulka
|
Konserwatysta napisał(a): Moja wiara oparta jest na Magisterium i nauczaniu ponad 200 papieży!
Nie
Na twoich własnych interpretacjach nauczania tychże
|
Cz mar 10, 2005 19:59 |
|
 |
Konserwatysta
|
Agniulka napisał(a): Konserwatysta napisał(a): Moja wiara oparta jest na Magisterium i nauczaniu ponad 200 papieży! Nie Na twoich własnych interpretacjach nauczania tychże
To proszę o jakikolwiek dowód, żebym nie pomyślał, że to kłamstwo. 
|
Cz mar 10, 2005 20:11 |
|
 |
Agniulka
|
Konserwatysta napisał(a): To proszę o jakikolwiek dowód, żebym nie pomyślał, że to kłamstwo. 
Dowiodłam ci w kilku innych wątkach, że manipulujesz nawet słowami Ewangelii pod to jak ci pasuje. Powtarzać się nie zamierzam. Jak ty masz problemy z pamięcią to skorzystaj z wyszukiwarki
|
Cz mar 10, 2005 20:16 |
|
 |
Konserwatysta
|
Sama manipulujesz jak Ci pasuje. Każdy sekciarz ma pod pachą Pismo Święte. 
|
Cz mar 10, 2005 20:19 |
|
 |
Agniulka
|
Konserwatysta napisał(a): Sama manipulujesz jak Ci pasuje. Każdy sekciarz ma pod pachą Pismo Święte. 
Pod pachą to ja mam tylko resztki dezodorantu. Natomiast twoja definicja sekciarza znakomicie pasuje do ciebie samego
|
Cz mar 10, 2005 20:21 |
|
 |
Konserwatysta
|
No to Kościół do soboru głosił herezje i był heretycki. Zgłoś to papieżowi, bo przepraszał za różne "grzechy" Kościoła, ale za to jeszcze nie. 
|
Cz mar 10, 2005 20:23 |
|
 |
Agniulka
|
Konserwatysta napisał(a): No to Kościół do soboru głosił herezje i był heretycki. Zgłoś to papieżowi, bo przepraszał za różne "grzechy" Kościoła, ale za to jeszcze nie. 
To że ty pewnych rzeczy nie widzisz, to nie znaczy że ich nie ma.
Nauka VS tworzy ciągłość z całą Tradycją Świętą. Jeżeli masz problem z dostrzeżeniem tego, to powinieneś się modlić o światło Ducha Świętego i nawrócić się z zapatrzenia we własne wizje
|
Cz mar 10, 2005 20:26 |
|
|
|