Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna strona
 Tradycyjny katolicyzm 
Autor Wiadomość

Z tego rozumiem - że skoro nie chcecie z sobą nawzajem rozmawiać, to przestaniecie się tutaj kłócić? ;)

Ano tak. Do rozmowy trzeba mieć partnera, choćby nawiedzonego modernistę- neona. Pomijając rzecz jasna pewien typ rozmów, do których trzeba mieć ukończone studia medyczne. Lekarzem nie jestem, pomóc nie mogę... ech, żadnej strarty nie będzie

:)

Pn mar 07, 2005 22:30
A mnie martwi co innego - czterech "konserwatystów" powołujących się na związki z FSSPX (Błażej, Crusader, Konserwatysta, Ultramonitanin ) rozmawia tutaj równolegle w 3 - 4 tematach (Tradycyjny katolicyzm, Co by było, gdyby nie SV II, Nawracać czy nie?, )- i widzę przynajmniej 3 różne zdania oraz jawną próbe przkłamania ... (w temacie Nawracać czy nie? ) kłócących sie zawzięcie i polemizujących sami pomiędzy sobą a jednoczących się wtedy, gdy można "dogryźć" Kościołowi :-(
Coś takiego nie może być dziełem Bożym :-( :cry: :cry: :cry: :cry:
Nasuwa się więc przypuszczenie, że Jedynym celem jest zatem dogryzanie Kościołowi - przedstawiając się jedynie za 'zatroskanych dobrem Koscioła" :cry: :cry: :cry:

Wiecie co :co: A dziękuję Wam za taki "Tradycjonalizm"
Jasno bowiem widać, że ten Wasz "tradycjonalizm" od Boga nie pochodzi :oops: :oops: :oops: :cry: :cry: :cry:
Wolę pozostać przy swoim - "śląskim tradycjonaliźmie" ... - w jedności z Kościołem - i bez próby wewnętrznego skłacania Kościoła.

Cz mar 10, 2005 17:13

A mnie martwi co innego - czterech "konserwatystów" powołujących się na związki z FSSPX (Błażej, Crusader, Konserwatysta, Ultramonitanin ) rozmawia tutaj równolegle w 3 - 4 tematach (Tradycyjny katolicyzm, Co by było, gdyby nie SV II, Nawracać czy nie?, )- i widzę przynajmniej 3 różne zdania oraz jawną próbe przkłamania ... (w temacie Nawracać czy nie? ) kłócących sie zawzięcie i polemizujących sami pomiędzy sobą a jednoczących się wtedy, gdy można "dogryźć" Kościołowi :-(
Coś takiego nie może być dziełem Bożym :-( :cry: :cry: :cry: :cry:
Nasuwa się więc przypuszczenie, że Jedynym celem jest zatem dogryzanie Kościołowi - przedstawiając się jedynie za 'zatroskanych dobrem Koscioła" :cry: :cry: :cry:

Wiecie co :co: A dziękuję Wam za taki "Tradycjonalizm"
Jasno bowiem widać, że ten Wasz "tradycjonalizm" od Boga nie pochodzi

Od kogo pochodzi?
Cytuj:
Wolę pozostać przy swoim - "śląskim tradycjonaliźmie" ... - w jedności z Kościołem - i bez próby wewnętrznego skłacania Kościoła.

Ja wolę być wiernym Tradycji i Kościołowi Jezusa Chrystusa a nie Kościołowi Jana Pawła II. :)

Cz mar 10, 2005 17:42
Od kogo pochodzi?

Cytuj:
Dalej, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli dwaj z was na ziemi zgodnie o coś prosić będą, to wszystkiego użyczy im mój Ojciec, który jest w niebie. Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich.

(Ew.Mateusza 18:19-20)
Cytuj:
Na to Jezus im odpowiedział: Strzeżcie się, żeby was kto nie zwiódł. Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić: Ja jestem Mesjaszem. I wielu w błąd wprowadzą.

(Ew.Mateusza 24:4-5)
Odpowiedź nasuwa się sama przez się
Konserwatysta napisał(a):
Ja wolę być wiernym Tradycji i Kościołowi Jezusa Chrystusa a nie Kościołowi Jana Pawła II. :)

Cytuj:
Dalej, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli dwaj z was na ziemi zgodnie o coś prosić będą, to wszystkiego użyczy im mój Ojciec, który jest w niebie. Bo gdzie są dwaj albo trzej zebrani w imię moje, tam jestem pośród nich.

(Ew.Mateusza 18:19-20)

Cytuj:
Na to Jezus mu rzekł: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.

(Ew.Mateusza 16:17-19)

Przypomnę - "lefebyści" są poza Kościołem (ciąży na nich ekskomunika) i jednocześnie bezpodstawnie atakują Kościół oraz - zasadność działań przynajmniej trzech Papieży i Soboru Powszechnego.

Cz mar 10, 2005 18:03
Drobna poprawka !
osobiście sądzę, że do osób rzeczywiście doskonale wykształconych i przywiązanych do liturgii w rycie trydenckim (takich, jak np. Crusader, Błaże, J Gubała) - "dołączyli się" ( a raczej podszywają się) osoby, którym "lefebryzm" i 'ultramontanizm" jest 'po drodze" - jako narzędzie do walki z Kościołem ...
Po prostu - "zagubione owieczki" przmięszały sie nam teraz z "wilkami ;) "
:cry: :cry: :cry:

Cz mar 10, 2005 18:28

Ponieważ to, co "naucza" Kościół posoborowy,jest hetrezją, wolę pozostać wiernym Tradycji i Mszy św. katolickiej a nie protestanckiej, która prowadzi do utraty wiary. :)

Cz mar 10, 2005 19:22

Ponieważ to, co "naucza" Kościół posoborowy,jest hetrezją, wolę pozostać wiernym Tradycji i Mszy św. katolickiej a nie protestanckiej, która prowadzi do utraty wiary. :)

Hmmm... był juz cezaropapizm... była herezja o wyższości soboru nad papieżem... teraz jak widzę jest kolejna - KONSERWIZM - o wyższości "Konserwatysty" nad nauczaniem Magisterium wyrażonym na Soborach... twoją schizmę ten Kościół też przetrwa, bo jest zbudowany na Skale

Cz mar 10, 2005 19:48

Moja wiara oparta jest na Magisterium i nauczaniu ponad 200 papieży!

Cz mar 10, 2005 19:57

Nie
Na twoich własnych interpretacjach nauczania tychże

Cz mar 10, 2005 19:59

Konserwatysta napisał(a):

Nie
Na twoich własnych interpretacjach nauczania tychże

To proszę o jakikolwiek dowód, żebym nie pomyślał, że to kłamstwo. :)

Cz mar 10, 2005 20:11

To proszę o jakikolwiek dowód, żebym nie pomyślał, że to kłamstwo. :)

Dowiodłam ci w kilku innych wątkach, że manipulujesz nawet słowami Ewangelii pod to jak ci pasuje. Powtarzać się nie zamierzam. Jak ty masz problemy z pamięcią to skorzystaj z wyszukiwarki

Cz mar 10, 2005 20:16

Sama manipulujesz jak Ci pasuje. Każdy sekciarz ma pod pachą Pismo Święte. :)

Cz mar 10, 2005 20:19

Sama manipulujesz jak Ci pasuje. Każdy sekciarz ma pod pachą Pismo Święte. :)

Pod pachą to ja mam tylko resztki dezodorantu. Natomiast twoja definicja sekciarza znakomicie pasuje do ciebie samego

Cz mar 10, 2005 20:21

No to Kościół do soboru głosił herezje i był heretycki. Zgłoś to papieżowi, bo przepraszał za różne "grzechy" Kościoła, ale za to jeszcze nie. :)

Cz mar 10, 2005 20:23

No to Kościół do soboru głosił herezje i był heretycki. Zgłoś to papieżowi, bo przepraszał za różne "grzechy" Kościoła, ale za to jeszcze nie. :)

To że ty pewnych rzeczy nie widzisz, to nie znaczy że ich nie ma.
Nauka VS tworzy ciągłość z całą Tradycją Świętą. Jeżeli masz problem z dostrzeżeniem tego, to powinieneś się modlić o światło Ducha Świętego i nawrócić się z zapatrzenia we własne wizje

Cz mar 10, 2005 20:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna strona