Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Niewolnictwo
pilaster napisał(a): medieval_man Cytuj: na Wyspach Kanaryjskich i czyniąc z ich czarnych mieszkańców (Guanczów) niewolników. No litości... Guanczowie to lud pochodzenia berberyjskiego, których przodkowie zostali osiedleni na Kanarach w czasach kartagińskich lub rzymskich. Zatem jak najbardziej byli biali, a nie czarni. Masz rację, rozpędziłem się. Gdzieś tam przeczytałem o ciemnoskórych ludach na Kanarach. Może po prostu byli bardziej opaleni? 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt paź 24, 2017 12:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man
Nie przedstawię oryginalnego łacińskiego tekstu tej Encykliki z tego samego powodu co nie przedstawiałem wersji polskiej czy angielskiej. Stwierdzam tylko, że jeśli takie słowa w tej Encyklice się znajdują to należy postąpić tak jak napisałem powyżej. Jeżeli takich słów tam nie ma, to nie ma sprawy.
pilaster
Jeśli zaś chodzi o nauczanie Jezusa to na przykład: "A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują." (Mt 5, 44)
|
Wt paź 24, 2017 12:25 |
|
 |
pilaster
|
felek27 napisał(a): Jeśli zaś chodzi o nauczanie Jezusa to na przykład: "A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują." (Mt 5, 44) No i gdzie tu sprzeczność? Gdzie papież wzywał do tego, żeby nie miłować nieprzyjaciół i się nie modlić za prześladowców?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt paź 24, 2017 12:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): felek27 napisał(a): Jeśli zaś chodzi o nauczanie Jezusa to na przykład: "A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują." (Mt 5, 44) No i gdzie tu sprzeczność? Gdzie papież wzywał do tego, żeby nie miłować nieprzyjaciół i się nie modlić za prześladowców? Pozwolę sobie tu zacytować medieval_mana: "Bulla Dum Diversas była wydana po to, by zachęcić chrześcijańskich władców do walki z Turkami atakującymi wówczas Konstantynopol."
|
Wt paź 24, 2017 12:54 |
|
 |
pilaster
|
felek27 napisał(a): pilaster napisał(a): felek27 napisał(a): Jeśli zaś chodzi o nauczanie Jezusa to na przykład: "A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują." (Mt 5, 44) No i gdzie tu sprzeczność? Gdzie papież wzywał do tego, żeby nie miłować nieprzyjaciół i się nie modlić za prześladowców? Pozwolę sobie tu zacytować medieval_mana: "Bulla Dum Diversas była wydana po to, by zachęcić chrześcijańskich władców do walki z Turkami atakującymi wówczas Konstantynopol." No i...? Gdzie tu mowa o niemiłowaniu nieprzyjaciół i niemodleniu się za prześladowców?
|
Wt paź 24, 2017 13:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): felek27 napisał(a): Pozwolę sobie tu zacytować medieval_mana: "Bulla Dum Diversas była wydana po to, by zachęcić chrześcijańskich władców do walki z Turkami atakującymi wówczas Konstantynopol." No i...? Gdzie tu mowa o niemiłowaniu nieprzyjaciół i niemodleniu się za prześladowców? W zachęcie do walki z nimi.
|
Wt paź 24, 2017 13:17 |
|
 |
pilaster
|
felek27 napisał(a): No i...? Gdzie tu mowa o niemiłowaniu nieprzyjaciół i niemodleniu się za prześladowców?
W zachęcie do walki z nimi.[/quote] Dlaczego? Walka z agresorem nie wyklucza miłowania go i modlenia się za niego.
|
Wt paź 24, 2017 13:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): felek27 napisał(a): No i...? Gdzie tu mowa o niemiłowaniu nieprzyjaciół i niemodleniu się za prześladowców?
W zachęcie do walki z nimi. Dlaczego? Walka z agresorem nie wyklucza miłowania go i modlenia się za niego.[/quote] Jezus wyjaśnia na czym to miłowanie ma polegać: Mt. 5, 38-42 "Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz! Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! Daj temu, kto cię prosi, i nie odwracaj się od tego, kto chce pożyczyć od ciebie. "
|
Wt paź 24, 2017 13:40 |
|
 |
pilaster
|
felek27 napisał(a): Nie stawiajcie oporu złemu. Acha. Zatem zdaniem felka ani Polska, ani żaden inny kraj nie powinien stawiać oporu III Rzeszy?
|
Wt paź 24, 2017 13:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): felek27 napisał(a): Nie stawiajcie oporu złemu. Acha. Zatem zdaniem felka ani Polska, ani żaden inny kraj nie powinien stawiać oporu III Rzeszy? W świetle nauki Jezusa Chrześcijanie nie powinni walczyć z wrogiem.
|
Wt paź 24, 2017 13:58 |
|
 |
pilaster
|
felek27 napisał(a): pilaster napisał(a): felek27 napisał(a): Nie stawiajcie oporu złemu. Acha. Zatem zdaniem felka ani Polska, ani żaden inny kraj nie powinien stawiać oporu III Rzeszy? W świetle nauki Jezusa Chrześcijanie nie powinni walczyć z wrogiem. Jest to błędne mniemanie. Nauka Kościoła katolickiego dopuszcza wojnę sprawiedliwą, obronną.
|
Wt paź 24, 2017 14:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): felek27 napisał(a): Nie stawiajcie oporu złemu. Acha. Zatem zdaniem felka ani Polska, ani żaden inny kraj nie powinien stawiać oporu III Rzeszy? W świetle nauki Jezusa Chrześcijanie nie powinni walczyć z wrogiem.[/quote] Jest to błędne mniemanie. Nauka Kościoła katolickiego dopuszcza wojnę sprawiedliwą, obronną.[/quote] Zaś Nauka Boga w osobie Jezusa Chrystusa nie dopuszcza.
|
Wt paź 24, 2017 14:13 |
|
 |
pilaster
|
felek27 napisał(a): Cytuj: Nauka Kościoła katolickiego dopuszcza wojnę sprawiedliwą, obronną. Zaś Nauka Boga w osobie Jezusa Chrystusa nie dopuszcza. No proszę. Czyżby felek uważał się za Boga w osobie Jezusa Chrystusa?
|
Wt paź 24, 2017 14:21 |
|
 |
Andy72
|
Jezus nie zabrania żołnierzom być żołnierzami, ale
14 Pytali go też i żołnierze: «A my, co mamy czynić?» On im odpowiadał: «Nad nikim się nie znęcajcie i nikogo nie uciskajcie, lecz poprzestawajcie na swoim żołdzie».
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt paź 24, 2017 14:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): No proszę. Czyżby felek uważał się za Boga w osobie Jezusa Chrystusa? Nie.
|
Wt paź 24, 2017 14:24 |
|
|
|