Antysemityzm Kościoła Katolickiego?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Antysemitym Kościoła Katolickiego ?
Cytuj: Ale czy brak zdolności rozeznania jest równy świadomemu odrzuceniu? To już Bóg osądzi... Czy jednak my chrześcijanie mamy zaniechac nawracania Żydów tylko dlatego, że wyznają religię, która ma wspólny z chrześcijaństwem element - Stary Testament? Czy można nam powiedzieć: "Fajnie, że jesteś Żydem. Nie bede ci więc opowiadał o Chrystusie, bo Twoja wiara jest tożsama z moją"?
|
Cz gru 27, 2012 21:57 |
|
|
|
 |
Endek
|
humalog napisał(a): Alez ja nie mówie, że należy Żydów nienawidzić....nalezy ich miłować tak jak wszystkich innych w tym pogan. Miłowac i nawracac na prawdziwą wiarę, gdyz nie uznając Chrystusa odrzucili łaskę. W rzeczy samej, a nie poklepywać ich po plecach i mamić równoległą ściezką zbawienia.Trzeba im mówić prawdę, że jeżeli się nie nawrócą, zginą na wieki w piekle.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Cz gru 27, 2012 22:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): W rzeczy samej, a nie poklepywać ich po plecach i mamić równoległą ściezką zbawienia.Trzeba im mówić prawdę, że jeżeli się nie nawrócą, zginą na wieki w piekle. W takim razie wytłumacz mi dlaczego Jezus w czasie swojego ziemskiego nauczania nie mówił o tym, że wszyscy Żydzi będą w piekle? Dlaczego św. Paweł mówi o tym, że ci co podlegają Prawu będą sądzeni wg Prawa, a chrześcijanie z miłości? Dlaczego nie mówi, że ci co podlegają Prawu będą potępieni?
|
Cz gru 27, 2012 22:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): humalog napisał(a): Alez ja nie mówie, że należy Żydów nienawidzić....nalezy ich miłować tak jak wszystkich innych w tym pogan. Miłowac i nawracac na prawdziwą wiarę, gdyz nie uznając Chrystusa odrzucili łaskę. W rzeczy samej, a nie poklepywać ich po plecach i mamić równoległą ściezką zbawienia.Trzeba im mówić prawdę, że jeżeli się nie nawrócą, zginą na wieki w piekle. Żydzi i chrześcijanie, jako synowie Abrahama, są powołani do tego, by byli błogosławieni dla świata (Rdz 12,2n), wspólnie przyczyniając się do pokoju i sprawiedliwości między wszystkimi ludźmi i narodami - i to w tej pełni i głębi, którą Bóg sam dla nas zamierzył, a także z gotowością do ofiar, których może wymagać tak wzniosły cel - wypowiedział "heretyk" bł Jan Paweł II.
|
Cz gru 27, 2012 22:11 |
|
 |
Endek
|
Alus napisał(a): Żydzi i chrześcijanie, jako synowie Abrahama, są powołani do tego, by byli błogosławieni dla świata (Rdz 12,2n), wspólnie przyczyniając się do pokoju i sprawiedliwości między wszystkimi ludźmi i narodami - i to w tej pełni i głębi, którą Bóg sam dla nas zamierzył, a także z gotowością do ofiar, których może wymagać tak wzniosły cel - wypowiedział "heretyk" bł Jan Paweł II. „Wielu jest powołanych, lecz mało wybranych” (Mt 22, 14) Nie nawróceni Żydzi to słudzy diabła. Z I Listu Św. Jana Któż zaś jest kłamcą, jeśli nie ten, kto zaprzecza, że Jezus jest Mesjaszem? Ten właśnie jest Antychrystem, który nie uznaje Ojca i Syna. Każdy, kto nie uznaje Syna*, nie ma też i Ojca, kto zaś uznaje Syna, ten ma i Ojca.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
Cz gru 27, 2012 22:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Polecam do przeczytania List do Rzymian rozdział 11 (cały!) a tu fragment: Cytuj: "Co prawdą - gdy chodzi o Ewangelię - są oni nieprzyjaciółmi [Boga] ze względu na wasze dobro; gdy jednak chodzi o wybranie, są oni - ze względu na przodków - przedmiotem miłości. Bo dary łaski i wezwanie Boże są nieodwołalne. Podobnie bowiem jak wy niegdyś byliście nieposłuszni Bogu, teraz zaś z powodu ich nieposłuszeństwa dostąpiliście miłosierdzia, tak i oni stali się teraz nieposłuszni z powodu okazanego wam miłosierdzia, aby i sami mogli dostąpić miłosierdzia. Albowiem Bóg poddał wszystkich nieposłuszeństwu, aby wszystkim okazać swe miłosierdzie. " (Rz 11, 28-32 ). Dlatego napisałem, że co do Żydów to Bóg ich osądzi poprzez swoje Miłosierdzie. Reszta jest w Liście.
Ostatnio edytowano Cz gru 27, 2012 22:31 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz gru 27, 2012 22:31 |
|
 |
Endek
|
Helenka napisał(a): Endek napisał(a): W rzeczy samej, a nie poklepywać ich po plecach i mamić równoległą ściezką zbawienia.Trzeba im mówić prawdę, że jeżeli się nie nawrócą, zginą na wieki w piekle. W takim razie wytłumacz mi dlaczego Jezus w czasie swojego ziemskiego nauczania nie mówił o tym, że wszyscy Żydzi będą w piekle? Dlaczego św. Paweł mówi o tym, że ci co podlegają Prawu będą sądzeni wg Prawa, a chrześcijanie z miłości? Dlaczego nie mówi, że ci co podlegają Prawu będą potępieni? Pan Jezus obiecał każdemu więc takze i żydom zbawienie, ale nie bezwarunkowo. Mają na nie taką sama szansę jak kazdy inny czlowiek. Muszą się ochrzcić i uwierzyć.
|
Cz gru 27, 2012 22:31 |
|
 |
Endek
|
humalog napisał(a): Dlatego napisałem, że co do Żydów to Bóg ich osądzi poprzez swoje Miłosierdzie. Reszta jest w Liście. Ty sobie mozesz pisać swoje herezje, ale babci w liście. Jakie są warunki Bożego milosierdzia?
|
Cz gru 27, 2012 22:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): humalog napisał(a): Dlatego napisałem, że co do Żydów to Bóg ich osądzi poprzez swoje Miłosierdzie. Reszta jest w Liście. Ty sobie mozesz pisać swoje herezje, ale babci w liście. Jakie są warunki Bożego milosierdzia? Przeczytałes Listo do Rzymian? Masz cos przeciwko temu co napisał św Paweł? (notabene Żyd i to cała gębą!) I nie pinkol mi tu o babci...pseudotradycjonalisto!
|
Cz gru 27, 2012 22:39 |
|
 |
Endek
|
humalog napisał(a): Przeczytałes Listo do Rzymian? Masz cos przeciwko temu co napisał św Paweł? (notabene Żyd i to cała gębą!)
I nie pinkol mi tu o babci...pseudotradycjonalisto! Rozważ ciemności, w których obecnie znajdują się liczni poganie, żydzi, heretycy, którzy nie mają światła wiary, współczuj im, zapal się pragnieniem wyprowadzenia ich z tych ciemności, dzięki czyń Bogu, jeśli ty z nich zostałeś wyprowadzony, i zastanów się, co winieneś Bogu za to światło, bez którego niemożliwą jest rzeczą podobać się Bogu i być zbawionym.(O. Mikołaj Łęczycki SI, Medytacje. Na środę V tygodnia po Trzech Królach, p. 2). "To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia" (2 P 1, 20). Ostateczną wiarygodną interpretację tekstów Pisma św. daje tylko Magisterium Kościoła. św. Piotr też nam tu coś przypomina: "(...) żadnego z proroctw Pisma nie wykłada się własnym tłumaczeniem. Gdyż proroctwo nie przez wolę ludzką zostało kiedyś przyniesione, ale ludzie święci boży mówili natchnieni Duchem świętym." 2 list św. Piotra 1,20-21 " (...) a cierpliwość Pana naszego uważajcie za zbawienną, jak to również umiłowany nasz brat Paweł* według danej mu mądrości napisał do was, 16 jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma*, na własną swoją zgubę." 2 list św. Piotra 15-16
|
Cz gru 27, 2012 22:41 |
|
 |
proteom
|
humalog napisał(a): Cytuj: Kłamiesz.
Wyżywasz sie na KrK, a sam nie napisałeś jakiego jestes wyznania....tak więc "nieokreślony" jest jak najbardziej prawidłowym okresleniem. Pan Humalog ma krótką pamięć, więc mu przypominam: viewtopic.php?f=2&t=32803&start=240humalog napisał(a): Cytuj: I nie pisz mi o "jezusowej miłości"....najwyraźniej nie masz o niej najmniejszego pojęcia. Zdanie obrażliwe i oszczerstwo - skąd Humalog wie, że nie mam pojęcie o Jezusowej miłości? Zna całe moje życie i relację do Jezusa?Cytuj: Swoja fałszywą gadka potrafisz tylko kopać....ale przeprosic nie potrafisz. Tak więc powtarzam - ZAMKNIJ SIE. Nie masz prawa oskarżać KrK....ty niewiadomo kto... Epitet i oszczerstwo - gdzie kłamię i gdzie stosuję przemoc? Ja Pana nie obrażam i tego samego oczekuję od osoby, która uważa się za katolika. Kim jestem? Ukochanym dzieckiem Boga .. Cytuj: To ty masz jakis kompleks, który tutaj wylewasz. Gdyz usilnie chcesz wmówić katolikom poczucie winy. Proszę, Panie Humalog, bez pseudopsychologicznych diagnoz. Proszę mówić o swoich odczuciach, a nie katolików - ich Pan tutaj nie reprezentuje. Na szczęście! Cytuj: Ja napisałem, że jedynie katolicy przeprosili....a antysemityzm popełnili WSZYSCY w tym i ty. 1. Co to znaczy, że katolicy przeprosili? Czy to oznacza, że proszą łaskawie nas Żydów o przebaczenie? Przeprosić, to można za niestosowne zachowanie, a nie za wielkie zło, które katolicy czynili słowem i czynem, włącznie z prześladowaniami Żydów. Jakby Pana lub Pana rodzinę, nie daj Boże, prześladowano np. pozbawiano majątku czy życia, to przeprosiny uznałby Pan za adekwatną formę? Oczekiwałby Pan ukarania sprawców i zadośćuczynienia. Nie widzi Pan proporcji? Samo przepraszam, to trochę mało? 2.Uznawanie mnie za antysemitę, to kolejne oszczerstwo w Pana wykonaniu. Rozumiem, że tak wygląda "świadectwo" Pana wiary katolickiej: opluwać, oczerniać, deprecjonować drugą osobę. Cytuj: No chyba, ze jesteś Żydem....ale w takim razie mogę ci jedynie powiedzieć byś sie czepił tych, którzy się do tego nie przyznają, a sami byli nie tylko antysemitami, ale i czynnymi mordercami Żydów. Ja tylko dociekam prawdy, czy to zbyt wielkie oczekiwanie? Cytuj: No a teraz "straszenie" moderatorami i regulaminem. Jak się łamie regulamin, to trzeba ponosić konsekwencje. Cytuj: No i jak tu kochac Żydów? Cięzko sie zdobyc na miłośc dobrowolna....pozostaje więc ta wymuszona ze względu na Ewangelię. I jak tu kochać innych ludzi, Panie Humalog? Miłość wymuszona? A co to za oksymoron? Miłość to dla mnie żywe , szczere i pełne zaangażowanie całego człowieka, by służyć drugiemu w pokorze i cichości. http://www.nonpossumus.pl/ps/1_Kor/13.php
|
Cz gru 27, 2012 22:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): an Jezus obiecał każdemu więc takze i żydom zbawienie, ale nie bezwarunkowo. Mają na nie taką sama szansę jak kazdy inny czlowiek. Muszą się ochrzcić i uwierzyć. a komu obiecał zbawienie bezwarunkowe? Katolikom przedsoborowym?  Ci, którzy umarli będąc Żydami wszyscy są potępieni wg Ciebie? A jak to się ma do słów św. Pawła: Rz 2,9-10.13 "Ucisk i utrapienie spadnie na każdego człowieka, który dopuszcza się zła, najpierw na Żyda, a potem na Greka. Chwała zaś, cześć i pokój spotka każdego, kto czyni dobrze - najpierw Żyda, a potem Greka. [...] Nie ci bowiem, którzy przysłuchują się czytaniu Prawa, są sprawiedliwi wobec Boga, ale ci, którzy Prawo wypełniają, będą usprawiedliwieni. "
|
Cz gru 27, 2012 22:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie interesuje mnie dyskusja z kims kto nie potrafi (lub się wstydzi) okreslić jakiego i czy w oóle jakiegos jest wyznania....a w każdym watku kreując sie na jedynego/ą sprawiedliwego/ą usilnie dowala KrK.
Zrozumiałeś/aś człowieku (proteomie, Aniu, Kasiu lub kimkolwiek tam pod tym nickiem dzisiaj jesteś)?
Pisz więc na Berdyczów....do mnie nie staraj się trafiać....
|
Cz gru 27, 2012 22:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ło matko...proteom z techniką nie jest w pełnej symbiozie, ale dał linka, gdzie się określił. A Ty się oburzasz, że nie podaje Ci na złotej tacy informacji. Dlaczego lubisz toczyć pianę? Bo to nie pierwszy i nie ostatni user z którym dialogu wcale nie szukasz, a powodu do kłótni już tak. Jakaś alergia? PS. W lewym górnym rogu interesującego postu jest malutkie kółeczko z kropką(obok Re: Antysemityzm Kościoła....). Jak naciśniesz i skopiujesz później posta, to i user nie będzie musiał szukać później po całej stronie 
|
Cz gru 27, 2012 23:12 |
|
 |
proteom
|
Jan Paweł II wygłosił 31 października 1997 roku do uczestników sympozjum „Korzenie antyjudaizmu w środowisku chrześcijańskim”: http://miesiecznik.wdrodze.pl/archiwaln ... cijaninem/„ W świecie chrześcijańskim – jednak nie w Kościele jako takim – zbyt długo krążyły błędne i niesprawiedliwe interpretacje Nowego Testamentu dotyczące narodu żydowskiego i jego domniemanej winy, wywołując uczucia wrogości w stosunku do tego narodu. Przyczyniły się one do uśpienia wielu sumień; stąd też, gdy nad Europą przetoczyła się fala prześladowań czerpiących inspirację z pogańskiego antysemityzmu, który w swej istocie jest też antychrześcijański, obok chrześcijan, którzy uczynili wszystko dla ratowania prześladowanych aż do narażenia własnego życia włącznie, było też wielu takich, których opór duchowy nie był na miarę tego, czego ludzkość mogła oczekiwać od uczniów Chrystusa”. Pozwolę się nie do końca zgodzić, z podkreślonym sformułowaniem Bł. Jana Pawła II : „W świecie chrześcijańskim – jednak nie w Kościele jako takim zbyt długo krążyły błędne i niesprawiedliwe interpretacje Nowego Testamentu dotyczące narodu żydowskiego i jego domniemanej winy, wywołując uczucia wrogości w stosunku do tego narodu. ". To jednak również Kościół propagował określony obraz Żyda, pełen uprzedzeń i pogardy. To Krk akceptował, głosił i praktykował dyskryminację Żydów np. getto w Państwie Kościelnym za wiedzą i zgodą papieży. A antyżydowskie pisma i homilie autorstwa nauczycieli Kościoła z IV w. (m.in. świętych Hieronima, Grzegorza z Nysy, Hilarego z Poitiers, Jana Chryzostoma)? To Kościół poprzez Synody w Orleanie, Elvirze, Toledo (681, 694, 697) ustanawiały szereg restrykcji, dotyczących relacji żydowsko-chrześcijańskich, zalecały również przymusową konwersję oraz odbieranie Żydom dzieci i wychowywanie ich jako chrześcijan. To tylko niektóre fakty, pokazujące odpowiedzialność Krk za dyskryminację i prześladowania Żydów, co dzisiaj nazywamy i uznajemy za antysemityzm. Takie postawy, jak byśmy ich nie nazwali są grzechem. "Właśnie będąc głęboko wierni powołaniu, do którego Bóg pokoju i sprawiedliwaści nas wzywa, a wraz z nami wszystkie ludy Europy, ponownie powtarzam razem z wami zdecydowane potępienie wszelkiego antysemityzmu i wszelkiego rasizmu, który sprzeczny jest z zasadami chrześcijaństwa i dla którego nie istnieje żadne usprawiedliwienie w kulturach, na które pragnie się on powoływać. Z tych samych racji musimy wyplenić wszelkie religijne uprzedzenia, na jakie wskazała nam historia jako inspirwane przez antyżydowskie stereotypy lub sprzeczne z godnością każdej osoby" (Jan Paweł II: Przemówienie do przedstawicieli społeczności żydowskiej podczas pielgrzymki apostolskiej do Francji). "Anysemityzm, jak również wszelkie inne formy rasizmu, są >>grzeschem Przeciwko Bogu i ludzlości<< i jako takie muszą być odrzucone i potępione" (Jan Paweł II: Przemówienie do przedstawicieli Brytyjskiego Rady Chrześcijan i Żydów).
|
Cz gru 27, 2012 23:16 |
|
|
|