Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Etyka ponad prawem?
Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a): Płód po przemieszczeniu na 20 metrów od matki nie przeżyje 24h bez specjalnego sprzętu, pełnoletnia osoba może się oddalić nawet na 2000 kilometrów i niczego to nie zmieni. A noworodek czy kilkuletnie dziecko nie przeżyje bez opiekuna. Fakt, że życie jakiegoś człowieka zależy od drugiego człowieka miałby przyznawać temuż drugiemu prawo do zabójstwa?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lip 30, 2014 6:34 |
|
|
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
To powtórzę raz jeszcze. Niech wierzący skończą medycynę oraz pokrewne kierunki i zaczną opracowywać rozwiązanie które pozwoliłoby im na podtrzymywanie życia i umożliwienie rozwoju nawet dla 4 tygodniowego płodu. Dlaczego nagle okazuje się, że pragnienia osób dorosłych są nieważne bo ktoś ma inny światopogląd. To jest ich sprawa, a skoro macie z tym problem to zaproponujcie, że mogą je oddać do adopcji w trybie natychmiastowym i zabieg przeniesienia może się odbyć nawet jutro. Wszyscy zadowoleni i przede wszystkim nie narzucacie nikomu własnego widzimisię.
|
Śr lip 30, 2014 8:47 |
|
 |
Johnny99
|
Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a): Dlaczego nagle okazuje się, że pragnienia osób dorosłych są nieważne bo ktoś ma inny światopogląd. Owszem, pragnienie zabicia człowieka jest nieważne, nie dlatego, że "ktoś ma inny światopogląd", tylko z powodów zasadniczych.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lip 30, 2014 8:56 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
"zasadniczych" i "człowieka" - oto słowa klucze. Różni ludzie różnie je rozumieją. Nie ma jedynie słusznej ich wykładni.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr lip 30, 2014 8:58 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
Czytając takie posty brakuje mi tematu "Atak Kościoła Katolickiego na innowierców i niewierzących". Jestem pewny, że gdyby chcieć coś ograniczyć wierzącym to znalazłoby się zaraz w odpowiednim temacie.
Pragnienie człowieka który chce dokonać aborcji jest ważniejsze niż twoje, gdyż to nie ty musisz ponosić konsekwencję dokonania/niedokonania aborcji. Dobrze zdaję sobie sprawę, że najłatwiej wypowiadać się i decydować za innych wygodnie popijając kawę w domu. Jednak zauważ, że kiedy ty im czegoś zabronisz i po tygodniu już o sprawie pamiętać nie będziesz, oni dalej będą się musieli męczyć bo taki Johny coś na nich wymusił.
|
Śr lip 30, 2014 9:02 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Co do tego, że nie wolno zabijać ludzi, raczej wszyscy cywilizowani ludzie się zgadzają, więc tu większego problemu nie ma. Dlatego wszyscy skupiają się na pojęciu "człowieka". Skoro pojęcie to można rozmaicie rozumieć, w okolicznościach mających podstawowe znaczenie (tj. sytuacja życie-śmierć), należy się odwołać do kryterium budzącego najmniej wątpliwości, tj. biologicznego, zgodnie z którym pierwsza faza rozwoju człowieka zaczyna się z chwilą poczęcia. Cytuj: Pragnienie człowieka który chce dokonać aborcji jest ważniejsze niż twoje, gdyż to nie ty musisz ponosić konsekwencję dokonania/niedokonania aborcji Ustawodawca penalizując zabójstwo też nie wziął na siebie ewentualnych konsekwencji pozostawienia przy życiu takiego czy innego człowieka.
|
Śr lip 30, 2014 9:14 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Co do tego, że nie wolno zabijać ludzi, raczej wszyscy cywilizowani ludzie się zgadzają, więc tu większego problemu nie ma. Dlatego wszyscy skupiają się na pojęciu "człowieka". Skoro pojęcie to można rozmaicie rozumieć, w okolicznościach mających podstawowe znaczenie (tj. sytuacja życie-śmierć), należy się odwołać do kryterium budzącego najmniej wątpliwości, tj. biologicznego, zgodnie z którym pierwsza faza rozwoju człowieka zaczyna się z chwilą poczęcia.
Nie, nie nalezy, ponieważ norma "nie zabijać człowieka" bynajmnije nie została wprowadzona (bardzo późno zresztą) z uwagi na te nieliczne cechy biologiczne, które jako jednyn łączą człowieka w pełnym znaczeniu z ludzkim embrionem.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr lip 30, 2014 9:21 |
|
 |
Johnny99
|
To nie są jakieś "nieliczne cechy biologiczne", tylko przynależność gatunkowa.
|
Śr lip 30, 2014 9:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Jeden_Post, jakie to "nieliczne cechy biologiczne"? Masz dzieci? I od kiedy one dla ciebie byly twoimi dziecmi i tak o nich myslales? Jak zobaczyles po urodzeniu? Czy jak zona pokazala test ciazowy?
|
Śr lip 30, 2014 9:32 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): To nie są jakieś "nieliczne cechy biologiczne", tylko przynależność gatunkowa. I tyle. Wybacz, ale nie odczuwam empatii wobec nie odczuwającego niczego zlepka genów. @Kael Nie mam dzieci.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr lip 30, 2014 9:46 |
|
 |
Johnny99
|
Moja żona jest obecnie w 10. tygodniu. OCZYWIŚCIE, że myślimy o tym niezidentyfikowanym bycie (dla niektórych) jak o naszym dziecku. Widzieliśmy je, widzieliśmy, jak porusza rączkami. Wiemy, jak szybko bije jego serce (170 uderzeń na minutę!). Dowiedzieliśmy się nawet, że ma "własną" krew, która nie miesza się z krwią matki. Co więcej, wszyscy wokoło myślą o nim tak samo - najczęściej przekazując mnóstwo dobrych rad odnośnie tego, co powinna, a czego nie powinna robić żona, żeby "dziecku nie zaszkodzić". Wybieramy imię, układamy plany.. i sądzę, że wszyscy mają tak samo. Dopiero gdy zaczyna działać presja ideologiczna albo występują problemy ludzie zaczynają negować te naturalne i oczywiste odczucia. Dla wygody, by poczuć się lepiej, by poradzić sobie z traumą itp. Wszystko to można zrozumieć, ale to nie usprawiedliwia zabójstwa. Gdy pomyślę, że ktoś, kto by w tym momencie moje dziecko zabił, nie odpowie za zabójstwo, a jedynie za "przerwanie ciąży, to się człowiekowi niedobrze robi. Barbarzyńcy 
|
Śr lip 30, 2014 9:51 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Gdy pomyślę, że ktoś, kto by w tym momencie moje dziecko zabił, nie odpowie za zabójstwo, a jedynie za "przerwanie ciąży Cóż - w zgodzie z Biblią, którą Ty wysoko cenisz, nie ja.
|
Śr lip 30, 2014 9:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@JedenPost, moze jednak poczekaj z definitywnymi pogladami na to, od kiedy zaczyna sie czlowiek, az dowiesz sie, ze twoja zona jest w ciazy. Najlepiej w drugiej, kiedy byles juz przy pierwszym porodzie.
Moze wtedy troche ci sie perspektywa zmieni?
|
Śr lip 30, 2014 9:59 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
I wielu obrońców zmienia zdanie kiedy ich """dziecko""" okazuje się być poważnie chore lub do ciąży doszło w wyniku wpadki. To może pozostawimy kwestię urojonych danych (tak nawiązanie do książki od tak  ) i skupimy się na osobach które aborcji dokonać chcą ale ktoś inny im zabrania powołując się na osobistą moralność.
|
Śr lip 30, 2014 10:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No tak.
To do kiedy jest dla ciebie embrion zlepkiem komorek, a od kiedy dzieckiem, ktore trzeba ratowac, jak sie (samo) urodzi za wczesnie? Czy zalezy to od jego stanu zdrowia (wedlug subiektywnych odczuc rodzica), a nie od jakis obiektywnych definicji?
|
Śr lip 30, 2014 10:18 |
|
|
|