Media o Kościele - wątek zbiorczy
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
pilaster napisał(a): Eee, tam, za wcześnie na odtrabienie sukcesu. Jest jeszcze prawie 40 tysięcy klechów, którzy jeszcze nie siedzą. Sprawiedliwość ma jeszcze długą droge przed sobą.  Pozwól, że odpowiem, jakże trafnym, cytatem pewnego filozofa sprzed wielu wielu wieków: Nawet najdalszą podróż zaczyna się od pierwszego krokuP.S. Z nerw użyłeś trzykrotnie słowa 'jeszcze' w dwóch kolejnych zdaniach  Wrzuć na luz...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz maja 22, 2014 20:07 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Jajko napisał(a): pewnego filozofa sprzed wielu wielu wieków:
Nawet najdalszą podróż zaczyna się od pierwszego kroku
No proszę, a już w XX wieku w ZSRR potrafili stawiać kroki znacznie szybsze i efektywniej wyzwalać społeczeństwo od tej zarazy. Kopiować należy gotowe wzorce, kopiować... 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt maja 23, 2014 8:35 |
|
 |
Jajko
|
Wsadzali tam masowo siostry boromeuszki????
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt maja 23, 2014 8:40 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Sąd zdecydował, że kard. Nycz i bp Gołębiewski zostaną przesłuchani "w drodze wideokonferencji". http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... e_dwa.htmlZastanawiam się dlaczego nie można ich wezwać jak każdego innego świadka? Dlaczego robi się takie wyjątki? Czy jakieś przepisy to regulują?
|
Pt cze 13, 2014 22:39 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Sąd zdecydował, że kard. Nycz i bp Gołębiewski zostaną przesłuchani "w drodze wideokonferencji". http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... e_dwa.htmlZastanawiam się dlaczego nie można ich wezwać jak każdego innego świadka? Dlaczego robi się takie wyjątki? Czy jakieś przepisy to regulują? Owszem, art. 235 ust. 2 kpc: Jeżeli charakter dowodu się temu nie sprzeciwia, sąd orzekający może postanowić, że jego przeprowadzenie nastąpi przy użyciu urządzeń technicznych umożliwiających dokonanie tej czynności na odległość. Sąd orzekający przeprowadza dowód w obecności sądu wezwanego lub referendarza sądowego w tym sądzie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 16, 2014 7:21 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Jak często sądy korzystają z takiego środka wobec świadków przebywających na terenie kraju??
|
Pn cze 16, 2014 12:36 |
|
 |
Johnny99
|
Coraz częściej, w miarę, jak w sądach pojawia się oprzyrządowanie pozwalające taką telekonferencję przeprowadzić. Jeżeli go nie ma, korzystają z poprzedniej procedury, tj. tzw. pomocy sądowej (strony formułują pytania na piśmie, te są przesyłane do sądu właściwego dla miejsca zamieszkania świadka, tenże sąd je zadaje, protokołuje odpowiedzi i odsyła z powrotem). Rzadko kiedy wymaga się, żeby świadek jechał na przesłuchanie poza obszar swojej apelacji - choćby dlatego, że trzeba mu wtedy zwrócić koszty dojazdu i utracony zarobek 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 16, 2014 12:45 |
|
 |
Jajko
|
Bywa też, że to sąd wybiera się do pałacu świadka  Ale ok, przyjmuję, że nie było to absolutnie niespotykane zdarzenie (choć sądzę, że dość rzadkie).
|
Pn cze 16, 2014 14:58 |
|
 |
mareta
|
Jajko napisał(a): Bywa też, że to sąd wybiera się do pałacu świadka  Ale ok, przyjmuję, że nie było to absolutnie niespotykane zdarzenie (choć sądzę, że dość rzadkie). Czyli znowu gdybanie 
|
Pn cze 16, 2014 21:54 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Bywa też, że to sąd wybiera się do pałacu świadka Bywa - jeżeli świadek wykaże, że nie ma możliwości się stawić w sądzie. Ale to już są rzeczywiście rzadkie przypadki. Cytuj: Ale ok, przyjmuję, że nie było to absolutnie niespotykane zdarzenie (choć sądzę, że dość rzadkie). Przeciwnie, częste, jeżeli świadek mieszka daleko od sądu, który prowadzi sprawę.
|
Wt cze 17, 2014 6:39 |
|
 |
Jajko
|
OK, przyjmuję, że tak faktycznie jest.
|
Wt cze 17, 2014 8:28 |
|
 |
Jajko
|
Od dwóch tygodni Europa żyje informacjami z Irlandii, gdzie przy prowadzonym przez siostry zakonne domu dla samotnych matek znaleziono około dwudziestu szkieletów małych dzieci w szambie, a kolejnych kilkaset spoczywa zapewne obok w zbiorniku na wodę i podziemiach pod byłymi ogrodami. Z informacji rozmówców „Newsweeka” wynika, że siostry działały rozmyślnie i według swoistego biznesplanu. Dziennikarz „Newsweeka” opisał, jak działał przerażający mechanizm selekcyjny, który jedne dzieci wysyłał do dochodowych adopcji, a słabsze i chore zaniedbywał i liczył się z ich masowymi zgonami. http://swiat.newsweek.pl/dzieciobojstwo ... 41749.htmlhttp://kkpp.blox.pl/2014/06/Dzieciobojs ... zi-na.htmlTylko u nas na forum jakoś cisza o tym. Niewygodny temacik? Jakże mi przykro... Walczą o zygoty, ale jak te tylko przyjdą na świat, to przestają się nimi interesować (no chyba, że można oddać do adopcji za konkretne pieniądze) i doprowadzają do śmierci. Zaiste chrześcijańska postawa.
|
Śr cze 18, 2014 18:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odpowiedzialność zbiorowa??....ci sami walczą i ci sami mordują, choć wydarzenia dzieli pół wieku.
|
Śr cze 18, 2014 18:35 |
|
 |
Jajko
|
W czasie teraźniejszym pisałem o wydarzeniach sprzed pół wieku.
|
Śr cze 18, 2014 18:40 |
|
 |
mareta
|
Alus napisał(a): Odpowiedzialność zbiorowa??....ci sami walczą i ci sami mordują, choć wydarzenia dzieli pół wieku. Nawet więcej niż pół wieku. Domu już nie ma siostry dawno poumierały, rzecz działa się w innych czasach, ale to przecież żadna różnica. Tak na marginesie: przed wojną, jak dziecko na wsi umarło z głodu i chorób, nawet matce nie pozwalano płakać. Nie było rodziny wśród chłopstwa, żeby nie zmarło co najmniej jedno dziecko. W rodzinnym domu mojej mamy urodziło się siedmioro, wychowało czworo. 
|
Śr cze 18, 2014 21:48 |
|
|
|