Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 4:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Następna strona
 Niewolnictwo 
Autor Wiadomość
Post Re: Niewolnictwo
felek27 napisał(a):
sameone1 napisał(a):
Cytuj:
Ale to ze Yarpen cie nie przekonal do interpretacji innego fragmentu wcale nie oznacza ze kazdy moze uzurpowac sobie Apostolstwo i po swojemu interpretowac Pisma, czy nauczac.

Czyli wg Ciebie nauczanie Jezusa typu: „nie opierajcie się złemu, miłujcie waszych nieprzyjaciół, dobrze czyńcie tym, którzy wam źle czynią” oznaczają zabijajcie i zniewalajcie niewiernych?

Nie jestem Apostolem by sie wypowiadac na ten temat.

Śr paź 25, 2017 10:40
Moderator

felek27 napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Nauczanie UNK jest nauką Jezusa.

Czyli rozumiem, że rozdział 5 Ewangelii wg św. Mateusza nadal obowiązuje?

A co jeśli unikanie wojny jest narażeniem na utratę zdrowia, albo życia nie tylko szlachetnego naśladowcy nauk Jezusa, ale jego rodziny, najbliższych i dalszych krewnych, sąsiadów, znajomych i wspólnoty narodowej?

Dlatego Kościół podtrzymują nauczanie Jezusa jednocześnie wskazuje w jakich okolicznościach aktywna obrona przed napastnikiem jest wyborem mniejszego zła.
Wojnę zawsze Kościół potępiał, lecz dopuszczał ją w imię tego, co głosił Jezus: "Kochaj bliźniego swego".
Kochaj, a więc zrób wszystko, żeby nie narazić go na śmierć z rąk tych, którzy tych przykazań Bożych nie przeszkadzają.
Jeśli tym wszystkim ma być zaangażowanie w konflikt zbrojny nazwany wojną sprawiedliwą, a więc wojną w obronie najbliższych, to, mimo, że Jezus tego expresis verbis nie powiedział, będzie ono zgodne z głębokim sensem nauczania Jezusa.

Więcej: https://gloria.tv/article/g3qvU9zGSc223DFyseZV7g7iM

Może jednak wrócimy do niewolnictwa?
Jak widzimy, od Średniowiecza pojawiają się bulle papieskie zakazujące niewolnictwa i czynienia niewolników z ludzi.
Jedyna dopuszczana niewola, to niewola wojenna. Właśnie jako skutek tej zasady, by kochając swoich bliźnich nie narażać ich (poprzez wypuszczenie na wolność agresorów) na niepotrzebną śmierć i cierpienia.

Śr paź 25, 2017 10:50
Zobacz profil WWW
sameone1 napisał(a):
felek27 napisał(a):
Czyli wg Ciebie nauczanie Jezusa typu: „nie opierajcie się złemu, miłujcie waszych nieprzyjaciół, dobrze czyńcie tym, którzy wam źle czynią” oznaczają zabijajcie i zniewalajcie niewiernych?

Jak nie rozumiesz tak prostego tekstu to i nie zrozumiesz interpretacji uczonych w piśmie.

Śr paź 25, 2017 10:51
medieval_man napisał(a):
Jeśli tym wszystkim ma być zaangażowanie w konflikt zbrojny nazwany wojną sprawiedliwą, a więc wojną w obronie najbliższych, to, mimo, że Jezus tego expresis verbis nie powiedział, będzie ono zgodne z głębokim sensem nauczania Jezusa.

Cały czas mylicie Chrześcijaństwo z islamem. Jezus to nie Mahomet, nie przyszedł aby budować państwo boże tu na Ziemi. Królestwo Boże ma być w nas.

Śr paź 25, 2017 11:01
felek27 napisał(a):
Jakoś Yarpen_Zirgin mnie nie przekonał, że słowa Jezusa: „nie opierajcie się złemu, miłujcie waszych nieprzyjaciół, dobrze czyńcie tym, którzy wam źle czynią” oznaczają zachętę do prowadzenia wojen z niewiernymi.

Mam prośbę:
Przytocz fragment mojej wypowiedzi, w której stwierdziłem, że ta wypowiedź Chrystusa jest "zachętą do prowadzenia wojen z niewiernymi".

Śr paź 25, 2017 11:43
felek27 napisał(a):
sameone1 napisał(a):
felek27 napisał(a):

Jak nie rozumiesz tak prostego tekstu to i nie zrozumiesz interpretacji uczonych w piśmie.

Widzisz, tak wlasniie wygladaja twoje interpretacje Pism jak i wypowiedzi innych.

Wyjasnij mi w jaki to sposob z mojej wypowiedzi doszedles do tego ze ja nie rozumiem interpretacji uczonych w Pismie?
Proste pytanie i nie o cos abstrakcyjnego, tylko o twoje rozumienie tego co napisalem. Potrafisz wyjasnic swoje rozumowanie?
Bo w tym co napisalem nie ma ani slowa o moim rozumieniu uczonych w Pismie, a jedynie o tym ze nie jestem Apostolem, by sie wypowiadac na ten temat.
Chyba jez. polski jest dla ciebie zrozumialy na tyle ze nie musiales uzywac translatora Google. :-)

Jesli tak prostego jednego zdania nie potrafisz zrozumiec, to na jakiej podstawie chcesz interpretowac Pisma, ktorych interpretacja jest tak wazna?

Śr paź 25, 2017 11:51
Yarpen_Zirgin napisał(a):
felek27 napisał(a):
Jakoś Yarpen_Zirgin mnie nie przekonał, że słowa Jezusa: „nie opierajcie się złemu, miłujcie waszych nieprzyjaciół, dobrze czyńcie tym, którzy wam źle czynią” oznaczają zachętę do prowadzenia wojen z niewiernymi.

Mam prośbę:
Przytocz fragment mojej wypowiedzi, w której stwierdziłem, że ta wypowiedź Chrystusa jest "zachętą do prowadzenia wojen z niewiernymi".

Nie stwierdziłeś tego wprost, ale powiedziałaś, że Biblia nie zakazuje walki z agresorem, co się kłóci z tymi słowami Jezusa, które podałem powyżej.

Śr paź 25, 2017 12:00
sameone1 napisał(a):
Bo w tym co napisalem nie ma ani slowa o moim rozumieniu uczonych w Pismie, a jedynie o tym ze nie jestem Apostolem, by sie wypowiadac na ten temat.

Skoro nie możesz się wypowiadać na temat tego co mówił Jezus, to jak zamierzasz głosić Ewangelię?

Śr paź 25, 2017 12:03
felek27 napisał(a):
felek27 napisał(a):

Mam prośbę:

Nie stwierdziłeś tego wprost, ale powiedziałaś, że Biblia nie zakazuje walki z agresorem, co się kłóci z tymi słowami Jezusa, które podałem powyżej.

Skoro tego nie napisałem, to racz się odnosić do moich rzeczywistych wypowiedzi, a nie swoich pomysłów, które mi przypisujesz!

Natomiast walka z agresorem kłóci się z Twoją interpretacją Pisma Świętego, a nie z nauczaniem Chrystusa.

Śr paź 25, 2017 12:05
Skoro tego nie napisałem, to racz się odnosić do moich rzeczywistych wypowiedzi, a nie swoich pomysłów, które mi przypisujesz!

Natomiast walka z agresorem kłóci się z Twoją interpretacją Pisma Świętego, a nie z nauczaniem Chrystusa.

Jeśli poczułeś się urażony to najmocniej Cię za to przepraszam.

Śr paź 25, 2017 12:16
Moderator

felek27 napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Jeśli tym wszystkim ma być zaangażowanie w konflikt zbrojny nazwany wojną sprawiedliwą, a więc wojną w obronie najbliższych, to, mimo, że Jezus tego expressis verbis nie powiedział, będzie ono zgodne z głębokim sensem nauczania Jezusa.

Cały czas mylicie Chrześcijaństwo z islamem. Jezus to nie Mahomet, nie przyszedł aby budować państwo boże tu na Ziemi. Królestwo Boże ma być w nas.

Ale czym innym jest budowane Królestwa Bożego na ziemi, a czym innym relacje polityczne miedzy różnymi krajami i narodami na tej ziemi.
Jezus w ogóle nie wypowiadał się na taki temat: a co zrobić jak ktoś przyjdzie do twojego domu, zwiąże twoją żonę i dzieci i będzie je torturował, a potem będzie chciał zabić.
Raczej wątpię, że Jezus powiedziałby: "pozwól mu czynić zło".

A ty jak sądzisz?

Śr paź 25, 2017 13:00
Zobacz profil WWW
felek27 napisał(a):
sameone1 napisał(a):

Skoro nie możesz się wypowiadać na temat tego co mówił Jezus, to jak zamierzasz głosić Ewangelię?

Swoim zyciem.

A na pewno nie wyklocaniem sie by udowadniac swoje racje.

Śr paź 25, 2017 13:07
medieval_man napisał(a):
felek27 napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Jeśli tym wszystkim ma być zaangażowanie w konflikt zbrojny nazwany wojną sprawiedliwą, a więc wojną w obronie najbliższych, to, mimo, że Jezus tego expressis verbis nie powiedział, będzie ono zgodne z głębokim sensem nauczania Jezusa.

Ale czym innym jest budowane Królestwa Bożego na ziemi, a czym innym relacje polityczne miedzy różnymi krajami i narodami na tej ziemi.
Jezus w ogóle nie wypowiadał się na taki temat: a co zrobić jak ktoś przyjdzie do twojego domu, zwiąże twoją żonę i dzieci i będzie je torturował, a potem będzie chciał zabić.
Raczej wątpię, że Jezus powiedziałby: "pozwól mu czynić zło".

A ty jak sądzisz?

Ja wiem, że z ludzkiego punktu widzenia nauka Jezusa wydaje się nieżyciowa. Jednak nie da się osiągnąć Królestwa Bożego czyli Pokoju Bożego w swoim sercu jak będziemy walczyć. Nawet jeśli to będzie walka ze złem.

Śr paź 25, 2017 13:20
Moderator

To odpowiedz, jak Ty, chcąc zachować ducha nauki Jezusowej zachowałbyś się w sytuacji:

a co zrobić jak ktoś przyjdzie do twojego domu, zwiąże twoją żonę i dzieci i będzie je torturował, a potem będzie chciał zabić?

Śr paź 25, 2017 13:45
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
To odpowiedz, jak Ty, chcąc zachować ducha nauki Jezusowej zachowałbyś się w sytuacji:

a co zrobić jak ktoś przyjdzie do twojego domu, zwiąże twoją żonę i dzieci i będzie je torturował, a potem będzie chciał zabić?

Ja bym się prawdopodobnie zachował nie po chrześcijańsku. Co innego wierzyć Jezusowi, a co innego wprowadzić jego naukę w życie.

Śr paź 25, 2017 14:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Następna strona