Marek_Jakub napisał(a):
Obłuda.
Najbardziej obłudne jest sądzenie drugiego człowieka. A tym bardziej generalizowanie osądu.
A kto sądzi jakiegoś człowieka?
System KRK jest chory, bo zapełnia kościół niemowlakami, z ktorych potem prawie połowa jest tylko"nominalna"; nastawiony jest na zysk, co widzi każdy , kto ma odrobinę ileju w głowie, wierni są anonimowi , a kapłani w więkości jakoś niespecjlanie się tym przejmują pełniąc rolę urzędników-koń jaki jest , każdy widzi. Machina, ktora wciąga w swe tryby i się jakoś to toczy i rozrasta. Niebiblijne praktyki.
I ta jakś
Mogę zacząć bardziej szczegółowo...
I ta jakaś dziwna moda : KRK krytykować nie wolno, bo ci powiedzą, że "nie sądź". I to jest włąśnie chore.
Jak widzę kapłąna , który się upija,. molestuje młodych chłopców, albo sypia z własną gospodynią wbrew ślubom, któe składał, to co ja mam myśleć? Że to "tylko człowiek" i "patrzeć na siebie" i chodzić się do niego spowiadać? TO JEST CHORE.
Jeśli widzę, że ksiadz zdziera z ludzi po 6 stów za ślub i pogrzeb , to co mam o nim myśleć? Że jest pazerny na kasę!
A co mam myśleć o systemie, który ...umożliwia mu takie postępowanie?
Jestem ZGORSZONA tym, co się dzieje w KRK i zgorszona ilościa faktow, które się obłudnie przemilcza. I cieszę się, że nie jestem katoliczką. Byłoby mi po prostu wstyd.
Ale skoro katolikom nie wstyd, niech "nie sądzą", sidzą cichutko, modlą się i znoszą ów system w pokorze.