Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 13:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
 porozmawiajmy o lefebryzmie 
Autor Wiadomość

Wojtek 37 odwiedziłem forum fidelitas. Masz racje. Coś tam jest nie tak. Ci ludzie są nawiedzeni: forumowcze fidlitas twierdzą że małe nieochrzczone dzieci - napewno w razie śmierci lecą do piekła (w tym rownież dzieci zamordowane na rozkaz Heroda), czepiaja się specjalnych mszy dla dzieci, studentów, twierdzą że neokatechumenat to sekciarstwo (ponoc na neokatehumenacie się mówi że MB to calkiem zwykla kobieta, a komunia to wafel) Tam na tym forum jest coś "toksycznego". Ja bronię tradycji w Kościele, lubie łacinę, chorał greg., wybieram się na mszę tryd. ale na tym fidelitasie - nie czuć ducha katolickiego, tam są chyba sami maniacy.

Pt sie 27, 2004 8:11

Bracie Rafi - no sam na własne oczy zobaczyłeż, że to co tam się dzieje to walka z Duchem w KRzK który nigdy nie tracił Jego atencjii, jak Lefebwrystom się wydaje. Lecz Fidelitas to strona raczej tradycjonalistów uznanych przez KRzK lecz Chrystanitas to ci os bractawa Piusa X obiętego ekskumuniką .

Sam byłem wieloletnim animatorem muzycznym i liturgicznym, w Oazie teraz już z 15 lat w Neo - i zapewniam Cie o tym że bzduty niestworzone tam o nas wypisują. Tak właśnie działa szatan - rozwala Kościół od środka.

Pt sie 27, 2004 14:18
Mnie całkowicie zaskoczył ich dejście do spraw związanych z Kociołem.
Wiarę ograniczają do gestów, bo "Msza Św. wszechczasów jest tą jedyną właściwą", podsycają waśnie pomiędzy nami, Katolikami a Protestantami, nie uczestniczą w Ewangelizacji ...
Wymieniać by można więcej :(
Absolutnie zaś nie wiedzą, jak rozsądnie odpowiedzieć na cytaty z Pisma dotyczące Przykazania Miłości :(
Polecam do przeanalizowania choćby ostatnie posty z toczonej obecnie (jeszcze) przeze mnie tam dyskusji:
http://www.kasjusz.pocztaplus.pl/forum/ ... =1263#1263
i odpowiedzi

A weszłem na owo forum po jednej z dyskusji na "Katoliku"...
W skrócie - wychodziło by na to, że zdają sobie sprawę z tego, że reformy Soboru Watykańskiego były konieczne - jednak je negują ... :(
A całą "ewangelizację" ograniczają do wyżywania się na członkach Neokatechumenatu i innych organizacji posoborowych :(

Pt sie 27, 2004 17:34

Cytuj:
Ojciec Św. zwołał nadzwyczajne spotkanie szefów watykańskich dykasterii na 7 kwietnia – podał niemiecki dziennik „Die Tagespost” 18 marca. Dziennik powołując się na dobrze poinformowane kręgi bliskie Kurii utrzymuje, iż tematem spotkania będzie reforma Kurii Rzymskiej, kwestia Bractwa Kapłańskiego św. Piusa X oraz tzw. „uwolnienie Mszału św. Piusa V”.

Dziennik powołując się na swoich informatorów twierdzi, iż 7 kwietnia Papież Benedykt XVI wyda zarządzenie regulujące możliwość powszechnego użycia klasycznego rzymskiego rytu Mszy św. (tzw. Mszału św. Piusa V). Jeocześnie zostanie zaproponowana kanoniczna forma, w ramach której Bractw Kapłańskie św. Piusa X mogłoby pojednać się z Rzymem.

Co o tym sądzicie :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So kwi 01, 2006 12:29
Zobacz profil WWW

Co o tym sądzicie :?:

Ja sądzę, iż sprawa Mszału św. Piusa V jest dużo bardziej ważna od kwestii FSSPX.

So kwi 01, 2006 12:39

Cytuj:
Dziennik powołując się na swoich informatorów twierdzi, iż 7 kwietnia Papież Benedykt XVI wyda zarządzenie regulujące możliwość powszechnego użycia klasycznego rzymskiego rytu Mszy św. (tzw. Mszału św. Piusa V).

So kwi 01, 2006 12:43
Zobacz profil WWW

Czy Ty nie umiesz czytać :?: :|

Cytuj:
Dziennik powołując się na swoich informatorów twierdzi, iż 7 kwietnia Papież Benedykt XVI wyda zarządzenie regulujące możliwość powszechnego użycia klasycznego rzymskiego rytu Mszy św. (tzw. Mszału św. Piusa V).

Jeocześnie zostanie zaproponowana kanoniczna forma, w ramach której Bractw Kapłańskie św. Piusa X mogłoby pojednać się z Rzymem.
Po prostu mówię, że sprawa Mszy św. trydenckiej jest dużo ważniejsza od sprawy pojednania z Bractwem.

So kwi 01, 2006 12:51

Msza jest godnie sprawowana wg reguł SVII - a póki co, istnieje schizma i wydaje mi się jednak, że pilniejszą sprawą (o ile można tu w ogóle spierać się o to, co jest ważniejsze - oba problemy wydają się podobne) byłoby doprowadzenie do powrotu lefebrystów do Kościoła (nie należy rozumieć tego jako wszelkie ustępstwa ze strony Watykanu).

So kwi 01, 2006 19:54
Zobacz profil WWW
a póki co, istnieje schizma i wydaje mi się jednak, że pilniejszą sprawą (o ile można tu w ogóle spierać się o to, co jest ważniejsze - oba problemy wydają się podobne) byłoby doprowadzenie do powrotu...

...prawosławnych schizmatyków do Kościoła katolickiego.

Tak, zgadzam się.

N kwi 02, 2006 12:58
http://archivum.ilcannocchiale.it/?id_blogdoc=930202

dobrze poinformowane źródła watykańskie twierdzą, że papież w ubiegły czwartek podpisał dekret "uwalniający" kapłanów od konieczności wyrażenia zgody na używanie Mszału 1962 przez ordynariusza miejsca. Zgodnie z przeciekami z innych źródeł, ogłoszenie dekretu ma nastąpić 7 kwietnia 2006.

Módlmy się za Ojca świętego! Widać, że Jemu naprawdę zależy na odnowie Kościoła!

N kwi 02, 2006 13:02

Dla Ciebie jest ważniejsza.

Msza jest godnie sprawowana wg reguł SVII - a póki co, istnieje schizma i wydaje mi się jednak, że pilniejszą sprawą (o ile można tu w ogóle spierać się o to, co jest ważniejsze - oba problemy wydają się podobne) byłoby doprowadzenie do powrotu lefebrystów do Kościoła.

Im dłużej wgłębiam się w ich literaturę, tym jestem pewniejszy, że schizma jest nieodwracalna. Przynajmniej nie przy obecnych przywódcach Bractwa. (z tym zastrzeżeniem, że u Niego wszystko jest możliwe).

Bractwo wprost zarzuca papieżom i kardynałom herezje, wypowiada posłuszeństwo (sam abp. Lefebvre zwracał się do papieży w tonie: najczcigodniejszy, jestem Ci zawsze posłuszny, a i tak będę robił na co mam ochotę) i naprawde nie rozumiem, dlaczego jeszcze nie stanęli obok sedewakantystów. To już ks. Trytek znalazł więcej uznania w moich oczach za konsekwencję.

Pt kwi 07, 2006 11:00
Zobacz profil ICQ WWW

To znalazłem na ich stronie, ana samym początku:

Cytuj:
Welcome to the Church of St. Pius X

St. Pius X Catholic Church is a vibrant Catholic community where its members strive to learn and live the Gospel of Jesus Christ. Throughout life's journey, we encourage and support each other through worship, prayer, celebration, education, service and evangelization.

...

Pt kwi 07, 2006 11:20
Zobacz profil WWW

To znalazłem na ich stronie, na samym początku:

Cytuj:
Welcome to the Church of St. Pius X

Chodzi Ci o słowo "church"?
Wydaje się, że w tym kontekście oznacza ona "Zgromadzenie" czy "Bractwo", a nie odrębny Kościół.

Pt kwi 07, 2006 12:08
Zobacz profil ICQ WWW

Tak, o to słowo mi chodzi. Ale nie wiem, czy sens jest właśnie "bractwo" a nie po prostu "kościół".

Pt kwi 07, 2006 12:38
Zobacz profil WWW

Niestety, bp Baley odmówił złożenia podania o zdjęcie ekskomuniki uporczywie twierdząc, że jej nigdy nie było :) Lefebryści idą w zaparte. Uwazają, że ostatnim katolickim papieżem był chyba Pius XII... Oto ich chęci powrotu od Kościoła. Uważają, ze to cały Kościół zbłądził na czele z Papieżem i kolegium kardynalskim... Ja nie widzę w tym postepowaniu żadnej chęci na przywrócenie jednosci. Ponadto w Lublinie przynajmniej powiązani są z Organizacją Monarchistów Polskich i mają swoją kaplicę. Czasem wspólnymi siłami FSSPX i OMP organizują konferencje w Grand Hotelu, wywieszają plakaty a nawet bilbordy. W swoich szregach mają nawet kilku intelektualistów. Ponadto na forum KUL czasem pojawiają sie ich sympatycy (oczywiście omijając zabespieczenia na serwerze) i usiłują wmówić, ze to Kościół i Papież błądzi... Obłęd.

Wt kwi 11, 2006 18:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona