Czy ksiadz może eksmitować wiernych na bruk ?
Autor |
Wiadomość |
pilaster
|
sołtys napisał(a): :o Pilaster Ty rzeczywiście należysz do klasy i sposobu myślenia,że pierwszy milion trzeba ukraść a potem po trupach! To raczej wy socjaliści jesteście złodziejami. A najgorsze jest to, że wszystkich innych oceniacie swoją miarą. Ktoś jest zamożniejszy od poziomu lumpa - to złodziej A miliona nie można kraść. Jest takie powiedzenie Kradzione nie tuczyI drugie Lekko przyszło lekko poszło.Milion trzeba zarobić bo tylko wtedy pieniądze się będą trzymać tego kto je zarobił. A zarobic można np wchodząc w spółkę z deweloperem i budując osiedle mieszkaniowe dla bliźnich. Cytuj: U nas dwóch takich co rozkradli bezkarnie majątek wspólny...
To znaczy co konkretnie ukradli? I w jaki spośób?
Bo znając poglądy sołtysa to pewnie np handlowali używanymi samochodami sprowadzonymi z Niemiec, albo zbierali stare opony i je przerabiali na plastik. Albo jeszcze co innego 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Wt gru 09, 2008 21:40 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Alus napisał(a): Ubóstwo nigdy nie było grzechem i wierzę, że w XXI czy XXX wieku Kościól nie ogłosi ubóstwa jako grzech główny, nie wyrzuci z pocztu świetych "menela" biedaczyny z Asyżu. Cos mi się wydaje, że Franciszek rozdał własny majątek, a nie cudzy Cytuj: Nie znam kanonizowanego świętego, który kosztem "dziadostwa i meneli" usiłował "coś zarobić"....
A kto próbuje zarabiać kosztem meneli? To raczej menele próbują żyć na czyjś koszt.
|
Wt gru 09, 2008 21:47 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
O widzę, że pilaster jest takim typowym katolikiem krzykaczem, a zarazem hipokrytą. ;> Standard. Teraz księżulka pochwala bo przecież "nikomu się krzywda nie dzieje", ale jakby to dotykało wać pilastera osobiście tudzież jego rodzinę to już głośny szczek dałoby się słyszeć w okolicy. Żenua.
Cytuj: Lokatorzy mieli umowy najmu z jakimś okresem i trybem wypowiedzenia, to te wypowiedzenia dostali. O oc chodzi
Dałbyś waćpan info o tych umowach najmu bo w artykule nic o nich nie ma.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Wt gru 09, 2008 21:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): Cos mi się wydaje, że Franciszek rozdał własny majątek, a nie cudzy
Nic nie rozdał - został przez ojca wydziedziczony a sam ostentacyjnie w obliczu biskupa i zebranych, oddał ojcu nawet swoje odzienie.
Poszedł odbudować Koścół Pana pomny jego zaleceń:
- "Nie bierzcie na drogę torby ani dwóch sukien, ani sandałów, ani laski! Wart jest bowiem robotnik swej strawy" (Mt 10,10).
Franciszek z Asyżu i mnóstwo świętych KRK poświadczają, że:
- "Jeśli Pan domu nie zbuduje, na próżno sie trudzą ci, którzy go wznoszą" (Psalm 127,1).....i najbogatsze środki nie pomogą - zwłaszcza te "zarobione" na biedocie.
|
Wt gru 09, 2008 22:56 |
|
 |
pilaster
|
Mroczny Pasażer napisał(a): O widzę, że pilaster jest takim typowym katolikiem krzykaczem, a zarazem hipokrytą. ;> Standard. Teraz księżulka pochwala bo przecież "nikomu się krzywda nie dzieje". A komuś się dzieje? Cytuj: ale jakby to dotykało wać pilastera osobiście tudzież jego rodzinę to już głośny szczek dałoby się słyszeć w okolicy. Co by mogło dotykać pilastra i jego rodzinę? Że właściciel wynajmowanego lokalu wymówiłby umowę najmu? Przecież to normalna transakcja, żadna krzywda. Zawierasz umowę (chocby ustną), która ma jakis tryb wypowiedzenia (np zawiadomię was na miesiac wczesniej) i już. Cytuj: Dałbyś waćpan info o tych umowach najmu bo w artykule nic o nich nie ma
Skoro tam mieszkali to jakieś umowy mieli, choćby ustne. Gdyby ksiadz naprawdę próbowął je złamać, to zamiast jazgotać w mediach poszliby z tym do sądu.
Po raz kolejny powtarzam. Jeżlei ktoś jazgocze jaka to mu się krzywda wielka dzieje, to wcale jeszcze nie znaczy, ze rzeczywiście mamy z realną krzywdą do czynienia.
|
Śr gru 10, 2008 10:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja Ci powiem jakie będą efekty łapczywej walki poszczególnych duchownych o "święte prawo własności"......fuul odzyskanych terenów i systematycznie spadające wskaźniki praktykujących katolików.
|
Śr gru 10, 2008 11:28 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: A komuś się dzieje? Użyj mózgu. Cytuj: Co by mogło dotykać pilastra i jego rodzinę? Że właściciel wynajmowanego lokalu wymówiłby umowę najmu? Przecież to normalna transakcja, żadna krzywda. Zawierasz umowę (chocby ustną), która ma jakis tryb wypowiedzenia (np zawiadomię was na miesiac wczesniej) i już. W perspektywie wyrzucenia na bruk i walki o dotychczasowe mieszkanie z pewnością byś rzekł sobie w duchu: "cóż, umowa mi się skończyła, ksiądz chce dla nas dobrze, to nic, że nie mam gdzie się podziać, taka jest kolej rzeczy, muszę odpuścić i iść pod most, taki mój los". Cytuj: Skoro tam mieszkali to jakieś umowy mieli, choćby ustne. Gdyby ksiadz naprawdę próbowął je złamać, to zamiast jazgotać w mediach poszliby z tym do sądu.
"Skoro", "jakieś". Konkrety plox. Jakie umowy, dowód na to, że na czas określony itp. Jeśli ich nie znajdziesz to łaskawie stfu.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Śr gru 10, 2008 12:11 |
|
 |
pilaster
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Cytuj: A komuś się dzieje? Użyj mózgu. Użyłem i nadal nie widze tu krzywdy. Przeciwnie, widze jałmużne, za kórą obdarowani wylali na darczyńce pomyje Cytuj: Cytuj: Co by mogło dotykać pilastra i jego rodzinę? Że właściciel wynajmowanego lokalu wymówiłby umowę najmu? Przecież to normalna transakcja, żadna krzywda. Zawierasz umowę (chocby ustną), która ma jakis tryb wypowiedzenia (np zawiadomię was na miesiac wczesniej) i już. W perspektywie wyrzucenia na bruk i walki o dotychczasowe mieszkanie z pewnością byś rzekł sobie w duchu: "cóż, umowa mi się skończyła, ksiądz chce dla nas dobrze, to nic, że nie mam gdzie się podziać, taka jest kolej rzeczy, muszę odpuścić i iść pod most, taki mój los". A znaleźć sobie inne lokum to nie łaska? Pilaster się kilakrotnie w życiu przeprowadzał i nigdy pod most. Ale jak ktoś lubi pod mostem, to wolna wola Cytuj: Cytuj: Skoro tam mieszkali to jakieś umowy mieli, choćby ustne. Gdyby ksiadz naprawdę próbowął je złamać, to zamiast jazgotać w mediach poszliby z tym do sądu. "Skoro", "jakieś". Konkrety plox. Jakie umowy, dowód na to, że na czas określony itp. Jeśli ich nie znajdziesz to łaskawie stfu. Ooo, czyżby mroczny uważał, że mieszkańcy żadnych umów nie zawierali? Czyżby zatem owi "biedacy" po prostu wtargnęli bezprawnie na czyjś prywatny teren i sobie na nim prawem kaduka zamieszkali? No to już nie jest nawet niewdzięczność. To jest po prostu czysty rabunek Alus Cytuj: A ja Ci powiem jakie będą efekty łapczywej walki poszczególnych duchownych o "święte prawo własności"......fuul odzyskanych terenów i systematycznie spadające wskaźniki praktykujących katolików.
Tylko złodziejom może się nie podobać, że prawowity właściciel odzyskuje swoją skradzioną mu własność. A na złodzieju czapka gore 
|
Śr gru 10, 2008 12:57 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Użyłem i nadal nie widze tu krzywdy. Przeciwnie, widze jałmużne, za kórą obdarowani wylali na darczyńce pomyje Jałmużna? Obdarowani? To oni dostali od księdza te mieszkania na jakiś czas i teraz mają się z nich wynieść? Wybacz, ale w tym artykule NIC o takich zabiegach nie ma, może masz inne źródła? Jeśli tak to słodko by było jakbyś je przytoczył. Bo ja tu widzę ludzi, którzy mieszkają w danym lokum (nie wiemy jaką mają umowę) i którym teraz grozi eksmisja (nie wiadomo z jakiego powodu). A Ty od razu ich oskarżasz. Tak postępuje katolik? Dzięki Bogu, że nim nie jestem. Cytuj: A znaleźć sobie inne lokum to nie łaska? Pilaster się kilakrotnie w życiu przeprowadzał i nigdy pod most. Urm, w dzisiejszych czasach? Jasne, da się. A ceny widziałeś? Cytuj: Ooo, czyżby mroczny uważał, że mieszkańcy żadnych umów nie zawierali? Jakbyś się dobrze wczytał w to co pisałem to byś zobaczył, że nic takiego nie twierdziłem. Przeciwnie - to Ty twierdzisz, że mają umowy na czas określony, który się właśnie skończył. Więc ja proszę o przytoczenie jakichś dowodów na to, jeśli tego nie zrobisz to Twoje słowa nadal pozostaną pomówieniami. Cytuj: Czyżby zatem owi "biedacy" po prostu wtargnęli bezprawnie na czyjś prywatny teren i sobie na nim prawem kaduka zamieszkali?
A może te mieszkania stały się ich własnością poprzez zasiedzenie? Znasz to pojęcie?
Nie wiesz - nie oceniaj - milcz.
|
Śr gru 10, 2008 13:21 |
|
 |
pilaster
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Cytuj: Użyłem i nadal nie widze tu krzywdy. Przeciwnie, widze jałmużne, za kórą obdarowani wylali na darczyńce pomyje Jałmużna? Obdarowani? To oni dostali od księdza te mieszkania na jakiś czas i teraz mają się z nich wynieść? Tak jest. Każda umowa o wynajem ma jakiś zakres czasowy stosowania, a nawet bezterminowa zawiera tryb wypowiedzenia. Gdyby ksiądz faktycznie te umowy złamał, to poszkodowani poszliby z tym sądu. Ponieważ nie poszli, logiczne jest, ze albo żadnych umów nie mieli (czyli są zwykłymi rabusiami), albo proces wypowiedzenia potoczył się zgodnie z nimi. Cytuj: Bo ja tu widzę ludzi, którzy mieszkają w danym lokum (nie wiemy jaką mają umowę) i którym teraz grozi eksmisja (nie wiadomo z jakiego powodu).A Ty od razu ich oskarżasz. Owszem, o to ze nie chca dotrzymać dobrowaolnie zawartych umów (choćby i ustnych). A eksmisja jest procesem usunięcia lokatora, który lokal zajmuje bezprawnie. Czy mroczny wie co to znaczy? Cytuj: Tak postępuje katolik? Dzięki Bogu, że nim nie jestem. I dzięki temu możesz bez krępacji wychwalać złodziejstwo Cytuj: Cytuj: A znaleźć sobie inne lokum to nie łaska? Pilaster się kilakrotnie w życiu przeprowadzał i nigdy pod most. Urm, w dzisiejszych czasach? Jasne, da się. A ceny widziałeś? Ceny są niesłychanie zróżnicowane w zależności od standardu, lokalizacji, etc Cytuj: Cytuj: Ooo, czyżby mroczny uważał, że mieszkańcy żadnych umów nie zawierali? Jakbyś się dobrze wczytał w to co pisałem to byś zobaczył, że nic takiego nie twierdziłem. Czyli zawierali? Cytuj: Cytuj: Czyżby zatem owi "biedacy" po prostu wtargnęli bezprawnie na czyjś prywatny teren i sobie na nim prawem kaduka zamieszkali? A może te mieszkania stały się ich własnością poprzez zasiedzenie? Znasz to pojęcie? A gdyby tak było, to można by ich eksmitować? Oczywiscie nie. Zatem żadnego zasiedzenia nie było Cytuj: Nie wiesz - nie oceniaj - milcz.
No prosze. W całym wątku wszyscy uczestnicy nic innego nie robią, tylko oceniają kogoś, kto ośmielił się upomnieć o swoją własność. Natomiast tych, którzy mu w tym przeszkadzają oceniać już nie wolno 
|
Śr gru 10, 2008 13:57 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: Tak jest. Każda umowa o wynajem ma jakiś zakres czasowy stosowania, a nawet bezterminowa zawiera tryb wypowiedzenia. Gdyby ksiądz faktycznie te umowy złamał, to poszkodowani poszliby z tym sądu. Ponieważ nie poszli, logiczne jest, ze albo żadnych umów nie mieli (czyli są zwykłymi rabusiami), albo proces wypowiedzenia potoczył się zgodnie z nimi. Nadal nie podajesz żadnych źródeł, które powiedzą COKOLWIEK o tym JAKIE umowy mają ci mieszkańcy. Twardo trzymasz się tego, że to umowy wynajmu (a skąd wiesz, że nie własnościowe?) i że ich okres się skończył. Cały czas czekam na DOWODY. Cytuj: Owszem, o to ze nie chca dotrzymać dobrowaolnie zawartych umów (choćby i ustnych). Czekam na dowody. Cytuj: A eksmisja jest procesem usunięcia lokatora, który lokal zajmuje bezprawnie. Czy mroczny wie co to znaczy? W istocie. Cytuj: I dzięki temu możesz bez krępacji wychwalać złodziejstwo Nie wychwalam złodziejstwo, potępiam. Księdza. Cytuj: Ceny są niesłychanie zróżnicowane w zależności od standardu, lokalizacji, etc Aha, spoczko. Czyli jednak widać, że nie masz pojęcia o rynku. :> Ah no i powiedz coś więcej o budżecie tych ludzi. Skoro polecasz im nowe mieszkania zastępcze to pewnie wiesz, że ich na nie stać. Czekam na budżet. Czytaj całość, powoli i ze zrozumieniem. Cytuj: A gdyby tak było, to można by ich eksmitować? Oczywiscie nie. Zatem żadnego zasiedzenia nie było Polskie prawo zna setki przypadków nielegalnej eksmisji. Nie tylko zresztą eksmisji, ale pobierania opłat, podwójnego opodatkowania. To, że coś się dzieje teoretycznie w świetle prawa, nie znaczy, że zgodne z prawem jest. Świat nie jest czarno biały. Cytuj: No prosze. W całym wątku wszyscy uczestnicy nic innego nie robią, tylko oceniają kogoś, kto ośmielił się upomnieć o swoją własność. Natomiast tych, którzy mu w tym przeszkadzają oceniać już nie wolno
Ja nie oceniam nikogo gdyż podobnie tak jak ty nie wiem praktycznie nic o tej sprawie. Oceniam jedynie księdza, który zagubił się nieco w swoim powołaniu. Bo wybacz, ale prawdziwy ksiądz najpierw zatroszczyłby się o mieszkania zastępcze dla tych ludzi, a dopiero potem coś tam sobie budował. Tamten ksiądz to dla mnie po prostu cieć łasy na zielone papierki.
|
Śr gru 10, 2008 14:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): No prosze. W całym wątku wszyscy uczestnicy nic innego nie robią, tylko oceniają kogoś, kto ośmielił się upomnieć o swoją własność. Natomiast tych, którzy mu w tym przeszkadzają oceniać już nie wolno 
Nieprawda...nie oponuję przeciw zwrotowi należnego zagrabionego mienia.
Ale formie...ważniejsi są ludzie niz hektary własności....ziemię można uzyskac w innym miejscu - tak zresztą bywa w większości przypadków.
Bo też nie kto inny, jak Chrystus pouczał;
- "Temu, kto chce prawować się z....(Mt 5,40)...i "Wszystko " (Mt 25,40).
i jeszcze Mt 18, 23-35.
Jesli Kościoła Chrystusowego nie stac na ustępstwo - to czegóż wymagać od innych?
|
Śr gru 10, 2008 14:22 |
|
 |
pilaster
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Cytuj: Tak jest. Każda umowa o wynajem ma jakiś zakres czasowy stosowania, a nawet bezterminowa zawiera tryb wypowiedzenia. Gdyby ksiądz faktycznie te umowy złamał, to poszkodowani poszliby z tym sądu. Ponieważ nie poszli, logiczne jest, ze albo żadnych umów nie mieli (czyli są zwykłymi rabusiami), albo proces wypowiedzenia potoczył się zgodnie z nimi. Nadal nie podajesz żadnych źródeł, które powiedzą COKOLWIEK o tym JAKIE umowy mają ci mieszkańcy. Twardo trzymasz się tego, że to umowy wynajmu (a skąd wiesz, że nie własnościowe?) i że ich okres się skończył. Cały czas czekam na DOWODY. A do sądu poszli? Nie. Zatem widocznie nie byli w prawie Cytuj: Ah no i powiedz coś więcej o budżecie tych ludzi. Skoro polecasz im nowe mieszkania zastępcze to pewnie wiesz, że ich na nie stać. Czekam na budżet. A do tej pory było ich stać? jeżeli było stac do tej pory, to i dalej będzie ich stać. jeżeli do tej pory nie było ich stać, to znaczy ze żyli z jałmużny księdza, którego teraz opluwają i obrzucają błotem. Cytuj: Polskie prawo zna setki przypadków nielegalnej eksmisji. No proszę, Mroczny wie że to taki włąsnie przypadek.  Czy mroczny zglosił się z tym do prokuratury? A może kto inny się zgłosił? Cytuj: prawdziwy ksiądz najpierw zatroszczyłby się o mieszkania zastępcze dla tych ludzi, a dopiero potem coś tam sobie budował. A dlaczego? Jałmużna, owszem jest zalecana, ale w przeciwieństwie do islamu, nie jest obowiązkowa i nie można od nikogo wymagac na siłę, żeby jej udzielal. Tym bardziej że przez wiele lat wymieniony ksiądz robił to bardzo hojnie Cytuj: Ja nie oceniam nikogo Ale Cytuj: Tamten ksiądz to dla mnie po prostu cieć łasy na zielone papierki.
No wiadomo, katolik to jest taki nikt, podludź, żadnych praw nie ma i na żadne nie zasługuje. Włąsciwie to skandal, że takich w ogóle prawo broni i nie można bezkarnie wyrywać tych chwastów
I Jak zwykle największym kamieniem obrazy dla wrogów Krk jest to, ze katolicy śmią zarabiać pieniądze i się bogacić.  Bo wiadomo, że pieniądze powinni mieć wyłącznie wrogowie Krk
Włąsnie dzieki takim jak mroczny i Alus rynek mieszkań do wynajęcia w Polsce jest taki wąski i taki drogi. Bo jeżeli już jakiś właściciel zdecyduje się na taką działalnośc, to musi w czynsz wkalkulować ryzyko, ze nagle lokatorzy np przestaną płacić, albo pomimo zgodnego z umową wypowiedzenia nie bedą się chcieli wynieść, i zaraz przylecą takie mroczne alusy i usunąć takich lokatorów nie dadzą 
|
Śr gru 10, 2008 14:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): I Jak zwykle największym kamieniem obrazy dla wrogów Krk jest to, ze katolicy śmią zarabiać pieniądze i się bogacić.  Bo wiadomo, że pieniądze powinni mieć wyłącznie wrogowie Krk Nie katolicy....przewodnicy katolików nauczający: "Błogosławieni ubodzy..." Cytuj: Włąsnie dzieki takim jak mroczny i Alus rynek mieszkań do wynajęcia w Polsce jest taki wąski i taki drogi. Bo jeżeli już jakiś właściciel zdecyduje się na taką działalnośc, to musi w czynsz wkalkulować ryzyko, ze nagle lokatorzy np przestaną płacić, albo pomimo zgodnego z umową wypowiedzenia nie bedą się chcieli wynieść, i zaraz przylecą takie mroczne alusy i usunąć takich lokatorów nie dadzą 
Kpisz czy o drogę pytasz????
Ja w Twom stylu odwrócę kota ogonem i ocenię - "właśnie przez takich pilastrów i jemu podobnych, Kościół coraz częściej jest postrzegany i oceniany, że nie dostrzega człowieka i jest pazerny na kasę.
Obie opinie są równie wiarygodne 
|
Śr gru 10, 2008 15:52 |
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: A do sądu poszli? Nie. Zatem widocznie nie byli w prawie A sądownictwo wszelakie to za darmo pracuje? Obudź się. Cytuj: A do tej pory było ich stać? jeżeli było stac do tej pory, to i dalej będzie ich stać. jeżeli do tej pory nie było ich stać, to znaczy ze żyli z jałmużny księdza, którego teraz opluwają i obrzucają błotem. Geez, naprawdę jesteś tak naiwny czy tylko udajesz? Mnie teraz też stać na opłacanie czynszu 400pln miesięcznie, ale na nowe mieszkanie już nie. Czary jakieś? Podejrzewam, że ci ludzie płacą znacznie mniej kasy teraz niż mieliby płacić za nowo znalezione lokum. Cytuj: No proszę, Mroczny wie że to taki włąsnie przypadek. Uśmiech... Czy mroczny zglosił się z tym do prokuratury? A może kto inny się zgłosił? Nie wiem, mogę jedynie przypuszczać. Jedyną osobą w tym temacie, która zachowuje się jakby wszystko wiedziała jesteś ty. Cytuj: A dlaczego? Jałmużna, owszem jest zalecana, ale w przeciwieństwie do islamu, nie jest obowiązkowa i nie można od nikogo wymagac na siłę, żeby jej udzielal. Tym bardziej że przez wiele lat wymieniony ksiądz robił to bardzo hojnie Co ma jałmużna do tego co pisałem to nie wiem, znów ci się czytanie ze zrozumieniem kłania. Podobnie z ową hojnością księdza. Cytuj: I Jak zwykle największym kamieniem obrazy dla wrogów Krk jest to, ze katolicy śmią zarabiać pieniądze i się bogacić. Smuteczek Bo wiadomo, że pieniądze powinni mieć wyłącznie wrogowie Krk
Tak jak napisał Alus. Dzięki takim księżulkom KK jest postrzegany tak, a nie inaczej. Bo wszystko byłoby lepiej widziane gdyby ksiądz najpierw postarał się załatwić jakieś mieszkania zastępcze. Jasne, nie musi. Ale tzw. posługa duchowa jednak powinna go do tego zobowiązywać. Najpierw człowiek, potem pieniądz.
I żeby nie było - ja nie bronię tych ludzi. Jeśli skończyły im się umowy (których nadal nie przedstawiłeś więc jedynie domniemamy, że mają takie a takie) to jasne powinni się wynieść. Ale nie można, po prostu nie można takich ludzi wywalać na bruk jeśli nie ma się dla nich mieszkania zastępczego. A tym bardziej nie powinien brać w tym udziału ksiądz, który pewnie w niedziele na ambonie prawi kazanie o obronie życia poczętego, ale z już urodzonym tak nie do końca się liczy.
Ksiądz powinien również zając jakieś stanowisko w tej sprawie, wypowiedzieć się do prasy i przedstawić swój punkt widzenia. Bo poprzez nieuchwytność tylko sam siebie jeszcze pogrąża.
|
Śr gru 10, 2008 16:25 |
|
|
|