Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 6:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Dlaczego KRK narzuca swoją ideologie państwu. 
Autor Wiadomość
Właśnie. Dla ścisłości, mam na myśli przypadki, w których obie strony są w sobie zakochane i współżyją z własnej woli.
Czy ktoś postuluje by nie mogli współżyć ?
Co Ty za bzdury opowiadasz ?

Pt mar 27, 2009 7:11

SweetChild napisał(a):
Właśnie. Dla ścisłości, mam na myśli przypadki, w których obie strony są w sobie zakochane i współżyją z własnej woli.
Czy ktoś postuluje by nie mogli współżyć ?
Co Ty za bzdury opowiadasz ?

Art. 200. § 1. kodeksu karnego: "Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12."

Pt mar 27, 2009 8:52

Wiec wspolzyjacy 14 latkowie lamia prawo? Czy zostana pociagnieci do odpowiedzialnosci?
Zostana z tego tytulu pociagnieci do odpowiedzialnosci? Dla mnie wyznaczanie czegokolwiek arbitralnie wylacznie na podstawie wieku ( ze kto dojrzal do czegos ) ma nie wielki sens. Widywalem i 30 i 40 latkow ktorzy do wielu rzeczy nie dorosli ale prawo im pozwalalo na nie.

Kiedys zeby pojsc do szkoly trzeba bylo przejsc badania "dojrzalosci szkolnej", czy jakos tak. Obecnie skonczyles 7 lat i idzesz do szkoly czy do niej dojrzales czy nie. Po prostu poszlo sie po najmniejszej linii oporu zamieniajac nauczanie poczatkowe w przedluzenie przedszkola...

Nie nie postuluje rzeby do otrzymania dowodu osobistego wymagane bylo tak 18 lat jak i badania psychologa, bo w pewnym momencie i tak czlowiek staje w sytuacji kiedy musi sam o sobie decydowac, czy do tego sie dojrzalo czy nie.

Po prostu w tym paragrafie zasada ma dzialac niezaleznie czy wystapila krzywda czy nie. Wyznacznikiem jest wiek, nie dojrzalosc. Bo ponizej 15 roku zycia to znaczy do dnia 15 urodzin. Nic wiecej i nic mniej. jak dla mnie "myslenie magiczne".

Pt mar 27, 2009 12:01

Wiec wspolzyjacy 14 latkowie lamia prawo? Czy zostana pociagnieci do odpowiedzialnosci?

Tego nie wiem, natomiast jeśli jedna osoba jest dorosła, to tak, zostanie pociągnięta do odpowiedzialności. Więcej szczegółów znajdziesz np. tutaj.

Mi chodziło jedynie o przykład, nie chciałbym rozwijać tego offtopa.

Pt mar 27, 2009 12:13

Zenonzet napisał(a):
Toć mówiłem wcześniej o rzeczach, które nie szkodzą innym osobom...
Nie.
Mówiłeś o rzeczach które według Twoich poglądów nie szkodzą innym osobom.

Ok w takim razie pomińmy już nawet to in vitro. Powiedz mi jak szkodzi innym osobom sformalizowany związek homoseksualny wspólnie rozliczający podatek?

Pt mar 27, 2009 12:20

slowianin_wschodni napisał(a):

Tego nie wiem, natomiast jeśli jedna osoba jest dorosła, to tak, zostanie pociągnięta do odpowiedzialności. Więcej szczegółów znajdziesz np. tutaj.

Mi chodziło jedynie o przykład, nie chciałbym rozwijać tego offtopa.

No wlasnie dobrze to obrazuje to o czym pisze. Ta granica jest uznaiowa i zwyczajowa.
Na ile wyczytalem z artykulu i mapy to w Europie zaczyna sie od 12 lat (Watykan) po 18 (Malta)

Pt mar 27, 2009 12:33
Art. 200. § 1. kodeksu karnego: "Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12."
Myślałem że mówisz o homoseksualistach.
Jesli idzie o pedofilię to 12 lat za mało. Popieram ten przepis.
Cytuj:
Po prostu w tym paragrafie zasada ma dzialac niezaleznie czy wystapila krzywda czy nie. Wyznacznikiem jest wiek, nie dojrzalosc. Bo ponizej 15 roku zycia to znaczy do dnia 15 urodzin.
Primo : prawo musi określić jakiś wiek, innej możliwości nie ma.
Secundo : 15 lat to jest i tak za wcześnie dla każdego. Dorosły jest w stanie manipulować taką osobą.
Cytuj:
Ok w takim razie pomińmy już nawet to in vitro. Powiedz mi jak szkodzi innym osobom sformalizowany związek homoseksualny wspólnie rozliczający podatek?
Nie ma powodu by nie rodzina korzystała z ulg jakie są ustanowione dla rodziny.
Jeszcze im się może zacząć wydawać że są małżeństwem...
Cytuj:
Na ile wyczytalem z artykulu i mapy to w Europie zaczyna sie od 12 lat (Watykan) po 18 (Malta)
Nieporozumienie.
Przez "Watykan" ktoś zapewne zrozumiał przepisy Prawa Kanonicznego dostosowanego do najniższego wieku dopuszczalnego zamążpójścia (tj. do Afryki)
[/quote]

Pt mar 27, 2009 19:28

CHrzseścijaństwo to także system wartości.

Co to za wartości ? Nie zabijam ,nie kradne,nie jem mięsa w sobote ,
ale tylko dlatego że Bóg tak mi kazał,a jak nie to czeka mnie piekło.Nie ma wielkiego wyboru, fajne wartośći ,tylko że nieco nieprawdziwe.

Pt mar 27, 2009 19:33
Wartość wartości nie zależy od tego dlaczego są przestrzegane tylko od nich samych.

Ponadto skąd wiesz dlaczego ich przestrzegam ?

Pt mar 27, 2009 19:38

Żądanie byśmy w naszych demokratycznych wyborach nie kierowali się naszym systemem wartości jest aroganckie i nieuprawnione i jest wyrazem ideologii antywyznaniowej dyskryminującej wierzących (a nie neutralności).

Żądanie aby wszyscy inni ludzie robili to co KRK uważa za słuszne jest
uciążliwe i jest to fundamentalizm religijny ,jak w Arabi .

Pt mar 27, 2009 19:38
A żądanie żeby ludzie nie kierowali się tym w co wierzą jest zaślepieniem ideologią - jak w ZSRR.
I co ? Będziemy tak gadać ?

Pt mar 27, 2009 19:39

oburzyłbyś się na ludzi którzy nie poparli ("z powodów światopoglądowych") Ustaw Norymberskich ?
No bo przecież oni mogą sobie uważać że to ludzie i nie należy ich zabijac - ale przecież nie wolno im - z tak błachego powodu jak poglądy - narzucać reszcie społeczeństwa niemieckiego swojego zdania.
Czy tak ?

Problem ,polega na tym że to kamraci narzucili swoje poglądy reszcie społeczeństwa, zabierając prawa Żydom,a nie ci którzy sie na łamanie podst. praw jednostki oburzyli.

Pt mar 27, 2009 19:44
Owszem, z naszego punktu widzenia. Nie z punktu widzenia nazistów. I naziści mogliby powiedzieć DOKŁADNIE to co Ty - jakim prawem ktoś zabrania im zabijać Żydów i Słowian, skoro według nich Żydzi i Słowianie to nie ludzie ?
Jak ten ktoś uważa inaczej - to niech nie zabija - a oni uważają tak i mają prawo zabijać !
Podobałoby CI się takie rozumowanie ? Nie ? To teraz wiesz dlaczego mi się nie podoba Twoje.

Pt mar 27, 2009 19:50

[

Też nie zawsze. Co np. z pedofilią? Zostawić każdemu wybór, czy zakazać całemu ogółowi?

Jeżeli rodzice,opekunowie nie mają nic przeciwko to żadne służby nie powinny mieć prawa zabronić takiego postępowania.

Pt mar 27, 2009 19:50

Chciałam zauważyć, że za czyjeś ulgi podatkowe zapłacę swoim podatkiem. Od kogoś on będzie musiał być pobrany, chyba nikt nie ma co do tego złudzeń?

Niby dlaczego miałabym finansować parę homoseksualistów? Rodzinę, która wychowuje dzieci mogę, ale umówmy się, że i tak parze mieszkającej razem łatwiej się utrzymać niż osobie żyjącej samotnie.

Może wobec tego mnie się należą jakieś ulgi?

PS. Pozwolę sobie zauważyć, że Kościół nie próbuje nikomu narzucać norm religijnych. Jeśli pojawiają się wnioski o usankcjonowanie jakiejś zasady prawnie, to jest to podparte odwołaniem do prawa naturalnego, czyli powszechnego dla ludzi poczucia prawości, dobra i zła. Dokładnie: do zasady, że życie ludzkie powinno być chronione.

I proszę mi nie mówić, że to koncepcja chrześcijańska, bo ani Platon, ani Arystoteles, ani Cyceron chrześcijanami nie byli. Wręcz przeciwnie, w świecie greckim oznaczała DESAKRALIZACJĘ praw!

A jeśli ta zasada wg was nie obowiązuje, to pozwolę sobie przypomnieć, że tym zdaniem kwestionujecie rację bytu wszystkich organizacji walczących o prawa człowieka np. w Chinach. Bo niby na jakiej zasadzie, skoro tego powszechnego poczucia prawości nie ma, a ochrona życia ludzkiego zależy wyłącznie od umowy?

Pt mar 27, 2009 19:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona