| Autor |
Wiadomość |
|
Rzymski Katolik
|
Krytyka Opus Dei z pozycji katolickiego tradycjonalizmu
http://www.opusdeialert.com/
_________________ Tylko ktoś całkowicie oddany sprawie może ją krytykować.
G.K. Chesterton
|
| Pn sty 30, 2006 23:47 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cytuj: "Rome will lose the faith and become the seat of the Antichrist... The Church will be in eclipse..."
Ha  I tutaj wszyscy tradycjonaliści mają odpowiedź i potwierdzenie zarazem na swoje wymysły o całkowitym odejściu Kościoła od tego, co katolickie  Wszystko jasne - sprawdza się pewnie, wg was, co do joty 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt sty 31, 2006 8:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A ja poproszę o tłumaczenie
|
| Wt sty 31, 2006 15:29 |
|
|
|
 |
|
Lars_P
|
Bardzo dobry artykuł Hojna L. Allena nt Opus Dei przeczytałem w – ukazał się w połowie stycznia w Rzeczpospolitej.
Bardzo prosto i zarazem prawdziwie na podstawie świadectwa ludzi należących do tej wspólnoty autor ukazał bezzasadność negatywnej krytyki krążące wokół Opus Dei.
Jak wiadomo często tak jest, że to, co jest dobre, to na miarę tegoż dobra będzie ukazywane odwrotnie, negatywnie i fałszywie, bo taka jest strategia zła.
W tym artykule, niezmiernie podobała mi się wypowiedź Waltera Nakasone japońskiego imigranta, który przeszedł na katolicyzm. Walter i Norma jego żona zostali supernumerariuszami Opus Dei, z którym zetknęli się podczas studiów.
Po krótkim czasie uznali, że Opus Dei pokazuje godną uwagi drogę formacji duchowej.
Walter Nakasone opowiada dziennikarzowi „ Zanim wstąpiłem do Dzieła, kiedy prałem koszule w pralni mojego ojca, przymykałem często oko na niewielkie plamy, zwłaszcza te ukryte pod kołnierzem albo w miejscach, na, które się nie patrzy. Miałem masę roboty i tłumaczyłem sobie, że w razie czyjejś skargi zawsze mogę się wytłumaczyć – po prostu przeoczyłem plamę i tyle. Po wstąpieniu do Opus Dei zacząłem traktować sprawy poważniej. Staram się usunąć wszystkie plamy nawet te najdrobniejsze i niewidoczne. Zrozumiałem teraz, że tak naprawdę piorę koszule nie dla klienta, lecz dla Boga”.
Nakasone wyraził tutaj główna ideę Escrivy: Wszelka praca, nawet niewdzięczna i niezauważalna, służy w ostatecznym rachunku Bogu. Escriva porównywał biurko w urzędzie, ladę sklepową, a w tym wypadku także komorę parową w pralni rodziny Nakasone do ołtarza, przy którym odprawiana jest msza święta. W e wszystkich tych miejscach objawia się Chrystus, chociaż w rozmaity sposób: wszędzie też rozgrywa się dramat zbawienia człowieka.
Modlitwa w Opus Dei odbywa się w miejscach, w których się znajdują - bawią, pracują i żyją. Dla nich modlitwa jest po prostu częścią codziennego życia . Uważają, że całe życie człowieka jest [powinno być] modlitwą, a w ludzkiej egzystencji nie ma religijnych i świeckich przegródek.
Słuszne wydaje się być również zdobywanie szacunku w środowisku poprzez fachowość i uczciwą pracę, byś mógł się wypowiadać w sprawach wiary.
_________________ Bóg zna Twoją przeszłość, ofiaruj mu teraźniejszość a On zatroszczy się o twoją przyszłość.
|
| Wt sty 31, 2006 16:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Opus Dei jest organizacją katolicką.Czyni wiele dobrego.
|
| So kwi 08, 2006 14:42 |
|
|
|
 |
|
Mieszek
|
wiking
Cytuj: To samo pytanie moznaby postawic w stosunku do kazdego zakonu, po co franciszkanie, czyz wszyscy nie ma dazyc do ubostwa, po co jezuici, czyz wszyscy nie ma poznawac lepiej Boga przez studia?
niezbyt szczęśliwe stwierdzenie
troche powiedzmy wikingu,że przegiąłeś ze stwierdzeniem iż wszyscy powinni dążyć do ubóstwa wyszłoby na to,ż każdy ma być biedny i to jest celem chrześcijaństwa faktycznie jednak kazdy ma na miare tego co posiada, ma obowiązek się rozwijać duchowo i tak z tym krzyzem iść przez życie by iść do Boga nie ma tutaj mowy o celu ubóstwa jako jakims wyższym chyba przyznasz mi rację kiedy powiem ,iż większą możliwość czynienia dobra maja bogacze inna sprawa czy to wykorzystuja czy nie biedny może mniej ,ma mniej obowiązków przez to odpowiedzialność ma mniejsza za to co robi bogacze maja większa odpowiedzialność za czyny spójrzmy jak budowa np mostu moze wpłynąc na życie ludzkie albo budynek taki jak WTC przeciez tam zginąć w takich wieżowcach mogą tysiące ludzi to wielka odpowiedzialność
celem slubów ubóstwa wydaje mi sie ,że bedzie skierowanie swojego zycia materialnego na pomaganie innym by "wyrośli" poprzez swoje własne pomniejszanie "wypalanie" jak św. siostra Faustyna to okreslała
jesli by kazdy miał za cel być biedny to komu by pomagali tacy ludzie? jest to nielogiczne
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| So kwi 08, 2006 17:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Może oglądał ktoś "Między ziemią a niebem".Tam powiedziano,że wszelkie zarzuty pod adresem Opus Dei są nieprawdziwe i są tylko niepotrzebnym robieniem sensacji.Tak streściłbym jedną z wypowiedzi,które padły na koniec programu.
|
| So kwi 29, 2006 9:50 |
|
 |
|
Indy90
|
Jest to po prostu porządny ruch katolicki
na temat którego przez pewną głupią książke
powstało wiele żałosnych mitów.
Ja naprzykład usłyszałem od mojej koleżanki że
w Opus Dei ludzie się biczują...no comment.
Takie mity na temat tego typu organizacji wymyślają
ludzie którzy z samym kościołem powszechnym wiele wspólnego
nie mają
|
| Śr cze 14, 2006 13:42 |
|
 |
|
Blizbor
Dołączył(a): Pt maja 20, 2005 18:28 Posty: 384 Lokalizacja: Szczecin
|
Cytuj: "Rome will lose the faith and become the seat of the Antichrist... The Church will be in eclipse..." baranek napisał(a): A ja poproszę o tłumaczenie
Służę uprzejmie :
"Rzym straci wiarę i stanie się siedzibą/siedliskiem Antychrysta... Kościół odsunie się w cień/upadnie..."
Ukośniki wstawiłem po to, aby przedstawić znaczenia danych wyrażeń, jeśli posiadają więcej niż jedno ma się rozumieć 
_________________ Kto podnosi broń ten walczy w świętym kręgu bogów - albo zwycięstwo, albo śmierć.
|
| Śr cze 14, 2006 14:11 |
|
|
|