Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czemu księża płacą tak skandalicznie niskie podatki 
Autor Wiadomość
Post Re: Czemu księża płacą tak skandalicznie niskie podatki
Spragniony napisał(a):
polskie podejście: skoro ja płacę dużo to jakim prawem ktoś inny ma płacić mało? lepszy byłby temat: czemu wszyscy musimy płacić tak skandalicznie wysokie podatki?

Heh! No właśnie.

A post powyżej jeszcze to pretensje że KK ma zbyt wielu wyznawców w porównaniu do innych wyznań, czy jak?

Pn sie 16, 2010 10:30
Cytuj:

No właśnie gwarantuje. A nie powinno. Nie jesteśmy w końcu Emiratami arabskimi żeby szastać pieniędzmi na lewo i prawo. A co do uprawnień to nie spotkałem się, by katechetą w szkole był np. pop. Tak samo bardzo rzadko się spotyka kapelana prawosławnego w szpitalach (słyszałem, że gdzieś podobno są), w armii też kapelanów katolickich jest 187 natomiast Prawosławny Ordynariat liczy 16 i Ewangelcickie Duszpasterstwo wojskowe liczy 11 osób
dalej kościół rzymskokatolicki odzyskał nieruchomości o wartości ponad 24 miliardów złotych. Pozostałe wyznania dostały niecały promil tej kwoty. Więc tak naprawdę można nieuwzględniać innych wyznań w rozliczeniach na linii państwo - kościół, bo są to naprawdę kwoty tak znikome, iż nie pełnią tak naprawdę żadnej roli.
Należy też zauważyć, że gdy istnieje jakaś kwestia do rozwiązania na lini państwo - kościół. Rząd rozmawia z episokopatem. I te rozmowy tak naprawdę się liczą. Mówiąc rząd mam na myśli tą ekipę rządową, która w danym czasie rządzi, nie zaś jakąś konkretną.
Tak więc biorąc pod uwagę rozłożenie kosztów, uświadamiamy sobie, że kilkanaście milionów nic nie znaczy w porównaniu do 24 miliardów, liczba 11 czy 17 osób w stosunku do 187 też znaczenie ma raczej niewielkie. Katecheci są wyznaczani przez Kurie. Jeśli natomiast ktoś nie wyrazi chęci na uczęszczanie na religię może chodzić na etykę.
Zatem bądźmy szczerzy inne kościoły mają tak znikomy udział w "rynku", że kościół można śmiało nazwać monopolistą.

Mają adekwatny udział do ilości wiernych przynaleznych do tych Kosciołów, wyznań.

Pn sie 16, 2010 10:35
zbanowany na stałe

liam napisał(a):
Spragniony napisał(a):
polskie podejście: skoro ja płacę dużo to jakim prawem ktoś inny ma płacić mało? lepszy byłby temat: czemu wszyscy musimy płacić tak skandalicznie wysokie podatki?

Heh! No właśnie.

A post powyżej jeszcze to pretensje że KK ma zbyt wielu wyznawców w porównaniu do innych wyznań, czy jak?

Nie pretencje. Tylko stwierdzenie faktu, że uwzględnianie innych wyznań w obliczeniach jest bezcelowe, gdyż kwoty jakie wychodzą z tych obliczeń nie mają najmniejszego znaczenia.

Spragniony napisał(a):

Co do tego to choćby przyczyną większych podatków jest fakt, że państwo dopłaca do ZUS-u duchownym, lub płaci je wręcz w całości. No a żeby zorganizować pieniądzę musi podwyższyć wszystkim podatki. Zatem zarzut jest nie tylko taki, że duchowni płacą skandalicznie niskie podatki, jest jeszcze zarzut, że państwo z naszych kieszeni opłaca emeryturę, a ściślej opłaca prawo do otrzymywania w przyszłości emerytury. A to jest nie fair. To jest skandaliczne.
Znam kilka rodzin, które ledwo wiążą koniec z końcem i państwo jakoś żywicielom tych rodzin nie opłaca 80 proc składki ZUSowskiej. I to jest skandal.
Jak kościół może być wiarygodny, gdy dzieje się tak niesprawiedliwość.

Can I go now Judas my guide

Pn sie 16, 2010 10:42
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Mają adekwatny udział do ilości wiernych przynaleznych do tych Kosciołów, wyznań.

Udział udziałem. Ale Polski nie stać na takie szastowanie publicznym groszem.

Pn sie 16, 2010 10:43
Cytuj:
Udział udziałem. Ale Polski nie stać na takie szastowanie publicznym groszem.

Ten publiczny grosz pochodzi z kieszeni wiernych przynależnych do Kościołow i wyznań.

Pn sie 16, 2010 10:58

Cytuj:
Co do tego to choćby przyczyną większych podatków jest fakt, że państwo dopłaca do ZUS-u duchownym, lub płaci je wręcz w całości. No a żeby zorganizować pieniądzę musi podwyższyć wszystkim podatki. Zatem zarzut jest nie tylko taki, że duchowni płacą skandalicznie niskie podatki, jest jeszcze zarzut, że państwo z naszych kieszeni opłaca emeryturę, a ściślej opłaca prawo do otrzymywania w przyszłości emerytury. A to jest nie fair. To jest skandaliczne.
Znam kilka rodzin, które ledwo wiążą koniec z końcem i państwo jakoś żywicielom tych rodzin nie opłaca 80 proc składki ZUSowskiej. I to jest skandal.
Jak kościół może być wiarygodny, gdy dzieje się tak niesprawiedliwość.

zawsze śmieszy mnie lewica, która usiłuje wmówić, że przyczyną fatalnego stanu gospodarki są datki na kościół. żeby nie było, jestem za zniesieniem dopłacania do kościoła w jakiejkolwiek formie oraz całkowitego zlikwidowania zusu, krusu, ofe. myślę jednak, że pogląd, iż dopłacanie do duchownych jest przyczyną wyższych podatków jest, lekko mówiąc, śmieszny. jest wiele poważniejszych sposobów marnotrawienia naszych pieniędzy. ten jest dość nieistotny.

Cytuj:
Ten publiczny grosz pochodzi z kieszeni wiernych przynależnych do Kościołow i wyznań.

no prawda, ale skoro tak, to niech swoje składki płacą katolicy, prostestanci itp. a nie WSZYCY. bo jakim prawem państwo zmusza ateistę do płacenia składki na kk?

Pn sie 16, 2010 11:01
Cytuj:
no prawda, ale skoro tak, to niech swoje składki płacą katolicy, prostestanci itp. a nie WSZYCY. bo jakim prawem państwo zmusza ateistę do płacenia składki na kk?

A jakim prawem katolicy muszą łożyć np. na pokaźne koszty ochrony parady gejów?

Pn sie 16, 2010 11:06
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Cytuj:

A jakim prawem katolicy muszą łożyć np. na pokaźne koszty ochrony parady gejów?

Pewnie takim prawem, że ultraprawicowi łysi panowie w szwedach z bejsbolami stoją za rogiem.

Pn sie 16, 2010 11:17
zbanowany na stałe

Spragniony napisał(a):
[zawsze śmieszy mnie lewica, która usiłuje wmówić, że przyczyną fatalnego stanu gospodarki są datki na kościół. żeby nie było, jestem za zniesieniem dopłacania do kościoła w jakiejkolwiek formie oraz całkowitego zlikwidowania zusu, krusu, ofe. myślę jednak, że pogląd, iż dopłacanie do duchownych jest przyczyną wyższych podatków jest, lekko mówiąc, śmieszny. jest wiele poważniejszych sposobów marnotrawienia naszych pieniędzy. ten jest dość nieistotny.

A kto powiedział, że jestem lewicowcem. Ja po prostu szukam oszczędności, żeby mi paliwo nie podrożało, ani żywność, ani inne artukuły, które kupuje. Dlaczego ktoś ma wydawać ciężko zarobione pieniądze przeze mnie na rzeczy, które nie są potrzebne do życia. Jak ktoś ma potrzebę finansować kościół niech płaci podatek na to. Polski powtarzam nie stać na marnotrawienie pieniędzy.
Czy ksiądz lub zakonnik spłodzi i wychowa dziecko, które w przyszłości będzie pracowało na moją emeryturę?
Oczywiście że nie, on tylko będzie nauczał co wolno, a czego nie wolno. Tylko co z tego będzie wynikało za 30 pare lat dla nas emerytów. Nic.

Znajdź mi kolego Spragniony drugi sposób na zaoszczędzenie 20 miliardów złotych rocznie. Powiesz zmniejszmy administracje. Jak? Do tego trzeba mieć pomysł, odwagę i należy zauważyć, że zwiększy się jednocześnie bezrobocie.

A poza tym wymień mi te poważniejsze sposoby marnotrawienia pieniędzy i podaj konkretne kwoty.

Pn sie 16, 2010 11:27
Cytuj:
A kto powiedział, że jestem lewicowcem. Ja po prostu szukam oszczędności, żeby mi paliwo nie podrożało, ani żywność, ani inne artukuły, które kupuje. Dlaczego ktoś ma wydawać ciężko zarobione pieniądze przeze mnie na rzeczy, które nie są potrzebne do życia. Jak ktoś ma potrzebę finansować kościół niech płaci podatek na to. Polski powtarzam nie stać na marnotrawienie pieniędzy.
Czy ksiądz lub zakonnik spłodzi i wychowa dziecko, które w przyszłości będzie pracowało na moją emeryturę?
Oczywiście że nie, on tylko będzie nauczał co wolno, a czego nie wolno. Tylko co z tego będzie wynikało za 30 pare lat dla nas emerytów. Nic.

A skąd wiesz, że dożyjesz emerytury?
Własnie wierzący płaca podatki - ateistów w Polsce jest max 10%.

Pn sie 16, 2010 11:45
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
A skąd wiesz, że dożyjesz emerytury?
Własnie wierzący płaca podatki - ateistów w Polsce jest max 10%.

Jak bym miał nie dożyć emerytury to uważam, że prezenty od państwa tym bardziej skandaliczne. Co do twoich 10 procent, to gdyby w Polsce wprowadzić specjalny podatek kościelny, z którego by opłacało się prezenty dla kościoła to jestem przekonany, że najwyżej 10 procent płaciłoby taki podatek.
Wtedy to byłoby uczciwe. Tak jest to wszystko ukryte. Np w podatku PIT jest ukryty podatek na kościół 1,04. Wpisz sobie w przeglądarce 1,04 to przeczytasz sobie ciekawe rzeczy.

Pn sie 16, 2010 11:54

szczerze? wszyscy macie rację. ja też nie chcę łożyć na parady gejów i inne cyrki.

Cytuj:
kto powiedział, że jestem lewicowcem

nikt.

Cytuj:
Ja po prostu szukam oszczędności, żeby mi paliwo nie podrożało, ani żywność, ani inne artukuły, które kupuje.

ja też.

Cytuj:
Znajdź mi kolego Spragniony drugi sposób na zaoszczędzenie 20 miliardów złotych rocznie

20 miliardów? skąd to wziąłeś?

Cytuj:
Powiesz zmniejszmy administracje. Jak? Do tego trzeba mieć pomysł, odwagę i należy zauważyć, że zwiększy się jednocześnie bezrobocie.

i tak powiem. bo to najprostszy sposób na bardzo duże oszczędności. dodatkowo należy zlikwidować zus, krus, ofe, do których się dopłaca co roku. należy sprywatyzować szpitale, szkoły. a przy tym wszystkim drastycznie obniżyć podatki. bardzo proste działania, tylko trzeba odwagi.
co do bezrobocia to te pieniądze zamiast płynąć do urzędasów, zostałyby w naszej kieszeni i byśmy je wydali np. na cocacole. ale firma by musiala zatrudnic wiecej ludzi by wyprodukowac więcej coli. proste.
co do wydatków, proszę bardzo:
http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/ ... a_9461.htm

spójrz ile pieniędzy idzie na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne. połowę tych rubryk można by zlikwidować, np. hotele i restauracje.
a tu słowo o naszym zusie. (archiwalna wiadomość)
http://www.money.pl/emerytury/raporty/a ... 19563.html

pzdr

Pn sie 16, 2010 13:35
zbanowany na stałe

No dobra masz rację z ZUSem i KRUSem tylko czymś trzeba byłoby to zastąpić. ZUS ma swoje zobowiązania musi płacić emerytury i renty ludziom. Gdyby nagle wycofać składki na ZUS to 50 procent ludzi w Polsce zaczełoby przymierać głodem. Więc to raczej niewykonalne.
Co do Administracji to proszę o konkrety, które agencje rządowe zamknąć. Najlepiej urzędy skarbowe. Niewykonalne. Może agencje odpowiedzialne za rolnictwo. A może WUPy i PUPy.

No dobra darujmy sobie te anarchokapitalistyczne pomysły rodem wzięte z Korwina Mikke. Są po prostu nierealne. Jeszcze bardziej nierealne niż wprowadzenie Projektu Wenus.

No dobra policzmy sobie prezenta rokrocznie daje państwo kościołowi.
Katecheci i religia w szkołach: od 1 do 2 miliardów rocznie
Ziemia odzyskiwana przez kościół: kolejne 2 miliardy
Dopłata do katolckich szkół wyższych: kolejny miliard
Dopłacanie do ZUS, lub finansowanie go w całości, zryczałtowany niski podatek: kolejny miliard
Dalej kapelani w szpitalach, wojsku, policji, straży pożarnej, wszystko na koszt państwa:
następny miliard
Opieka nad "zabytkowymi kościołami" przez konserwatora zabytków: wiele setek milionów złotych rocznie, zabytkowymi kościołami wziąłem w cudzysłów, gdyż każdy kościół można uznać za zabytek wystarczy by był odpowiednio stary
Kolejne zagadnienie to tzw imprezy okolicznościowe - np otwieranie nowej nitki autostrady, zapraszany jest wtedy kapłan i święci on nowy odcinek - nie robi tego rzecz jasna za darmo, robi to na koszt podatnika.
Kolejnym zagadnieniem są szkoły prywatne i publiczne prowadzone prze zakonników lub zakonnice, jak wiemy, ZUS często mają już opłacony, więc wszystko co zarobią trafia dla nich. Mimo, iż są to szkoły
najczęściej prywatne państwo dopłaca do ich działania. Kolejnym ciekawym faktem jest to, iż uczniowie takich szkół są często wykorzystywani do pracy tzw. "ora et labora" - módl się i pracuj. Nie wnikam głębiej.
Oprócz tego mnisi i mniszki prowadzą różnego rodzaju domy dla trudnej młodzieży też finansowane po części, przez podatnika, ściślej samorząd.
Prowadzone są też przez nich domy opieki, domy samotnych matek. Oczywiście nie bezinteresownie. Do wszystkiego dokłada się państwo, w ten czy inny sposób.

Pn sie 16, 2010 14:25

Cytuj:
No dobra darujmy sobie te anarchokapitalistyczne pomysły rodem wzięte z Korwina Mikke. Są po prostu nierealne. Jeszcze bardziej nierealne niż wprowadzenie Projektu Wenus.

są realne, tylko oczywiście nie mogą zostać wprowadzone z dnia na dzień. nie wiem co jest nierealnego w obnizeniu podatków, zniesieniu zusu, i sprywatyzowaniu szkół i szpitali.

co do Twoich wyliczeń to nadal nie wiem skąd je masz. bo na większość z tego to idą pieniądze z funduszu kościelnego, którego budżet wynosi ok. 90 mln zł. a nie 20 mld.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fundusz_Ko%C5%9Bcielny

Pn sie 16, 2010 17:44
zbanowany na stałe

Spragniony napisał(a):
Cytuj:

są realne, tylko oczywiście nie mogą zostać wprowadzone z dnia na dzień. nie wiem co jest nierealnego w obnizeniu podatków, zniesieniu zusu, i sprywatyzowaniu szkół i szpitali.
co do Twoich wyliczeń to nadal nie wiem skąd je masz. bo na większość z tego to idą pieniądze z funduszu kościelnego, którego budżet wynosi ok. 90 mln zł. a nie 20 mld.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fundusz_Ko%C5%9Bcielny

Jak ty chcesz zlikwidować ZUS. Przecież ono ma ogromne zobowiązania i jest potwornie zadłużone. Z tego co słyszałem to zadłużenie ZUS w bankach komercyjnych wynosi około 2 miliardów złotych. Kolejnych 10 miliardów brakować będzie na wypłaty rent i emerytur. Powiedzmy sobie szczerze likwidacja ZUS jest nierealną. Ludzie przez lata płacili składki i co teraz im powiesz sorry nie będziemy wypłacać ci emerytury. KRUS można zlikwidować i połączyć z ZUS.
Co do funduszu kościelnego to wypłaca on jedynie rekompensaty, a właściwie bardzo niewielką część rekompensat. Resztę jeśli chodzi o ziemie wypłaca samorząd. Dlatego też ziemię kościół dostaje nie od tego funduszu tylko od gminy. Stąd liczne nadużycia i oszustwa.
Teraz pieniądze na ZUS na pewno nie są wypłacane z żadnego funduszu, jest to prezent od państwa, pieniądze dla katechetów - głównie księży wyznaczonych przez kurię też nie wypłaca fundusz tylko samorząd, płacąc na poszczególne szkoły.
Nie wiem czemuś się uczepił tego funduszu to, że nazywa się on funduszem kościelnym, jest utworzony przy MSWiA i dysponuje takim a nie innym budżetem nie znaczy, że odpowiada on za wszystkie relacje na linii kościół państwo i że państwo nie wydaje więcej pieniędzy na kościół. Jest to oczywiście nieprawda.

Pn sie 16, 2010 18:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona