Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Finansowanie Kościoła
Elbrus napisał(a): W czym ta adekwatność (oprócz finansowania) się przejawia? Dlaczego "oprócz finansowana", skoro dyskutujemy właśnie o finansach?
|
Pn lis 08, 2010 16:50 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Elbrus napisał(a): W czym ta adekwatność (oprócz finansowania) się przejawia? Dlaczego "oprócz finansowana", skoro dyskutujemy właśnie o finansach? Dlatego, że chcę dowiedzieć się, dlaczego te dofinansowania są przyznawane.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lis 08, 2010 16:51 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Gdybym nalezal do puli broniacych postawe Kosciola, to bym odniosl do jakiejs wypowiedzi w ktorej ten przedstawia wielkosc dochodow. Jesli takowej nie ma, musimy sie liczyc z atakami, bo sa one calkiem sluszne i uzasadnione. Moze dochody sa az tak wielkie? Dziwi troche skrupulatnosc w obliczani powierzchni do oddania i brak glosu ktory zakonczylby te niedomowienia.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn lis 08, 2010 17:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dlatego, że chcę dowiedzieć się, dlaczego te dofinansowania są przyznawane. To nie są ekstra dofinansowanie, ale pieniądze, które "ida zą każdym dzieckiem". http://goscniedzielny.wiara.pl/wydruk.p ... 6574&katg=
|
Pn lis 08, 2010 19:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chrzest-300 PLN Ślub- 900 PLN + koszt organisty Pogrzeb-1000 PLN+ koszty związane z pochówkiem np.wjazd kamieniarza na cmentarz. Wypominki 30PLN za duszę A mnie ciekawi jakie są u was stawki za chrzest, ślub, pogrzeb czy wypominki.
A jest napisane: darmo otrzymaliście darmo dawajcie.
|
So lis 13, 2010 21:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): Chrzest-300 PLN Ślub- 900 PLN + koszt organisty Pogrzeb-1000 PLN+ koszty związane z pochówkiem np.wjazd kamieniarza na cmentarz. Wypominki 30PLN za duszę A mnie ciekawi jakie są u was stawki za chrzest, ślub, pogrzeb czy wypominki.
A jest napisane: darmo otrzymaliście darmo dawajcie. Chrzest 200=300 zł; ślub ok 500; pogrzeb ok 500; wypominki na miesiąc listopad "co łaska" od 20-50 zł za wszystkie wymienione dusze; za roczne ok 8 zł/duszę. Darmo dawajcie - duchowni zatem winni żyć powietrzem, a koszty utrzymania kościoła ponosić gmina???....zapomniałam jeszcze o odzieży dla duchownych 
|
So lis 13, 2010 21:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aluś, co innego jest gdy słysze co łaska, a co innego gdy słyszę konkretną taryfę za usługi. Dobrze że człowiek ma wybór i nawet przypisanie rejonu parafii nic tu nie pomoże.
To Jezus powiedział do swoich uczniów:darmo otrzymaliście i darmo dawajcie. Dotyczy to udzielania sakramentów przez kapłanów. Jak jest w rzeczywistości każdy wie i widzi.
|
N lis 14, 2010 17:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Aluś, co innego jest gdy słysze co łaska, a co innego gdy słyszę konkretną taryfę za usługi. Dobrze że człowiek ma wybór i nawet przypisanie rejonu parafii nic tu nie pomoże. Raz tylko usłyszałam konkretną kwotę - gdy w sanktuarium spytałam ile wynosi ofiara zamóinej Mszy św w intencji.....okazało się całkiem niewiele, bo tylko 30 zł Nie twierdzę, że tak nie bywa w innych parafiach. Cytuj: To Jezus powiedział do swoich uczniów:darmo otrzymaliście i darmo dawajcie. Dotyczy to udzielania sakramentów przez kapłanów. Jak jest w rzeczywistości każdy wie i widzi. Ale też nigdy nie mówił, że kapałani muszą sami zapracować na utrzymanie siebie i świątyni - sam osobiście płacił podatek na światynię. Inna sprawa to pazerność pewnej grupy duchownych....ale dzięki Bogu nie stanowią oni większości duchownych.
|
N lis 14, 2010 17:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Inna sprawa to pazerność pewnej grupy duchownych....ale dzięki Bogu nie stanowią oni większości duchownych. Tak ci się tylko wydaje. I powiem szczerze, chciałabym się mylić. Jednak w mojej parafi wygląda to tak jak opisałam. Dlatego dobrze że mam wybór.
|
N lis 14, 2010 17:44 |
|
 |
Nell
|
Cytuj: To Jezus powiedział do swoich uczniów:darmo otrzymaliście i darmo dawajcie. Dotyczy to udzielania sakramentów przez kapłanów.
Sądzę , że kiedy Jezus to mówił miał na myśli prawdziwy Kościół W którym wierni byliby prawdziwymi wiernymi A kapłanami prawdziwi kapłan Wierni z miłości i troski o swoich kapłanów by im pomagali w utrzymaniu , a nie z poczucia obowiązku i przeświadczenia że tak należy , a kapłani nie troszczyliby się o rzeczy potrzebne im do życia ufając Panu że czyniąc to co dobre zapracują sobie na owe rzeczy. Dlaczego Kościół nie jest w istocie wspólnotą ludzi których łączy miłość? Może dlatego, że dużo ludzi z jakichś powodów nie przychodzi do kościoła na spotkanie z Bogiem A spora część z księży nie zostaje nimi ponieważ chce być bliżej Boga i przybliżać Go ludziom.
|
Wt lis 16, 2010 19:23 |
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
Nell napisał(a): Sądzę , że kiedy Jezus to mówił miał na myśli prawdziwy Kościół W którym wierni byliby prawdziwymi wiernymi A kapłanami prawdziwi kapłan Wierni z miłości i troski o swoich kapłanów by im pomagali w utrzymaniu Więc napewno nie mówił o tym Rzymsko Katolickim. Hmmm... to usprawiedliwia KRK ze wszystkiego.
|
Wt lis 16, 2010 22:52 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Celem Kosciola jest rowniez jego rozwoj. Mozliwosc rozwoju w XXI wieku, znaczy duze konto bankowe. Wniosek jest jeden. Kosciol umie liczyc i powinniscie (katolicy) byc zadowoleni, ze dba o siebie, to znaczy Was.  Calkiem serio uwazam, ze ma racje, oczywiscie biorac pod uwage istniejace uwarunkowania. Musicie zrewidowac zasady jego dzialania i Wasze podejscie do spraw wiary, a nie czepiac sie dobrze wykonanej pracy. Z jednej strony twierdzicie, ze hierarchia koscielna jest "tworzona" przez Boga, z innej ja atakujecie za zle postepowanie. Przeciez wychodzi na to, ze Bog pozwala celowo na zle duchowienstwo, we wszystkim ma swoj cel, jak twierdzicie.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr lis 17, 2010 9:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Z jednej strony twierdzicie, ze hierarchia koscielna jest "tworzona" przez Boga, z innej ja atakujecie za zle postepowanie. Przeciez wychodzi na to, ze Bog pozwala celowo na zle duchowienstwo, we wszystkim ma swoj cel, jak twierdzicie. Nie celowo  .... ezus osobiście wybrał 12, a oni kłocili się o stołki, chcieli w Jego imieniu karać niepokorne miasta, stchórzyli w godzinie próby, upadli na duchu przez co nie potrafili przyjąc nowiny od niewiast, że On zmartwychwstał. Przekaz jak należy postępować dał zrozumiały i ukazał ewentualności odstępstw.....nie będzie osobiście targał za uszy łamiących Jego prawo.
|
Śr lis 17, 2010 10:18 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): .....nie będzie osobiście targał za uszy łamiących Jego prawo. Czy wybrani przez Niego samego kapłani, łamią Jego prawo w kwestii finansowania Kościoła?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lis 17, 2010 10:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czy wybrani przez Niego samego kapłani, łamią Jego prawo w kwestii finansowania Kościoła? Jezus nie odnosił się do kwestii finansowymi Kościoła. Płacac podatek ukazał, że dostrzega aspekt materialny świątyni/Kościoła.
|
Śr lis 17, 2010 13:39 |
|
|
|