Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Zdanie Kościoła nt morderstwa Kadafiego i jego rodziny. 
Autor Wiadomość
Post Re: Zdanie Kościoła nt morderstwa Kadafiego i jego rodziny.
Soul33 chodzi mi o słowa WISTa
Cytuj:
ale to zaczyna być jakaś paranoja że dla winnego domagamy się praw
. Ciężko powiedzieć, że osądziłem WISTa, wyraziłem swoje wątpliwości, nie wydałem żadnego wyroku, nie skazałem go na nic.
Cytuj:
Samosąd to wymierzenie lub wykonanie kary przez osobę nieuprawnioną, np. wykonanie kary śmierci przez tłum krótko po wzbudzającym silne emocje zdarzeniu.

So paź 22, 2011 22:27
Moderator

Wiem, co to samosąd. Chodziło mi raczej o to, że łatwo przeskoczyłeś do konkluzji. Ludzie nie wypowiadają się z precyzją wzorów matematycznych.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So paź 22, 2011 22:51
agawa napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:
dodam do tego, że taką samą dziczą są ci którzy pomagali rebeliantom, a więc politycy zachodu i USA. Oni przede wszystkim mają na rękach krew.

Krwią ofiar zamachów terrorystycznych w wielu miejscach świata finansowanych przez Kadafiego też obciążysz polityków zachodu? - choćby śmierc 270 osób zamachu w Lockerbie?
http://kalendarium.polska.pl/wydarzenia ... m?id=75472

brak wiarygodnych dowodów, że to była sprawa Kadafiego. I już więcej się nie dowiemy jak było na prawdę. Najłatwiej zabić niewygodnego świadka brudów polityków zachodu.

Brak wiarygodnych dowodów.....to może zdecyduj czy Kadafi to ofiara czy oszust morderca....skoro przyznał, że zamach był jego działaniem, przyżekł wypłacić rodzinom odszkodowanie.
To kiedy był wiarygodny - wtedy gdy zapierał sie swego uczesnictwa, czy wtedy gdy przyjął na siebie winę.

oleksa57 napisał(a):
Byłaby to prawda całkowita, gdyby nie pewne drobne "ale".
Arabska mentalność nie jest mentalnością europejską.
Niech nas o tym pouczy lekcja przerobiona w Iraku.
Saddam to był sukinsyn, ale to był ich własny, iracki sukinsyn.
I łatwiej było irakijczykom znieść jego okrucieństwo, niż sprawiedliwość białego człowieka i demokrację, w dodatku przywiezione na czołgach.
Poza tym nie powinniśmy udawać, że nie wiemy i nie widzimy, kto tam już przebiera nogami czekając na stosowną chwilę .
Demokracja i sprawiedliwość w kolejce do władzy stoją tam w kolejce na bardzo odległych pozycjach.

Masz racje - koncerny zachodnie manipulują, bo tam jest ropa, czyli kasa.
Manipulują nie tylko w Iraku, Libii, ale w wielu krajach arfykańskich bogatych w złoża surowców.
Drastycznym przykładem jest chocby Somalia i nie uznanie struktur państwowych stworzonych w północnej Somali.....bo łatwiej handluje się/przekupuje kacyków poszczególnych, skonfliktowanych plemion, niż ze zorganizowanym aparatem państwowym.
Ale to w żaden sposób nie usprawiedliwia tyranów, którzy latami mordowali naród.
Wytrute całe wioski Kurdów, tysiace ludzi zamordowanych, zamęczonych w więzieniach.
Kadafi jest odpowiedzialny za setki/tysiące ofiar zamachów terrorystycznych, których przez lata utrzymywał, sponsorował, za co na Libię nałożone był przez kilka lat sankcje gospodarcze.
Kadafi miał wybór - ocalenie życia, lub walka o władzę i zapewne horrendalny majątek.
W Polsce dokonano samosądu ze strachu o swoje bezpieczeństwo, cóż dziwnego w Libii w obliczu rzek krwi zamordowanych ludzi.

N paź 23, 2011 7:56
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
W Polsce dokonano samosądu ze strachu o swoje bezpieczeństwo, cóż dziwnego w Libii w obliczu rzek krwi zamordowanych ludzi.

O czym ty mówisz ?????????????
O pogromie kieleckim ??????????

Od kiedy niedobici przez hitlerowców Żydzi stanowili jakiekolwiek niebezpieczeństwo dla Polaków?
Toż to była UB-ecka PROWOKACJA !!!!!!!!!!

Rzeka krwi popłynęła dopiero w wyniku tej prowokacji, gdy Polacy z Kielecczyzny raźno rzucili się zabijać swych starszych w wierze Braci i Siostry.

N paź 23, 2011 10:41
maly_kwiatku chociażby o samosądzie we Włodowie.

N paź 23, 2011 10:43
maly_kwiatek napisał(a):
Alus napisał(a):

O czym ty mówisz ?????????????
O pogromie kieleckim ??????????

Od kiedy niedobici przez hitlerowców Żydzi stanowili jakiekolwiek niebezpieczeństwo dla Polaków?
Toż to była UB-ecka PROWOKACJA !!!!!!!!!!

Rzeka krwi popłynęła dopiero w wyniku tej prowokacji, gdy Polacy z Kielecczyzny raźno rzucili się zabijać swych starszych w wierze Braci i Siostry.

Mówiłam oczywiście o Włodowie, ci jak widać dla Kacperka było oczywiste :)
Mord w Kielcach w żaden sposób nie podchodzi pod samosąd....choć w zamyśle organizatorów chodziło o to aby tak to postrzegać.
Ciekawe jak uczenie wytłumaczysz w jaki sposób Polacy z Kielecczyzny raźnio rozpoznawali starszych braci w wierze tych z rodzin ubeckich i tych "zwykłych"...bo w kaminicy zamieszkiwali żydowscy ubecy z rodzinami.
Dziwnym "trafem" ani jedna osoba z ich rodzin nie była nawet poturbowana.

N paź 23, 2011 10:51
zbanowany na stałe

We Włodowie ludzie zrobili to, co powinni zrobić w obliczu niemocy Państwa rozkraczonego i nie działającego, bo zajętego przez polityczne spory i organizowanie prowokacji wobec przeciwników politycznych. Nawiasem było to państwo rządzone przez AWS i Jerzego Buzka, o czym warto pamiętać i nigdy nie zapomnieć.
Sprawa we Włodowie dotyczyła jednej konkretnej osoby, która groziła śmiercią wszystkim mieszkańcom, a Policja ani urzędy i Kościół nie reagowały na błagania mieszkańców, by zajęto się tą sprawą. Nie rozumiem jakie analogie widzicie z pogromami, jakie podżegane przez USA trwają w Libii.

Alus napisał(a):
Mord w Kielcach w żaden sposób nie podchodzi pod samosąd....choć w zamyśle organizatorów chodziło o to aby tak to postrzegać.
Ciekawe jak uczenie wytłumaczysz w jaki sposób Polacy z Kielecczyzny raźnio rozpoznawali starszych braci w wierze tych z rodzin ubeckich i tych "zwykłych"...bo w kaminicy zamieszkiwali żydowscy ubecy z rodzinami.
Dziwnym "trafem" ani jedna osoba z ich rodzin nie była nawet poturbowana.

Ja nie pochodzę z Kielecczyzny i nijak nie rozumiem pobudek dla jakich tamtejsi Polacy ongiś dokonali pogromu na Żydach. UB-ecy zapewne zabezpieczyli siebie i swe rodziny aby uniknąć represji polskich.
Pytanie nie jest do UB-ków, bo ich historia już osądziła. Pytanie jest do Polaków, którzy tego masowego morderstwa dokonali. Dlaczego to zrobili ????
Dlaczego uważasz, że mord w Kielcach w żaden sposób nie podchodzi pod samosąd?
To pod co podchodzi????
Pod Bożą Interwencję ?????

N paź 23, 2011 11:06
Cytuj:
Ja nie pochodzę z Kielecczyzny i nijak nie rozumiem pobudek dla jakich tamtejsi Polacy ongiś dokonali pogromu na Żydach. UB-ecy zapewne zabezpieczyli siebie i swe rodziny aby uniknąć represji polskich.
Pytanie nie jest do UB-ków, bo ich historia już osądziła. Pytanie jest do Polaków, którzy tego masowego morderstwa dokonali. Dlaczego to zrobili ????
Dlaczego uważasz, że mord w Kielcach w żaden sposób nie podchodzi pod samosąd?
To pod co podchodzi????
Pod Bożą Interwencję ?????

Ubeków historia osądziła i mord w Kielcach także.
Przed plebiscytem "2 x tak" sowiecko/polska władza takie prowakacje usiłowała dokonać w Białymstoku i Lublinie - nieudane.
Wybrali Kielce z premedytacją.
Swiętokrzyskie - bastion AK, w sierpniu z 4 na 5. 1945r dowódca Brygady AK A. Cheda "Szary" rozbił ubeckie więzienie w Kielcach uwalniając 500-600 osób.
Opis znajdziesz w wielu opracowaniach, choćby
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pogrom_kielecki

N paź 23, 2011 11:30
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Przed plebiscytem "2 x tak" sowiecko/polska władza takie prowakacje usiłowała dokonać w Białymstoku i Lublinie - nieudane.

Jaki plebiscyt masz na myśli?
Dlaczego plebiscyt, prawdopodobnie "3xTAK", tylko się pomyliłaś, wiążesz ze sprowokowaną masakrą kielecką? I jak myślisz, dlaczego taka prowokacja się udała?
Bo ja sobie nie wyobrażam siebie czy mojej rodziny, że idziemy rozwalać Żydów, bo coś w głośniku mówili, że oni polskie dzieci przerabiają na mace. A czasy obowiązkowych głośników pamiętam.

N paź 23, 2011 12:49
maly_kwiatek napisał(a):
Alus napisał(a):

Jaki plebiscyt masz na myśli?
Dlaczego plebiscyt, prawdopodobnie "3xTAK", tylko się pomyliłaś, wiążesz ze sprowokowaną masakrą kielecką? I jak myślisz, dlaczego taka prowokacja się udała?
Bo ja sobie nie wyobrażam siebie czy mojej rodziny, że idziemy rozwalać Żydów, bo coś w głośniku mówili, że oni polskie dzieci przerabiają na mace. A czasy obowiązkowych głośników pamiętam.

Pomyliłam się - "3 x tak".
Udała się bo tak działa psychoza tłumu.....tłum jest nieobliczalny, a wybrano bardzo dobry motyw - porwanie dziecka.

N paź 23, 2011 12:52

Soul33 napisał(a):
Jeśli chcemy, by w świecie, w którym żyjemy istniało jakieś prawo i sądownictwo, nie możemy robić sobie wyjątków (kto by o tym decydował? jakiś człowiek? inny sąd?). Nawet, jeśli w danym, konkretnym przypadku, najlepiej byłoby uciąć komuś łeb na miejscu (a chyba z takim mamy tutaj do czynienia).

Komentując wiadomości o jakichś szczególnie brutalnych ludziach, mój dziadek kiedyś powiedział, że za okupacji taki czy inny dostawał od razu w czapę i było po problemie. No i racja. Ale to było rozwiązanie najlepsze w tamtej specyficznej sytuacji.

Nie powinniśmy robić sobie wyjątków, ale niestety sytuacje specyficzne nadal się zdarzają, w dużej mierze niezależnie od nas.

Pn paź 24, 2011 10:29

agawa napisał(a):
tadeuszek napisał(a):
Alus napisał(a):
Afryki zrezygnowali z urzędu i poddali sie osądowi.

Złapali go żywego, zatem mozna było go oddac pod sąd.
Niestety dzicz to dzicz. Są dokładnie tym samym co reprezentował Kadafi.

dodam do tego, że taką samą dziczą są ci którzy pomagali rebeliantom, a więc politycy zachodu i USA. Oni przede wszystkim mają na rękach krew.

Politycy z zachodu byli krytykowani za nieudolność zachodu w kwestii rzezi ludności w byłej Jugosławi. Teraz są krytykowani przez co niktórych za to, że pomogli...
Gdyby nie naloty NATO, cała ta rebelia zostałaby zdmuchnięta przez bombardowania Kadafiego. Wtedy politycy zachodu też mieliby krew na rękach.

Wt paź 25, 2011 11:13
Można było osądzić oprawców, zamknąć do końca życia w więzieniu, lub wykonac wyrok smierci.
"Litościwym" jednak umykają tysiace ich ofiar....choćby tysiące dzieci z domów dziecka w Rumunii komunistycznej, "wychowywanych" w gorszych warunkach niż żyją psy i koty w schroniskach.
Z tym, że obrońcy psów i kotów stanowią rzesze, a za tamtymi mordowanymi chorobami, głodem, nikt sie nie upomniał.
Humanizm i humanizm :( :(

Wt paź 25, 2011 11:25

agawa napisał(a):
Zastanawia mnie kiedy Kościół wypowie potępiające zdanie nt morderstwa Kadafiego i jego synów. Jak wiemy został on złapany a następnie zabity, choć prosił o litość. Czekam teraz na głos Kościoła w tej bulwersującej sprawie, zwłaszcza w obliczy obojętności państw Europy. Najwyższy czas aby Kościół potępił to brutalne zabójstwo Kadafiego i jego synów. W końcu jesteśmy chrześcijanami i musimy się sprzeciwstawiać takiemu barbarzyństwu. Ale czy Kościół powie tutaj swoje zdanie? Mam nadzieję. Czy może oczekuję za dużo?

Jestem pewna, że taki głos będzie, chodź pewnie nie na twoje życzenie. Przypominam,że Kościół jako jeden z nielicznych potębił mord na prezydeńcie byłej Jugosławii. Kimkolwiek był należał mu się sprawiedliwy proces i obrońca.

"Mówili tak wystawiając Go na próbę" Tak mi się przypomniało

Wt paź 25, 2011 15:37

mareta napisał(a):
Przypominam,że Kościół jako jeden z nielicznych potębił mord na prezydeńcie byłej Jugosławii.

:shock: Masz na myśli Milosevica:
Cytuj:
1 kwietnia 2001 został aresztowany w Belgradzie przez serbską policję pod zarzutem nadużycia władzy i korupcji, a następnie 29 czerwca 2001 roku przekazany przed Międzynarodowy Trybunał Karny dla byłej Jugosławii w Hadze, który oskarżył go o wywołanie konfliktów wojennych w Kosowie, Chorwacji i Bośni. Łącznie postawiono mu 66 zarzutów. 11 marca 2006 zmarł w haskim więzieniu. Oficjalną przyczyną jego śmierci podaną przez lekarzy był atak serca, choć jego zwolennicy powołując się na wykrycie szkodliwych substancji w jego organizmie (o których Milošević informował już wcześniej), uważają, że było to otrucie. Wraz z jego śmiercią, trybunał w Hadze mimo pięcioletniego procesu nie zdołał wydać jakiegokolwiek wyroku.

Śr paź 26, 2011 8:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3