ujawnianie faktu posiadania potomstwa przez duchowieństwo
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: ujawnianie faktu posiadania potomstwa przez duchowieństw
Margaret_ka napisał(a): myślę, że gdyby zniesiono celibat duchowni cieszyli by się większym zaufaniem. Wiele osób myśli o nich jako o osobach oderwanych od rzeczywistości, którym obce są problemy współczesnych rodzin. To nie zależy od celibatu. Duchowni wychowywani są w rodzinach, posiadają rodzeństwo - nie problem zatem znac sytuację rodzin. Więc jeśli odchodzą od problemów rodzin, to tylko z własnego wyboru. Pierwszy przykład z brzegu - 80% osób zatrudnionych w instytucjach kościelnych jest na tzw umowach śmieciowych. Matka, która urodzi dziecko nie ma przedłużanej umowy, gdy ta wygasa w trakcie urlopu macierzyńskiego. Znam to z autopsji - osobę z bliskiej mi rodziny dotkął ten problem. Dwie jej koleżanki także. Gdy poszła do księdza dyrektora wydawnictwa z pytaniem czy może liczyć na zatrudnienie po zakończeniu macierzyńskiego, usłuszała odpowiedź, że ksiadz nie wie czy sam dożyje tego terminu, więc nic jej nie może zagwarantować. Zimny kapitalizm w czystej postaci.....w zderzeniu z "troską" o rodzinę 
|
N sty 08, 2012 13:51 |
|
|
|
 |
anmara
|
Alus napisał(a): .. usłuszała odpowiedź, że ksiadz nie wie czy sam dożyje tego terminu, więc nic jej nie może zagwarantować. Zimny kapitalizm w czystej postaci... Bo ksiądz to nie jasnowidz, jakby miał ten dar to by jej powiedział i była by spokojna o swoja przyszłość, a tak kicha.
_________________ *****
|
N sty 08, 2012 14:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wow... Alus... Twój post mocno mnie zaskoczył. Nigdy się nie zastanawiałam nad losem osób pracujących w instytucjach kościelnych.
z jednej strony krzyczą, że państwo nie dba o rodzinę a sami przykładem nie siwecą. Przyganiał kocioł garnkowi...
|
N sty 08, 2012 14:04 |
|
|
|
 |
jesienna
|
Margaret_ka napisał(a): wow... Alus... Twój post mocno mnie zaskoczył. Nigdy się nie zastanawiałam nad losem osób pracujących w instytucjach kościelnych.
z jednej strony krzyczą, że państwo nie dba o rodzinę a sami przykładem nie siwecą. Przyganiał kocioł garnkowi... to tylko człowiek nie takie rzeczy sie widziało i słyszało ja bym sie tym nie podniecała...
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
N sty 08, 2012 14:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna a ty się czym "podniecasz"?
|
N sty 08, 2012 15:02 |
|
|
|
 |
jesienna
|
przepraszam to nie była ironia (chociaż tak to zabrzmiało)
a teraz konkretnie i serio trzeba sobie raz i na zwsze wbić do głowy
(odnosi się to też do mnie - co chwilę się łapię na tym, że nie wbiłam sobie tego do głowy dostatecznie)
żeby duchowni, zakonnicy, członkowie ruchów i stoważyszeń katolickich pracownicy instycji katolickich
to ludzie jak każdy wszyscy inni
"świecenie dobrym przykładem" to ciężar, którego nie uniesie żaden człowiek to zadanie ponad siły
przykład podany przez Alus jest tylko przykładem na to, że w instytucjach związanych z kosciołem rządzą te same prawa co i w innych oczywiście taki stan obraca się przeciw rodzinie, ale to niekoniecznie wypływa ze złej woli
oburzenie na umowy smieciowe? a lepiej byłoby gdyby instytucja ta zbankrutowała (ze względu na koszty umów stałych) i nie mogła dawać ludziom pracy nawet takiej na umowach śmieciowych?
to wszystko nie jest takie proste
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
N sty 08, 2012 15:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał(a): przepraszam to nie była ironia (chociaż tak to zabrzmiało)
a teraz konkretnie i serio trzeba sobie raz i na zwsze wbić do głowy
(odnosi się to też do mnie - co chwilę się łapię na tym, że nie wbiłam sobie tego do głowy dostatecznie)
żeby duchowni, zakonnicy, członkowie ruchów i stoważyszeń katolickich pracownicy instycji katolickich
"świecenie dobrym przykładem" to ciężar, którego nie uniesie żaden człowiek to zadanie ponad siły
przykład podany przez Alus jest tylko przykładem na to, że w instytucjach związanych z kosciołem rządzą te same prawa co i w innych oczywiście taki stan obraca się przeciw rodzinie, ale to niekoniecznie wypływa ze złej woli
oburzenie na umowy smieciowe? a lepiej byłoby gdyby instytucja ta zbankrutowała (ze względu na koszty umów stałych) i nie mogła dawać ludziom pracy nawet takiej na umowach śmieciowych?
to wszystko nie jest takie proste Nie proste...ale Jeśli ślepy prowadzi slepego obaj wdół wpadną. Aby pouczać innych trzeba mieć orli wzrok....bo słowa tylko uczą a przykłady pociagają.
|
N sty 08, 2012 15:43 |
|
 |
jesienna
|
Alus napisał(a): jesienna napisał(a): przepraszam to nie była ironia (chociaż tak to zabrzmiało)
a teraz konkretnie i serio trzeba sobie raz i na zawsze wbić do głowy
to wszystko nie jest takie proste Nie proste...ale Jeśli ślepy prowadzi slepego obaj wdół wpadną. Aby pouczać innych trzeba mieć orli wzrok....bo słowa tylko uczą a przykłady pociagają. Ewangelia: "słów ich słuchajcie, ale uczynków ich nie nasladujcie"czasem własnie tak trzeba..... i inaczej sie nie da....
|
N sty 08, 2012 15:53 |
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
MARIEL napisał(a): nie chciałabym, aby ojciec mojego dziecka był przymuszany przez państwo, czy Kościół, czy jakąkolwiek instytucję do bycia mężem Zawsze wydawało mi się że to raczej ksiądz jest przymuszany przez Kościół do zerwania kontaktów z matką jego dziecka i samym dzieckiem, niż odwrotnie. Jakieś nie cierpiące zwłoki objęcie parafii w drugim końcu polski itd.
|
Pn sty 09, 2012 21:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): nie chciałabym, aby ojciec mojego dziecka był przymuszany przez państwo, czy Kościół, czy jakąkolwiek instytucję do bycia mężem [/quote] A ja nie chciałbym aby mężczyzna był przymuszany (obojętnie czy przez państwo czy przez instytucje religijną) do bezżeństwa
|
Pn sty 09, 2012 21:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A ja nie chciałbym aby mężczyzna był przymuszany (obojętnie czy przez państwo czy przez instytucje religijną) do bezżeństwa To mamy rozumieć, że księża są ofiarami łapanki Koscioła i zmuszani siłą do celibatu? 
|
Pn sty 09, 2012 22:12 |
|
 |
Vacarius
|
Celibat jest podobnie nienaturalny co bycie gejem. Celibat też jest wbrew zasadzie przetrwania genu. Nie wiem czemu Kościół walczy z homoseksualizmem a celibat wspiera gdy to jest jedno i to samo. Bo skutek obydwóch jest taki sam - brak potomstwa u zdrowych osobników i wymarcie genów. Czy nie szkoda wam ze tak wybitne osobistości jak JP2 nie przekazały nikomu swoich genów? Celibat to ogromna strata dla ludzkości.
|
Wt sty 10, 2012 4:17 |
|
 |
Szymon1893
|
Właśnie nie dziwi taka rzecz, że ten fakt opisała "gazata wyborcza", która raczej nie pała sympatią do Kościoła Katolickiego, a wręcz chce go zniszczyć. Ale to tak na marginesie. Na pewno nic nie usprawiedliwia biskupa, który ma potomstwo i nie powinien on dostawać żadnego wsparcia ze strony Watykanu, ponieważ zdradził stan kapłański. Takie jest moje zdanie
|
Wt sty 10, 2012 5:59 |
|
 |
Szymon1893
|
Polceam ci przeczytanie w Katechiźmie Kościoła Katolickiego rodziału o celibacie. Celibat istnieje po to, że kapłan to ktoś kto poświęcił się wyłącznie Bogu, a także ludziom ze wspólnoty gdzie Bóg go pośle. Dlatego aby mieć czas dla Boga i dla nich nie ma rodziny. Celibat jest związany także z kosztami. Wszyscy wiemy że sytuacja duchownych w naszym kraju nie jest najlepsza, a gdyby jeszcze trzeba było utrzymywać ich rodziny to jużby było całkiem źle
|
Wt sty 10, 2012 6:22 |
|
 |
jesienna
|
chcę zwrócić uwagę jeszcze na jedno
nie uważam tego za silny argument za celibatem (są dużo silniejesze) ale istnieje też i ten aspekt zagadnienia
Byłam na ukrainie, roozmawiałam z ludźmi - nie w wielkich miastach, ale we wsiach ukraińskich. wiecie co mówili? i grekokatolicy i prawosławnie zazdroscili nam księży - celibateriuszy (a widzieli takich - są tam i parafie katolickie)
Mówili, że u nich w pierwszej kolejności "batiuszka" (ksiądz) dba o zabezpieczenie materialne rodziny. A dopiero potem o "służbę bożą" i zdecydowanie mniej czasu przeznacza na pracę w parafii
w parafi jest mnóstwo gadania - czy aby musiał napewno remontować dom, czy dzieci musiał posłać na studia, czy korepetycje z angielskiego były potrzebne czy żona przed świetami musiała pojechać do miasta do fryzjera czy kupić nowy płaszcz itp.
to wszystko idzie z pieniędzy parafialnych - duchowny nie pracuje.
Nie wnikam (i oni tego jednoznacznie też tego nie stwierdzali), czy wydatki księdza są usprawiedliwione czy nie chodzi o to, że temat w parafii jest ciągle wałkowany na wszystkie mozliwe sposoby
U nas też są środowiiska z upodobaniem zajmujące się tym ile wydaje ksiądz i mówiące o tym w kółko, ale wyobrażacie sobie co by było, gdyby na języki wzięto nie tylko samego księdza, ale i jego żonę i dzieci?
osobiście nie jestem ani za obowiązkowym celibatem księży ani przeciw jak dla mnie argumenty za i przeciw są tak samo silne
wbraew pozorom wcale nie tak wielu księży skorzystało by ze zniesienia obowiązkowego celibatu - sami księża i to własnie Ci najbardziej cenieni przez wiernych bardzo go sobie cenią (tak mi się wydaje i mam ku temu jakies tam podstawy - bardzań statystycznych nie prowadziałam)
|
Wt sty 10, 2012 12:37 |
|
|
|