Ksiądz: Reklama napoju Demon jest groźna. Zaprasza złe duchy
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ksiądz: Reklama napoju Demon jest groźna. Zaprasza złe d
jo_tka napisał(a): Vi, co do szatana... Powiem tak. Jest na świecie wiele nienawiści, obojętności, egoizmu, samotności. Nie tylko katolicy są tym dotykani. Niestety, bo gdyby tylko, jednak świat byłby lepszy. A jeśli chodzi o manifestacje obecności złego, to nie jest tak, że zawsze ma to formę spektakularną, że człowieka rzuca, że gada innymi głosami. Dużo częstsza jest jakaś wewnętrzna niewola, która nie pozwala skierować się w stronę dobra. Jakaś niemoc kochania, nawet własnych dzieci. Jakaś pustka. Bezsens. Samotność. Strach i żądza władzy. Mur oddzielający od Dobra. A tego w ogóle nie neguję. Ja neguję obecność jakiegoś Złego/Szatana. To jest po prostu wyobrażenie chrześcijańskie. jo_tka napisał(a): A bojkot jest formą nacisku mającą doprowadzić do wycofania produktu z rynku. Całkowicie dopuszczalną w demokratycznym państwie i bardzo sensowną. Ktoś będzie musiał przekalkulować, czy zysk z Demona pokryje straty związane z bojkotem. Mogę kupować produkty innych firm. Oczywiście, że możesz. Takie Twoje prawo. Sama też zresztą niedawno postanowiłam bojkotować i wyrażać sprzeciw, tyle że przeciw temu, co chrześcijańskie. Wolę by na rynku były napoje o nazwie Demon, by reklamował je Nergal lub ktoś taki jak on, i by w ogóle obecna była symbolika również taka, która nie podoba się katolikom. Ja z tego korzystam, jestem odbiorcą takich produktów, i chcę by one były na rynku. Katolicy chcą mi to (i inne takie rzeczy) odebrać, więc ja na tej samej zasadzie...  homo_homini_canis_est napisał(a): A znajdzie się tu przy okazji ktoś mądrzejszy i poda rozsądną definicję pojęcia "demon"? Hmmm... pewnie nie typową definicję, ale myślę, że może Fuller mógłby spróbować określić... 
|
So wrz 01, 2012 17:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja? A dlaczego ja ? Ja żem jeszcze demona na oczy nie widział. Ale spokojnie, własnie kupiłem na allegro Goecje, może uda mi się cos przywołać, a jak tylko to nastąpi niechybnie o tym poinformuję. I definicję zapodam. 
|
So wrz 01, 2012 20:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
fuller napisał(a): Ja? A dlaczego ja ? Pomyślałam o Tobie bo z tym Szatanem Ci poszło...  ( viewtopic.php?p=700496#p700496) 
|
So wrz 01, 2012 20:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bo wiesz np. taki Ewagriusz z Pontu, chrześcijański ojciec pustyni wymienia osiem demonów m.in demona pychy, demona gniewu, demona prózności... a skoro pycha czy gniew i jego przejawy są tak często zauważalne wśród katolików to skąd to jak nie od demonów własnie? Ale to wszystko to tylko przejawy, skutki a czym jest demon - nie wiem. Tylko z drugiej strony te demony Ewagriusza jakoś mało efektowno/medialne są ...żadnych szponów, ogonów, ryków, żadne Azazele, Beliale... a i będącemu pod jego wpływem głowa jakoś obracać się nie chce, ciało takiego nie lewituje, nawet siarką nie śmierdzi. 
|
So wrz 01, 2012 20:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
fuller napisał(a): Tylko z drugiej strony te demony Ewagriusza jakoś mało efektowno/medialne są ...żadnych szponów, ogonów, ryków, żadne Azazele, Beliale... No tak, te się już jakoś prezentują. Azazel zwłaszcza  Chociaż znalazłam tez jedno ciekawe zdjęcie Beliala (takie, na którym ma fajnego zbieżnego zeza). Hmmm... zastanawiam się nad wykorzystaniem tych wizerunków dla swoich postaci w niektórych RPG-ach... 
|
So wrz 01, 2012 21:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): No tak, te się już jakoś prezentują. Azazel zwłaszcza A co myślisz o Azazelu z serialu Supernatural? Przystojna bestia co nie? Załącznik:
azazel...jpg [ 14.62 KiB | Przeglądane 2960 razy ]
Nie znam się za bardzo ale chyba korzystniej się prezentuje anizeli Jezus Chrystus 
Załączniki:
jes.jpg [ 25.36 KiB | Przeglądane 2960 razy ]
|
So wrz 01, 2012 21:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
fuller napisał(a): A co myślisz o Azazelu z serialu Supernatural? Przystojna bestia co nie? No wiesz... mnie ludziska rzadko fascynują  A zwłaszcza w czysto fizycznych kategoriach Na tego faceta nie zwróciłam uwagi, mnie zainteresowały te prymitywne, zwierzęce postacie fuller napisał(a): Nie znam się za bardzo ale chyba korzystniej się prezentuje anizeli Jezus Chrystus  Ekhmmm... No "Jeżuś" w ogóle chyba niespecjalnie się prezentuje...  I na tym komentarzu poprzestanę 
|
So wrz 01, 2012 22:15 |
|
 |
agvis
|
Dobrze Fuller, że masz choć-Vi-, bo piszesz takie głupoty, że nikt nie ma siły ich komentować.
|
N wrz 02, 2012 8:05 |
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
E, tam @agvis  . Ja mam siłę, ino czasu mi brak, albowiem żem został opętany demonem malowania. (Świętej niedzieli nie wyłączając, a to niechybnie piekiełkiem cieplutkim zakończyć się może - co daj Boże -, lubo spełnieniem porzekadła "niedzielna praca się w g... obraca". Nie daj Boże!). A ponadto co tu komentować? Dołączyć jedynie do @@-Vi- oraz fullera i robić sobie jaja z "głupoty" (jak raczyłaś sama nazwać  ?) ludu protestującego miast i wsi. No chyba, że katolicyzm do sympatycznego grona szatanów zaimplementował już tyż arabskiego Dżinna, a sam rzeczony Dżin/n woli ostatni przebywać w puszkach z "amelinium"  o zachęcającej nazwie Demon.  ? (Przed degustacją sprawdzić czy nie zawiera kaka demona http://www.youtube.com/watch?v=GEeH9cVbu1E  ?) Załącznik:
Dżin_z_tonikiem.jpg [ 53.73 KiB | Przeglądane 2915 razy ]
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
N wrz 02, 2012 8:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
agvis napisał(a): (...) bo piszesz takie głupoty, że nikt nie ma siły ich komentować. Otto to trafnie skomentował – E, tam Przede wszystkim to Fuller ma poczucie humoru. To jedna z rzeczy, za które go lubię Trudno kwestie złych duchów, osobowego demona czy Szatana, a tym bardziej w napoju, traktować na poważnie. I jeszcze do tego ten bojkot...  Fuller (zresztą na szczęście nie tylko on) ma do tego normalny, zdrowy dystans. On sobie robi jaja, ale to nie on pisze głupoty  A odnośnie wspomnianych demonów, w takim Diablo III to dopiero jest ich wysyp  I nawet wspomniany Belial się pojawia  A także Mefistofeles, w grze noszący imię Mephisto (w innej grze właśnie gram diabelstwem o takim imieniu  ). http://gry.onet.pl/artykuly/ile-diabla- ... tykul.htmlCzy bojkot Diablo III katolicy może też przewidują? Czy już bojkotują, tylko ja jeszcze o tym nic nie wiem? 
|
Pn wrz 03, 2012 9:17 |
|
 |
agvis
|
Tylko że wiesz, -vi-, żarty żartami, opinie opiniami, ale nieładnie jest tak kogoś obrażać. Powiem szczerze, że komentarz o cechach Katolików mnie uraził trochę. I nie wynika to z jakiejś mojej przeogromnej wrażliwości. Bycie Katoliczką każe mi stawać się lepszą osobą, codziennie walczę o to, żeby starać się być coraz lepszym człowiekiem (a to ciężka walka). Wiele osób, które lubię, szanuję lub kocham to Katolicy. A tutaj ktoś tak nas określa. To jest naprawdę nie fair. Ja Was nie wyśmiewam.
|
Pn wrz 03, 2012 12:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale on - i nie tylko on, bo są i inni, którzy tę opinię podzielają - ma właśnie takie zdanie na temat katolików. Nic nie poradzę na to, że niektórym takimi właśnie się jawicie, i że takie właśnie cechy ludzie u was dostrzegają.
To że wy o wszystko się czujecie obrażeni, nie znaczy jeszcze, że ktoś obraża. Fuller powymieniał wasze negatywne cechy, natomiast nie użył np. żadnego wulgarnego epitetu. Nie ma więc mowy o obrażaniu. A do własnej opinii ma jak najbardziej prawo.
|
Pn wrz 03, 2012 12:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Apeluję -Vi- nie generalizuj Nieważne jakie kto ma wierzenia, religie, czy jej brak- statystycznie w każdej grupie są ludzie tacy a nie inni. Stąd nieuprawnione jest generalizowanie na wszystkich. Co innego wytykać konkretnej osobie, a co innego wymagać zbiorowej odpowiedzialności.
|
Pn wrz 03, 2012 12:50 |
|
 |
agvis
|
Dokładnie Val. W każdej grupie są nosiciele różnych cech.
Vi, uważasz, że na wszystko czujemy się obrażeni. Podaj konkrety, proszę. Przykłady obrażenia się na wszystko. I choć większości Katolików.
|
Pn wrz 03, 2012 12:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val napisał(a): Apeluję -Vi- nie generalizuj Nieważne jakie kto ma wierzenia, religie, czy jej brak- statystycznie w każdej grupie są ludzie tacy a nie inni. Stąd nieuprawnione jest generalizowanie na wszystkich. Co innego wytykać konkretnej osobie, a co innego wymagać zbiorowej odpowiedzialności. Jasne, nie wszyscy. Ale naturalnym jest przypisanie cech danej grupie, jeśli większość tym się charakteryzuje. A oprócz tego można mówić o wyjątkach, które oczywiście istnieją wszędzie. Doskonale to widać na przykładzie tego portalu, co już kiedyś Ci napisałam - Ty jesteś tu jednym z wyjątków wśród katolików. I to można np. w dyskusji zaznaczyć. Ale ogólny obraz tworzy zawsze większość. agvis napisał(a): Vi, uważasz, że na wszystko czujemy się obrażeni. Podaj konkrety, proszę. Przykłady obrażenia się na wszystko. I choć większości Katolików. No przecież choćby Ty przed chwilą pisałaś, ze czujesz się obrażona. Bo ktoś ma takie a nie inne zdanie... A o "obrazie uczuć religijnych" i reakcjach katolików na różne rzeczy, koncerty, symbole, zachowania, o waszych różnorakich bojkotach, które przeprowadzacie, można niemało pisać... 
|
Pn wrz 03, 2012 13:16 |
|
|
|