Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
 Jeszcze raz o celibacie 
Autor Wiadomość

Post Re: zakony klauzurowe
Kozioł napisał(a):
Vul napisał(a):
Nie prawdą jest, że celibat jest pomysłem ludzkim a nie boskim (sic!) Bóg w Biblii zachęca do tego również i ustami św. Pawła.
A szczególnie słowami : "Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną"
Super, że dałeś ten przykład! Jezus też mówił, że (6) Lecz na początku stworzenia Bóg stworzył ich jako mężczyznę i kobietę: (7) dlatego opuści człowiek ojca swego i matkę. A ponieważ jak wiesz, Biblia nie zaprzecza sobie, to zapewne chodzi tu o dwie różne sytuacje i dwie różne grupy ludzi.

Kozioł napisał(a):
Tak, mnie także dziwi wybiórcza interpretacja Pisma Świętego.
To jesteśmy w tym zgodni, szkoda tylko, że z tego nic nie wynika :)

Kozioł napisał(a):
Przymusowy celibat księży jest wymysłem ludzkim wprowadzonym w dyscyplinie KRK. Lekceważeniem Boga jest przypisywanie mu tego pomysłu.
I tutaj się nie zgadzamy. Ja uważam, że lekceważeniem Boga jest nie zwracanie uwagi na CYTOWANE WIELOKROTNIE słowa Boga zawarte w Biblii, w których jest zalecany celibat dla pragnących oddać się w pełni Panu Bogu. (Oczywiście : zalecenie <> nakaz). Kościół Rzymsko-Katolicki po prostu przyjął to zalecenie jako obowiązkowe / przymusowe dla swoich kapłanów bo założył, że Bóg wie co jest dla człowieka / kapłana lepsze.

Nie będę po raz kolejny wyjaśniał (inni już też to robili), że przyjętą dobrowolnie i z miłością zalecenie trudno nazwać potem przymusem, gdyż słowo przymus ma zabarwienie negatywne, a ja nie uznaję za negatywne przyjęcie Bożej propozycji. Takim samym "przymusem" jest odmawianie brewiarza, odprawianie Mszy Świętych, sprawowanie sakramentów, spowiadanie, głoszenie Słowa Bożego, itd; czyli czynienie tego wszystkiego co czyni kapłan aby móc doprowadzić jak największą "trzódkę" do zbawienia.

To dam jeszcze inne porównanie. Dla mnie bezżenność kapłana to jak latanie szybowcem z zamkniętą kabiną. Ma plusy i minusy. Dla mnie (i cieszę się, że również dla KRK) ma więcej plusów. Minusem dla zamknięcia w kabinie jest to, że gdy lata się z otwartą kabiną to lepiej widać otoczenie a będąc zamknięty, żeby więcej wiedzieć o świecie zewnętrznym (o tym czego nie widać przez szybę) trzeba czytać przyrządy pokładowe (spowiedź, uczestnictwo w ruchach rodzinnych). Ale za to nie grozi nam przeziębienie i trudniej nas wyrwać (kudłatemu) z siedzenia szybowca i więcej uwagi możemy poświecić na sterowanie szybowcem (np. wspólnotą parafialną) bez zewnętrznych rozproszeń. :)

Kozioł napisał(a):
Vul napisał(a):
A jeżeli ktoś ma, jak piszesz, rozterkę czy być jak św. Piotr czy jak św. Paweł to zawsze może być jak Jezus.
Bogiem??
Zakładam, że jednak rozumiesz co oznacza dla człowieka "być jak Jezus" i był to tylko taki "żarcik" :?

Kozioł napisał(a):
Vul napisał(a):
Poza tym nie wiadomo czy żona św. Piotra mu towarzyszyła (tłumacze PŚ nie są tutaj zgodni). Natomiast dzieci, jeżeli miał (św. Petronela), to raczej były już odchowane gdy został powołany ;)
Interpretacja życzeniowa ...
"Czyż nie wolno nam brać z sobą niewiasty - siostry, podobnie jak to czynią pozostali apostołowie oraz bracia Pańscy i Kefas?" BT
"Czy nie wolno nam zabrać ze sobą siostry, kobiety, podobnie jak czynią to pozostali apostołowie oraz bracia Pana i Kefas?" BP
"Czy nie mamy prawa zabrać ze sobą siostry, kobiety, podobnie jak to czynią pozostali apostołowie oraz bracia Pana i Kefas?" NT przekład ekumeniczny

Wg ciebie jakie to kobiety apostołowie brali w drogę i uważali to tak oczywiste jak jedzenie czy picie?
Jak to jakie kobiety... Wg mnie to nie miało znaczenia... oni służyli Jezusowi... tak oczywiste jak jedzenie i picie może być np patrząc na kapłana dzisiaj: kobieta - gospodyni, która zajmuje się przygotowaniem posiłków, praniem, itp, żeby mógł pełniej oddać się Bogu i ludziom. A czy jest to jego siostra, matka czy obca kobieta to jest to sprawa drugorzędna.
Ale oczywiście nie wykluczam, że w w/w fragmencie Pisma Świętego mogła to być żona św. Piotra chociaż jest to interpretacja (dla mnie nie taka oczywista, jeżeli św. Piotr faktycznie miał dzieci) a nie fakt (sic!)

I jeszcze, pominięty przez Ciebie, przekład dosłowny:
1Kor 9:5 "(5) Czy nie mamy prawa brać z sobą siostry — kobiety, jak i pozostali apostołowie i bracia Pana oraz Kefas?" - bpd

Kozioł napisał(a):
To tłumaczenie jest najbardziej przejrzyste:
"Czy nie wolno nam zabierać z sobą żony chrześcijanki, jak czynią pozostali apostołowie i bracia Pańscy, i Kefas?" BW

Do protestanckiego można jeszcze dodać (do kompletu) tłumaczenie Świadków Jehowy:
1Kor 9:5 "(5) Czyż nie mamy prawa zabierać ze sobą siostry będącej żoną, jak to czynią pozostali apostołowie i bracia Pana, i Kefas?" nwt-pl

Kozioł napisał(a):
A w dodatku o tej oczywistości pisze ... Paweł.
Mhm... a gdzie?

P.s.
Czy św. Piotr podróżował z żoną czy nie to i tak nie podważa to zaleceń dotyczących bezżenności zawartych w Biblii. A moje obserwacje, doświadczenie oraz rozum każe doceniać mądrość tego zalecenia. (Z mojego przychylnego zdania na temat celibatu nie wynikają żadne negatywne konotacje dla tych, którzy , nie będąc w KRK, tego zalecenia nie stosują)

Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas!

Wt lis 13, 2012 10:54

1Kor 9:5 asv "(5) Have we no right to lead about a wife that is a believer, even as the rest of the apostles, and the brethren of the Lord, and Cephas?"
1Kor 9:5 bbe "(5) Have we no right to take about with us a Christian wife, like the rest of the Apostles, and the brothers of the Lord, and Cephas?"
1Kor 9:5 csb "(5) Don't we have the right to be accompanied by a Christian wife, like the other apostles, the Lord's brothers, and Cephas?"
1Kor 9:5 dby "(5) have we not a right to take round a sister [as] wife, as also the other apostles, and the brethren of the Lord, and Cephas?"

1Kor 9:5 kjv "(5) Have we not power to lead about a sister, a wife as well as other apostles, and [as] the brethren of the Lord, and Cephas? "
Itd, itd.

1Kor 9:5 bg "(5) Izali nie mamy wolności wodzić z sobą siostry żony, jako i drudzy Apostołowie i bracia Pańscy, i Kiefas?"
1Kor 9:5 bb "(5) Izali nie mamy mocy wodzić z sobą siestry żony, jako i ini Apostołowie i bracia Pańscy i Kefas?".

Niepoważną rzeczą jest imputowanie, iż chodzi tutaj o "gosposię" apostoła.
Zresztą kontekst wyklucza przyjęcie, iż apostołowi Pawłowi pomieszało się w głowie do tego stopnia, iż wymyślił sobie jakieś służące, gosposie, kucharki, sprzątaczki.
1 Kor. 9:4-10 Bw
Cytuj:
Czy nie wolno nam jeść i pić? Czy nie wolno nam zabierać z sobą żony chrześcijanki, jak czynią pozostali apostołowie i bracia Pańscy, i Kefas? Czy tylko ja i Barnabasz nie mamy prawa nie pracować? Kto kiedy pełni służbę żołnierską własnym kosztem? Kto zakłada winnicę, a owocu jej nie spożywa? Albo kto pasie trzodę, a mleka od trzody nie spożywa? Czy to tylko ludzkie mówienie? Czy i zakon tego nie mówi? Albowiem w zakonie Mojżeszowym napisano: Młócącemu wołowi nie zawiązuj pyska. Czy Bóg to mówi ze względu na woły? Czy nie mówi tego raczej ze względu na nas? Tak jest, ze względu na nas jest napisane, że oracz winien orać w nadziei, a młocarz młócić w nadziei, że będzie uczestniczył w plonach

A zatem celibat - to "zawiązywanie pyska młócącemu wołowi".
Rzecz jasna czym innym jest dobrowolne wybranie stanu wolnego, a czym innym odgórny zakaz małżeństwa.

Tak więc wielu apostołów WSPANIALE krzewili chrystianizm mając jednocześnie żony. One nie stały im na przeszkodzie. Wręcz przeciwnie: były wspaniałą pomocą (m. in. jedzenie, pranie itd....).

Wt lis 13, 2012 16:18
Cytuj:
Były wspaniała pomocą (m.in. jedzenie, pranie itd...)

I jeszcze zaspakajanie chuci, bo przeca chłop bez chuci to nie chłop.
Skąd zatem zarzuty pod adresem Kościoła Katolickiego o dyskryminację kobiet? :o

Wt lis 13, 2012 16:48
Cytuj:
Rzecz jasna czym innym jest dobrowolne wybranie stanu wolnego, a czym innym odgórny zakaz małżeństwa.

Wybierając Seminarium duchowne, a co za tym idzie stan duchowny, wybiera sie dobrowolnie. Nie słyszałem by istniał nakaz bycia księdzem. Tak więc kandydat na kapłana doskonale wie na co sie decyduje....no i ma 6 lat na weryfikacje tej decyzji.
Wstepując do wojska godzisz się na to, ze w każdej chwili możesz dostac rozkaz wyjazdu na front, gdzie będziesz musiał zabijac lub zabiją Ciebie. Zadeklarowani pacyfiści zawodu wojskowego nie wybierają.

Zatrudniając sie w jakiejkolwiek firmie zoobowiązujesz sie pracować...jeżeli ci sie nie chce to albo cie wywala, albo sam odejdziesz.

Ksiądz idąc za powołaniem swiadomie wybiera celibat....a jak mu sie nie podoba (znaczy się pokopany był skoro przez 6 lat prostej sprawy nie potrafił pojąć) to albo sam odchodzi, albo go wywalają.

Ja nie rozumiem dlaczego tyle protestanckich odłamów tak bardzo zwalcza celibat. Moze by się tak zajeli gejami i lesbijkami "głoszącymi" u Was....no własnie co? Bo na pewno nie jest to Słowo Boże.

Wt lis 13, 2012 18:05

Tomek44 napisał(a):
A zatem celibat - to "zawiązywanie pyska młócącemu wołowi".

:brawo: :D No jasne :)

Wt lis 13, 2012 20:32
humalog napisał(a):
Ja nie rozumiem dlaczego tyle protestanckich odłamów tak bardzo zwalcza celibat. Moze by się tak zajeli gejami i lesbijkami "głoszącymi" u Was....no własnie co? Bo na pewno nie jest to Słowo Boże.

Nie wiesz o czym piszesz ale skoro tak lubisz podejście seksualne, to ja także nie rozumiem dlaczego rzymski odłam tak zwalcza małżeństwo. Może lepiej zająłby się następną falą duchownych pedofilii (tym razem w Australii), przestał mataczyć, niszczyć dowody i ich ukrywać.

Wt lis 13, 2012 21:07
medieval_man napisał(a):
Bóg nie będzie stawał okoniem wobec swojego Kościoła (a nie jakiegoś zrzeszenia chrześcijan) i negował jego postanowień, które są de facto Jego postanowieniami podjętymi przez Kosciół w świetle jakiego Kościołowi udzielił Duch Święty

Ach i wyszło szydło z worka.
Czyli wg ciebie tylko KRK jest Jego Kościołem, a reszta to jakies "zrzeszenie"? Tylko u rzymskich katolików działa Duch Święty?
Krótko mówiąc wiele twoich poprzednich wypowiedzi było tylko przewrotnym mydleniem oczu.
EOT

Wt lis 13, 2012 21:12

humalog napisał(a):
Cytuj:

Wybierając Seminarium duchowne, a co za tym idzie stan duchowny, wybiera sie dobrowolnie. Nie słyszałem by istniał nakaz bycia księdzem. Tak więc kandydat na kapłana doskonale wie na co sie decyduje....no i ma 6 lat na weryfikacje tej decyzji.

Tak czy inaczej zabranianie komukolwiek, w tym księdzu żeniaczki - to jest to spełnienie proroctwa z 1 Tymoteusza 4: 1-5 BT
Cytuj:
Duch zaś otwarcie mówi, że w czasach ostatnich niektórzy odpadną od wiary, skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów. [Stanie się to] przez takich, którzy obłudnie kłamią, mają własne sumienie napiętnowane. Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie, [nakazują] powstrzymywać się od pokarmów, które Bóg stworzył, aby je przyjmowali z dziękczynieniem wierzący i ci, którzy poznali prawdę. Ponieważ wszystko, co Bóg stworzył, jest dobre, i niczego, co jest spożywane z dziękczynieniem, nie należy odrzucać. Staje się bowiem poświęcone przez słowo Boże i przez modlitwę

Cytuj:
Zatrudniając sie w jakiejkolwiek firmie zoobowiązujesz sie pracować...jeżeli ci sie nie chce to albo cie wywala, albo sam odejdziesz.

Możesz pracować jako żonaty mężczyzna. Jeśli pracodawca każe Ci się rozwieść - to łamie Prawo Boże oraz Prawa człowieka.
Cytuj:
Ksiądz idąc za powołaniem swiadomie wybiera celibat....a jak mu sie nie podoba (znaczy się pokopany był skoro przez 6 lat prostej sprawy nie potrafił pojąć) to albo sam odchodzi, albo go wywalają.

Czyli innymi słowy spełnienie proroctwa o szatańskim celibacie. Nikt nie był pozbawiony przywileju apostoła, ucznia Chrystusa, biskupa itd. tylko dlatego, że posłuchał rady ap. Pawła, aby się ożenić JEŚLI ISTNIAŁA TAKA POTRZEBA. To, że KRK POZBAWIA ludzi możliwości bycia żonatym kapłanem - tym samym ewidentnie spełnia to proroctwo.
Tu nie ma znaczenia, że ktoś "dobrowolnie zostaje kapłanem". Tu ma znaczenie, iż Pan Młody na ślubnym kobiercu nie może być jednocześnie kapłanem - a zatem jest wcześniej USUWANY z kapłaństwa.
Cytuj:

Jak nie rozumiesz prostych słów ap. Pawła z 1 Tym. 4:1-5 - o tym, że celibat to szatański pomysł - to nieprędko zrozumiesz...

Wt lis 13, 2012 21:21
Kozioł napisał(a):
humalog napisał(a):

Nie wiesz o czym piszesz ale skoro tak lubisz podejście seksualne, to ja także nie rozumiem dlaczego rzymski odłam tak zwalcza małżeństwo. Może lepiej zająłby się następną falą duchownych pedofilii (tym razem w Australii), przestał mataczyć, niszczyć dowody i ich ukrywać.

Jak wyraźnie widac to z powyższego postu to ty masz problemy z rzeczywistością.
Ja bowiem nie zauważyłem by Kosciół katolicki zwalczał małżeństwo.

Najwyraźniej jednak brak ci argumentów w dyskusji i uderzasz pedofilią....jak pierwszy lepszy pismak. Nie zauważając (jak podrzędni pismacy), że Benedykt XVI juz wyraził zdanie w sprawie pedofilów w sutannach.

Wt lis 13, 2012 21:29
Cytuj:
Tak czy inaczej zabranianie komukolwiek, w tym księdzu żeniaczki - to jest to spełnienie proroctwa z 1 Tymoteusza 4: 1-5 BT

Nie zrozumiałeś

Cytuj:
Możesz pracować jako żonaty mężczyzna. Jeśli pracodawca każe Ci się rozwieść - to łamie Prawo Boże oraz Prawa człowieka.

Kompletnie nie pojąłes

Cytuj:
Czyli innymi słowy spełnienie proroctwa o szatańskim celibacie.

No trudno.....jak widać czytanie "Strażnicy" prowadzi do rozmiekczenia umysłu. Poczytaj lepiej "Pana Wołodyjowskiego" tam tez jest o palu na którym zginął Azja Tuhajbejowicz

Wt lis 13, 2012 21:33

humalog
Opluwać umiesz. Ale nic ponad to.
Jeśli nie zauważyłeś cytowałem BT a nie Strażnicę.
Ale to Twój problem, jeśli bronisz z całych sił celibatu, który w Biblii został przepowiedziany jako pochodzenia demonicznego.
Bez względu jak będziesz sobie kpił z innych dyskutantów - w żadnym wypadku nie wybielisz "zabraniania zawierania związków małżeńskich" - 1 Tym. 4: 1-5.
Jak NIE CHCESZ się żenić to się nie żeń. Twoja sprawa.
Jak masz problemy ze znalezieniem żony, dziewczyny - to głęboko współczuję.
Ale jeśli jesteś księdzem - i biskup ordynariusz zabrania Ci żeniaczki - to masz dużego pecha.
Ale jeśli jednak jakikolwiek ksiądz uprawia seks, siłą rzeczy pozamałżeński - to bronienie celibatu jest hipokryzją.
Bo NORMALNY żonaty mężczyzna nie traktuje ZAKAZU małżeństwa jako czegoś "pożytecznego" dla osoby chcącej uprawiać stosunki płciowe. A te są dozwolone tylko w obrębie małżeństwa.

Ostatnio edytowano Wt lis 13, 2012 22:17 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz

Wt lis 13, 2012 22:10
j/w

Wt lis 13, 2012 22:15
Nie jestem moderatorem wiec nie mam zamiaru nikogo tu upominac.
Wydaje mi sie, ze ta dyskusja przerodzila sie w zwykla klotnie, w ktorej stosowane sa "argumenty" nie za bardzo pasujace do ludzi bedacych chrzescijanami.

Nie badzmy bardziej biblijni niz sama Biblia bo dojdziemy do absurdu. Koscioly ewangelickie , choc powoluja sie na „sola scriptura“ tez nie sa do konca w tym konsekwentne choc zarzucaja katolikom powolywanie sie na Tradycje bo czesto powoluja sie na to co powiedzial Luter lub jakis inny reformator.
Nie naduzywajmy cytatow biblijnych, nie wyrywajmy ich z kontekstu. Cytat o tym wole, ktoremu zawiazuje sie pysk nie pasuje do tego kontekstu o celibacie.Tak samo jak o tym zakazie wchodzenia w zwiazki malzenskie, gdzie chodzilo wyraznie o zakaz zawierania malzenstw w ogole, dla wszystkich !!! a nie dla tych co chca sie poswiecic sluzbie Bogu!!!. Jak juz chcemy byc tak dokladni to cytujmy grecki oryginal a nie po angielsku.

I nie badzmy tez bardziej papiescy niz sam Papiez. Powolanie jest zawsze jakas tajemnica i nie wiemy dlaczego nieraz po 6 latach ktos odchodzi, porzuca kaplanstwo. Czy ten ktos byl „pokopany“ w tym wypadku? Czy byl powolany a nie rozeznal swojego powolania, a moze to powolanie zmarnowal? Nie wiem. Niektorzy z piszacych tutaj wiedza lepiej i daja dobre rady.

Moim zdaniem, pisalem to juz w poprzednich postach Kosciol powinien wrocic do praktyki pierwszych wiekow. A jak to powinno wygladac konkretnie w dzisiejszych czasach to juz temat na inna dyskusje.

W przypadku zakonow i zgromadzen zakonnych sprawa jest prosta i oczywista.

Wt lis 13, 2012 22:49
Moderator

Kozioł napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Bóg nie będzie stawał okoniem wobec swojego Kościoła (a nie jakiegoś zrzeszenia chrześcijan) i negował jego postanowień, które są de facto Jego postanowieniami podjętymi przez Kosciół w świetle jakiego Kościołowi udzielił Duch Święty

Ach i wyszło szydło z worka.
Czyli wg ciebie tylko KRK jest Jego Kościołem, a reszta to jakies "zrzeszenie"? Tylko u rzymskich katolików działa Duch Święty?
Krótko mówiąc wiele twoich poprzednich wypowiedzi było tylko przewrotnym mydleniem oczu.
EOT

A gdzie ja to napisałem?
Napisalem tylko, że Bóg nie działa wbrew temu, co jest Jego Kościołem, a nie tylko jakimś zrzeszeniem. Że Kościół to dzieło Boga a nie ludzi....

Przypomniał mi sie dowcip przedwojenny.
W przedziale wagonu sypialnego pociągu jadącego z Lwowa do Krakowa spotkali się Polak i Żyd.
Zaczęli ze sobą miło rozmawiać, wymieniac się uprzejmościami, dzielić poglądami na temat bieżących wydarzeń politycznych...
Jednak trzeba było szykować się do snu.
Polak wyjmuje walizeczkę z przyborami higienicznymi i zaczyna się myć w znajdujacej sie w przedziale umywalce.
Żyd, zakłopotany pyta Polaka:
- Przepraszam bardzo, ale zapomniałem mydła, a chciałbym trochę obmyć sie przed snem. Mógłby mi Pan pożyczyć mydła?
- Ależ proszę. Nie ma sprawy.
- Dziekuję, to bardzo miłe, a czy mógłby mi Pan użyczyć ręcznika?
- Hmmm... to już gorzej, ale... niech będzie, proszę skorzystać.
- Bardzo dziękuję, a z pasty do zębów tez mogę skorzystać?
- No kurczę.... nic Pan nie ma? No dobra, ale...
- Dziekuję bardzo. Mam jeszcze jedną prośbę. Czy pożyczy mi Pan szczoteczkę do zębów?
- Wiesz Pan co? Spadaj Żydzie....
....
-Ach i wyszło szydło z worka.
Krótko mówiąc wiele Pańskich poprzednich wypowiedzi było tylko przewrotnym mydleniem oczu i jesteś Pan zwykły antysemitnik?

Wt lis 13, 2012 23:04
Zobacz profil WWW

Kozioł napisał(a):
Nie wiesz o czym piszesz ale skoro tak lubisz podejście seksualne, to ja także nie rozumiem dlaczego rzymski odłam tak zwalcza małżeństwo.
To kłamstwo. Udowodnij to, że Kościół Rzymsko-Katolicki zwalcza małżeństwo.

Wt lis 13, 2012 23:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona