Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:25

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
 czy zielonoświątkowcy to sekciarze ? 
Autor Wiadomość

... zielonoświątkowcy i charyzmatcy stanowią odłam o najwyższym stopniu zacietrzewienia i anty-intelektualizmu

Sam jestem charyzmatykiem. To co mówisz jest niestety prawdą....

Wt kwi 25, 2006 8:58

Wielu ludzi napełnionych Duchem Świętym uważa sie z tego powodu za lepszych od innych chrzescijan. Chyba nigdzie nie widziałem takiej pychy jak w swoim KBwCh. Oczywiscie jest wiele dobrych owocow wiary, sam jestem swiadkiem prawdziwych proroctw mojego pastora, ale jesli chodzi o ekumenizm, to koscioly charyzmatyczne robią na tym polu więcej złego niż dobrego....

Wt kwi 25, 2006 9:16

ZIELONOŚWIĄTKOWCY, charyzmatyczny ruch chrześc. głoszący konieczność otwarcia się chrześcijan na działanie Ducha Świętego; za inicjatorów ruchu uważa się Ch. Perhama, W.J. Seymoura i Th. Ball Barrata, którzy 1901–06 w Stanach Zjedn. podczas zgromadzeń rel. niezależnie od siebie doznali przeżyć chrztu w Duchu Świętym; pod wpływem tych zdarzeń uformował się nowy typ religijności o charakterze emocjonalnym, który zaczął przyciągać nowych wyznawców, zwł. spośród ludności kolorowej; Ball Barrat przeniósł nową religijność do Norwegii, skąd przedostała się ona do innych krajów eur.; stopniowo zaczęły powstawać lokalne wspólnoty i Kościoły zielonoświątkowców, które od 1947 uczestniczą w świat. konferencjach zielonoświątkowców. Zielonoświątkowców cechuje duży pluralizm w sprawach wiary: wszystkie wspólnoty uznają jednak nieomylność Pisma Świętego, zbawienie ludzi przez krew Chrystusa, wierzą w paruzję i rychły koniec świata; według zielonoświątkowców do zbawienia indywidualnego są konieczne nawrócenie i chrzest w Duchu Świętym, natomiast oznaką pełni życia chrześc. każdej wspólnoty są znaki (dary) udzielane przez Ducha Świętego, takie jak: prorokowanie, mówienie obcymi językami (glosolalia), uzdrawianie chorych przez zbiorową modlitwę. Liczba zielonoświątkowców jest trudna do ustalenia, wg danych szacunkowych waha się od 50 do 250 mln. W Polsce największą wspólnotą zielonoświątkowców jest Kościół Zielonoświątkowy w Polsce.

http://encyklopedia.pwn.pl/83640_1.html

Na http://www.sekty.net/?n_id=10&P=1 zielonoświątkowcy są zaliczani do sekt.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt kwi 25, 2006 10:09
Zobacz profil WWW

według zielonoświątkowców do zbawienia indywidualnego są konieczne nawrócenie i chrzest w Duchu Świętym

Chrzest tak.. ale chrzest wodny a nie w Duchu Świętym !

Wt kwi 25, 2006 10:20

Tam są podane wyniki ankiety, a nie oficjanle stanowiska specjalistów od sekt czy też kościołów historycznych.

Wt kwi 25, 2006 10:23

8% ludzi, wg przytoczonej ankiety, uważa zielonoświątkowców za sektę.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr kwi 26, 2006 10:13
Zobacz profil WWW

Post a tam kolejna bujda
a tam żadna sekta z nich
pamiętajmy że wszyscy jestesmy braćmi :D :P

Śr cze 28, 2006 21:51
Zobacz profil ICQ

Oczywisice, ze sa sekta! "Tylko my, katolicy, mamy klucze do nieba". :D

Milujcie prawde i pokoj (Zach. 8:19b)

Pt cze 30, 2006 16:41

http://www.magazyn.ekumenizm.pl/content/article/20031125130808180.htm

Pn lip 03, 2006 11:00

- jacy zielonoświątkowcy? są także antytrinitarni "zieloni" któzy nie uznają Trójcy (modaliści), ci chrzczą w "Imię Jezusa" a nie "Ojca i Syna i Ducha Święgo". Według tego co wiem, takich "zielonych" jest kilka milionów.

Dalej, zielonoświątkowcy nie mają struktury hierarchicznej, czyli zbory są niezależne zatem różne.
Ruch pendagosnalny może być zły, z zasady jest nastawiony antykatolicko, antyintelektualnie. Są nieraz komiczne sceny, kiedy 5 zielonych się kłóci o intepretację i każdy za argument podaje że "on ma Ducha".

Ja ostrzegam katolikó przed takim bezkrytycznym podchodzeniu do protestantyzmu, wydaje się fajny, śpiewy, melodie etc lecz jest on oparty na emocjach, a jak wiemy emocje to zły doradca, co więcej to że wierzą oni w Chrystusa a niczym nie świadczy bo jak wiemy Zły potrafi mieszać i nieraz potrafi przyjąc postać Anioła, nie chcę straszyć. Trzeba byc po prostu ostrożnym

A co do sekty to zielonoświątkowcy są sektą, nie powinno się bać jasno definiować, są sektą są też heretykami i odstępcami.
Jestem pewien że ogromna większość z nich to dobrzy ludzie, kochający Boga i chcący go wielbić lecz tu chodzi o istotę. Istota ta jest taka iż

- wspólnoty zielonoświątkowe głoszą fałszywą naukę
- rekrutują swoich wiernych metodami manipulacyjnymi

tyle z mojej strony, starałem się unikać generalizacji lecz czasem jest ona niezbędna.

pozdrawiam

Pn lis 05, 2007 20:03
Zobacz profil WWW

Ruch pendagosnalny może być zły, z zasady jest nastawiony antykatolicko, antyintelektualnie.

Po pierwsze to pantekostalny - oto i wychodzi "znajomość tematu". Coś tam wiesz, ale mało, a resztę sobie dopowiadasz. Nie dostarczasz też dowodów na to, jakoby pantekostalizm był zły - a wiec są to tylko puste słowa, mające wartość jedynie... pustych słów. Zielonoświatkowcy nie są ani nastawieni antykatolicko, ani też antyintelektualnie - wprost przeciwnie, w środowiskach chrześcijańskich to oni właśnie najbardziej studzą co wieksze zapędy antykatolickie. I z ich szeregów pochodzi wielu wybitnych teologów, intelektualistów. Tak więc jest to bzdura zupełna - i kolejny dowód na nieznajomość tematu z Twojej strony.
marcin_jarzębski napisał(a):
Są nieraz komiczne sceny, kiedy 5 zielonych się kłóci o intepretację i każdy za argument podaje że "on ma Ducha".

Jestem w tym środowisku od lat i jeszcze się z czymś takim nie zetknąłem,. Tak więc to tylko kolejne puste słowa, informacja dosłownie wyssana z palca. I, oczywiście, znów brak dowodów. Typowe...
Ja ostrzegam katolikó przed takim bezkrytycznym podchodzeniu do protestantyzmu, wydaje się fajny, śpiewy, melodie etc lecz jest on oparty na emocjach, a jak wiemy emocje to zły doradca, co więcej to że wierzą oni w Chrystusa a niczym nie świadczy bo jak wiemy Zły potrafi mieszać i nieraz potrafi przyjąc postać Anioła, nie chcę straszyć. Trzeba byc po prostu ostrożnym

Nie. Nie opierają się na emocjach, a na Biblii, na Słowie Bożym. Każdą swoją naukę mogą wykazać z Biblią w ręku! Czy to samo są w stanie zrobić katolicy? Wątpię - ile razy dyskutuję z katolikiem o czymś, czego nie mogę znaleźć w Biblii, a naucza tego Kościół katolicki, katolik wskazuje na tradycję. Z tego wynika, że nauka zielonoświatkowców ma o wiele pewniejsze podłoże niż nauki katolickie.
A co do sekty to zielonoświątkowcy są sektą, nie powinno się bać jasno definiować, są sektą są też heretykami i odstępcami.

No cóż - największą sektą świata w takim razie należy określić Kościół katolicki. A jakaż tam herezja! I nie mów, że kogoś tu obrażam - ja tylko używam tych samych określeń, co Ty.
Jestem pewien że ogromna większość z nich to dobrzy ludzie, kochający Boga i chcący go wielbić lecz tu chodzi o istotę. Istota ta jest taka iż

- wspólnoty zielonoświątkowe głoszą fałszywą naukę
- rekrutują swoich wiernych metodami manipulacyjnymi

tyle z mojej strony, starałem się unikać generalizacji lecz czasem jest ona niezbędna.

I kolejne fałszywe zarzuty, których podstawności nie jesteś w stanie wykazać. Bo nie dowodzisz fałszywości nauk, ani też metod manipulacyjncych. A więc słowa te można traktować jedynie jako bardzo brzydkie pomówienie. A fe! To nie po chrześcijańsku! Tak samo ja mogę orzec, że Kościół katolicki głosi fałszywą naukę i że dokonuje manipulacji.

Pn lis 05, 2007 20:34

Po pierwsze to pantekostalny - oto i wychodzi "znajomość tematu".

wycohodzi pośpiech w pisaniu i brak słownika

Cytuj:
Zielonoświatkowcy nie są ani nastawieni antykatolicko, ani też antyintelektualnie - wprost przeciwnie, w środowiskach chrześcijańskich to oni właśnie najbardziej studzą co wieksze zapędy antykatolickie. I z ich szeregów pochodzi wielu wybitnych teologów, intelektualistów. Tak więc jest to bzdura zupełna - i kolejny dowód na nieznajomość tematu z Twojej strony.

czytasz komiksy ALBERTO, przykro mi że musiałem tą gadzinówkę wymienić. Jesli to nie jest antykatolicki jad to co? Miłość?

Cytuj:
Jestem w tym środowisku od lat i jeszcze się z czymś takim nie zetknąłem,. Tak więc to tylko kolejne puste słowa, informacja dosłownie wyssana z palca. I, oczywiście, znów brak dowodów. Typowe...

typowe? Dam kilka "problematycznych" tematów

- wolna wola
- chrzest
- uświęcenie

nie raz byłem świadkiem jak dwóch zielonych niemal się pobiło o wolną wole lub jej brak! Każdy miał Ducha i bazował tylko na piśmie.

Cytuj:
Nie. Nie opierają się na emocjach, a na Biblii, na Słowie Bożym. Każdą swoją naukę mogą wykazać z Biblią w ręku!

bzdura, nie z Biblią w ręku tylko swoją interpretacją.

Cytuj:
Czy to samo są w stanie zrobić katolicy? Wątpię - ile razy dyskutuję z katolikiem o czymś, czego nie mogę znaleźć w Biblii, a naucza tego Kościół katolicki, katolik wskazuje na tradycję. Z tego wynika, że nauka zielonoświatkowców ma o wiele pewniejsze podłoże niż nauki katolickie.

widocznie nie wiesz jak wierza katolicy

Solus Verbum Dei - Tylko Słowo Boga zawarte w Piśmie i Tradycji

tak jak wierzył Kościół od początku.
Mi jakoś zaden zielony nie udzielił odpowiedz na te pytania

- skąd wie że ten Kanon PŚ jest natchniony
- co było po smierci Jezusa kiedy nie było Pisma
- co z księgami uważanymi kiedyś za natchnione a dziś nie

Cytuj:
No cóż - największą sektą świata w takim razie należy określić Kościół katolicki. A jakaż tam herezja! I nie mów, że kogoś tu obrażam - ja tylko używam tych samych określeń, co Ty.

Kościół katolicki swoą naukę wywodzi od Apostołów, wspólnoty zielonoświątkowe od jakichś "opętanych" proroków. Taka jest różnica. Kościół katolicki potrafi wskazać że jego nauka jest apostolska pokazując identyczną naukę u prawosławnych, ormian, koptów etc czyli kościołów od 1000 jak i 1600 lat bez jedności z Katolikami!

Cytuj:
Bo nie dowodzisz fałszywości nauk, ani też metod manipulacyjncych.

- kogo najbardziej po katolikach nienawidził Luter? Ano Anabaptytów
mamy jedną herezje - uważanie chrztu dzieci za nieważny
- jaką herezje potepiał Luter? Ano wiarę że Jezus jest obecny tylko symbolicznie a nie istotowo
- mamy kolejną herezje - brak wiary w realną obecnosc Jezusa w Sakramencie Ołtarza

inne herezje?

- zanik episkopalnego wymiaru Koscioła (nawet luteranie zachowali [ nie wnikam w wazność tych instytucji])
- chrzest w Duch Świętym jest niebiblijny i nie apostolski. Nic takiego nie było w historii było tylko bierzmowanie (konfirmacja) czyli namaszczenie olejskiem i nałożenie rąk - dar Ducha Święgo (tradycja wschodnia ma to przy chrzcie, katolicy łacińscy pózniej w wieku dojżałym).

Cytuj:
słowa te można traktować jedynie jako bardzo brzydkie pomówienie.

słowa mojej wczesnijszej notki byly szybkim komentarzem a nie wykładem.

Cytuj:
To nie po chrześcijańsku! Tak samo ja mogę orzec, że Kościół katolicki głosi fałszywą naukę i że dokonuje manipulacji.

orzekaj sobie co chcesz

..... ja dla chęnych podaje linka do wykłądu o ks. Marcinie Lutrze

http://xpictianoc.blogspot.com/2007/11/ ... -o-ks.html

Pn lis 05, 2007 23:34
Zobacz profil WWW

he, he na tej stronie katolicy sa też "zaliczeni" do sekt. Maraiwici wszak sa kościołem katolickim.....

To niepoważne. To sa wyniki jakiejś ankiety (nie wiadomo jakiej, gdzie przeprowadzanej, przez kogo itd). Kto zaliczył kogo do sekt, na jakiej podstawie, według jakich kryteriów, wg jakiej definicji "sekty".
To tak jabym sobie "zaliczył" katolików do satanistów, zamiescił swoje rewelacje w internecie i potem powoływał sie, ze przecież "na stronie xy zaliczono katolików do ugrupowan satanistycznych"... Śmieszne.

Wt lis 06, 2007 12:14

Cytuj:
Po pierwsze to pantekostalny - oto i wychodzi "znajomość tematu".

wycohodzi pośpiech w pisaniu i brak słownika

Guzik. Ani jedno ani drugie. PENTEKOSTALNY od gr. πεντκοστης - Pięćdzisiątnica, pięćdziesiaty (dzień). Chodzi o pieśdziesiaty dzień po Passze, czyli nasze "Zielone Światki". Pantas zas to po gr. znaczyłoby wszyscy...

Cytuj:
czytasz komiksy ALBERTO, przykro mi że musiałem tą gadzinówkę wymienić. Jesli to nie jest antykatolicki jad to co? Miłość?

Alberto to raczej strona prywatna, a nie kościelna. To tak jakbym informacje o stanowisku Krk czerpał od swojej sasiadki, ze strony ks. Trytka albo byłych betanek, i wołał: kosciół rzymskokatolicki twierdzi tak a tak. Jest w Polsce Kosciół Zielonoswiatkowy, ma swoje organy, instytucje i agendy.

NB alberto.pl tworza jak się zdaje księża katoliccy. To raczej wizytówka umysłowej i duchowej formacji (czy antyformacji), jaka ci ludzie otrzymuja w katolickich seminariach duchownych. A potem wszystko idzie na konto biednych zielonoswiatkowców....

marcin_jarzebski napisał(a):

typowe? Dam kilka "problematycznych" tematów

- wolna wola
- chrzest
- uświęcenie

nie raz byłem świadkiem jak dwóch zielonych niemal się pobiło o wolną wole lub jej brak! Każdy miał Ducha i bazował tylko na piśmie.

Wystarczy poczytać na tym forum, że katolicy maja nie mniejsze problemy, a dyskusje nie minej gorace. I każdy z was tez twierdzi, ze ma Tradycję i bazuje tylko na Magisterium i takie tam... I co z tego? Nic.
NB Zobacz na pierwsze wielkie, nasze wspólne Sobory: tam faktycznie dochodziło do walki wrecz poszczególne stronnictwa jako argument w dyskusji wzywały oddanych sobie mnichów, którzy oponentów wyrzucali przez okna..... Ech, dzisiejsze dyskusje to i tak pikus.

Cytuj:

Kościół katolicki swoą naukę wywodzi od Apostołów, wspólnoty zielonoświątkowe od jakichś "opętanych" proroków.

Kazdy Kościół opiera się na nauce apostolskiej, i wywodzi sie z apostolskiego swiadectwa ; zielonoswiatkowcy również. Apostolskim swiadectwem sa pisma, ktore tak katolicy jak i zielonoświatkowcy mają w poszanowaniu i wspólnie uznaja starokościelne wyznania wiary. Można się róznić, i różnic nie zamazywać, ale nie znaczy to obrzucać się obelgami, z jakiejkolwiek strony.

Cytuj:
Taka jest różnica. Kościół katolicki potrafi wskazać że jego nauka jest apostolska pokazując identyczną naukę u prawosławnych, ormian, koptów etc czyli kościołów od 1000 jak i 1600 lat bez jedności z Katolikami!

Identyczna jest zaiste szczególnie w odniesieiu do rozumieia Koscioła, urzedu piotrowego, sakramentologii, eucharystii, Trójcy.... Chyba chciałeś powiedzieć "identyczna inaczej".

NB Jak już podajemy linki, pozwolę sobie podrzucić linka z IMHO fantastycznym kazaniem ks. Gasia (z koscioła św. Trójcy w Warszawie) o herezji i heretykach :)

http://ewangarda.org/gallery/v/kazania/kazanie+ks_+Piotr+Gas_1_.mp3.html

Wt lis 06, 2007 15:11

gr. πεντκοστης - oczywiscie πεντηκοστης. Wszystkich nas coś pech przesladuje :)

Wt lis 06, 2007 15:14
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona