Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
alp. napisał(a): Prawo Ewolucji Stosunku Kościoła Katolickiego do Biblii:
Ilość alegorii i symboli identyfikowanych w tekstach biblii jest wprost proporcjonalna do ilości dostępnych danych nt. Wszechświata.
Bzdura, którą mógł napisać tylko ktoś, kto nigdy nie czytał Ojców. Ilość alegorii i symboli, którą identyfikował w Biblii św. Nil Asceta jest 10 razy większa niż ta identyfikowana przez współczesnych egzegetów. No chyba że masz inne dane, to je zaprezentuj, alpie.
|
Śr lut 22, 2006 9:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bzdura, którą mógł napisać tylko ktoś, kto nigdy nie czytał Ojców. Niektórzy wasi "Ojcowie" nie mieli niemal nic wspólnego z obecnym chrześcijaństwem. Cytuj: Ilość alegorii i symboli, którą identyfikował w Biblii św. Nil Asceta jest 10 razy większa niż ta identyfikowana przez współczesnych egzegetów. Każdy to robi wg własnych potrzeb. Niektórzy traktują biblię jako glinę do urabiania podług założeń własnej ideologii, inni zaś ją zmieniają i interpretują, aby mieć władzę i wpływy. Cytuj: No chyba że masz inne dane, to je zaprezentuj, alpie.
Mam. Choćby to, że KK przez kilka wieków bronił tezy, że biblijny opis stworzenia świata jest dosłownie prawdziwy, a w XX w. stał się wg nich alegoryczny (może i wcześniej?).
|
Śr lut 22, 2006 14:12 |
|
 |
k66
|
alp. napisał(a): Mam. Choćby to, że KK przez kilka wieków bronił tezy, że biblijny opis stworzenia świata jest dosłownie prawdziwy, a w XX w. stał się wg nich alegoryczny (może i wcześniej?).
Dokladnie! tak samo bylo z pochodzeniem ludzi od adama i ewy  - teraz to juz symbol ale jeszcze nie tak dawno....
|
Śr lut 22, 2006 14:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
alp. napisał(a): Mam. Choćby to, że KK przez kilka wieków bronił tezy, że biblijny opis stworzenia świata jest dosłownie prawdziwy, a w XX w. stał się wg nich alegoryczny (może i wcześniej?).
Nazwiska osób, które broniły tej tezy. jeśli ich nie podasz, znaczy że wpisujesz się w zwyczajny nurt ateistycznych [...]pedziwiatr, którzy są w stanie powiedzieć "wszyscy tak nauczali" ale nie umieją podać nawet jednego przedstawiciela tych "wszystkich". Gdzie i kiedy KK sprzeciwił się ewolucjonizmowi?
|
Śr lut 22, 2006 22:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[...]jesli odnosisz sie do ostatniej wypowiedzi, nie ma potrzeby cytowania jej - pedziwiatr
Nie ośmieszaj się. Poczytaj sobie o tym, co uchwalały kolejne sobory i co robiono ludziom, którzy sprzeciwiali się temu za czasów inkwizycji. Nazwiska tu są nieistotne.
Cytuj: Gdzie i kiedy KK sprzeciwił się ewolucjonizmowi?
Sprzeciwiał się za czasów Darwina w Watykanie.
|
Śr lut 22, 2006 22:18 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
problemem antykościelnych osób jest, że potrafią tylko rzucać zasłyszane gdzieś i dawno obalone hasła, ale jak trzeba udowodnić, to zawsze słysze "no bo przecież tak było, to oczywiste, jak możesz tego nei wiedzieć, nie ośkieszaj sie mówiac że bylo inaczej"... jednak jeśli sie coś twierdzi to nalezy to udowodnić. I może zamiast poczytac "o tym, co uchwaliły sobory" warto przeczytać "to co uchwaliły", czyli bezpośrednio dokumenty
|
Śr lut 22, 2006 22:24 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Alp. - czy tak trudno jest Ci zrozumieć, że jak ludzie nie znali teorii ewolucji, to wierzyli w dosłowne powstanie świata wg Księgi Rodzaju  Wiesz - bo Kościół to ludzie, więc Kościół też to głosił.
Co wq tym jest niezrozumiałe 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr lut 22, 2006 22:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co uchwalały kolejne Sobory, i co robiono ludziom, którzy się temu sprzeciwiali. Chodzi mi oczywiście o sprawy naukowe, a nie religijne. Poza tym, proszę wymienić kilka osób, którym coś zrobiono (Galileusz, Galileusz, no i może jeszcze Galileusz dostali okrutny, nieludzki areszt domowy i wyniszczający obowiązek modlitwy psałterzem)
|
Cz lut 23, 2006 7:56 |
|
 |
ateista111
|
zefciu napisał(a): Co uchwalały kolejne Sobory, i co robiono ludziom, którzy się temu sprzeciwiali. Chodzi mi oczywiście o sprawy naukowe, a nie religijne. Poza tym, proszę wymienić kilka osób, którym coś zrobiono (Galileusz, Galileusz, no i może jeszcze Galileusz dostali okrutny, nieludzki areszt domowy i wyniszczający obowiązek modlitwy psałterzem)
Gordano Bruno - spalony na stosie
Joanna Darc- spalona na stosie
|
Cz lut 23, 2006 17:17 |
|
 |
Kamyk
|
całe 2 nazwiska... faktycznie niesamowite zbrodnie na ludzkości popełnił ten nasz Kościół...
|
Cz lut 23, 2006 17:21 |
|
 |
ateista111
|
Kamyk napisał(a): problemem antykościelnych osób jest, że potrafią tylko rzucać zasłyszane gdzieś i dawno obalone hasła, ale jak trzeba udowodnić, to zawsze słysze "no bo przecież tak było, to oczywiste, jak możesz tego nei wiedzieć, nie ośkieszaj sie mówiac że bylo inaczej"... jednak jeśli sie coś twierdzi to nalezy to udowodnić. I może zamiast poczytac "o tym, co uchwaliły sobory" warto przeczytać "to co uchwaliły", czyli bezpośrednio dokumenty
jak rozumiem tylko ludzie prokościelni potrafią przytaczać dowody i udawadniać . pogratulować skromności ...... i rozsądku
|
Cz lut 23, 2006 17:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Giordano Bruno - owszem był jednym ze zwolenników Kopernika, ale nie za swoje poglądy astronomiczne został spalony (w tym układzie trzeba by było spalić papieża Grzegorza)
Joanna Darc - bomba. Ona broniła heliocentryzmu, darwinizmu, czy praw Mendla? Ludzie, nauczcie się pytać, prosiłem o prześladowanych naukowców
|
Cz lut 23, 2006 17:24 |
|
 |
Kamyk
|
chodzi mi tylko o to, że jeszcze nigdy nie dostałem od ateisty rzetelnego potwierdzenia rzucanych tez
|
Cz lut 23, 2006 17:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: problemem antykościelnych osób jest, że potrafią tylko rzucać zasłyszane gdzieś i dawno obalone hasła Więc je obal, a nie posługuj się erystyką. Cytuj: jednak jeśli sie coś twierdzi to nalezy to udowodnić. I może zamiast poczytac "o tym, co uchwaliły sobory" warto przeczytać "to co uchwaliły", czyli bezpośrednio dokumenty
Skąd mam wziąć autentyczne dokumenty? Ipo co mam je czytać jeżeli mam dostęp do ich opracowania?
|
Cz lut 23, 2006 17:30 |
|
 |
ateista111
|
Kamyk napisał(a): całe 2 nazwiska... faktycznie niesamowite zbrodnie na ludzkości popełnił ten nasz Kościół...
niby tylko 2 - ale jakie
A sześcset lat inkwizycji narzuconej przez KK to dla ciebie oczywiście pikuś?
Ale oczywiście zaraz przeczytam,że to nie KK ale przede wszystkim władza swiecka. Tak sie to teraz opisuje ( Rafał Ziemkiewicz).
Z komentarzem że rewolucja francuska trwała krótko a stracono znacznie więcej niewinnych ludzi - moze i prawda, ale nie na temat.
|
Cz lut 23, 2006 17:32 |
|
|
|