Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Msza św. specjalnie dla dzieci? 
Autor Wiadomość

Namiary już były podawane, a jeśli ci to nie wystarcza, to idź do proboszcza i niech ci pokaże w mszale.

Pt paź 27, 2006 20:08

No ja znam tylko namiary na to > http://www.pascha.org.pl/mr/z_dziecmi.php i może jestem zielona ale nijak jak formularz mi to nie wygląda.
Pozdrawiam :)

ps. mój ksiądz proboszcz powiedział również że nie ma formularza mszy dla dzieci :]

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pt paź 27, 2006 20:46
Nie wiem, czy istnieje formularz Mszy dla dzieci. Istnieja specjalne ME. Mozliwe ze na koncu mszalu, w Mszach na rozne okolicznosci zycia publicznego, jest formularz na msze z udzialem wielu dzieci, ale wydaje mi sie ze nie. Zreszta nie mozna za bardzo takiej mszy odprawic w niedziele, a zwlaszcza jako jednej z mszy niedzielnych. Za to na stronie 167'' jest Kolekta o ustanie burz - polecam :-)

Pt paź 27, 2006 22:16

http://www.kuria.gliwice.pl/czytelnia/m ... =3&art=107

Pt paź 27, 2006 22:29
http://www.kuria.gliwice.pl/czytelnia/mszal/index.php?numer=3&art=107

To jest wspomniana Modlitwa Eucharystyczna z udzialem dzieci,a nie formularz (ktory chyba nie istnieje). :-)

Pt paź 27, 2006 22:40

Przepraszam, ale ja się na tym nie znam....
Rozumiem, że w taki sposób mogą się modlić w kurii Gliwice - super.
- czym się różni kuria od dziecezji?

A czy na mszy w innym zakątku Polski też moglibyśmy skorzystać z powyższego tekstu?
Czy gdyby któremuś księdzu się ten tekst bardzo spodobał, to co mógłby zrobić?
- Czy może go użyć?
- Czy musi uzyskać zgodę proboszcza (a może biskupa)?

Słowem czy dałoby się uruchomić to u siebie? i jak to zrobić?

O mam jeszcze jeden pomysł i proszę o pomoc - może was też skusi - Przeszukajmy strony WWW wszystkich diecezji/kurii w Polsce i może znajdziemy więcej!

N paź 29, 2006 7:24

Tekst nie jest kurialny, ale mszalny. To znaczy, że pochodzi z Mszału Rzymskiego zatwierdzonego dla diecezji polskich i może być używany w całej Polsce. A to, że księża w Polsce niechętnie biorą udział w formacji, jest faktem powszechnie znanym. Kiedyś mówił Ks. Bp Antoni Długosz, że po tym, jak przewodniczył Mszy świętej dla dzieci na Jasnej Górze w związku z Radiem Maryja, otrzymał od któregoś redemptorysty pismo, że to, co robi jest błędne. Po prostu większość księży nie ma pojęcia o tym, jak może być sprawowana Msza święta dla dzieci, dlatego nie używają tekstów do tego celów przeznaczonych.

N paź 29, 2006 9:39
szuler, po prostu porozmawiaj z proboszczem :) - Mszał na pewno posiada i teksty Modlitw Eucharystycznych we Mszy z udziałem dzieci znajdzie.
A jeśli chodzi o różnicę między kurią a diecezją , to porównałabym diecezję do województwa, a kurię do urzędu wojewódzkiego ;)

N paź 29, 2006 9:42

W Mszale na stronie 355* (z gwiazdką) znajduje się Mprowadzenie dla Mszy św. z udziałem dzieci.
Następnie zamieszczone są trzy Modlitwy Eucharystyczne, począwszy od strony 355*.

N paź 29, 2006 10:04
W Mszale na stronie 355* (z gwiazdką) znajduje się Mprowadzenie dla Mszy św. z udziałem dzieci.
Następnie zamieszczone są trzy Modlitwy Eucharystyczne, począwszy od strony 355*.

I nie jest to formularz. Bo chyba wiesz, co to formularz.

Szuler -> Modlitwy te są "ogólnoświatowe". W mojej parafii na mszy dla dzieci zawsze używa się modlitwy eucharystycznej na mszę z udziałem dzieci.

N paź 29, 2006 12:18

Tu -> http://pascha.org.pl/mr/ możesz również zobaczyć II ME na Mszę z udziałem dzieci. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby tej modlitwy gdzieś nie stosować (na mszy z dziećmi).

Bardzo lubię takie zdanie z tej modlitwy:

"Nie zapomnij o tych, których bardzo kochamy (N. i N.), * i o tych, których kochamy jeszcze za mało."

N paź 29, 2006 12:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3