Msza św. specjalnie dla dzieci?
Autor |
Wiadomość |
Leszek, Jan
|
Namiary już były podawane, a jeśli ci to nie wystarcza, to idź do proboszcza i niech ci pokaże w mszale.
|
Pt paź 27, 2006 20:08 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
No ja znam tylko namiary na to > http://www.pascha.org.pl/mr/z_dziecmi.php i może jestem zielona ale nijak jak formularz mi to nie wygląda. Pozdrawiam 
ps. mój ksiądz proboszcz powiedział również że nie ma formularza mszy dla dzieci :]
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pt paź 27, 2006 20:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem, czy istnieje formularz Mszy dla dzieci. Istnieja specjalne ME. Mozliwe ze na koncu mszalu, w Mszach na rozne okolicznosci zycia publicznego, jest formularz na msze z udzialem wielu dzieci, ale wydaje mi sie ze nie. Zreszta nie mozna za bardzo takiej mszy odprawic w niedziele, a zwlaszcza jako jednej z mszy niedzielnych. Za to na stronie 167'' jest Kolekta o ustanie burz - polecam 
|
Pt paź 27, 2006 22:16 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
|
Pt paź 27, 2006 22:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): http://www.kuria.gliwice.pl/czytelnia/mszal/index.php?numer=3&art=107
To jest wspomniana Modlitwa Eucharystyczna z udzialem dzieci,a nie formularz (ktory chyba nie istnieje). 
|
Pt paź 27, 2006 22:40 |
|
|
|
 |
szuler
|
Przepraszam, ale ja się na tym nie znam....
Rozumiem, że w taki sposób mogą się modlić w kurii Gliwice - super.
- czym się różni kuria od dziecezji?
A czy na mszy w innym zakątku Polski też moglibyśmy skorzystać z powyższego tekstu?
Czy gdyby któremuś księdzu się ten tekst bardzo spodobał, to co mógłby zrobić?
- Czy może go użyć?
- Czy musi uzyskać zgodę proboszcza (a może biskupa)?
Słowem czy dałoby się uruchomić to u siebie? i jak to zrobić?
O mam jeszcze jeden pomysł i proszę o pomoc - może was też skusi - Przeszukajmy strony WWW wszystkich diecezji/kurii w Polsce i może znajdziemy więcej!
|
N paź 29, 2006 7:24 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Tekst nie jest kurialny, ale mszalny. To znaczy, że pochodzi z Mszału Rzymskiego zatwierdzonego dla diecezji polskich i może być używany w całej Polsce. A to, że księża w Polsce niechętnie biorą udział w formacji, jest faktem powszechnie znanym. Kiedyś mówił Ks. Bp Antoni Długosz, że po tym, jak przewodniczył Mszy świętej dla dzieci na Jasnej Górze w związku z Radiem Maryja, otrzymał od któregoś redemptorysty pismo, że to, co robi jest błędne. Po prostu większość księży nie ma pojęcia o tym, jak może być sprawowana Msza święta dla dzieci, dlatego nie używają tekstów do tego celów przeznaczonych.
|
N paź 29, 2006 9:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szuler, po prostu porozmawiaj z proboszczem  - Mszał na pewno posiada i teksty Modlitw Eucharystycznych we Mszy z udziałem dzieci znajdzie.
A jeśli chodzi o różnicę między kurią a diecezją , to porównałabym diecezję do województwa, a kurię do urzędu wojewódzkiego 
|
N paź 29, 2006 9:42 |
|
 |
Leszek, Jan
|
W Mszale na stronie 355* (z gwiazdką) znajduje się Mprowadzenie dla Mszy św. z udziałem dzieci.
Następnie zamieszczone są trzy Modlitwy Eucharystyczne, począwszy od strony 355*.
|
N paź 29, 2006 10:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): W Mszale na stronie 355* (z gwiazdką) znajduje się Mprowadzenie dla Mszy św. z udziałem dzieci. Następnie zamieszczone są trzy Modlitwy Eucharystyczne, począwszy od strony 355*.
I nie jest to formularz. Bo chyba wiesz, co to formularz.
Szuler -> Modlitwy te są "ogólnoświatowe". W mojej parafii na mszy dla dzieci zawsze używa się modlitwy eucharystycznej na mszę z udziałem dzieci.
|
N paź 29, 2006 12:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szuler
Tu -> http://pascha.org.pl/mr/ możesz również zobaczyć II ME na Mszę z udziałem dzieci. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby tej modlitwy gdzieś nie stosować (na mszy z dziećmi).
Bardzo lubię takie zdanie z tej modlitwy:
"Nie zapomnij o tych, których bardzo kochamy (N. i N.), * i o tych, których kochamy jeszcze za mało."
|
N paź 29, 2006 12:22 |
|
|
|