Coraz śmielej przeciwko Bogu
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Coraz śmielej przeciwko Bogu
Idziesz w zaparte jak mało kto!
Efekty uczenia się zależą głównie ode mnie, a efekty czyjegoś machania i mamrotania??
Pytam się WYRAŹNIE o efekt odprawienia rytuału przez kapłana obcego Ci bóstwa nad Twoją osobą. Czy jest on REALNY i NIEUSUWALNY, Twoim zdaniem? Czy tak trudno na to pytanie odpowiedzieć?
Wiem, pytanie jest bardzo, bardzo niewygodne i NIE CHCESZ na nie udzielić odpowiedzi, bo zostanie ona wykorzystana przeciwko Tobie. Cóż, nie pierwszy raz udało mi się zapędzić wierzącego w tzw. kozi róg.
Wszyscy znamy odpowiedź, której udzielić się boisz, niemniej ja nadal na nią czekam, choć chyba przestanę naciskać, bo wyraźnie dałaś do zrozumienia, jaka ta odpowiedź jest, tylko nie chcesz jej napisać.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr sty 16, 2013 10:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Idziesz w zaparte jak mało kto!
Efekty uczenia się zależą głównie ode mnie, a efekty czyjegoś machania i mamrotania??
Pytam się WYRAŹNIE o efekt odprawienia rytuału przez kapłana obcego Ci bóstwa nad Twoją osobą. Czy jest on REALNY i NIEUSUWALNY, Twoim zdaniem? Czy tak trudno na to pytanie odpowiedzieć?
Wiem, pytanie jest bardzo, bardzo niewygodne i NIE CHCESZ na nie udzielić odpowiedzi, bo zostanie ona wykorzystana przeciwko Tobie. Cóż, nie pierwszy raz udało mi się zapędzić wierzącego w tzw. kozi róg.
Wszyscy znamy odpowiedź, której udzielić się boisz, niemniej ja nadal na nią czekam, choć chyba przestanę naciskać, bo wyraźnie dałaś do zrozumienia, jaka ta odpowiedź jest, tylko nie chcesz jej napisać. Wyraźnie to Ty udajesz, że nie rozumiesz. Odpowiedziałam, mogę powtórzyć - jako osoba dorosła nie wyrażę zgody, aby kapłani obcego bóstwa - czyli religii politeistycznych lub sataniści - odprawiali nade mną jakieś rytuały. Jeśli by jednak stało się bez mojej wiedzy, wierzę, że efekty mogą być usuwalne w obrzędzie modlitwy o uwolnienie. Jeśliby bez mojej świadomości odprawili rytuały wyznawcy Jedynego Boga - czyli chrześcijanie, muzułmanie, wyznawcy judaizmu, nie widzę żadnych problemów z efektami, gdyż zapewne służą one dobru. Jeśli ktoś zechce usunąć wszelkie łaski wynikające z sakramentu chrztu wystarczy gdy przejdzie na stronę zła i powierzy siebie szatanowi. Nie zapędziłeś mnie w żaden kozi róg - odpowiadam Ci po raz trzeci jak ja rozumiem. Nie posiadam wykształcenia teologicznego, to tylko moje osobiste pojmowanie. Zapewne teolog lub duchowny udzieliłby Ci merytorycznej, jasnej odpowiedzi. Jeśli nadal nie przyjmiesz mojego tłumaczenia to już tylko Twój problem. Nasze rozumienie nie musi być tożsame.
|
Śr sty 16, 2013 12:49 |
|
 |
ARHIZ
|
Vacarius napisał(a): ARHIZ napisał(a): Wszechmogący Bóg jest wszechmogący, zatem w świecie dzieje się wszystko to, co On chce.. Bóg - czyli Latający Potwór Spaghetti najwyraźniej nie chce aby wszystko działo się tak jak on chce. Bo zamiast człowieka ulepić z gliny to zapoczątkował ewolucje. A potem ta ewolucja nie wiadomo czy było to w ogóle w planach Boga wykreowała człowieka. Który ma inteligencje i ten człowiek na pewno nie robi tego co Bóg chce. Bóg tak jakby celowo chciał utracić kontrole. W sumie mnie to nie dziwi. Bo sprawowanie nad wszystkim pełnej władzy musi być bardzo nudne podobnie jak granie w gry komputerowe na kodach. Ale koniec końców i tak dzieje się to co chce, ponieważ jego "chceniem" była utrata kontroli... Jajko napisał(a): JAK TO??? NIBY DLACZEGO??? Sądzisz, że Twoja zgoda jest do czegoś potrzebna??? Na rytuał inicjacyjny zwany chrztem WYDAWAŁAŚ SWOJĄ ZGODĘ??? Milczenie oznacza zgodę  Swoją drogą, jak czytam ten wasz jajkowo-alusowy dialog, niezwykle... oryginalny, to normalnie mi się poprawia humor  Jednak zastanawiam się także, czy nadejdzie wielki finał, czy Alus odpowie w końcu na pytanie Jajka? c.d.n
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr sty 16, 2013 13:01 |
|
|
|
 |
Lurker
|
ARHIZ napisał(a): Ale koniec końców i tak dzieje się to co chce, ponieważ jego "chceniem" była utrata kontroli... Nienienie. Dzieje się to, czego chce Eryda, to znaczy więcej nieporządku we Wszechświecie. Entropia rośnie. ARHIZ napisał(a): czy Alus odpowie w końcu na pytanie Jajka? Gdyby była dyskordianką, nie miałaby z tym problemu. ^_^
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Śr sty 16, 2013 13:06 |
|
 |
Qwerty2011
|
Jajko napisał(a): ja nie mylę wiary z żadnymi zakupami. Ja po prostu nie widzę powodu by wmawiać sobie wiarę w boga A TYLKO I WYŁĄCZNIE DLATEGO, że w promieniu kilku tysięcy kilometrów większość ludzi w ogóle wierzących w jakieś bóstwa akurat wierzy w boga A. Dla mnie to żaden argument. A niestety żaden z bogów nie chce do mnie przemówić osobiście  - nie mam więc nawet dylematu czy to bóg A czy B. Ciekawe jak Ty rozwiązałeś ten problem? Dla mnie to, że ktoś dookoła w coś wierzy nie miał większego znaczenia (może kulturowe, ale nie przekonywało mnie to religijnie). Chciałbyś jakiejś racjonalnej recepty, można pójść drogą Pascala (słynny zakład), ale osobiście uważam, że takie myślenie to porażka. W przypadku wiary jest trochę podobnie jak z zakochaniem się. Kochasz kogoś - bo tak, bo i ona ciebie kocha, bo chce twojego dobra, bo podoba ci się to, co robi i jest w każdym względzie wspaniała. Oczywiście racje logiczne też są ważne - trzeba ją poznać, wiedzieć o co jej chodzi, jakie ma plany względem nas. I tak samo z wiarą. To jest rodzaj miłości. Albo się ją czuje albo nie. Jest to więc rodzaj łaski, którą się dostaje z góry. Jeśli poszukujesz wyznania, to znaczy, że ta łaska działa w Tobie. Kwestia - co z tym zrobisz? Chyba szukasz czegoś zbyt dosłownego (że przyjdzie widoczny Jezus i powie :"Idź za mną", czy coś w tym stylu). Chyba zdajesz sobie sprawę, że zdarza się to niezwykle rzadko (mi się nie zdarzyło). To wyjątkowe działanie Boga. Z reguły działa duuuużo bardziej subtelnie i musisz się do tego dostroić. Nie wiem, czy odpowiedziałem na Twoje pytanie? Pytaj więcej, może lepiej zrozumiem o co Ci chodzi.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Śr sty 16, 2013 13:34 |
|
|
|
 |
ARHIZ
|
Lurker napisał(a): ARHIZ napisał(a): Ale koniec końców i tak dzieje się to co chce, ponieważ jego "chceniem" była utrata kontroli... Nienienie. Dzieje się to, czego chce Eryda, to znaczy więcej nieporządku we Wszechświecie. Entropia rośnie. Jakkolwiek sobie owego bytu nie nazwiesz, i tak dzieję się to , co ów byt chce. Kwestia tylko tego, jak zinterpretujemy cele.
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr sty 16, 2013 14:01 |
|
 |
Lurker
|
Hm... a jak Ty je interpretujesz? Czego chce Śiwa od świata - a zatem jaka przyszłość nas czeka?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Śr sty 16, 2013 16:07 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
I STAŁ SIE CUD! W końcu się udało uzyskać odpowiedź na, zdawało by się, proste pytanie. Dzięki! Alus napisał(a): Odpowiedziałam, mogę powtórzyć - jako osoba dorosła nie wyrażę zgody, aby kapłani obcego bóstwa - czyli religii politeistycznych lub sataniści - odprawiali nade mną jakieś rytuały.
Wcale Cię o to nie pytałem. Twoja zgoda nie ma znaczenia dla poruszanego problemu. Alus napisał(a): Jeśli by jednak stało się bez mojej wiedzy, wierzę, że efekty mogą być usuwalne w obrzędzie modlitwy o uwolnienie.
O to mniej więcej mi chodziło. Uważasz, że obce rytuały nie mają cech permanentnych, a ich efekty mogą być usunięte odpowiednim kontrrytuałem. I tak się dziwię, że w ogóle sądzisz, że jakieś efekty owe rytuały mają, ale to szczegół. Myślę, że rozumiesz w takim razie wszystkich poddanych obcemu rytuałowi, którzy twierdzą, że żadnego, a w każdym razie trwałego, efektu ów rytuał na nich nie pozostawił. Piszę to głównie w kontekście przywoływanych gdzieś wyżej indian, którzy SKUTECZNIE ZMYLI z siebie efekty obcego rytuału (chrztu). Piszę też w kontekście mojej skromnej osoby, która to osoba została poddana rytuałowi inicjacji bez świadomości i woli, i która uważa, że takowy rytuał w jej przypadku nic nie znaczy.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr sty 16, 2013 17:15 |
|
 |
ARHIZ
|
Lurker napisał(a): Hm... a jak Ty je interpretujesz? Czego chce Śiwa od świata - a zatem jaka przyszłość nas czeka? Czego chce od świata? To On jest światem - wszystko co się dzieje, dzieje się bo tak ma być i ta opcja jest najlepsza - jednak ludzie nie zawsze to rozumieją (wojny, choroby itd.) Jaka przyszłość nas czeka? Koniec końców każda dusza dąży do zjednoczenia się z Nim (bo po mimo tego, że my też Nim jesteśmy, nie jesteśmy świadomie zjednoczeni), czego efektem będzie wieczne szczęście i w ogóle sielana  Jedni osiągną samadhi szybciej, inni wolniej - ale na każdego przyjdzie pora.
|
Śr sty 16, 2013 20:57 |
|
 |
Qwerty2011
|
ARHIZ napisał(a): Czego chce od świata? To On jest światem - wszystko co się dzieje, dzieje się bo tak ma być i ta opcja jest najlepsza - jednak ludzie nie zawsze to rozumieją (wojny, choroby itd.) Jaka przyszłość nas czeka? Koniec końców każda dusza dąży do zjednoczenia się z Nim Mam pytanie - czy Siwa jest bogiem osobowym, istotą obdarzoną uczuciami, intelektem? Czy jest raczej konstrukcją filozoficzną?
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Śr sty 16, 2013 22:15 |
|
 |
JedenPost
|
Qwerty2011 napisał(a): Mam pytanie - czy Siwa jest bogiem osobowym, istotą obdarzoną uczuciami, intelektem?
Ma rodzinę, więc chyba tak  Choć "obdarzoną" to chyba nie najlepsze określenie. Bo kto miałby go "obdarzyć" ?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz sty 17, 2013 7:58 |
|
 |
ARHIZ
|
Qwerty2011 napisał(a): Mam pytanie - czy Siwa jest bogiem osobowym, istotą obdarzoną uczuciami, intelektem? Czy jest raczej konstrukcją filozoficzną? W śiwaizmie może występować jako bóg osobowy (w różnych formach), ale nie należy zapominać o panteizmie. Może też występować jako idea, bądź zbiór metafor. W Puranach jest postacią literacką, bohaterem opowieści niosących konkretne nauki. Z kolei w kontekście Trimutri, jest siłą destrukcyjną wszechświata i powodem jego zagłady. itd. Żadna z form nie wyklucza się i wszystkie są prawdziwe. Tak więc znajdzie się miejsce zarówno na uczucia i intelekt (nawet żarty  ), jak i konstrukcje filozoficzne.
|
Cz sty 17, 2013 21:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Qwerty2011 napisał(a): Mam pytanie - czy Siwa jest bogiem osobowym, istotą obdarzoną uczuciami, intelektem? Czy jest raczej konstrukcją filozoficzną? http://www.siwasakti.pl/encyklopedia/fi ... -teologii/
|
Pt sty 18, 2013 3:36 |
|
 |
Qwerty2011
|
ARHIZ napisał(a): W śiwaizmie może występować jako bóg osobowy (w różnych formach), ale nie należy zapominać o panteizmie. Może też występować jako idea, bądź zbiór metafor. W Puranach jest postacią literacką, bohaterem opowieści niosących konkretne nauki. A czy są jakieś objawienia tego bóstwa? Jeśli rozumiem każdy może traktować bóstwo jak chce - osobowo lub nie, mono lub politeistycznie? Nie ma jasno określonej prawdy objawionej przez bóstwo?
|
Pt sty 18, 2013 10:20 |
|
 |
ARHIZ
|
Qwerty2011 napisał(a): Jeśli rozumiem każdy może traktować bóstwo jak chce - osobowo lub nie, mono lub politeistycznie? Nie ma jasno określonej prawdy objawionej przez bóstwo? Są różne nurty, które dzielą się głównie na sześć szkół - ale samych sekt i odłamów są setki. Nie ma jednej drogi, tak jak do Rzymu mu można dotrzeć różnymi drogami (w linii prostej, przez Hiszpanię, samolotem z Japonii itd.), tak samo jest wiele dróg prowadzących do Boga. Każdy podczas rozwoju jest niejako zmuszony do obrania własnej, indywidualnej ścieżki - ponieważ każdy z nas jest wyjątkowy. Cytuj: A czy są jakieś objawienia tego bóstwa? A co to znaczy objawienia?
|
Pt sty 18, 2013 18:49 |
|
|
|