Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Niewolnictwo
Jezus każe aby być lepszym dla zbira niż dla żony??
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr paź 25, 2017 14:10 |
|
|
|
 |
hubris
|
pilaster napisał(a): Choćby po to, żeby móc porównać system etyczny katolicki z możliwymi konkurentami i ocenić który z nich jest lepszy i bardziej skuteczny. No i wychodzi, że lepszych nie ma. Żarty żartami ale prawda jest taka, że lepsze systemy etyczne powstały i funkcjonowały zanim ktokolwiek mógł wypowiedzieć słowo katolicki... Cytuj: Np kraje, które zrezygnowały z KK i religii w ogóle poradziły sobie znakomicie. Taki ZSRR na ten przykład. Przykład KK w ZSRR jest niezwykle trafny, szczególnie, że w tym kraju dominowało zdecydowanie prawosławie  .Poza tym komunizm to po prostu inna ideologia. Niewiara w siły nadprzyrodzone to żadna ideologia tylko zdrowy rozsądek. Cytuj: Radzili sobie, jednak ewidentnie gorzej. to cywilizacja chrześcijańska, a nie chińska, muzułmańska, czy hinduska zainicjowała rewolucje naukowo techniczną i przemysłową - przejście od nędzy maltuzjanizmu do obecnego dobrobytu W czasie średniowiecza gdy KK był u szczytu swej potęgi i wpływów, cywilizacja chińska wyprzedzała chrześcijańską pod względem nauki i techniki bardzo wyraźnie. Dopiero wyzwolenie się spod religijego "protektoratu" zainicjowało rewolucję naukową w Europie. Cytuj: Źródła pilaster przytoczył. A że hubris nic z tego nie zrozumiał? To już pilastra jakoś nie dziwi i nie zaskakuje.  Przytoczyłeś książkę Stevena Pinkera z fragmentami w żaden sposób nie związanymi ze swoimi tezami. Ale jak to ma w zwyczaju pilaster, będzie udawał że jest inaczej...
|
Śr paź 25, 2017 15:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
felek27 napisał(a): sameone1 napisał(a): Bo w tym co napisalem nie ma ani slowa o moim rozumieniu uczonych w Pismie, a jedynie o tym ze nie jestem Apostolem, by sie wypowiadac na ten temat. Skoro nie możesz się wypowiadać na temat tego co mówił Jezus, to jak zamierzasz głosić Ewangelię? A gdzie ty znalazles w tym co pisalem slowa o tym ze nie moge sie wypowiadac?
|
Śr paź 25, 2017 19:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
sameone1 napisał(a): felek27 napisał(a): sameone1 napisał(a): Bo w tym co napisalem nie ma ani slowa o moim rozumieniu uczonych w Pismie, a jedynie o tym ze nie jestem Apostolem, by sie wypowiadac na ten temat. Skoro nie możesz się wypowiadać na temat tego co mówił Jezus, to jak zamierzasz głosić Ewangelię? A gdzie ty znalazles w tym co pisalem slowa o tym ze nie moge sie wypowiadac? Sorry, ale tak to zrozumiałem. Generalnie chodziło o to, że te przytoczone przeze mnie słowa Jezusa są całkowicie zrozumiałe, a co za tym idzie nie ma przeszkód aby się na ich temat wypowiadać.
|
Śr paź 25, 2017 20:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
felek27 napisał(a): Sorry, ale tak to zrozumiałem. Generalnie chodziło o to, że te przytoczone przeze mnie słowa Jezusa są całkowicie zrozumiałe, a co za tym idzie nie ma przeszkód aby się na ich temat wypowiadać. Mnie nie musisz przepraszac, tylko zastanow sie nad tym co robisz. Moje slowa sa zrozummiale, a domysliles do nich 3 nieistniejace w nich znaczenia. Jak wiec mozesz interpretowac poprawnie Pisma, skoro nawet prostych wypowiedzi na forum nie potrafisz zrozumiec i wymyslasz w nich rozne nieistniejace znaczenia?
|
Śr paź 25, 2017 21:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): Czyli jednak felek uważa się za Jezusa. Albo przynajmniej za osobę, której Jezus osobiście wyjaśnił, co mianowicie mia na myśli.  Yarpen_Zirgin napisał(a): Chrystus pokazuje, że nie należy brać dosłownie jego nauki o nadstawianiu drugiego policzka, tylko patrzeć na to, jaka jest sytuacja, a Ty dalej pleciesz swoje pacyfistyczne bzdury. Wasza argumentacja sprowadza się do tezy, że Jezus przed wygłoszeniem Kazania na Górze zapomniał przestrzec tłumy: Słuchajcie nie należy brać dosłownie mojej nauki. Zresztą, wy i tak nic z tego nie zrozumiecie. Odpowiedni specjaliści wszystko wam wytłumaczą.
|
Cz paź 26, 2017 8:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wyłupiłeś sobie oko, którym pożądliwie popatrzyłeś na kobietę?
|
Cz paź 26, 2017 9:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie, ale pomimo tego to nie oznacza, że Jezus w swoim nauczaniu zezwolił na pożądliwie spoglądanie na inne kobiety.
|
Cz paź 26, 2017 9:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlaczego? Chrystus kazał sobie wyłupić oko czy odcinać jakąkolwiek inną część ciała, która staje się przyczyną grzechu. Tego nakazu Zbawiciela już nie odczytujesz dosłownie?
|
Cz paź 26, 2017 11:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Dlaczego? Chrystus kazał sobie wyłupić oko czy odcinać jakąkolwiek inną część ciała, która staje się przyczyną grzechu. Tego nakazu Zbawiciela już nie odczytujesz dosłownie? Najpierw musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co było celem tej skierowanej do nas nauki. Czy Jezus chciał abyśmy wyłupywali sobie oczy? Nie. Cel ten Jezus wypowiedział już w pierwszym zdaniu; „Nie cudzołóż!” Chrystus pragnął nakłonić nas do czystości w małżeństwie. Jeśli natomiast nie bylibyśmy w stanie osiągnąć tego celu w żaden inny sposób niż wyłupienie sobie oka to wówczas rzeczywiście nie pozostaje nam inne niż to rozwiązanie. W końcu zapłatą za grzech jest śmierć.
|
Cz paź 26, 2017 11:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakoś nie widziałem w słowach Chrystusa zaznaczenia, że wyłupienie sobie oka to "ostateczność". Interpretujesz nauczanie Chrystusa tak, aby nie wyszło na to, że jest to bezwzględne i musiałbyś się okaleczyć. W kwestii niewolnictwa wijesz się jak możesz, aby wpisać swoje poglądy w teksty, w których nie ma o nim ani słowa, zaś tam, gdzie już to nie wymaga od ciebie ofiar (czyli np. w kwestii wojen), czytasz tak dosłownie, jak tylko to możliwe. Przykro patrzeć, bo w Biblii szukasz jedynie potwierdzenia tego, co sam wyznajesz, a nie nauczania Chrystusa i Apostołów. Co mnie zresztą nie dziwi, bo gdybyś trzymał się tego, co głosili, to musiałbyś zestawiać swoje przekonania z nauczaniem Kościoła i odrzucać ze swoich poglądów to, co nie jest z nim zgodne.
|
Cz paź 26, 2017 12:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja się wiję. To Ty przyparty argumentami wymyśliłeś na poczekaniu kategorię niewolnictwa bez przemocy.
|
Cz paź 26, 2017 12:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie przedstawiłeś argumentów, a jedynie swoje przekonania na ten temat. Nie zdołałeś wykazać, że Pismo Święte uznaje posiadanie niewolników za grzech.
|
Cz paź 26, 2017 12:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ty z kolei nie wykazałeś, że nauka Jezusa dopuszcza stosowanie przemocy w stosunku do niewolników.
|
Cz paź 26, 2017 12:40 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
felek27 napisał(a): Najpierw musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co było celem tej skierowanej do nas nauki. Czy Jezus chciał abyśmy wyłupywali sobie oczy? Czyli jednak interpretacja  . Szkoda tylko, że dopasowana do widzimisię felka, a nie właściwego nauczania Jezusa. felek27 napisał(a): Ty z kolei nie wykazałeś, że nauka Jezusa dopuszcza stosowanie przemocy w stosunku do niewolników. To Ty wyskoczyłeś z Kazaniem na Górze jako dowodem na swoje tezy. Przyparty do muru nie umiesz jednak obronić swoich teorii. Zresztą, po co od razu tak drastycznie z wyłupywaniem oka. Jezus przecież powiedział w kontekście przykazania "nie zabijaj", że każdy kto się gniewa na brata podlega sądowi. Nigdy nie pogniewałeś się na nikogo, nie nagadałeś bzdur? Jaką karę otrzymałeś za gniew, nieodpowiednie słowa, bądź jaką karę za to przewidział Chrystus? Ucięcie języka?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz paź 26, 2017 13:43 |
|
|
|