Nagonka na Chazana - czy lekarz ma obowiązek zabijać?
Autor |
Wiadomość |
proteom
|
 Re: Nagonka na Chazana - czy lekarz ma obowiązek zabijać?
JedenPost napisał(a): proteom napisał(a): Ja opowiadam się za sumieniem, które służy życiu Jakiemu życiu posłużyło w tym wypadku? Prof. Chazan pragnął uratować życie dziecka, ale niestety - to mu się nie udało. To nie jego wina. Miał szlachetne intencje, godne człowieka prawego sumienia. Służmy cywilizacji życia. http://www.milujciesie.org.pl/nr/rodzin ... zacja.html
|
Cz lip 10, 2014 7:23 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
proteom napisał(a): Prof. Chazan pragnął uratować życie dziecka, ale niestety - to mu się nie udało. Próbujesz zrobić z niego medycznego ignoranta? Chazan doskonale wiedział, że uratowanie życia tego dziecka jest niemożliwe.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lip 10, 2014 7:26 |
|
 |
Johnny99
|
Odmowa pozbawienia życia niepełnosprawnego dziecka poczętego metodą in vitro ma być przyczyną zwolnienia z pracy lekarza o najwyższych kwalifikacjach, dyrektora Szpitala Świętej Rodziny, profesora Bogdana Chazana. Cieszy się on poparciem tysięcy kobiet, dzieci i rodzin, które okazywały i okazują mu swą wdzięczność i uznanie. Profesor Chazan został nazwany przez swe pacjentki „Przyjacielem życia”. Wspierają go również liczne środowiska lekarskie, wierne integralnie pojmowanej Przysiędze Hipokratesa. Zobowiązuje ona lekarza do bezwarunkowej ochrony każdego życia ludzkiego.
Dziecko w okresie prenatalnym nie przestaje być człowiekiem i pacjentem, bez względu na stan zdrowia i bez względu na czyjejkolwiek uznaniowe decyzje. Nikt nie jest panem życia drugiego człowieka i wszelkie inne dobra osobowe są drugorzędne i pochodne wobec faktu istnienia człowieka. Budzi zdumienie nadgorliwość władz wykonawczych, które nierzadko wykazują pobłażliwość i opieszałość w stosunku do nagannych czynów o dużo większym kalibrze, niż rzekome izolowanie pacjentki od informacji ogólnodostępnej, szczególnie w takim mieście, jakim jest Warszawa.
Kara wymierzona szpitalowi w wysokości 70 000 zł i pozbawienie profesora Chazana stanowiska dyrektora szpitala jest etycznie nie do przyjęcia, nieuzasadniona i nieproporcjonalna. Jest niesprawiedliwa, absurdalna i wątpliwa prawnie. Zachęcam Kolegów Lekarzy i ludzi dobrej woli do zamanifestowania poparcia ściganemu profesorowi medycyny i do solidarności z nim. Wszystkich polecam Opatrzności Bożej.
Abp Henryk Hoser SAC Biskup Warszawsko - Praskihttp://www.fronda.pl/a/abp-hoser-decyzj ... 39345.html
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lip 10, 2014 7:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najważniejszy w całej sprawie staje się argument dziecko poczęte metoda in vitro.
|
Cz lip 10, 2014 7:43 |
|
 |
Johnny99
|
Podobno w trakcie kontroli wyszło na jaw, że matka znała stan dziecka jeszcze zanim trafiła do Chazana. Nie byłoby w tym nic dziwnego, jeżeli rzeczywiście dziecko zostało poczęte w wyniku in vitro. I znów pytanie: dlaczego trafiła akurat do niego?
@Piechula Kobieta po in vitro,ze wszyst.lekarzy,wybiera Chazana,a gdy ten odmawia aborcji,ona ze wszystkich prawników wybiera Dubienieckiego.Przypadek
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz lip 10, 2014 7:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Podobno w trakcie kontroli wyszło na jaw, że matka znała stan dziecka jeszcze zanim trafiła do Chazana. Nie byłoby w tym nic dziwnego, jeżeli rzeczywiście dziecko zostało poczęte w wyniku in vitro. I znów pytanie: dlaczego trafiła akurat do niego?
@Piechula Kobieta po in vitro,ze wszyst.lekarzy,wybiera Chazana,a gdy ten odmawia aborcji,ona ze wszystkich prawników wybiera Dubienieckiego.Przypadek Dziwne, że poszła do Chazana, ale chyba nie twierdzisz iż w zmowie z Dubienieckim i jakimiś innymi wrogami Chazana, poczęła kalekie dziecko? Nota bene Dubieniecki w kwestiach aborcji podziela poglądy teścia.
|
Cz lip 10, 2014 7:57 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): i wszelkie inne dobra osobowe są drugorzędne i pochodne wobec faktu istnienia człowieka Chora ideologia.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lip 10, 2014 8:09 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Chora ideologia. ? Logiczna.
|
Cz lip 10, 2014 8:24 |
|
 |
JedenPost
|
Logiczne, że pochodne (choć też nie do końca). Chodzi mi o drugi epitet.
|
Cz lip 10, 2014 8:37 |
|
 |
Johnny99
|
I co z nim?
|
Cz lip 10, 2014 8:40 |
|
 |
Johnny99
|
Stołeczny ratusz opublikował wyniki kontroli w Szpitalu Specjalistycznym im. Świętej Rodziny: http://www.um.warszawa.pl/sites/default ... odziny.pdf. BARDZO interesująca lektura, do której postaram się odnieść szczegółowo, jak tylko znajdę chwilkę czasu.
|
Cz lip 10, 2014 8:53 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Wyjątkowo absurdalny w tym wszystkim jest fakt, że Chazan w wywiadach podawał nieprawdziwe informacje o nazwach ustaw i przysługujących prawach. Nie przyszłoby mi na myśl, że kogoś, kto podobno jest dobrym fachowcem, trzeba sprawdzać w aż tak podstawowych kwestiach. Teraz można by mieć wątpliwości nawet wtedy, gdyby powiedział, która jest godzina. Jednocześnie, w wyżej podanym raporcie (8 str.), widać np., że Chazan powołał się na "konflikt sumienia" nie wspominając ani słowem o klauzuli. To chyba jednak nie jest tożsame? Aczkolwiek takie sformułowanie mogłoby pacjentkę wprowadzić w błąd, jeśli nie jest obeznana w temacie. JedenPost napisał(a): Cóż, w tym wypadku to, że śmierć przyszła wcześniej niż przewidywano jest błogosławieństwem. Zapewne większość osób tak to odbiera w tym przypadku - śmierć jako błogosławieństwo lub co najmniej pożądaną ulgę w cierpieniu. I tak może się okazać, że cała ta sprawa będzie pierwszym krokiem do legalizacji eutanazji ciężko i nieuleczalnie chorych noworodków. Gdyby dziecko umierało przez kolejne miesiące, byłby to jeszcze większy krok w tym kierunku.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz lip 10, 2014 12:22 |
|
 |
mareta
|
Johnny99 napisał(a): Podobno w trakcie kontroli wyszło na jaw, że matka znała stan dziecka jeszcze zanim trafiła do Chazana. Nie byłoby w tym nic dziwnego, jeżeli rzeczywiście dziecko zostało poczęte w wyniku in vitro. I znów pytanie: dlaczego trafiła akurat do niego?
@Piechula Kobieta po in vitro,ze wszyst.lekarzy,wybiera Chazana,a gdy ten odmawia aborcji,ona ze wszystkich prawników wybiera Dubienieckiego.Przypadek Najpewniej. Jeżeli w wyniku in vitro poczęła kalekie dziecko- nic w tym dziwnego, zwłaszcza, że jeżeli wierzyć mediom, była to kolejna ciąża. Dlaczego poszła do Chazana- może uważała go za wybitnego specjalistę? Trochę za dużo tych może.... 
|
Cz lip 10, 2014 12:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Podobno w trakcie kontroli wyszło na jaw, że matka znała stan dziecka jeszcze zanim trafiła do Chazana. [...] I znów pytanie: dlaczego trafiła akurat do niego? Nie tyle: dlaczego trafiła do Chazana, co: dlaczego trafiła na Chazana. Protokół pokontrolny z kontroli na zlecenie Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy, napisał(a): str. 21 Pacjentka nie wiedziała, że w Szpitalu im. Św. Rodziny nie są wykonywane aborcje. Polecono jej dr M. Gawlaka, jako wybitnego specjalistę do prowadzenia trudnych ciąż. Pacjentka nie wiedziała, ze w jakimkolwiek szpitalu mogą być problemy z aborcją.
str. 12 1. ciążę z in vitro prowadził, początkowo prywatnie, Pan dr Gawlak, ordynator oddziału w Szpitalu. [...] w pewnym momencie dr Gawlak podjął decyzję o dalszym prowadzeniu tej ciąży w szpitalu, zwłaszcza, że uznał, iż są wskazania do założenia szwu na szyjkę macicy. Profesor Chazan nie pamięta, kiedy dr Gawlak stwierdził wystąpienie wad rozwojowych u płodu. Jednak po ich stwierdzeniu, w celu potwierdzenia diagnozy pacjentka została skierowana do IMiDz, gdzie wykonano NMR i badania genetyczne; 2. dr Gawlak poprosił Profesora Chazana o konsultację u tej pacjentki. [...] Na pytanie, dlaczego dr Gawlak nie poprosił o konsultację kogoś, kto nie korzysta z klauzuli sumienia Profesor stwierdził, że "dr Gawlak wyznaje podobny światopogląd co ja". Na pytanie czy w szpitalu obowiązuje zasada konsultowania przez Profesora pacjentek mających kwalifikacje do aborcji - Profesor zaprzeczył. [...] 4. Profesor nie potrafił jednoznacznie stwierdzić, dlaczego odmówił aborcji w szpitalu. [...]
str.16: W efekcie uzyskanych wyjaśnień ustalono, że Profesor Bogdan Chazan nie prowadził ciąży Pacjentki. Lekarzem prowadzącym ciążę pacjentki od 10 tygodnia jej trwania był dr Maciej Gawlak. [podkreślenie w oryginale - akruk] Chazan pełnił wobec pacjentki rolę dyrektora szpitala, na co zwraca uwagę interpretacja prawna przekazana przez prezydent Gronkiewicz-Waltz na konferencji prasowej: nie tyko nie mógł się powołać na klauzulę sumienia w imieniu szpitala (nie ma takiego przepisu), ale nawet we własnym: Cytuj: W obecnie obowiązującym stanie prawnym administrator szpitala nie mógł odmówić pacjentce prawa do zabiegu przerwania ciąży. Może to zrobić jedynie lekarz prowadzący i tylko ten korzysta z klauzuli.
Ostatnio edytowano Cz lip 10, 2014 13:01 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lip 10, 2014 12:55 |
|
 |
Johnny99
|
Masz jakąś cytowalną wersję tego dokumentu?
|
Cz lip 10, 2014 12:57 |
|
|
|