Miejsce krzyża w życiu publicznym
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Miejsce krzyża w życiu publicznym
No więc przedstaw (nie robiąc offtopa), a nie gardłujesz jak Kaczyński. To jest paranoja!
|
| Śr sty 16, 2013 18:43 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
humalog napisał(a): No więc przedstaw (nie robiąc offtopa), a nie gardłujesz jak Kaczyński. To jest paranoja! Gdybyś chciał, juz dawno bys skorzystał z wyszukiwarki, raptem minuta czasu, nie ma więc o czym dyskutować ... Jak juz wspomniałem mnie nie zależy, a ze nie zalezy tobie, to juz twój problem ...
|
| Cz sty 17, 2013 18:22 |
|
 |
|
mareta
|
Jajko napisał(a): Uważam, że wszelkie instytucje rozrywkowe powinny być w piątki zamknięte - w końcu jesteśmy krajem katolickim! Krzyż w sejmie zostanie tak rozstrzygnął warszawski sąd. Cóż Ci znowu przeszkadzają rozrywki w piątki. Czuję kpinę. Chyba właśnie Ty powinieneś rozrywać się w piątek, czyż nie? 
|
| Cz sty 17, 2013 21:11 |
|
|
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
To, oczywiście, był sarkazm.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Cz sty 17, 2013 21:14 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Kozioł napisał(a): humalog napisał(a): No więc przedstaw (nie robiąc offtopa), a nie gardłujesz jak Kaczyński. To jest paranoja! Gdybyś chciał, juz dawno bys skorzystał z wyszukiwarki, raptem minuta czasu, nie ma więc o czym dyskutować ... Jak juz wspomniałem mnie nie zależy, a ze nie zalezy tobie, to juz twój problem ... Tu akurat stanę po stronie humaloga. Jako pytający, zrób mu łaskę, i przypomnij pytanie. Ja zawsze tak robię, jak rozmówca twierdzi, że rzekomo zapomniał o moim pytaniu. Bo gdy nie przypomnę, to ma pretekst by nie odpowiadać. No a jak zależy mi na zagonieniu go w kozi róg, to przypominam do skutku. Tak było ostatnio z Alus.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Cz sty 17, 2013 21:17 |
|
|
|
 |
|
mareta
|
Jajko napisał(a): To, oczywiście, był sarkazm. Zwłaszcza ,że to Ty jesteś tym krajem katolickim. 
|
| Cz sty 17, 2013 21:24 |
|
 |
|
lokis
|
Kosciol Katolicki znaczy powszechny, publiczny. Czesto slysze o checi usuniecia krzyza z zycia publicznego. Wiec skad? Jak powyzsze ma sie do wypowiedzi "to prywatna sprawa Kosciola"? 1. Zostal sprywatyzowany, umknelo mi laikowi 2. "Wyrywam z kontekstu", "nie czytam ze zrozumieniem" 3. Jestem nastepnym atakujacym Matke Nasza. Jak to jest?
|
| Pt sty 18, 2013 23:22 |
|
 |
|
tredje
|
Alus pisze Cytuj: A bujdy, ze ksiądz ma dostęp do danych chorego, to opowiadaj podzielających Twoje poglądy i uprzedzenia. co jest oczywista nieprawda - na dokumentach potwierdzajacych sakrament te dane byly obecne. Stad zarzut klamstwa. humalog - Cytuj: KŁAMIESZ! Bez żadnej wątpliwości. oswiadczam, ze wszystkie opisane zdarzenia sa prawdzie. Wszystko, co Ci nie pasuje do swiatopogladu jest klamstwem? Gratuluje rzetelnosci. bramin Cytuj: Pobyt w szpitalu jest juz wystarczajacym powodem aby udzielic namaszczenia chorych. Uwazasz, ze to w porzadku? A gdzie wolnosc wyznania? Jeszcze w sprawie lekarza muzulmanina. Dla mnie nie jest to problem tylko teoretyczny. Po pierwsze - nie spotkalam sie z manifestacja wiary -to jest po prostu nie do pomyslenia. Np, w szpitalu w Anglii widzialam sporo pielegniarek o orientalnej urodzie, ale zadnych symboli czy chust. Lezalam kilka dni -zadnych duchownych, symboli na scianach. W Danii tym bardziej to nie do pomyslenia. Krzyz moze byc przyczyna dyskomfortu dla ludzi niewierzacych, czy innych wyznan. Lekarz ma obowiazek dbac o pacjentow, a nie dzielic ich na "swoich" i "obcych".
|
| N sty 20, 2013 17:35 |
|
 |
|
tredje
|
Alus Cytuj: Odpowiedziałam, mogę powtórzyć - jako osoba dorosła nie wyrażę zgody, aby kapłani obcego bóstwa - czyli religii politeistycznych lub sataniści - odprawiali nade mną jakieś rytuały. Natomiast odprawianie rytualow katolickich nad ateista/innowierca jast OK?
|
| N sty 20, 2013 18:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: bramin Cytuj: Pobyt w szpitalu jest juz wystarczajacym powodem aby udzielic namaszczenia chorych.
Uwazasz, ze to w porzadku? A gdzie wolnosc wyznania?
@Tredje Czy ja napisalem, ze wszyscy w szpitalu musza byc namaszczeni? Chyba zapomnialas w jakim kontekscie to napisalem. To byla odpowiedz na Twoja teze, ze ksiadz musi wiedziec o stanie chorego aby go namascic. Odpisalem wiec, ze wystarczajacym powodem aby komus udzielic namaszczenia chorych jest juz jego pobyt w szpitalu i mialem tu na uwadze tylko osoby wierzace, ktore tego chca.
|
| N sty 20, 2013 21:02 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: co jest oczywista nieprawda - na dokumentach potwierdzajacych sakrament te dane byly obecne. Stad zarzut klamstwa. Skoro jak sama piszesz zaświadczenie przekazano wspólnie z dowodem, to należy domniemywać, ze spisano je z dowodu nie udostępniając księdzu historii choroby. Inna sprawa - proboszcz pyta na ulicy twoją mamę o ewentualny pogrzeb ojca - tak mała parafia, że ksiądz zna wszystkich jej mieszkańców?
|
| N sty 20, 2013 21:56 |
|
 |
|
tredje
|
bramin -poniewaz dwa opisane przypadki udzielenia sakramentu nie nastapily ani na prosbe pacjenta, ani rodziny, mamy nastepujace mozliwosci -sakrament jest udzielany wszystkim, jak leci. Nawet tym, ktorzy trafili na oddzial w celu szybszego wykonania badan, ale nie wymagaja hospitalizacji -sakrament jest udzielany osobom w stanie ciezkim/terminalnym. To ktora odpowiedz jest prawdziwa? Pytanie retoryczne, sama widzialam, i slyszalam skargi lekarzy na samowole kapelanow w szpitalach. Wchodza,gdzie chca, maja dostep do dokumentow. Alus Cytuj: to należy domniemywać, ze spisano je z dowodu aniolki spisaly? Czy wiesz, ze prawo do kontroli dokumentow maja okresleni urzednicy, np, policjant. Ksiadz absolutnie nie ma do tego prawa. Tym bardziej, ze kontrolowana osoba nawet o tej kontroli nie wie. Dalej aktualne pozostaje pytanie, co zadecydowalo o udzieleniu akurat tym osobom sakramentu. Widzimisie ksiedza? Znajoma byla w stanie ciezkim przewozona kilka razy pomiedzy roznymi szpitalami. Sakramentu udzielono jej w szpitalu, w ktorym byla bardzo krotko. Znam ta sprawe, bo poprosila mnie o pomoc w zrozumieniu, co sie wlasciwie dzialo. Ale nie bylo tak, ze dlugo lezala, az sie kapelan zlitowal. Byla gora 1-2 godz, nie byla nawet przyjeta na oddzial. Wiec ksiadz musial miec informacje o niej i jej stanie. Oraz dostep do jej dowodu.
|
| Pn sty 21, 2013 19:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: aniolki spisaly? Czy wiesz, ze prawo do kontroli dokumentow maja okresleni urzednicy, np, policjant. Ksiadz absolutnie nie ma do tego prawa. Tym bardziej, ze kontrolowana osoba nawet o tej kontroli nie wie. Dalej aktualne pozostaje pytanie, co zadecydowalo o udzieleniu akurat tym osobom sakramentu. Widzimisie ksiedza? Znajoma byla w stanie ciezkim przewozona kilka razy pomiedzy roznymi szpitalami. Sakramentu udzielono jej w szpitalu, w ktorym byla bardzo krotko. Znam ta sprawe, bo poprosila mnie o pomoc w zrozumieniu, co sie wlasciwie dzialo. Ale nie bylo tak, ze dlugo lezala, az sie kapelan zlitowal. Byla gora 1-2 godz, nie byla nawet przyjeta na oddzial. Wiec ksiadz musial miec informacje o niej i jej stanie. Oraz dostep do jej dowodu. Jeśli ktoś z izby przyjęć wezwał kapłana, to zapewne udostępnił dane z dokumentów chorej potrzebne do dokumentu o sakramencie chorych. Nie odpowiedziałaś na drugie moje pytanie - o proboszcza dopytującego o pogrzeb.
|
| Pn sty 21, 2013 21:46 |
|
 |
|
mareta
|
Sprawę rozwiązałoby gdyby każdy wierzący katolik miał przysobie medalik, różaniec itp
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Pn sty 21, 2013 21:50 |
|
 |
|
kropeczka_ns
|
Kapelan w szpitalu nie ma absolutnie dostępu do dokumentów, zna jedynie nazwisko pacjenta. Historie choroby są przechowywane w dyżurce lekarskiej a dokumentacje pielęgniarek w pielęgniarskiej. Nie wolno zostawiać nigdy historii czy kart zleceń gdzie indziej, np na korytarzu - za to była u nas kara na jednym z oddziałów- w trakcie kontroli zdarzyło się że ktoś na chwilkę położył teczkę na oknie na korytarzu bo był odwołany do pacjenta, nie wolno tego robić i bardzo się tego przestrzega.
_________________ Ania
|
| Wt sty 22, 2013 11:50 |
|
|
|