Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 26, 2025 18:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona
 Miejsce krzyża w życiu publicznym 
Autor Wiadomość
Post Re: Miejsce krzyża w życiu publicznym
No więc przedstaw (nie robiąc offtopa), a nie gardłujesz jak Kaczyński.
To jest paranoja!

Śr sty 16, 2013 18:43
humalog napisał(a):
To jest paranoja!

Gdybyś chciał, juz dawno bys skorzystał z wyszukiwarki, raptem minuta czasu, nie ma więc o czym dyskutować ... Jak juz wspomniałem mnie nie zależy, a ze nie zalezy tobie, to juz twój problem ...

Cz sty 17, 2013 18:22

Jajko napisał(a):
Uważam, że wszelkie instytucje rozrywkowe powinny być w piątki zamknięte - w końcu jesteśmy krajem katolickim!

Krzyż w sejmie zostanie tak rozstrzygnął warszawski sąd. Cóż Ci znowu przeszkadzają rozrywki w piątki. Czuję kpinę. Chyba właśnie Ty powinieneś rozrywać się w piątek, czyż nie? :3majsie:

Cz sty 17, 2013 21:11

To, oczywiście, był sarkazm.

Cz sty 17, 2013 21:14

Kozioł napisał(a):
humalog napisał(a):
To jest paranoja!

Gdybyś chciał, juz dawno bys skorzystał z wyszukiwarki, raptem minuta czasu, nie ma więc o czym dyskutować ... Jak juz wspomniałem mnie nie zależy, a ze nie zalezy tobie, to juz twój problem ...

Tu akurat stanę po stronie humaloga. Jako pytający, zrób mu łaskę, i przypomnij pytanie. Ja zawsze tak robię, jak rozmówca twierdzi, że rzekomo zapomniał o moim pytaniu. Bo gdy nie przypomnę, to ma pretekst by nie odpowiadać. No a jak zależy mi na zagonieniu go w kozi róg, to przypominam do skutku. Tak było ostatnio z Alus.

Cz sty 17, 2013 21:17

Jajko napisał(a):
To, oczywiście, był sarkazm.

Zwłaszcza ,że to Ty jesteś tym krajem katolickim. :badgrin:

Cz sty 17, 2013 21:24

Kosciol Katolicki znaczy powszechny, publiczny. Czesto slysze o checi usuniecia krzyza z zycia
publicznego. Wiec skad?
Jak powyzsze ma sie do wypowiedzi "to prywatna sprawa Kosciola"?
1. Zostal sprywatyzowany, umknelo mi laikowi
2. "Wyrywam z kontekstu", "nie czytam ze zrozumieniem"
3. Jestem nastepnym atakujacym Matke Nasza.
Jak to jest?

Pt sty 18, 2013 23:22

Alus pisze
Cytuj:
A bujdy, ze ksiądz ma dostęp do danych chorego, to opowiadaj podzielających Twoje poglądy i uprzedzenia.

co jest oczywista nieprawda - na dokumentach potwierdzajacych sakrament te dane byly obecne. Stad zarzut klamstwa.
humalog -
Cytuj:
KŁAMIESZ! Bez żadnej wątpliwości.

oswiadczam, ze wszystkie opisane zdarzenia sa prawdzie. Wszystko, co Ci nie pasuje do swiatopogladu jest klamstwem? Gratuluje rzetelnosci.

bramin
Cytuj:
Pobyt w szpitalu jest juz wystarczajacym powodem aby udzielic namaszczenia chorych.

Uwazasz, ze to w porzadku? A gdzie wolnosc wyznania?

Jeszcze w sprawie lekarza muzulmanina. Dla mnie nie jest to problem tylko teoretyczny. Po pierwsze - nie spotkalam sie z manifestacja wiary -to jest po prostu nie do pomyslenia.
Np, w szpitalu w Anglii widzialam sporo pielegniarek o orientalnej urodzie, ale zadnych symboli czy chust. Lezalam kilka dni -zadnych duchownych, symboli na scianach.
W Danii tym bardziej to nie do pomyslenia. Krzyz moze byc przyczyna dyskomfortu dla ludzi niewierzacych, czy innych wyznan. Lekarz ma obowiazek dbac o pacjentow, a nie dzielic ich na "swoich" i "obcych".

N sty 20, 2013 17:35

Alus
Cytuj:
Odpowiedziałam, mogę powtórzyć - jako osoba dorosła nie wyrażę zgody, aby kapłani obcego bóstwa - czyli religii politeistycznych lub sataniści - odprawiali nade mną jakieś rytuały.

Natomiast odprawianie rytualow katolickich nad ateista/innowierca jast OK?

N sty 20, 2013 18:42
Cytuj:
bramin
Cytuj:
Pobyt w szpitalu jest juz wystarczajacym powodem aby udzielic namaszczenia chorych.

Uwazasz, ze to w porzadku? A gdzie wolnosc wyznania?

@Tredje
Czy ja napisalem, ze wszyscy w szpitalu musza byc namaszczeni?
Chyba zapomnialas w jakim kontekscie to napisalem. To byla odpowiedz na Twoja teze, ze ksiadz musi wiedziec o stanie chorego aby go namascic.

Odpisalem wiec, ze wystarczajacym powodem aby komus udzielic namaszczenia chorych jest juz jego pobyt w szpitalu i mialem tu na uwadze tylko osoby wierzace, ktore tego chca.

N sty 20, 2013 21:02
Cytuj:
co jest oczywista nieprawda - na dokumentach potwierdzajacych sakrament te dane byly obecne. Stad zarzut klamstwa.

Skoro jak sama piszesz zaświadczenie przekazano wspólnie z dowodem, to należy domniemywać, ze spisano je z dowodu nie udostępniając księdzu historii choroby.
Inna sprawa - proboszcz pyta na ulicy twoją mamę o ewentualny pogrzeb ojca - tak mała parafia, że ksiądz zna wszystkich jej mieszkańców?

N sty 20, 2013 21:56

bramin -poniewaz dwa opisane przypadki udzielenia sakramentu nie nastapily ani na prosbe pacjenta, ani rodziny, mamy nastepujace mozliwosci
-sakrament jest udzielany wszystkim, jak leci. Nawet tym, ktorzy trafili na oddzial w celu szybszego wykonania badan, ale nie wymagaja hospitalizacji
-sakrament jest udzielany osobom w stanie ciezkim/terminalnym.
To ktora odpowiedz jest prawdziwa? Pytanie retoryczne, sama widzialam, i slyszalam skargi lekarzy na samowole kapelanow w szpitalach. Wchodza,gdzie chca, maja dostep do dokumentow.
Alus
Cytuj:
to należy domniemywać, ze spisano je z dowodu

aniolki spisaly? Czy wiesz, ze prawo do kontroli dokumentow maja okresleni urzednicy, np, policjant.
Ksiadz absolutnie nie ma do tego prawa. Tym bardziej, ze kontrolowana osoba nawet o tej kontroli nie wie.
Dalej aktualne pozostaje pytanie, co zadecydowalo o udzieleniu akurat tym osobom sakramentu. Widzimisie ksiedza?
Znajoma byla w stanie ciezkim przewozona kilka razy pomiedzy roznymi szpitalami. Sakramentu udzielono jej w szpitalu, w ktorym byla bardzo krotko.
Znam ta sprawe, bo poprosila mnie o pomoc w zrozumieniu, co sie wlasciwie dzialo.
Ale nie bylo tak, ze dlugo lezala, az sie kapelan zlitowal. Byla gora 1-2 godz, nie byla nawet przyjeta na oddzial. Wiec ksiadz musial miec informacje o niej i jej stanie. Oraz dostep do jej dowodu.

Pn sty 21, 2013 19:23
Cytuj:
aniolki spisaly? Czy wiesz, ze prawo do kontroli dokumentow maja okresleni urzednicy, np, policjant.
Ksiadz absolutnie nie ma do tego prawa. Tym bardziej, ze kontrolowana osoba nawet o tej kontroli nie wie.
Dalej aktualne pozostaje pytanie, co zadecydowalo o udzieleniu akurat tym osobom sakramentu. Widzimisie ksiedza?
Znajoma byla w stanie ciezkim przewozona kilka razy pomiedzy roznymi szpitalami. Sakramentu udzielono jej w szpitalu, w ktorym byla bardzo krotko.
Znam ta sprawe, bo poprosila mnie o pomoc w zrozumieniu, co sie wlasciwie dzialo.
Ale nie bylo tak, ze dlugo lezala, az sie kapelan zlitowal. Byla gora 1-2 godz, nie byla nawet przyjeta na oddzial. Wiec ksiadz musial miec informacje o niej i jej stanie. Oraz dostep do jej dowodu.

Jeśli ktoś z izby przyjęć wezwał kapłana, to zapewne udostępnił dane z dokumentów chorej potrzebne do dokumentu o sakramencie chorych.
Nie odpowiedziałaś na drugie moje pytanie - o proboszcza dopytującego o pogrzeb.

Pn sty 21, 2013 21:46

Sprawę rozwiązałoby gdyby każdy wierzący katolik miał przysobie medalik, różaniec itp

Pn sty 21, 2013 21:50

Kapelan w szpitalu nie ma absolutnie dostępu do dokumentów, zna jedynie nazwisko pacjenta. Historie choroby są przechowywane w dyżurce lekarskiej a dokumentacje pielęgniarek w pielęgniarskiej. Nie wolno zostawiać nigdy historii czy kart zleceń gdzie indziej, np na korytarzu - za to była u nas kara na jednym z oddziałów- w trakcie kontroli zdarzyło się że ktoś na chwilkę położył teczkę na oknie na korytarzu bo był odwołany do pacjenta, nie wolno tego robić i bardzo się tego przestrzega.

Wt sty 22, 2013 11:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 397 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna strona