Media o Kościele - wątek zbiorczy
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
MARIEL napisał(a): Demonstracyjne oczyszczanie miejsc (cały czas odnoszę się do tego konkretnego przypadku) po przejściu procesji z Bożym Ciałem obraźliwie sugeruje, że te przestrzenie zostały w jakiś sposób tą świętością zanieczyszczone.
Jaka tą? Człowiek-motyl wyjaśnił, że happening ma przypomnieć, że ulica to przestrzeń wszystkich mieszkańców miasta, a katolicy zawłaszczają ją jako miejsce kultu. Szedł za procesją i twierdził, że odkaża ulice po przejściu procesji.Ja myslę, że w tym kontekście bardziej logiczne jest, że chodziło mu o symboliczne odwrócenie zawłaszczenia, oczyszczenie z obecności katolików, a nie jakiejś świetości. To był (kiepski) happening o wymowie społecznej, nie religijnej.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So cze 21, 2014 20:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Jaka tą?
MARIEL napisał(a): Demonstracyjne oczyszczanie miejsc (cały czas odnoszę się do tego konkretnego przypadku) po przejściu procesji z Bożym Ciałem obraźliwie sugeruje, że te przestrzenie zostały w jakiś sposób tą świętością zanieczyszczone. Cytuj: Ja myslę, że w tym kontekście bardziej logiczne jest, że chodziło mu o symboliczne odwrócenie zawłaszczenia, oczyszczenie z obecności katolików, a nie jakiejś świetości. To był (kiepski) happening o wymowie społecznej, nie religijnej. O co mu chodziło, a jak to zostało odebrane - dwie różne sprawy. Zdecydowanie to był bardzo kiepski happening. I tyle z mojej strony, bo szkoda mi więcej na ten temat tracić czasu.
|
So cze 21, 2014 20:16 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Zgadzam się z JP - chodziło o odkażanie po katolikach (pryskających gazem łzawiącym bogom ducha winnych ludzi), a nie po ciele Jezusa.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So cze 21, 2014 20:19 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Cóż, pozostanę przy swoim zdaniu, nie przekonuje mnie to. Ale, ale - to co z tymi prześladowanymi przez katolików satanistami  ?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So cze 21, 2014 20:20 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
a cóż to jest ten satanizm? I dlaczego miałby podlegać ochronie tak samo jak jakaś legalna religia?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So cze 21, 2014 21:04 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
A co, czyżby był nielegalny?
|
So cze 21, 2014 21:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Z jakich świętości konkretnie wyśmiewał się ten facet? Przecież jego działania od początku skierowane są ku kwestiom społecznym, nie podoba mu się to, co uważa za zawłaszczanie przestrzeni publicznej i tyle, na temat sacrum się nie wypowiadał ani też (chyba) nie używał akcesoriów parodiujących coś z tego kręgu. Czyli według tego "artysty" zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez manifestacje lub pochody 1 Maja, lub marsze równości, już nie zanieczyszczają przestrzeni - jakoś dziwnym trafem nie pojawia się na nich manifestując niezgodę. Ot pośledni artysta usiłujący uzyskać sławę poprzez manifestowanie idiotycznej nienawiści do ludzi wierzących.
|
N cze 22, 2014 9:25 |
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): Czyli według tego "artysty" zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez manifestacje lub pochody 1 Maja, lub marsze równości, już nie zanieczyszczają przestrzeni - jakoś dziwnym trafem nie pojawia się na nich manifestując niezgodę.
Co niby w tym dziwnego? Na każdej takiej imprezie pojawia sie ktoś, kto manifestuje przeciwko. Tego akurat faceta interesuje konkretnie ta sprawa, więc pojawia sie przy tej konkretnie okazji. medieval_man napisał(a): a cóż to jest ten satanizm?
Różne formy kultu Szatana. W znakomitej większości - legalne, a mimo to katolicy łamiąc konstytucję robią robią wszystko, by im przeszkadzać.
|
N cze 22, 2014 9:52 |
|
 |
Jajko
|
Alus napisał(a): Czyli według tego "artysty" zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez manifestacje lub pochody 1 Maja, lub marsze równości, już nie zanieczyszczają przestrzeni - jakoś dziwnym trafem nie pojawia się na nich manifestując niezgodę. Ot pośledni artysta usiłujący uzyskać sławę poprzez manifestowanie idiotycznej nienawiści do ludzi wierzących. A jak ocenisz katolików maszerujących z transparentami za Paradą Równości? Jakimś dziwnym trafem pojawiają się tam, manifestując swoją niezgodę. I czy jakiś homoś pryska ich gazem???
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N cze 22, 2014 10:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Alus napisał(a): Czyli według tego "artysty" zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez manifestacje lub pochody 1 Maja, lub marsze równości, już nie zanieczyszczają przestrzeni - jakoś dziwnym trafem nie pojawia się na nich manifestując niezgodę. Ot pośledni artysta usiłujący uzyskać sławę poprzez manifestowanie idiotycznej nienawiści do ludzi wierzących. A jak ocenisz katolików maszerujących z transparentami za Paradą Równości? Jakimś dziwnym trafem pojawiają się tam, manifestując swoją niezgodę. I czy jakiś homoś pryska ich gazem??? Leją sie równo, nie tylko pryskają. Z tym, że w proteście p-ko paradzie równości, nie biegają uczestnicy procesji. Biegają ci, którzy godzą przemoc z Ewangelią, jak i ci co protestują na schodach katedry, lub buczą i gwiżdżą nad grobami w rocznicę wybuchu powstania warszawskiego.
|
N cze 22, 2014 10:38 |
|
 |
Jajko
|
Alus, ja nie miałem na myśli łysych debili, którzy Paradzie wchodzą w paradę, ale spokojnych, normalnych katolików niosących w ciszy swoje transparenty ZA idącą Paradą. Czyż oni nie zachowywali się dokładnie tak samo jak człowiek-motyl?
|
N cze 22, 2014 10:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Alus, ja nie miałem na myśli łysych debili, którzy Paradzie wchodzą w paradę, ale spokojnych, normalnych katolików niosących w ciszy swoje transparenty ZA idącą Paradą. Czyż oni nie zachowywali się dokładnie tak samo jak człowiek-motyl? To zależy od treści na transparentach - jeśli stanowiły one obelgi, przykre drwiny, upodabniały się do zachowania owego pana w Łodzi.
|
N cze 22, 2014 10:54 |
|
 |
Jajko
|
Nie pamiętam co tam było dokładnie. Coś o sodomii, o konieczności leczenia takich ludzi...Ale cieszę się, że dostrzegasz podobieństwo. I brak podobieństwa w przypadku reakcji manifestantów.
|
N cze 22, 2014 13:28 |
|
 |
JedenPost
|
Jajko napisał(a): Coś o sodomii, o konieczności leczenia takich ludzi... Krótko mówiąc - przemoc.
|
N cze 22, 2014 13:37 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
JedenPost napisał(a): Jajko napisał(a): Coś o sodomii, o konieczności leczenia takich ludzi... Krótko mówiąc - przemoc. a nie troska o ich zdrowie? 
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
N cze 22, 2014 15:40 |
|
|
|