Media o Kościele - wątek zbiorczy
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
i więcej osób też dowie się jakie jest stanowisko Kościoła w tej sprawie. Elementarna matematyka. A co z tym zrobią to ich sprawa, ich sumienie.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So cze 28, 2014 7:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Ręka w górę kto się poczuł zaintrygowany i obejrzy spektakl. Ziew. Wystarczy przeczytać jedno zdanie ze "sztuki" - Nauczyć was ruchać dzieci, nie mogę: wy to już uczyniliście(słowa Jezusa) - aby wiedzieć, że każdy kto szanuje własną godność, nie poniży się do takiego poziomu aby oglądać obsceniczność i bluźnierstwa.
|
So cze 28, 2014 7:57 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Oburza Cię słowo "ruchać"? Oburza Cię MÓWIENIE o pedofilii kleru? A sama pedofilia Cię nie oburza? Uważasz, że nie należy o tym mówić w sposób bezpośredni i dosadny? Dlaczego jest to bluźnierstwo? Jezus nie uczył molestować dzieci i nie musi już tego robić, bo kler już sam to robi. To odniesienie do bolesnej rzeczywistości. Lepiej to przemilczeć?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So cze 28, 2014 10:55 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): że każdy kto szanuje własną godność, nie poniży się do takiego poziomu aby oglądać obsceniczność i bluźnierstwa. Dlaczego?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So cze 28, 2014 11:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): że każdy kto szanuje własną godność, nie poniży się do takiego poziomu aby oglądać obsceniczność i bluźnierstwa. Dlaczego? Bo oglądając z własnego wyboru podobne szkaradztwa zniża się do ich poziomu.
|
So cze 28, 2014 13:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Oburza Cię słowo "ruchać"? Oburza Cię MÓWIENIE o pedofilii kleru? A sama pedofilia Cię nie oburza? Uważasz, że nie należy o tym mówić w sposób bezpośredni i dosadny? Dlaczego jest to bluźnierstwo? Jezus nie uczył molestować dzieci i nie musi już tego robić, bo kler już sam to robi. To odniesienie do bolesnej rzeczywistości. Lepiej to przemilczeć? Bolesna rzeczywistość nie wymaga języka z rynsztoka.
|
So cze 28, 2014 13:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Jajko napisał(a): Oburza Cię słowo "ruchać"? Oburza Cię MÓWIENIE o pedofilii kleru? A sama pedofilia Cię nie oburza? Uważasz, że nie należy o tym mówić w sposób bezpośredni i dosadny? Dlaczego jest to bluźnierstwo? Jezus nie uczył molestować dzieci i nie musi już tego robić, bo kler już sam to robi. To odniesienie do bolesnej rzeczywistości. Lepiej to przemilczeć? Bolesna rzeczywistość nie wymaga języka z rynsztoka. To juz niestety nie jest język rynsztoka. To język ulicy. Sztukę przeczytałem i nie uważam jej za antychrześcijańską. To jest sztuka o nas, o europejczykach, a nie o Kościele, Jezusie, czy chrześcijaństwie. Tak, jest kontekst chrześcijański, a zderzenie ideałów z nieciekawą (delikatnie pisząc) rzeczywistością jest w niej bolesne, to prawda. A ludzie będą dalej protestować, takie ich prawo, nie wiedząc nawet przeciwko czemu/komu protestując. W kontekście sztuki protestują przeciwko samym sobie.
|
So cze 28, 2014 14:21 |
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): JedenPost napisał(a): Alus napisał(a): że każdy kto szanuje własną godność, nie poniży się do takiego poziomu aby oglądać obsceniczność i bluźnierstwa. Dlaczego? Bo oglądając z własnego wyboru podobne szkaradztwa zniża się do ich poziomu. Spytałem dlaczego ktoś szanujący własną godność ma z zasady nie zniżać się do tego poziomu, a Ty odpowiadasz mi na to, że dlatego, że zniża sie do tego poziomu. Zaiste, odpowiedź wyjaśniająca wiele.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So cze 28, 2014 14:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Spytałem dlaczego ktoś szanujący własną godność ma z zasady nie zniżać się do tego poziomu, a Ty odpowiadasz mi na to, że dlatego, że zniża sie do tego poziomu. Zaiste, odpowiedź wyjaśniająca wiele. Zrozumiesz, gdy autor napisze i artyści wystawią "Ramadan picnic". Autor dostrzega niewątpliwe zło tego świata i oskarża chrześcijan, może zechciałby dostrzec zła dżihadu, zniewalania kobiet przez islamistów......zbyt duże ryzyko?....no to gdzie zatem ta godność twórcy walczącego o zmianę świata?
|
So cze 28, 2014 15:23 |
|
 |
JedenPost
|
Aha. Standardowa ostatnio, jak widzę, odpowiedź w dyskusjach o Nergalu, Dodzie, facecie tarzającym się po krzyżu, Nieznalskiej i wszelkich pokrewnych - "Niech skrytykuje Islam/Mahometa."
|
So cze 28, 2014 15:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Aha. Standardowa ostatnio, jak widzę, odpowiedź w dyskusjach o Nergalu, Dodzie, facecie tarzającym się po krzyżu, Nieznalskiej i wszelkich pokrewnych - "Niech skrytykuje Islam/Mahometa." Standardowa bo oddająca rzeczywistość. Cóż grozi ze strony chrześcijan? - pośpiewają pieśni religijne, pomodlą się i tym sposobem osiągnie się nagłośnienie. Gdyby podobnie zakpił z proroka, to w najlepszym przypadku ukrywałby się latami jak autor "Szatańskich wersetów". Jednym słowem tanie bohaterstwo w celu uzyskania sławy, a co za tym oczywiście idzie - kasy.
|
So cze 28, 2014 15:40 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
A może niech skrytykują buddyzm i Buddę. Ciekawe dlaczego U NAS nie krytykuje się OBCYCH, co?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So cze 28, 2014 15:42 |
|
 |
JedenPost
|
Alus napisał(a): Cóż grozi ze strony chrześcijan?
W pewnych wypadkach - odwołanie imprezy. Co, żeby było śmieszniej, z reguły dotyczy wydarzeń bynajmniej nie obliczonych na prowokację.
|
So cze 28, 2014 15:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): A może niech skrytykują buddyzm i Buddę. Ciekawe dlaczego U NAS nie krytykuje się OBCYCH, co? Najpierw zanim zacznie się krytykować innych, trzeba spojrzeć w siebie, swoje postępowanie, bo w większości w niczym nie jest ono lesze od buddystów, czy wyznawców innych religii. Zło nie wynika z religii, źródłem zła jest pycha człowieka. Cytuj: W pewnych wypadkach - odwołanie imprezy. Co, żeby było śmieszniej, z reguły dotyczy wydarzeń bynajmniej nie obliczonych na prowokację. O ile można porównać reperkusje odwołania imprez z losem S. Rushdiego.
|
So cze 28, 2014 15:53 |
|
 |
JedenPost
|
Nie można, ale co to w ogóle za argument? Wy możecie grandzić, bo gdzieś tam grandzą gorzej? Ale człowiek-motyl na procesji - gwałtu rety, toż to przemoc!
|
So cze 28, 2014 15:54 |
|
|
|