Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
A teraz ja mam do Ciebie proste pytanie DABAR:
- Dlaczego powinna powstać Świątynia Opatrzności Bożej i czy można by lepiej wykorzystać przeznaczone na nią środki by przykładowo pomagać najuboższym np. poprzez Caritas?
Liczę na jakąkolwiek odpowiedź.... 
|
Pt maja 30, 2008 8:25 |
|
|
|
 |
Dabar
|
Czy ja jestem zwolennikiem budowy ŚOB za 200 mln PLN???? Nigdy w życiu!!! Więc mnie nie musisz przekonywać.
Napewno nie uważam że wszystkie pieniądze ze ŚOB powinny zostać przemielone przez Caritas, mam własny pomysł na co je przeznaczyć, już o nim pisałem wcześniej.
Więc chyba odpowiedziałem na twoje ostatnie pytanie...
mariolcia napisał(a): Jeśli mówisz o dzisiejszej wspólnocie...to Twoje pytanie to raczej SKECZ. Lepiej poczytaj prasę to zrozumiesz (vide np. Radio Maryja).
Tak myslałem, że uchylisz sie od odpowiedzi na moje pytania...
Teoria sobie, a życie sobie. Buzia pełna frazesów, ale jak przyjdzie do konkretów to lipa.
_________________ [color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]
|
Pt maja 30, 2008 8:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tak myslałem, że uchylisz sie od odpowiedzi na moje pytania...
Widzę że to Twój nawyk a kwestia o "frazesach" to już chwyt człowieka pozbawionego argumentów. Ale mogłam sie tego spodziewać DABAR.
Niestety widzę że nie mogę Cię nawet próbować przekonywać byś przejrzał na oczy. CARITAS to tylko przykład bo są i państwowe PKPS czy PCK...chyba że miałeś na myśli to ze za 200 mln, wybudował byś nie jednego molocha ale 4 mniejsze moloszki:)
Na temat wspólnoty odpowiedziałam Ci i to wyraźnie.
Ale widzę DABAR że Twój temat miał być tylko i wyłącznie Twoją wariacją na temat powstania Świątyni Opatrzności Bożej.
A jak coś Ci nie pasuje to zbierasz zabawki i już Cię nie ma... 
|
Pt maja 30, 2008 9:12 |
|
|
|
 |
Dabar
|
@mariolcia
Kończę dyskusję z tobą.
Szanownym forumowiczom pozostawiam wyciągnięcie wniosków i ocenę kto był szczery, a kto obłudny w tej wymianie zdań.
Twoje końcowe zdanie świadczy o twojej kulturze i jest tym bardziej niestosowne, że piszesz w moim temacie.
_________________ [color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]
|
Pt maja 30, 2008 9:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Twoje końcowe zdanie świadczy o twojej kulturze i jest tym bardziej niestosowne, że piszesz w moim temacie.
Co niestety potwierdza Twój zamysł że Twój temat musi koniecznie poświadczać Twój punkt widzenia a inaczej zapatrującym się na poruszone przez Ciebie zagadnienie od Twojego tematu nie wiara lecz WARA !
|
Pt maja 30, 2008 9:36 |
|
|
|
 |
deepongi
|
mariolcia napisał(a): Cytuj: I nie chodzi tutaj o to że pieniądze te można przeznaczyć na biednych, bo tak mówił Judasz i ci, którym żal było że pewna kobieta namasza drogim olejem Jezusa przed Jego śmiercią i zmartwychwstaniem ALEŻ TO OBŁUDNE !Oczywiście można pójść dwiema drogami: 1-wsza czyli wznosić swiatynie-molochy po 200 mln złotych "Ad maiorem Dei gloriam" a biedni niech kończą życie pod ich murami żebrając o jałmużnę (To Twoja droga DABAR). 2-ga czyli nie budować świątyń-molochów a przeznaczyć tak zaoszczędzone pieniądze na pomoc biednym, samotnym matkom, kalekom itp. (To droga miłosierdzia, dobra i rozsądku). Jak myślisz DABAR, którą z nich wybrałby JEZUS CHRYSTUS ?
3-cia: nie budować świątyni, a kasę oddać bogatym, by mogli część zysków wygenerowanych z tej daniny przeznaczać na wspieranie instytucji charytatywnych.
_________________ Nie ma darmowych obiadów.
|
N cze 01, 2008 1:14 |
|
 |
niktszczególny
|
4-ta: Oddać te pieniądze mariolci, niech zrobi z nimi co uważa za słuszne
|
N cze 01, 2008 1:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie żadne 5,6 czy 8...
To do księży (również na tym Forum): Starać żyć jak Ojciec Alojzy Kosiba. Żyć dla wiernych, wiary i szerzenia Dobra- nie zaś tylko dla pieniędzy.
|
N cze 01, 2008 9:30 |
|
 |
deepongi
|
Szerzyć Dobro, czyli co?
_________________ Nie ma darmowych obiadów.
|
N cze 01, 2008 23:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Szerzyć Dobro, czyli co?
Jeśli jesteś wierzący to Twoje pytanie powala z nóg...No chyba że jesteś księdzem wtedy w pełni rozumiem Twoje pytanie:)
Szerzenie zła: Ksiądz Wojnarowski bijący dzieci, molestowanie kleryków w seminarium, bicie małych dzieci przez ksiedza po twarzy na lekcji religii itp.
Szerzenie DOBRA: Brat Albert Chmielowski, Ojciec Alojzy Kosiba, Mataka Teresa z Kalkuty i inni...- poczytaj ich życiorysy to zrozumiesz.
|
Pn cze 02, 2008 7:38 |
|
 |
0bcy_astronom
|
eh... szkoda słów... skąd w tobie tyle nienawiści do księży?
Zadaje po raz kolejny to samo pytanie - dlaczego globalizujesz sprawę kilku jednostek na wszystkich duchownych całej wiary?
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pn cze 02, 2008 10:09 |
|
 |
jo_tka
|
Prosiłabym jednak o trzymanie się wątku. Pozostałe posty zostały wydzielone do odrębnego tematu.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt cze 03, 2008 5:42 |
|
 |
niktszczególny
|
Stron jest 28, mogę powtórzyć czyjś pogląd, ale co tam.
O ile wiem, ta świątynia jest wypełnieniem jakiegoś zobowiązania sprzed rozbiorów? Narody powinno być od czasu do czasu stać na tworzenie rzeczy bardziej wzniosłych i symbolicznych niż zupka dla bezdomnych, niczego nie ujmując skądinąd potrzebnej pomocy społecznej.
Inna sprawa, że mi się proponowana konstrukcja nic a nic nie podoba 
|
Wt cze 03, 2008 5:51 |
|
 |
Dabar
|
niktszczególny napisał(a): Inna sprawa, że mi się proponowana konstrukcja nic a nic nie podoba :
Zgadzam się całkowicie. Były dwa projekty. Ten pierwszy zdecydowanie bardziej współczesny i nawiązujący do objawienia z Apokalipsy św. Jana. Niestety odpadł na rzecz powiększonej kopii jakiego kościoła, jakich wiele.
Pozdr
Dabar
|
Wt cze 03, 2008 7:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
NIKTSZCZEGÓLNY napisał:
Cytuj: O ile wiem, ta świątynia jest wypełnieniem jakiegoś zobowiązania sprzed rozbiorów? Narody powinno być od czasu do czasu stać na tworzenie rzeczy bardziej wzniosłych i symbolicznych niż zupka dla bezdomnych, niczego nie ujmując skądinąd potrzebnej pomocy społecznej
Czyli jesteś za budową piramid kosztem życia i kosztem pogłębiania nędzy w społeczeństwie ?
NIKT...widać że bieda jest Ci raczej pojęciem obcym skoro tak lekceważąco piszesz o "zupkach dla bezdomnych", bo właśnie dla wielu ludzi taki talerz gorącej zupy umożliwia im codzienne przeżycie.
|
Wt cze 03, 2008 9:37 |
|
|
|