Media o Kościele - wątek zbiorczy
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
JedenPost napisał(a): Bo Giełda jest instytucją publiczną. Twoim zdaniem instytucje publiczne mogą sobie stawiać co chcą i gdzie chcą, i nikt, a już zwłaszcza katolicy, nie ma prawa się temu sprzeciwiać? Cytuj: otóż to wśród katolików pokutuje (sięgające być może czasów, gdy papieże uzurpowali sobie władzę nad królami, kto wie...?) przekonanie, że wszyscy we wszystkim powinni im ustępować, nawet - jak widać - w sferze symbolicznej. Nie widzę wynikania. Raczej odwrotnie: to, że właśnie katolicy protestują, pokazuje, że cała reszta jest przekonana, że nikt w niczym nie musi im ustępować 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt lip 04, 2014 11:50 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Byłoby bardzo dziwne, gdyby ktoś chciał stawiać jakieś cielce obok kościoła, a katolicy tylko bezczynnie by się przyglądali. To już byłby chyba zwiastun końca katolicyzmu - przynajmniej w okolicy tej parafii. Jakieś pogrążenie w apatii. Nie wiem też, co to miało znaczyć "na tyłach kościoła", zważywszy na jego budowę oraz umiejscowienie ( link do Google Street View) i to jeszcze w odległości mniejszej niż 20m. Na tym skrawku placu po prawej? To i tak tuż obok kościoła. Natomiast przy GPW jest dużo wolnego miejsca. Mogą sobie tam postawić. Albo np. niech zrobią te figury z lekkich stopów metali i postawią na dachu.  Ta cała sprawa to jakiś wydumany problem.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt lip 04, 2014 12:15 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): JedenPost napisał(a): Bo Giełda jest instytucją publiczną. Twoim zdaniem instytucje publiczne mogą sobie stawiać co chcą i gdzie chcą, i nikt, a już zwłaszcza katolicy, nie ma prawa się temu sprzeciwiać? Rzecz nie w proteście, tylko jego umotywowaniu. Jak byk, to nic innego, tylko postać z Waszej mitologii, a odbywająca się raz do roku procesja ma być powodem do decydowania o zagospodarowaniu terenu, by przypadkiem jej nie przeszkodzić? Z podanych w artykule jedynie argument Cytuj: że rzeźby zaburzą "charakter historyczno-religijny placu" jest poniekąd zasadny.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lip 04, 2014 12:16 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Chciałbym zauważyć, że wszystko co nowe burzy charakter historyczny  , np. pewne wielka i droga budowla podobna do gargantuicznej wyciskarki do cytrusów...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So lip 05, 2014 19:18 |
|
 |
Jajko
|
Przed trybunałem w Watykanie ruszył proces byłego administratora rzymskiej bazyliki Matki Bożej Większej księdza Bronisława Morawca - podały włoskie media. Ksiądz oskarżony jest o nadużycia finansowe i doprowadzenie do strat w kasie bazyliki. Adwokat duchownego zapewnia, że jest on niewinny. - To nieporozumienie, wszystko zostanie jak najszybciej wyjaśnione, ksiądz Bronisław Morawiec nic nie ukradł i zostanie uniewinniony - te słowa obrońcy byłego ekonoma i kanonika papieskiej bazyliki przytoczyła agencja prasowa ANSA. Według włoskiej agencji polski ksiądz oskarżony o doprowadzenie do poważnych strat finansowych w kasie bazyliki zapewnił w pierwszym dniu rozprawy o swej niewinności i mówił, że nie ma nic wspólnego z zarzucanymi mu czynami. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... onca_.htmlCzepiają się niewinnego. Zawyżona faktura za albumy o watykańskiej bazylice. Też mi coś! Ile można było na tym "zarobić"? Jakieś grosze. Faktura opiewała na zaledwie ... 1,8 miliona euro.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So lip 05, 2014 22:58 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Z podanych w artykule jedynie argument Cytuj: że rzeźby zaburzą "charakter historyczno-religijny placu" jest poniekąd zasadny. W czym zatem problem? BTW jeśli ktoś chce postawić coś w najbliższym otoczeniu kościoła, to niech się nie dziwi, że proboszcz zwróci uwagę na to, jak będzie to coś z kościołem "korespondować".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lip 07, 2014 7:31 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): JedenPost napisał(a): Z podanych w artykule jedynie argument Cytuj: że rzeźby zaburzą "charakter historyczno-religijny placu" jest poniekąd zasadny. W czym zatem problem? Wyszczególniłem, co mi się nie podoba: argumentacja odwołująca się do mitologii, przez wpieranie proponowanym obiektom wywodzących się z niej znaczeń oraz koncepcja, że wygoda uczestników odbywającego się raz do roku obrzędu miałaby ważyć na zagospodarowaniu przestrzeni. Same rzeźby natomiast uważam za niepotrzebne i jeśli argument, który uznaję za zasadny, zaważy na tym, że w tamtym miejscu nie powstaną - to dobrze.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lip 07, 2014 7:42 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Wyszczególniłem, co mi się nie podoba: argumentacja odwołująca się do mitologii, przez wpieranie proponowanym obiektom wywodzących się z niej znaczeń A co ci się nie podoba? Jeśli ktoś chce postawić coś w najbliższym otoczeniu kościoła, to niech się nie dziwi, że proboszcz zwróci uwagę na to, jak będzie to coś z kościołem "korespondować". Cytuj: oraz koncepcja, że wygoda uczestników odbywającego się raz do roku obrzędu miałaby ważyć na zagospodarowaniu przestrzeni. Każdy ma prawo zgłaszać zastrzeżenia do planu zagospodarowania.
|
Pn lip 07, 2014 7:59 |
|
 |
Jajko
|
Ale nie każdego miasto tek chętnie słucha.
|
Wt lip 08, 2014 20:52 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Ale nie każdego miasto tek chętnie słucha. Bo też nie każdy jest organizacją zrzeszającą zdecydowaną większość społeczeństwa.
|
Śr lip 09, 2014 7:41 |
|
 |
Jajko
|
Na papierze jeno.
|
Śr lip 09, 2014 10:10 |
|
 |
Johnny99
|
Plan zagospodarowania też jest jeno papierem.
|
Śr lip 09, 2014 11:06 |
|
 |
Jajko
|
Kiedyś była jedynie słuszna partia zrzeszająca wszystkich Polaków (bez żydów, oczywiście!), teraz jest jedynie słuszny Kościół (żydów zamienił na ateistów). Nihil novi sub sole.
|
Śr lip 09, 2014 11:10 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Kiedyś była jedynie słuszna partia zrzeszająca wszystkich Polaków (bez żydów, oczywiście!), teraz jest jedynie słuszny Kościół (żydów zamienił na ateistów). Nihil novi sub sole. Słuszny czy niesłuszny, zrzesza.
|
Śr lip 09, 2014 13:31 |
|
 |
Jajko
|
Boskie etaty. Ilu księży zatrudnia państwo? http://wyborcza.pl/duzyformat/1,139945,16435393.htmlIle nas wszystkich to kosztuje i po co to w ogóle komu? Kasy wszędzie brakuje, ale na sowite wynagrodzenia dla kapłanów, którzy nie wiadomo zawsze do końca co i po co robią, tudzież na wysokie emerytury i skandaliczne odprawy to się znajdzie. Jak się to ma do słów Jezusa: darmo otrzymaliście, darmo dawajcie? Oczywiście, Jezus powiedział też, że robotnikowi należy się zapłata, no ale gdzież tu umiar i proporcje? Po co kapelani w policji, straży pożarnej, wojsku (w kraju, nie na misjach)? Czy policjant, strażak czy żołnierz nie może sobie pójść do wybranej świątyni i porozmawiać z jakimś kapłanem jak ma potrzebę? Nauczyciele, pielęgniarki, taksówkarze jakoś kapelanów nie mają i żyją... Kiedy wreszcie rząd otrząśnie się z amoku i wstanie z kolan? Tusk coś obiecywał, ale na razie słabo mu to idzie...
|
Pt sie 08, 2014 23:50 |
|
|
|