Czy Kościól jest potrzebny żeby wierzyć?
| Autor |
Wiadomość |
|
C&S
|
"Kościół" miał powstać ale NIE DLA NAS.
Pismem św. raczej się nie sugeruj poniewą jest to tylko spisana ustna relacja przez kronikarzy papieskich z dostosowaniem do własnych potrzeb potrzebnych kk jej "fragmentów".
Na przestrzeni wieków pismo nie miało stałej formy i było zmieniane tak samo jak kk ZMIENIŁO ZAPIS DEKALOGU.
|
| N mar 13, 2005 22:18 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
C&S napisał(a): "Kościół" miał powstać ale NIE DLA NAS.
A dla kogo 
|
| N mar 13, 2005 22:24 |
|
 |
|
C&S
|
Niestety ale dla narodu wybranego my jesteśmy drugim planem Bożym i niestety jak zwykle wszystko spier-papier-ymy.
<przepraszam za słownictwo  >
|
| N mar 13, 2005 22:29 |
|
|
|
 |
|
Agniulka
|
C&S napisał(a): Pismem św. raczej się nie sugeruj
A na jakiej podstawie ty wyciągasz swoje wiadomości o Jezusie i tym, co on zamierzał a czego nie?
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
| N mar 13, 2005 22:31 |
|
 |
|
saxon
|
C&S napisał(a): "Kościół" miał powstać ale NIE DLA NAS. Pismem św. raczej się nie sugeruj poniewą jest to tylko spisana ustna relacja przez kronikarzy papieskich z dostosowaniem do własnych potrzeb potrzebnych kk jej "fragmentów". Na przestrzeni wieków pismo nie miało stałej formy i było zmieniane tak samo jak kk ZMIENIŁO ZAPIS DEKALOGU.
konkretne dowody poproszę
|
| N mar 13, 2005 22:44 |
|
|
|
 |
|
saxon
|
dla informacji jeszcze raz - o dowody prosiłem
|
| N mar 13, 2005 22:50 |
|
 |
|
C&S
|
Pozwól, że napisze ostatnio moją wypowiedz i mam nadzieje , że jednak jej nie usuniesz....
Czy kk jest potrzebny by dążyć ku Bogu ?
Na to pytanie niech każdy sobie sam odpowie ja napisze tak:
Aby dotrzeć do Boga trzeba wierzyć , że istnieje i że wynagradza tych , którzy Go szukają.
Bóg dał nam coś co mamy najcennieszego - wybór - naszą wolną wolę i to od nas zależy jaki kierunek drogi wybierzemy.
Dlaczego nie uznaje kk ?
Ponieważ jest sprzeczny z moją wiarą w wielu aspektach a jednym z nich jest chociaż by to , że przeczy Dekalogowi:
"Nie wolno ci zrobić sobie figury ani żadnego obrazu tego, co jest w niebie na górze, ani tego, co jest na ziemi w dole, ani tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie wolno ci oddawać im pokłonów i nie wono ci im służyć, bo Ja (Haszem) twój Bóg, jestem Bogiem żądającym wyłączności, który karę grzech ojców na synach do trzeciego i do czwartego pokolenia tym, którzy mnie nienawidzą. I wyświadczam dobro przez tysiące tym, którzy Mnie kochają i przestrzegają Moich przykazań." ...
Bóg dał ci wybór albo idziesz ku niemu albo nie jednak jeżeli tak to kieruj się nakazami wyznaczonymi przez Niego a nie zmieniaj "Treść" według własnych upodobań.
Skoro Jezus jest Istotą Boga powyższe przykazanie "mówi" jasno a jego<przykazania> prostota jest aż dogłębna.
Jednak nadinterpretacja i zmienność zawsze weżmie góre...
Fakt lud zawsze śmieje się z rzeczy prostych do zrozumienia i potrzebuje by go oszukiwano -skoro tak - ich wybór.
Istotą jest także zgodność z własnym sumieniem gdyż jeżeli przerazisz się swojego "cienia" to Twoje sumienie potępi Cię bez litości.
Mógłbym pisać długo ale po co skoro i tak zapewne moja wypowiedż zostanie usunięta....
Pozdrawiam C&S.
|
| Pn mar 14, 2005 0:28 |
|
 |
|
C&S
|
A i saxon żeby nie było nieporozumienia to nie chodzi mi tu o "obraz" materialistyczny.
|
| Pn mar 14, 2005 3:47 |
|
 |
|
Agniulka
|
C&S napisał(a): Dlaczego nie uznaje kk ? Ponieważ jest sprzeczny z moją wiarą w wielu aspektach a jednym z nich jest chociaż by to , że przeczy Dekalogowi: "Nie wolno ci zrobić sobie figury ani żadnego obrazu tego, co jest w niebie na górze, ani tego, co jest na ziemi w dole, ani tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie wolno ci oddawać im pokłonów i nie wono ci im służyć, bo Ja (Haszem) twój Bóg, jestem Bogiem żądającym wyłączności, który karę grzech ojców na synach do trzeciego i do czwartego pokolenia tym, którzy mnie nienawidzą. I wyświadczam dobro przez tysiące tym, którzy Mnie kochają i przestrzegają Moich przykazań." ...
Wybacz, że muszę cię brutalnie uświadomić, ale to OD ZAWSZE BYŁA TYLKO CZĘŚĆ DRUGIEGO PRZYKAZANIA  JUŻ WEDŁUG HEBRAJSKIEGO ICH LICZENIA
Mowa więc jest o oddawaniu czci boskiej latria obrazom, co w KK NIE MA MIEJSCA. Jest już na ten temat cały wątek więc nie będę się tu rozpisywać 
|
| Pn mar 14, 2005 9:39 |
|
 |
|
C&S
|
C&S napisał(a): A i saxon żeby nie było nieporozumienia to nie chodzi mi tu o "obraz" materialistyczny.

|
| Pn mar 14, 2005 9:46 |
|
 |
|
jo_tka
|
Więc może wytłumaczysz - o co Ci chodzi?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pn mar 14, 2005 9:48 |
|
 |
|
Fede
|
wydaje mi się,ze nie ma sensu pytanie czy można wierzyc bez Kościoła itp.Jeśli naprawdę wierzysz to chcesz należeć do Kościoła,bo dzięki niemu możesz przyjmować bezpośrednio Jezusa w Eucharystii.
_________________ Bóg jest miłością,miejcie odwagę żyć dla miłości. Bóg jest miłością,nie lękajcie się...
|
| So maja 07, 2005 20:40 |
|
 |
|
quajette
|
 Kościołem jest kazdy z nas
Kościól to My. Mu go tworzymy, budujemy trwamy w nim. Jestesmy jedna wielką wspólnota. A co do wspólnoty to jest ona po to by się jednoczyc by trwać w jedności
|
| N maja 08, 2005 17:38 |
|
 |
|
Agniulka
|
C&S napisał(a): Czy kk jest potrzebny by dążyć ku Bogu ? Na to pytanie niech każdy sobie sam odpowie ja napisze tak
Aby dążyć to pewnie nie.
Natomiast aby trwać w Bogu i w ten sposób osiągnąć zbawienie - TAK - na to pytanie nikt nie musi sobie sam odpowiadać, bo odpowiedział na nie Jezus czyli Bóg sam
|
| So maja 21, 2005 20:19 |
|
 |
|
jeden_z_czterech
|
Według mnie najważniejsza jest sama wiara, kościół moze lecz nie musi pomagać w pogłębianiu tej wiary!Ja osobiście w baaardzo wielu tematach nie zgadzam się z kościołem ale też go nie neguje.No ale słowa, że tylko przez kościół można osiągnąc Królestwo Niebieskie są dla mnie conajmiej śmieszne.Moje małe orędzie brzmi wierzmy całym sercem ale i z głową;)
|
| So sty 07, 2006 14:37 |
|
|
|