Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 24, 2025 6:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Komornik nie może ściągnąć kasy z o. Tadeusza R. 
Autor Wiadomość
Post Re: Komornik nie może ściągnąć kasy z o. Tadeusza R.
Kozioł napisał(a):
I niestety pewnie dołączy się do tego kilku biskupów. Będzie kolejna kompromitacja KK :(

Co niestety można podsumować słowami abp Muszyńskiego - Ja również spodziewałem się, że o. Ludwika spotkają impertynencje, ale one są wyrazem słabości (o reakcji niektórych hierarchów na list o. Wiśniewskiego)

Cz mar 21, 2013 10:23

Na antenie Radia został wydany telefoniczny komunikat Ojca Tadeusza:

Otóż o tym, że pani poseł Sobecka, Anna Sobecka, została skazana dzisiaj na zapłacenie kary, właściwie to za mnie,
to już dowiedziałem się na lotnisku po powrocie z Rzymu, na lotnisku w Gdańsku.
Oczywiście, myślę że każdy myślący ocenia to jednoznacznie.
Oceniając jednoznacznie, to jest absolutnie sprawa polityczna i to jest...
to się wpisuje w prześladowanie katolików i prześladowanie tej prawej strony w Ojczyźnie Naszej.
Proszę popatrzeć chociażby od tej strony - ile jest różnyh afer?
Chociażby afera Amber Gold. Kto w nią był zamieszany - myślę, że będziemy pamiętać.
Inne afery. I co, i czy został ktoś rozliczony? A ta fera z tymi kasynami, czy jak ona tam się nazywa.
Czy ktoś został skazany? Była jakaś komisja, no i jak, jak zostali nagrodzeni ci wszyscy.
No, także popatrzmy gdzie jesteśmy i niech nas to obudzi.
Niech nas obudzi do prawości jeszcze większej, do tego żeby budować na prawdzie.
Budować na prawdzie, dobru i wzajemnym zrozumieniu.
A to że są przeciwko Radiu Maryja, przeciwko Telewizji Trwam,
przeciwko wtemu szystkiemu co robimy, co wychodzi z Torunia, z tego ośrodka, to przecież jest jasne.
Trzeba to widzieć - kto to robi, jaka to ideologia, dlaczego to robią, dokąd zmierzają,
no i, powiedziałbym też, wyciągać wnioski.
I nie wystepujmy przeciwko tym ludziom wszystkim. Nie występujemy przeciwko człowiekowi
I za ludzi - ja sam mówię - że za prześladowców codziennie się modlę.
Każda Koronka do Bożego Miłosierdzia jest za nich ofiarowana, bo to są biedni ludzie. Ci ludzie też porzebują Pana Boga.
I bez Pana Boga to jest jedno wielkie nieporozumienie. Życie... życie bez Pana Boga nie ma sensu.
No ale też tak samo bez Pana Boga nie możemy zbudować przyszłości Ojczyzny, właściwych relacji między ludźmi.
Trzeba to wszysko zmienić, ale potrzeba najpierw...
modlitwy potrzeba, dalej - potrzeba bardzo jasnego uświadamiania ludzi.
Musi być wiara i rozum, czyli wiedza też musi być i... i wiedzmy, kto to robi, dla kogo to robi.
Za tych ludzi módlmy się, bo nic dobrego w Polsce nie będzie, jeżeli tak będzie dalej.
To tyle. Pani poseł Sobeckiej ja współczuję i przepraszam, że to przeze mnie tak, ale równocześnie dziękuję też.
Przyjaciół poznaje się w biedzie - jest takie polskie przysłowie.
I dziękujemy wszystkim, którzy budują przyjaźń między ludźmi. Przede wszystkim życzliwość - to tylko ma sens.
Bóg zapłać.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz mar 21, 2013 19:00

Styl O. Rydzyka. Jestem Mu życzliwa, ale przemawia e....

Cz mar 21, 2013 21:38

Była jeszcze afera z cegiełkami na stocznie i nikt nie został rozliczony.....

Cz mar 21, 2013 21:50

Jajko napisał(a):
Była jeszcze afera z cegiełkami na stocznie i nikt nie został rozliczony.....

Przepraszam, wielokrotnie były apele w RM, żeby się zgłaszać, kto sobie życzył zwrotu darowizny, ten ją otrzymał. Kto nic nie wpłacił, lepiej nie zabierać głosu w tej sprawie. :|

Cz mar 21, 2013 21:55

Serio? Nie słucham RM, więc nie wiedziałem. Ale ciekawe jak udowodnić, że się przesłało Rydzykowi swoje świadectwo udziałowe? One chyba nie były imienne, ale może się mylę?

Cz mar 21, 2013 22:03
Jajko napisał(a):
Serio? Nie słucham RM, więc nie wiedziałem. Ale ciekawe jak udowodnić, że się przesłało Rydzykowi swoje świadectwo udziałowe? One chyba nie były imienne, ale może się mylę?

Może lepiej dla co poniektórych było wysłanie świadectw, co tam o. Król stracił nietrafną inwestycją to stracił, ale część została zagospodarowana.
Bo niektórych mógł spotkać przypadek jak staruszka, który na jesieni wykłócał się w biurze maklerskim.
Otóż zdeponował bon na koncie i po kilku latach bank upomniał się o zapłatę za prowadzenie konta.
Aktualnie wartość spółek wchodzących w pakiet świadectwa wynosi 4,60 zł, a koszt prowadzenia konta ponad 80 zł.
Uparty staruszek pisze do Min. Skarbu, Finansów, GPW, a bank nakazuje zapłacić.

Cz mar 21, 2013 22:13

ALe w odpowiednim czasie można było na nich zarobić. Zarobił Rydzyk i s-ka, po czym forsę stracił na giełdzie. Uczciwe to to nie było...

Cz mar 21, 2013 22:28
Jestem ciekaw, czy sąd straci wreszcie cierpliwość i zamieni Rydzykowi karę grzywny na karę aresztu. Ma po temu wszelkie powody, pełną podstawę prawną.
W innym kraju potraktowano by Rydzyka jak każdego innego obywatela i osadzono w areszcie.

Art. 25. § 1. Jeżeli egzekucja grzywny w kwocie przekraczającej 500 złotych okaże się bezskuteczna, można po wyrażeniu zgody przez ukaranego zamienić grzywnę na pracę społecznie użyteczną, określając jej rodzaj i czas trwania. Praca społecznie użyteczna trwa najkrócej tydzień, najdłużej 2 miesiące. Przepisy art. 20 § 2 i art. 21 § 1 stosuje się odpowiednio.
§ 2. Jeżeli ukarany w warunkach określonych w § 1 nie wyrazi zgody na podjęcie pracy społecznie użytecznej albo mimo wyrażenia zgody jej nie wykonuje, można orzec zastępczą karę aresztu, przyjmując jeden dzień aresztu za równoważny grzywnie od 20 do 150 złotych; kara zastępcza nie może przekroczyć 30 dni aresztu.
§ 3. Grzywnę niepodlegającą zamianie na zastępczą karę aresztu w myśl § 2 można w szczególnie uzasadnionych wypadkach umorzyć.

Pt mar 22, 2013 15:48
Kozioł napisał(a):
Jestem ciekaw, czy sąd straci wreszcie cierpliwość i zamieni Rydzykowi karę grzywny na karę aresztu. Ma po temu wszelkie powody, pełną podstawę prawną.
W innym kraju potraktowano by Rydzyka jak każdego innego obywatela i osadzono w areszcie.

Art. 25. § 1. Jeżeli egzekucja grzywny w kwocie przekraczającej 500 złotych okaże się bezskuteczna, można po wyrażeniu zgody przez ukaranego zamienić grzywnę na pracę społecznie użyteczną, określając jej rodzaj i czas trwania. Praca społecznie użyteczna trwa najkrócej tydzień, najdłużej 2 miesiące. Przepisy art. 20 § 2 i art. 21 § 1 stosuje się odpowiednio.
§ 2. Jeżeli ukarany w warunkach określonych w § 1 nie wyrazi zgody na podjęcie pracy społecznie użytecznej albo mimo wyrażenia zgody jej nie wykonuje, można orzec zastępczą karę aresztu, przyjmując jeden dzień aresztu za równoważny grzywnie od 20 do 150 złotych; kara zastępcza nie może przekroczyć 30 dni aresztu.
§ 3. Grzywnę niepodlegającą zamianie na zastępczą karę aresztu w myśl § 2 można w szczególnie uzasadnionych wypadkach umorzyć.

Wtedy sędziów czekałby los podobny do losu pani prokurator z Torunia lub sędziego Tuley....wyciąganie wrednego rodowodu do kilku pokoleń wstecz, anonimy z wyzwiskami, groźbami, zamalowywanie drzwi i płotów, wytrucie domowych psów, wyzwiska na ulicy od obcych ludzi.
Nie zgotują sobie tego losu.

Pt mar 22, 2013 17:55

Kozioł napisał(a):

Gdyby Ojciec dyrektor naciął wielu ludzi na dużą kasę jak np Amber Gold to zasłużyłby na dużą karę. A tak to co takiego złego zrobił? To znikoma szkodliwość społeczna

Pt mar 22, 2013 18:09

Kozioł napisał(a):

Hoho, dopiero by miało RM używanie a Ojciec R. tytuł do męczennictwa :-D

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt mar 22, 2013 20:02
Alus napisał(a):
Kozioł napisał(a):
W innym kraju potraktowano by Rydzyka jak każdego innego obywatela i osadzono w areszcie....

Wtedy sędziów czekałby los podobny do losu pani prokurator z Torunia lub sędziego Tuley....wyciąganie wrednego rodowodu do kilku pokoleń wstecz, anonimy z wyzwiskami, groźbami, zamalowywanie drzwi i płotów, wytrucie domowych psów, wyzwiska na ulicy od obcych ludzi.
Nie zgotują sobie tego losu.
Jeżeli jakis sędzia ugina sie pod takimi naciskami, to jest zwykła fladrą (flądrem? ;) ), a nie sędzią i sądzić może co najwyżej kury w kurniku za składanie nieregularnych w kształcie jaj.

So mar 23, 2013 1:24
JedenPost napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Hoho, dopiero by miało RM używanie a Ojciec R. tytuł do męczennictwa :-D
Za to wielu, bardzo wielu odzyskałoby nadzieję, że Polska moze byc kiedyś państwem prawa.

So mar 23, 2013 1:25
@Alus
Przywolywanie w tym przypadku pana Tuleyi jest przyslowiowym rzutem kula w plot i ma sie nijak do sprawy o. Rydzyka. No moze na plaszczyznie ogolnej swiadczy o mizerii polskiego sadownictwa.

Zeby bylo jasne.
Nie uznaje swietych krow wobec obowiazujacego prawa. Obojetnie kto to bedzie, czy prezydent, papiez , biskup etc. Jesli wg prawa popelnil przestepstwo lub wykroczenie powinien poniesc konsekwencje.

Inna strona medalu jest taka czy nasze prawo jest konsekwentne? Czy nie zawiera bubli prawnych? Dlaczego jest tak, ze wobec jednych osob postepowanie trwa latami a wobec innych dosc krotko? Dlaczego za falszowanie legitymacji chlopak idzie do wiezienia i siedzi z kryminalistami, babci z daleko posunieta skleroza, ktora ukradla kostke masla wytacza sie proces a „grube ryby” ciesza sie wolnoscia i otrzymuja wyrok w zawieszeniu?

Odpowiedz jest prosta: brak lustracji wsrod sedziow, korupcja i mentalnosc zamknietej korporacji.

Jesli porownamy sprawe o. Rydzyka i sprawe Wyszkowskiego, za ktorego zaplacil Walesa to cos tu jest nie tak.Fakt, ze Wyszkowski musi te pieniadze zwrocic Walesie ale nie jest w stanie tego zrobic bo ma za male dochody. I niezaleznie od sympatii politycznych kazdy myslacy czlowiek zauwazy tu niekonsekwencje.

W normalnym demokratycznym kraju pan Tuleya za swoja wypowiedz o stalinowskich metodach CBA poszedlby na zielona trawke. Uznano by ,ze:
1. P.Tuleya nie zna przepisow postepowania karnego a wiec jest ignorantem bo podczas postepowania nie podal w watpliwosc legalnosci materialu dowodowego, dopiero uczynil to po napisaniu sentencji wyroku. Bowiem prawo przewiduje jakie procedury trzeba stosowac gdyby tak sie stalo.
2. Cierpi na rozdwojenie jazni bo jako sedzia musial skazac ale jako Igor Tuleya odczuwa jakis psychiczny dyskomfort i brzydzi sie takimi metodami choc jako sedzia podczas procesu nie uznal, ze metody CBA byly bezprawne bo musialby w tym przypadku odrzucic material przedstawiony przez prokurature.
3. Ma za swoimi plecami wplywowych przyjaciol i ulegl pewnym naciskom.

Wracajac do o. Rydzyka. Jest on zakonnikiem, nie ma prawa wlasnosci a wiec sad nie moze od niego oczekiwac , ze zaplaci. Moze sie domagac tego tylko od fundacji, w ktorej zarzadzie jest o. Rydzyk.

So mar 23, 2013 15:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona