Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: zakony klauzurowe
Cytuj: I nie badzmy tez bardziej papiescy niz sam Papiez. Powolanie jest zawsze jakas tajemnica i nie wiemy dlaczego nieraz po 6 latach ktos odchodzi, porzuca kaplanstwo. Czy ten ktos byl „pokopany“ w tym wypadku? Czy byl powolany a nie rozeznal swojego powolania, a moze to powolanie zmarnowal? Nie wiem. Niektorzy z piszacych tutaj wiedza lepiej i daja dobre rady.
No zastanawiam sie braminie czy jestes też taki pobłażliwy i pełen współczucia dla małzonków rozchodzących się i zakładających inne rodziny ......ze względu na "niezgodność charakterów" odkryta po 6 latach. No i pomijam wypadki ekstremalne takie jak przemoc w rodzinie, alkoholizm czy inne poważne rzeczy. Czy to też złe rozeznanie, zmarnowanie powołania do małżeństwa.....czy po prostu niedojrzałośc emocjonalna dużych dzieci? No ale to offtop W jednym masz jednak całkowitą rację. Zostały tu pomylone dwie sprawy. Celibat dotyczący księży, oraz ślub czystości dotyczący zakonników. O ile ten pierwszy został wprowadzony jako obowiązkowy dopiero od ok X w., o tyle ten drugi wywodzi swoje korzenie już z czasów przedchrześcijańskich. Tak więc to nie ten wątek
|
Śr lis 14, 2012 8:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Humalog, tu nie chodzi o poblazliwosc tylko o latwosc dawania dobrych rad i recept. Nie siedzimy w sumieniach ludzi, ktorzy sie rozwodza ani tez w sumieniach klerykow czy ksiezy, ktorzy z jakichs powodow m.in. z powodu celibatu rezygnuja z kaplanstwa.
@Tomek44, prosze nie manipulowac biblijnymi cytatami!!! 1 Tm 4,1-5 odnosi sie do falszywych nauk gloszonych przez gnostykow oraz rozne odlamy uwazajacych sie za "zmartwychwstalych" a wiec potepiajacych cielesnosc, propagujacych skrajna asceze i zakazujacych zawierania malzenstw wszystkim bez wyjatku. Ten tekst nie odnosi sie do praktyki celibatu!!!
|
Śr lis 14, 2012 11:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja nie jestem "wujek dobra rada" i rad nie daje  Ja po prostu skomentowałem wyrazem "pokopany" coś co mi sie nie podoba....a nie podoba mi sie bo sam jestem pokopany (tylko nie akurat w tym o czym mimo offtopu gadamy  ) w paru sprawach. Tak wiec jak mawiaja starożytne przysłowia tropikalnych eskimosów: "I pozna pokopany, pokopanego" oraz: "Nie wchodź między pokopanych bo skopanym bedziesz"
|
Śr lis 14, 2012 12:06 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
bramin napisał(a): @Tomek44, prosze nie manipulowac biblijnymi cytatami!!! 1 Tm 4,1-5 odnosi sie do falszywych nauk gloszonych przez gnostykow oraz rozne odlamy uwazajacych sie za "zmartwychwstalych" a wiec potepiajacych cielesnosc, propagujacych skrajna asceze i zakazujacych zawierania malzenstw wszystkim bez wyjatku. Ten tekst nie odnosi sie do praktyki celibatu!!! Myślenie życzeniowe jest piękne, ale niestety tylko życzeniowe. Równie dobrze mógłbyś napisać, iż zakaz rozpusty nie dotyczy księży katolickich (w ten sposób obchodzą niedogodności celibatu). Nie masz ŻADNYCH podstaw, aby twierdzić, iż "Ten tekst nie odnosi sie do praktyki celibatu". Sam doskonale to rozumiesz i PODŚWIADOMIE WIESZ, że tu mowa o celibacie - niemniej jednak skoro to piszesz już drugi raz, przy czym dopiero w drugim poście używasz wykrzykników i pogrubienia - oznacza to tylko, iż sam się "nakręcasz", "mobilizujesz", aby wmówić sobie coś, co chociaż jest zgodne z praktyka twej religii, to jednak zostało znokautowane przez 1 Tym. 4: 1-5. Inaczej mówiąc: mobilizujesz się do walki, beznadziejnej walki z Bożym poglądem na małżeństwo - jako cudownego daru od Boga (Co Bóg złączył....), oraz na zakaz jego zawierania. Bardzo mi przykro. A skoro już piszesz o "skrajnej ascezie" - toż to przecież Kościół katolicki wynosił skrajnych ascetów na ołtarze!!! Choć oni NIE NARZUCALI innym zakazu małżeństwa. Tak samo nie słyszałem, żeby jacyś gnostycy narzucali komus zakaz zawierania związków małżeńskich. Natomiast nic nie słyszałem o "różnych odłamach uważających się za "zmartwychwstałych" a więc potępiających cielesność". Czyż nie mówisz o katolickich skrajnych ascetach wyniesionych na ołtarze? Ale tak jak napisałem sami nie ZAKAZYWALI innym niczego, czego sami sobie odmawiali. Więc tu nie może być mowy o "zakazie małżeństwa". Bo "zakazywać czegoś" można tylko komuś innemu a nie sobie. Samemu sobie można jedynie odstępować od czegoś, rezygnować z czegoś itd.
|
Śr lis 14, 2012 16:42 |
|
 |
Hosi
|
Tomek44 napisał(a): Tak czy inaczej zabranianie komukolwiek, w tym księdzu żeniaczki - to jest to spełnienie proroctwa z 1 Tymoteusza 4: 1-5 BT To wy jako Swiadkowie Jehowy rowniez spelniacie to proroctwo zakazujac zeniaczki osobom chcacym skorzystac z kursu uslugiwania 
|
Cz lis 15, 2012 14:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Tomek44,prosilbym aby podawac argumenty: historyczne, teologiczne, patrystyczne, egzegetyczne a nie bawic sie w jakies pseudopsychologiczne rozwazania. Jesli na ten temat ktos pisze: "jacys gnostycy" i nie podaje zadnych argumentow to ta dyskusja a moze lepiej rozmowa to strata czasu. Jak cos poczytasz i poduczysz sie to mozemy dalej rozmawiac.Polecam komentarze biblijne, pisma Ojcow Kosciola na temat gnozy,niektore listy Pawla (np.Tt,1 Tm, 2 Tm, Kol). Zycze przyjemnej i pouczajacej lektury Cytuj: Tak samo nie słyszałem, żeby jacyś gnostycy narzucali komus zakaz zawierania związków małżeńskich. Natomiast nic nie słyszałem o "różnych odłamach uważających się za "zmartwychwstałych" a więc potępiających cielesność". Dobra, mala podpowiedz:2 Tm 2,18. Cos widze, ze malo slyszales o pewnych rzeczach.Na nauke nigdy nie jest za pozno.
|
Cz lis 15, 2012 14:35 |
|
 |
Tomek44
|
@bramin Apostołowie byli prostymi ludźmi, którzy nie zawracali sobie głowy żadnymi argumentami typu: "historyczne, teologiczne, patrystyczne, egzegetyczne". Znali jedynie "Mojżesza, Psalmy, Proroków". A jeśli chodzi o partystykę, to z Biblii wynika, iż jedynym Ojcem, na którego powoływał się Jezus był.... Bóg Ojciec. Zresztą wykształcony ap. Paweł napisał o "mądrości tego świata" - jako nic nie wartej w oczach Boga 1 Kor. 19-25. Więc chełpienie się znajomością jakichś "uczonych", których zwiesz "gnostykami" - to ani im chwały nie dodaje, ani Tobie.
Poza tym w kwestii "partystyki" - Ap. Paweł w 1 Kor. 8: 5, 6 wyraźnie sprecyzował, iż choć istnieje "wielu bogów i panów" (a zatem i "ojców"), to dla chrześcijan istnieje JEDEN Bóg Ojciec, oraz JEDEN Pan Jezus Chrystus. Pozostali "Ojcowie Kościoła" są "Ojcami" tylko dla tych, którzy nadali im taką nazwę, lecz nie dla naśladowców Chrystusa.
Co do argumentów historycznych - nie da się zaprzeczyć, iż celibat - jako zakaz małżeństwa -wprowadzono dopiero ok. 10 w. n. e. Twierdzenie zatem, iż 1 Tym. 4:1-5 "nie odnosi się do celibatu" jest całkowicie bezpodstawne. Nie potrzeba tutaj znajomości jakichś innych "gnostyków", którzy ewentualnie być może także zakazywali zawierania związków małżeńskich. Ważne, że i celibat wpisuje się w to proroctwo.
|
Cz lis 15, 2012 21:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Tomek,rozbrajasz mnie po prostu A,dzieki za pouczenie Nie wiem w jakiej szkole biblijnej lub w jakim Kosciele lub wspolnocie pobierales nauki choc wydaje mi sie, ze wiem. Dobrze byloby jednak zebys nadrobil pewne braki jesli chcesz o Biblii dyskutowac. Dobra , zostawmy to bo powiem za duzo i moglbym Cie obrazic. Pozwolisz jednak, ze z innymi bede dyskutowal na te tematy bo widze, ze jednak za bardzo sie tu nie nagadamy.
|
Cz lis 15, 2012 21:52 |
|
 |
Tomek44
|
@bramin Bez względu na Twoje wykształcenie - jakoś nie umiesz w żaden sposób wykazać, że 1 Tym. 4: 1-5 "nie odnosi się do celibatu". Twoja wola w co chcesz wierzyć, co sobie wmawiasz, i z kim chcesz dyskutować - ale wygląda na to, że Twój post z argumentami ad personam i wywyższaniem się nade mną - to tylko beznadziejna próba zamaskowania całkowitego braku merytorycznych argumentów do dyskusji o celibacie - zakazie małżeństwa, czyli nauki pochodzenia diabelskiego. Poza histerycznym wrzaskiem z jednego z Twych poprzednich postów, iż 1 Tym. 4:1-5 "nie odnosi sie do celibatu" nie przedstawiłeś NIC aby to twierdzenie uzasadnić. Można wykrzykiwać, można kpić z rozmówcy - ale to nic nie daje....
|
Cz lis 15, 2012 22:18 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Bracie, pozwol, że napiszę czego nie napisął bramin (choć potraktuje łagodnie Twoją ignorancję Tomek44 napisał(a): @bramin Apostołowie byli prostymi ludźmi, którzy nie zawracali sobie głowy żadnymi argumentami typu: "historyczne, teologiczne, patrystyczne, egzegetyczne".
i o czym to swiadczy? Tomek44 napisał(a): Znali jedynie "Mojżesza, Psalmy, Proroków". A jeśli chodzi o partystykę, to z Biblii wynika, iż jedynym Ojcem, na którego powoływał się Jezus był.... Bóg Ojciec.
i co to ma do tego wątku? Tomek44 napisał(a): Zresztą wykształcony ap. Paweł napisał o "mądrości tego świata" - jako nic nie wartej w oczach Boga 1 Kor. 19-25. Więc chełpienie się znajomością jakichś "uczonych", których zwiesz "gnostykami" - to ani im chwały nie dodaje, ani Tobie.
wiec nie uczmy się, tkwijmy w ignorancji Tomek44 napisał(a): Poza tym w kwestii "partystyki" - Ap. Paweł w 1 Kor. 8: 5, 6 wyraźnie sprecyzował, iż choć istnieje "wielu bogów i panów" (a zatem i "ojców"), to dla chrześcijan istnieje JEDEN Bóg Ojciec, oraz JEDEN Pan Jezus Chrystus. Pozostali "Ojcowie Kościoła" są "Ojcami" tylko dla tych, którzy nadali im taką nazwę, lecz nie dla naśladowców Chrystusa.
czy ktoś w tym wątku stawia na równej stopie Boga Ojca i mądrych chrześcijan zwanych ze wzgledu na swe zasługi dla Kościoła, Ojcami Kościoła? Tomek44 napisał(a): Co do argumentów historycznych - nie da się zaprzeczyć, iż celibat - jako zakaz małżeństwa -wprowadzono dopiero ok. 10 w. n. e. Twierdzenie zatem, iż 1 Tym. 4:1-5 "nie odnosi się do celibatu" jest całkowicie bezpodstawne. Nie potrzeba tutaj znajomości jakichś innych "gnostyków", którzy ewentualnie być może także zakazywali zawierania związków małżeńskich. Ważne, że i celibat wpisuje się w to proroctwo. Poczytaj proszę Pismo. Tekst z 1Tym 4, 1-5 odnosi sie do gnostyków uważajacych małżenstwo i w ogole akt płciowy za nieczyste. Stąd zakaz. Tworcy celibatu w Kosciele natomiast wskazywali na wartość celibatu w oczach Boga, ale nie uważali małżeństwa za nieczyste.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz lis 15, 2012 23:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Poniewaz widze, ze Tomek44 uparcie nie chce sie nawet dowiedziec, zcym byla gnoza i jaki ma to zwiazek z Pismem sw spisanym w I wieku n.e., to podsune 2 linki, ktore google od razu podsyla. http://pl.wikipedia.org/wiki/Gnozahttp://www.gnosis.art.pl/prokopiuk_gnoz ... cyzm01.htmNie sa moze idealne, ale na tym poziomie dyskusji niewatpliwie wystarczajace. Bez wiedzy o historii, trudno dyskutowac o czymkolwiek.
|
Pt lis 16, 2012 8:17 |
|
 |
Tomek44
|
medieval_man napisał(a): Tekst z 1Tym 4, 1-5 odnosi sie do gnostyków uważajacych małżenstwo i w ogole akt płciowy za nieczyste. Stąd zakaz. Tworcy celibatu w Kosciele natomiast wskazywali na wartość celibatu w oczach Boga, ale nie uważali małżeństwa za nieczyste. Tekst z 1 Tym. 4:1-5 odnosi się także do celibatu oraz tzw. "ślubów czystości" składanych przez katolickich zakonników - gdzie immanentną częścią tychże ślubów jest właśnie zakaz małżeństwa. Poza tym w tym wątku po raz pierwszy widzę katolika, który seks w obrębie małżeństwa uważa za coś czystego. Do tej pory Kozioł oraz ja musieliśmy wam to tłumaczyć. Tymczasem Kodeks kanoniczny inaczej traktuje małżeństwo, niż Ty to wyrażasz Kan. 1394 - § 1. Przy zachowaniu przepisu kan. 194, § 1, n. 3, duchowny usiłujący zawrzeć małżeństwo, choćby tylko cywilne, podlega suspensie wiążącej mocą samego prawa. Gdy po upomnieniu nie poprawia się i nadal daje zgorszenie, może być karany stopniowo pozbawieniami lub także wydaleniem ze stanu duchownego. § 2. Zakonnik ślubów wieczystych, który nie jest duchownym, usiłując zawrzeć małżeństwo choćby tylko cywilne, podlega interdyktowi wiążącemu mocą samego prawa, z zachowaniem przepisu kan. 694. Kan. 1395 - § 1. Duchowny konkubinariusz poza wypadkiem, o którym w kan. 1394, oraz duchowny trwający w innym grzechu zewnętrznym przeciwko szóstemu przykazaniu Dekalogu, wywołującym zgorszenie, winien być ukarany suspensą, do której, gdy mimo upomnienia trwa w przestępstwie, można stopniowo dodawać inne kary, aż do wydalenia ze stanu duchownego. § 2. Duchowny, który w inny sposób wykroczył przeciwko szóstemu przykazaniu Dekalogu, jeśli jest to połączone z użyciem przymusu lub gróźb, albo publicznie lub z osobą małoletnią poniżej lat szesnastu, powinien być ukarany sprawiedliwymi karami, nie wyłączając w razie potrzeby wydalenia ze stanu duchownego. Innymi słowy "wywoływanie zgorszenia" to nie tylko jakiekolwiek łamanie VI Przykazania Dekalogu (Kan. 1395), ale też "usiłowanie zawarcia małżeństwa" (Kan. 1394) Jest rzeczą wiadomą, iż "wywołać zgorszenie" może TYLKO GRZECH, nieczystość. Wydalenie ze stanu kapłańskiego nie jest możliwe za coś, co nie gorszy, ani nie jest grzechem, nieczystością. A zatem na mocy art. 1394 Kodeksu Kanonicznego celibat wpisuje się w proroctwo 1 Tym. 4: 1-5 - skoro samo usiłowanie jego złamania "daje zgorszenie". Bez względu na to co robili gnostycy czy inni.
Ostatnio edytowano Pt lis 16, 2012 13:28 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt lis 16, 2012 13:01 |
|
 |
Vul
|
Tomek44 napisał(a): Tekst z 1 Tym. 4:1-5 odnosi się także do celibatu oraz tzw. "ślubów czystości" składanych przez katolickich zakonników - gdzie immanentną częścią tychże ślubów jest właśnie zakaz małżeństwa. Bzdura. Było to udowodnione już wielokrotnie powyżej. Tomek44 napisał(a): Poza tym w tym wątku po raz pierwszy widzę katolika, który seks w obrębie małżeństwa uważa za coś czystego. Do tej pory Kozioł oraz ja musieliśmy wam to tłumaczyć. Miałem z Tobą nie dyskutować bo dyskutuje się z argumentami a tu takich brak. Ale te bzdury nawet świętego wyprowadzą z równowagi. Który katolik może napisać, że seks w małżeństwie jest nieczysty? (sic!) Zamiast czytać jakieś brednie, po prost zapytaj o to jakiegoś katolika. Ale czynnego katolika, który ma relację osobową z Jezusem, a nie takiego, który mówi, że jest katolikiem i raz w niedzielę chodzi do kościoła. Wszystko co Bóg stworzył dla człowieka jest czyste i piękne. I właśnie dlatego dyskutowane teksty (zakazujące celibatu jako czegoś nieczystego) nie odnoszą się do bezżeństwa w Kościele. Bo dla Kościoła małżeństwo i seks w małżeństwie są czyste. Człowieka może rozwijać i stanowi wartość gdy odmawia (wyrzeka się) sobie czegoś dobrego a nie złego. Zła mamy unikać zawsze i wszędzie. Ja na przykład wyrzekłem się alkoholu pod każdą postacią jako mój dar dla Boga w intencji pijących w nadmiarze. Wyrzekłem sie chociaż np. picie wina nie jest czymś złym. I co, też podpadam pod 1 Tm 4, jako grzesznik zwiedziony przez demony? 
_________________ Wspólnota Domowego Kościoła Crux sacra sit mihi lux! Nunquam draco sit mihi dux! Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas!
Ostatnio edytowano Pt lis 16, 2012 13:44 przez Vul, łącznie edytowano 3 razy
|
Pt lis 16, 2012 13:37 |
|
 |
Tomek44
|
Vul napisał(a): Tomek44 napisał(a): Tekst z 1 Tym. 4:1-5 odnosi się także do celibatu oraz tzw. "ślubów czystości" składanych przez katolickich zakonników - gdzie immanentną częścią tychże ślubów jest właśnie zakaz małżeństwa. Bzdura. Było to udowodnione już wielokrotnie powyżej. NIGDZIE nic takiego nie zostało udowodnione. Same gołosłowne twierdzenia "pobożnożyczeniowe" nie są dowodami (Typu: "1 Tym. 4:1-5 to nie celibat!!!"). Tak samo istnienie gnostyków nie unicestwia dowodu w postaci Kodeksu kanonicznego (1394 i 1395), że jednak 1 Tym. 4:1-5 to także celibat. A jeśli powołujesz Słownik Języka Polskiego i podkreślasz, że "czystość" to m. in. "powściągliwość płciowa" w ogóle - to także dajesz tym dowód, iż seks małżeński to nie jest "czystość". Tak więc humalog ma kolejnego katolika, dla którego seks małżeński to nie jest "czystość".
|
Pt lis 16, 2012 13:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Tomek44, czy moglbys raz odlozyc wyuczony schemat myslenia i popatrzec na Pismo sw jako calosc?
Uczepiles sie jednego fragmentu z Listu do Tymoteusza, napisanego do konkretnej sytuacji, ktora ci wszyscy probuja pokazac (znasz naprawde historyczno-spoleczne realia zycia w Cesarstwie rzymskim w I w.n.e, ze szczegolnym uwzglednieniem terenow Izraela i Azji Mniejszej???), jako ze Pismo sw nie spadlo z nieba ale zostalo spisane na potrzeby gmin, z uwzglednieniem ich sytuacji i problemow, zeby slowo gloszone przez apostolow moglo byc zachowane bez "upiekszen" kiedy nie ma ich na miejscu.
Wszystkie inne fragmenty, lacznie z tekstem Ewangelii przemilczasz, badz interpretujesz w swietle TEGO JEDNEGO fragmentu z listu.
A co z tym? Rzekli Mu uczniowie: «Jeśli tak ma się sprawa człowieka z żoną, to nie warto się żenić». Lecz On im odpowiedział: «Nie wszyscy to pojmują, lecz tylko ci, którym to jest dane. Bo są niezdatni do małżeństwa, którzy z łona matki takimi się urodzili; i są niezdatni do małżeństwa, których ludzie takimi uczynili; a są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżenni. Kto może pojąć, niech pojmuje!» Mt 19,10-12
Czekam na wyklad, jak twoja "szkola" tlumaczy ten fragment. W kontekscie sytuacji , w ktorej Jezus to mowil.
Temat wyboru celibatu badz nie, juz ci tylu ludzi probowalo przyblizyc, a ty sie upierasz przy swoim. Masz prawo, tyle, ze to nie jest katolickie myslenie. I troche denerwuje, kiedy niekatolik wmawia katolikom, w co oni podobno wierza. Udowodnij, ze twoja denominacja potrafi uznac calosc Pisma sw jako spojne i nie mogace przeczyc samo sobie.
Ostatnio edytowano Pt lis 16, 2012 14:21 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt lis 16, 2012 14:08 |
|
|
|