Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 14:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 KK na przestrzeni wieków 
Autor Wiadomość

spróbuj powiedzieć nauczycielce, że zamiast "Pana Tadeusza" przeczytałes bryka... ten sam problem. Opracowanie jest samo w sobie interpretacją, więc należy sięgać do źródeł możliwie najpierwszych. To podstawa metod badań nad tekstem. Mienisz sie osobą racjonalną więc powinieneś to wiedzieć. A zdecydowana większosć dokumentów Kościoła znajduje sie w internecie, a jesli bardzo komuś zalezy to zawsze można kupić

Cz lut 23, 2006 17:34
Alp. - czy tak trudno jest Ci zrozumieć, że jak ludzie nie znali teorii ewolucji, to wierzyli w dosłowne powstanie świata wg Księgi Rodzaju Wiesz - bo Kościół to ludzie, więc Kościół też to głosił

Wtedy kiedy poznali też twierdzili, iż ten ois jest prawdziwy. Dopiero kiedy zobaczyli, że nie uda im się oszukać ludzi ani pozabijać tych, którzy się ważą na głoszenie prawdy zaczęli uznawać alegoryczny mitu biblijnego.

Cytuj:
Co uchwalały kolejne Sobory, i co robiono ludziom, którzy się temu sprzeciwiali. Chodzi mi oczywiście o sprawy naukowe, a nie religijne. Poza tym, proszę wymienić kilka osób, którym coś zrobiono (Galileusz, Galileusz, no i może jeszcze Galileusz dostali okrutny, nieludzki areszt domowy i wyniszczający obowiązek modlitwy psałterzem)

Gdybyśznał historię, tobyś wiedział, iż dostał taką karę tylko dlatego, że odwołał swoje tezy. Gdyby nie odwołał zostałby storturowany i zamordowany o wiele okrutniej niż Żydzi w Auschwitz.

Cytuj:
całe 2 nazwiska... faktycznie niesamowite zbrodnie na ludzkości popełnił ten nasz Kościół...

Trzeba być kompletnym ignorantem mediawalistycznym aby ważyć się na takie stwierdzenia, takie kpiny. Faktem jest, że Kościół za pośrednictwem Inkwizycji pozabijał i przyczynił się do cierpienia setek ludzi.

Cytuj:
Giordano Bruno - owszem był jednym ze zwolenników Kopernika, ale nie za swoje poglądy astronomiczne został spalony (w tym układzie trzeba by było spalić papieża Grzegorza)

Właśnie za to został spalony. Papieża nie spalono z przyczyn oczywistych - był przełożonym inkwizytorów. Poza tym stosunek niektórych papieży do religi był taki jaki wyraził Platon w swoich dialogach.

Cytuj:
chodzi mi tylko o to, że jeszcze nigdy nie dostałem od ateisty rzetelnego potwierdzenia rzucanych tez

Rzetelnie potwierdzać swoje tezy można tylko wtedy dla ciebie jeśli możesz się z nimi zgodzić bez zagrożenia dla swojego systemu urojeń.

Cz lut 23, 2006 17:38

..ze nie wspomne o wspanialomyslnej Ewangelizacji Indian

"Kościół Rzymski nigdy nie pobłądził
i po wszystkie czasy, wedle świadectwa Pisma św.,
w żaden błąd nie popadnie"
Dictatus papae

troche to teraz ...nieskromnie brzmi.

Cz lut 23, 2006 18:04

Alp - gwoli przypomnienia, papież Jan Paweł II przepraszał za całe zło, którego Kościół się dopuścił. A Galileusz został zrehabilitowany. Jak widzisz - Kościół potrafi się przyznać do błędów, choć Ty tego chyba nie przyjmiesz do wiadomości. Popełniać błędy - to domena każdego; sztuką jest umieć przyznać się do nich (w tym przypadku - nie tylko bezpośrednio swoich) i prosić o wybaczenie.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lut 23, 2006 18:15
Zobacz profil WWW
gwoli przypomnienia, papież Jan Paweł II przepraszał za całe zło, którego Kościół się dopuścił.

Ok, umówimy sie, że ja założę jakąś instytucję, której zostanę przewodniczącym, dziesięciu jej członków pozbawi Cię zębów, gałek ocznych, języka oraz małzowin usznych. Potem ja popełnię samobójstwo po kilku dniach. Mój nastepca natomiast Cię za to przeprosi. Zgadzasz się?

Cytuj:
A Galileusz został zrehabilitowany.

Teraz się pogubiłem, przecież obaj papieże byli nieomylni...

Cytuj:
Popełniać błędy - to domena każdego

Wg dogmatyki KK - nie papieża.

Cytuj:
sztuką jest umieć przyznać się do nich (w tym przypadku - nie tylko bezpośrednio swoich) i prosić o wybaczenie.

Takie prośby nic nie zmieniają i nikomu niczego nie zrehabilitują.

Cz lut 23, 2006 18:23
człowiek, który z rzekomego tłumu nie umie wymienić trzech nazwisk napisał(a):
Skąd mam wziąć autentyczne dokumenty?

Google.
http://www.google.pl/search?q=ecumenica ... unofficial
Cytuj:
Ipo co mam je czytać jeżeli mam dostęp do ich opracowania?

Bo opracowania mogą być stronnicze, a nawet kłamliwe.

Cz lut 23, 2006 18:29
Bo opracowania mogą być stronnicze, a nawet kłamliwe.

Szczególnie te autorstwa KK.

Cz lut 23, 2006 18:36

Ja nie twierdzę, że jakiekolwiek zabijanie w imię Boga jest uzasadnione - wręcz przeciwnie :!: Ale szanuje umiejętność przyznania się do błędu.

Papieże posługują się prawem Kościoła, na czele którego stoją. Jeden uznał poglądy Galileusza za niesłuszne - a kilkaset lat później jeden z jego następców zrehabilitował go, skoro było oczywiste, że miał rację.
Jak widzisz - Kościół potrafi przyznawać się do błędów.

Nie rozumiesz pojęcia nieomylności papieża.

Jak ktoś kogoś zabije, to przed sądem ma znaczenie to, czy się cieszy z tego, co zrobił, czy też wyraża skruchę i żal. Nie przywraca to życia zabitemu - ale ma wpływ na wyrok.

Cz lut 23, 2006 18:44
Zobacz profil WWW

Alp - gwoli przypomnienia, papież Jan Paweł II przepraszał za całe zło, którego Kościół się dopuścił. A Galileusz został zrehabilitowany. Jak widzisz - Kościół potrafi się przyznać do błędów, choć Ty tego chyba nie przyjmiesz do wiadomości. Popełniać błędy - to domena każdego; sztuką jest umieć przyznać się do nich (w tym przypadku - nie tylko bezpośrednio swoich) i prosić o wybaczenie.

to jaka mamy pewnosc , ze za 100-200 lat Papiez nie przeprosi za twierdzenie, ze antykoncepcja i masturbacja to zlo?????

Znow stukna sie w piers i powiedza ...no trudno - nie mielismy racji

Cz lut 23, 2006 18:45

Ja nie twierdzę, że jakiekolwiek zabijanie w imię Boga jest uzasadnione - wręcz przeciwnie :!: Ale szanuje umiejętność przyznania się do błędu.
tu sie zgodze - pod jednym warunkiem: Wyciaganie wnioskow ze swoich bledow.

Cz lut 23, 2006 18:48

Jak ktoś kogoś zabije, to przed sądem ma znaczenie to, czy się cieszy z tego, co zrobił, czy też wyraża skruchę i żal. Nie przywraca to życia zabitemu - ale ma wpływ na wyrok.

Ale wyrok jest po to, zeby inni wiedzieli, ze za bledy jest kara. Wniosek logiczny: nie bede zabijal to nie poniose kary.
A KK tak nie wnioskuje. Przeprosimy za to co bylo i wista wio dalej to samo!

Cz lut 23, 2006 18:49

Nie słyszałem, żeby Kościół zabijał teraz, organizował wyprawy krzyżowe czy palił niewiernych.

Cz lut 23, 2006 19:31
Zobacz profil WWW
Szczególnie te autorstwa KK.

Alp, jesteś niepoważny. Podałem Ci wynik szukania w google. Pierwsze trafienie, to nie żadne opracowanie, ale teksty źródłowe. Weź więc znajdź w tych tekstach te prześladowania naukowców, albo się zamknij z łaski swojej, bo jedyne co do tej pory pokazałeś że umiesz, to rzucanie frazesami.

Cz lut 23, 2006 20:24

trzeba być kompletnym ignorantem, żeby nie wiedzieć że ta sławetna "kościelna inkwizycja", która zabiła "miliony" osób, nie była kierowana przez Kościół. Dopóki inkwizycja była pod zwierzchnictwem Kościoła, działała sprawnie i nikogo nie spaliła. Dopiero gdy została zagarnięta przez władze świecką, król zaczął używać inkwizycji do własnych politycznych celów, i wtedy doszło do tortur i zabijań (których i tak nie było tak dużo jak sie powszechnie uważa). Papiez nawoływał do zaprzestania takich zbrodniczych praktyk, ale król miał go w nosie...

Pt lut 24, 2006 10:13

Nie słyszałem, żeby Kościół zabijał teraz, organizował wyprawy krzyżowe czy palił niewiernych.

oczywiscie, ze nie chodzi o doslownosc. Chodzi mi o utzrynywanie w dalszym ciagu swojej nieomylnosci i jedynie slusznego pogladu na wszystkie sprawy

Pt lut 24, 2006 10:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona