Autor |
Wiadomość |
Paul Bodrum
|
Serdecznie dziekuje, "ziobro Adama". Jest to rzeczowe, teologiczno-lingwistyczne wytlumaczenie tego zagadnienia. Pytanie tylko: czy nasi przyjaciele katolicy beda to czytac? Wg. tego co powyzej czytalem u p. Marcina, istnieje niebezpieczenstwo, ze beda udrzucac nauki Nowego Testamentu ("bo to przeciez ludzkie slowa"). Odrzucajac tradycje, moga odrzucic Bibile. Moze dlatego mamy tak wielu ateistow!?
_________________ Milujcie prawde i pokoj (Zach. 8:19b)
|
Pn cze 19, 2006 15:53 |
|
|
|
 |
bla
|
Jak w dziesięć minut udowodnić, że sukcesja* Apostolska w łonie Kościoła Katolickiego nigdy nie istniała, jak udowodnić, że papieże, biskupi i księża poniżają Naszego Pana i Zbawiciela Jezusa Chrystusa, kradnąc To, Co im się nie należy?
1. Odpowiedz sobie na pytanie: Czy papież jest najwyższym dostojnikiem
Kościoła rzymskokatolickiego? TWOJA ODPOWIEDŹ BRZMI: TAK!
2. Odpowiedz sobie na pytanie: Czy każdy papież każdego okresu historii
jest i był najwyższym dostojnikiem Kościoła rzymskokatolickiego?
TWOJA ODPOWIEDŹ BRZMI: TAK!
3. Spójrz na zegarek: Minęła niecała minuta!
4. Teraz potrzebujesz wiadomości encyklopedycznej.
LINUS, Lin, data ur. nieznana, Tuscja (łac. nazwa Toskanii), zm. 23 IX 79 r., Rzym, papież, męczennik; pierwszy następca Piotra, biskupa Rzymu; 64–79 r. stał na czele Kościoła rzymskiego...
Encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA
5. Myślę, że mija 3. minuta!
6. Tenże Linus, zgodnie z punktem 1. i 2. w swoim okresie był najwyższym zwierzchnikiem kościoła rzymskiego. Pamiętasz, Twoja odpowiedź brzmiała : TAK! Zgodnie też z wiadomością encyklopedyczną (punkt 4) stał na czele Kościoła rzymskiego w latach 64-79 n.e. Na całym świecie więc, nie było wyżej w hierarchii katolickiej stojącego człowieka. No cóż, Twoja odpowiedź nadal powinna brzmieć: TAK!
7. Podejdź do półki z książkami. Otwórz Biblię, wydanie katolickie. (Tzw. Biblia Tysiąclecia) Otwórz Ją na stronie 1435. Znajdziesz tam ostatnią kartkę Tablicy Chronologicznej, z datą śmierci Apostoła Jana...Było to w roku około 104 n. e.
8. A teraz daj sobie odpowiedź na następujące pytanie:
Apostoł Jan zmarł w około 104 roku, po uwolnieniu z zesłania na wyspie Patmos...
Linus był „papieżem” od 64-79 roku...
Po nim było jeszcze kilku „papieży”, zanim zmarł Jan!!! (Anaklet, Klemens I, Ewaryst).
Przyjmując nadal, że papieże są najwyższymi dostojnikami w łonie kościoła rzymskiego (patrz, punkt 1 i 2), Linus, Anaklet, Klemens I i Ewaryst, RÓWNIEŻ BYLI NAJWYŻSZYMI DOSTOJNIKAMI !
Przypomnimy Ci o czymś: W tym czasie (za ich panowania) żył jeszcze ostatni Apostoł Pana Jezusa – Jan!
9. Mija 6, a może 8 minuta i Ty już wiesz co napiszemy w następnym punkcie! Już wiesz, że my mamy rację, a Ty jej nie masz.
10. Piszemy więc: Wymienieni powyżej „papieże”, którzy żyli w czasach Apostoła Jana, według Prawa Kanonicznego, według Prawa Katolickiego, według różnych encyklopedii i Słowników, stali wyżej w hierarchii, od żyjącego jeszcze starego Apostoła Jana...
11. Mija 10 minuta...Wstajesz od komputera i idziesz robić mężowi kolację... albo płaczesz, czując się oszukana i poniżona...Może nawet masz pretensje do samej Siebie... i padając na kolana modlisz się do Pana Jezusa, przepraszając Go za poniżenia, jakie z Twojej strony Go spotkały...Ciekawe co teraz robisz?
*SUKCESJA APOSTOLSKA, w katolicyzmie nieprzerwane następstwo biskupów (począwszy od apostołów) prawnie wybranych i ważnie konsekrowanych, którzy strzegą i przekazują depozyt wiary (z tej racji biskupi są określani następcami apostołów)...
Encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA
_________________ bla
|
Cz paź 19, 2006 15:46 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
stek nonsensów.
Polecam choćby Historie Kościoła Euzebiusza z Cezarei gdzie wymienia sukcesję w Rzymie, Antiochi, Aleksandry, także Cezarei etc.
Tak jak sw Piotr był pierwszym wsród apostołów, tak biskup Rzymu przewodniczy w Agape, na tym forum tyle razy było pisane o tym,
Sw Jan nie ma nic do papieży.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Cz paź 19, 2006 16:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hmmm- na mocy sukcesji apostolskiej każdy kapłan jest wyświęcany.
bla- odpowiedz sobie na pytanie : czy apostoł Jan był papieżem ? 
|
Cz paź 19, 2006 18:47 |
|
 |
mcfunthomas
|
Naprawdę ciekawe. Choć tylko szybko przeczytałem, uważam że jest głęboko przeanalizowane...w porównaniu do dotychczas przeczytanych przeze mnie artykułów na ten temat. Cytuj: stek nonsensów.
Polecam choćby Historie Kościoła Euzebiusza z Cezarei gdzie wymienia sukcesję w Rzymie, Antiochi, Aleksandry, także Cezarei etc. Tak jak sw Piotr był pierwszym wsród apostołów, tak biskup Rzymu przewodniczy w Agape, na tym forum tyle razy było pisane o tym, Sw Jan nie ma nic do papieży. Jeśli prawdą jest to, że '' Ze wszystkich ojców, którzy interpretowali wiersze w ewangeliach (Mateusza 16:18; Jana 21:17) ani nawet jeden odnosili je do Biskupów Rzymskich jako do następców Piotra.'', to jak to się ma do tego co napisał Euzebiusz?
A przy okazji: jest gdzieś w necie elektroniczna wersja: ''Historie Kościoła Euzebiusza z Cezarei''? Może być po polsku lub ang... nawet po włosku. Po rosyjsku też może być, choć niechętnie, bo odwykłem od cyrylicy. 
_________________ Indifference of the GOoD is enough for the EviL to succeed
|
Pn lut 11, 2008 0:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
moim zdaniem przez te wszystkie wieki poszło to tak daleko że nie dowiemy się jaka jest prawda 
|
Pn lut 11, 2008 0:38 |
|
 |
mcfunthomas
|
lereeeek napisał(a): moim zdaniem przez te wszystkie wieki poszło to tak daleko że nie dowiemy się jaka jest prawda  Ja jednak mam nadzieję, że się dowiemy. 
|
Wt lut 12, 2008 23:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ale powiedz mi czy to coś zmieni ? bo moim zdaniem nie bardzo ...
|
Śr lut 13, 2008 15:08 |
|
 |
mcfunthomas
|
lereeeek napisał(a): ale powiedz mi czy to coś zmieni ? bo moim zdaniem nie bardzo ... Prawda wyzwala. Wówczas albo okazuje się że idziemy dobrą drogą, albo wiemy co naprawić.
|
Śr lut 13, 2008 22:02 |
|
 |
snafu
|
mcfunthomas napisał(a): A przy okazji: jest gdzieś w necie elektroniczna wersja: ''Historie Kościoła Euzebiusza z Cezarei''? Może być po polsku lub ang... nawet po włosku. Po rosyjsku też może być, choć niechętnie, bo odwykłem od cyrylicy. 
Sporo tekstów w języku angielskim jest na http://www.newadvent.org
A tutaj Historia Kościoła: http://www.newadvent.org/fathers/2501.htm
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Śr lut 13, 2008 22:22 |
|
 |
mcfunthomas
|
dzięki, snafu, za linki. zaraz tam zapuszczę oko. 
|
Śr lut 13, 2008 22:36 |
|
 |
mcfunthomas
|
Witam
Zrzuciłem sobie stronkę z pismami, którą podałeś. No ale nie ma tam wszystkiego. Muszę więc niektóre rzeczy szukać ''na piechotę''.
Jak widać i niektórzy Ojcowie Kościoła nie mieli pojęcia o właściwym odczytywaniu Pism. Oni chyba najbardziej przyczynili się do usankcjonowania idei czyśćca w KRK. Na szczęście i NT i DIDACHE mówi o czyśćcu za życia a nie po śmierci. A św. Paweł w 1Kor 15 nawet wprost niszczy tę ideę opisem nagłej przemiany i doskonałości żyjących i umarłych - żadne autodorastanie w miłości po śmierci a przed zmartwychwstaniem.
Mój artykuł o czyśćcu pomału nabiera kształtu. Jak się uda go skończyć, to jeszcze w marcu wypuszczę go w 'eter'.
Pozdrawiam
|
Śr mar 19, 2008 15:59 |
|
 |
mcfunthomas
|
mcfunthomas napisał(a): Witam
Zrzuciłem sobie stronkę z pismami, którą podałeś. No ale nie ma tam wszystkiego. Muszę więc niektóre rzeczy szukać ''na piechotę''.
Jak widać [...] Jak się uda go skończyć, to jeszcze w marcu wypuszczę go w 'eter'.
Pozdrawiam Przepraszam, pomyliłem wątki, i sprawę czyśćca niechcąco tu wpakowałem. Chyba za dużo tematów na raz podejmuję używając zakładek w przeglądarce.
Pozdrawiam
|
Śr mar 19, 2008 16:19 |
|
|
|