Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 sukcesja apostolska 
Autor Wiadomość

polecam ciekawe (niekatolickie) opracowanie tematu "Petros - Skała"
http://www.chs.pl/apologetyka-petra.php

Serdecznie dziekuje, "ziobro Adama". Jest to rzeczowe, teologiczno-lingwistyczne wytlumaczenie tego zagadnienia. Pytanie tylko: czy nasi przyjaciele katolicy beda to czytac? Wg. tego co powyzej czytalem u p. Marcina, istnieje niebezpieczenstwo, ze beda udrzucac nauki Nowego Testamentu ("bo to przeciez ludzkie slowa"). Odrzucajac tradycje, moga odrzucic Bibile. Moze dlatego mamy tak wielu ateistow!?

Milujcie prawde i pokoj (Zach. 8:19b)

Pn cze 19, 2006 15:53

Jak w dziesięć minut udowodnić, że sukcesja* Apostolska w łonie Kościoła Katolickiego nigdy nie istniała, jak udowodnić, że papieże, biskupi i księża poniżają Naszego Pana i Zbawiciela Jezusa Chrystusa, kradnąc To, Co im się nie należy?

1. Odpowiedz sobie na pytanie: Czy papież jest najwyższym dostojnikiem
Kościoła rzymskokatolickiego? TWOJA ODPOWIEDŹ BRZMI: TAK!

2. Odpowiedz sobie na pytanie: Czy każdy papież każdego okresu historii
jest i był najwyższym dostojnikiem Kościoła rzymskokatolickiego?
TWOJA ODPOWIEDŹ BRZMI: TAK!

3. Spójrz na zegarek: Minęła niecała minuta!

4. Teraz potrzebujesz wiadomości encyklopedycznej.

LINUS, Lin, data ur. nieznana, Tuscja (łac. nazwa Toskanii), zm. 23 IX 79 r., Rzym, papież, męczennik; pierwszy następca Piotra, biskupa Rzymu; 64–79 r. stał na czele Kościoła rzymskiego...
Encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA
5. Myślę, że mija 3. minuta!

6. Tenże Linus, zgodnie z punktem 1. i 2. w swoim okresie był najwyższym zwierzchnikiem kościoła rzymskiego. Pamiętasz, Twoja odpowiedź brzmiała : TAK! Zgodnie też z wiadomością encyklopedyczną (punkt 4) stał na czele Kościoła rzymskiego w latach 64-79 n.e. Na całym świecie więc, nie było wyżej w hierarchii katolickiej stojącego człowieka. No cóż, Twoja odpowiedź nadal powinna brzmieć: TAK!

7. Podejdź do półki z książkami. Otwórz Biblię, wydanie katolickie. (Tzw. Biblia Tysiąclecia) Otwórz Ją na stronie 1435. Znajdziesz tam ostatnią kartkę Tablicy Chronologicznej, z datą śmierci Apostoła Jana...Było to w roku około 104 n. e.

8. A teraz daj sobie odpowiedź na następujące pytanie:
Apostoł Jan zmarł w około 104 roku, po uwolnieniu z zesłania na wyspie Patmos...
Linus był „papieżem” od 64-79 roku...
Po nim było jeszcze kilku „papieży”, zanim zmarł Jan!!! (Anaklet, Klemens I, Ewaryst).
Przyjmując nadal, że papieże są najwyższymi dostojnikami w łonie kościoła rzymskiego (patrz, punkt 1 i 2), Linus, Anaklet, Klemens I i Ewaryst, RÓWNIEŻ BYLI NAJWYŻSZYMI DOSTOJNIKAMI !

Przypomnimy Ci o czymś: W tym czasie (za ich panowania) żył jeszcze ostatni Apostoł Pana Jezusa – Jan!

9. Mija 6, a może 8 minuta i Ty już wiesz co napiszemy w następnym punkcie! Już wiesz, że my mamy rację, a Ty jej nie masz.

10. Piszemy więc: Wymienieni powyżej „papieże”, którzy żyli w czasach Apostoła Jana, według Prawa Kanonicznego, według Prawa Katolickiego, według różnych encyklopedii i Słowników, stali wyżej w hierarchii, od żyjącego jeszcze starego Apostoła Jana...

11. Mija 10 minuta...Wstajesz od komputera i idziesz robić mężowi kolację... albo płaczesz, czując się oszukana i poniżona...Może nawet masz pretensje do samej Siebie... i padając na kolana modlisz się do Pana Jezusa, przepraszając Go za poniżenia, jakie z Twojej strony Go spotkały...Ciekawe co teraz robisz?

*SUKCESJA APOSTOLSKA, w katolicyzmie nieprzerwane następstwo biskupów (począwszy od apostołów) prawnie wybranych i ważnie konsekrowanych, którzy strzegą i przekazują depozyt wiary (z tej racji biskupi są określani następcami apostołów)...
Encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA

Cz paź 19, 2006 15:46

Polecam choćby Historie Kościoła Euzebiusza z Cezarei gdzie wymienia sukcesję w Rzymie, Antiochi, Aleksandry, także Cezarei etc.

Tak jak sw Piotr był pierwszym wsród apostołów, tak biskup Rzymu przewodniczy w Agape, na tym forum tyle razy było pisane o tym,
Sw Jan nie ma nic do papieży.

Cz paź 19, 2006 16:46
Zobacz profil WWW
Hmmm- na mocy sukcesji apostolskiej każdy kapłan jest wyświęcany.
bla- odpowiedz sobie na pytanie : czy apostoł Jan był papieżem ? ;)

Cz paź 19, 2006 18:47

polecam ciekawe (niekatolickie) opracowanie tematu "Petros - Skała"
http://www.chs.pl/apologetyka-petra.php
Naprawdę ciekawe. Choć tylko szybko przeczytałem, uważam że jest głęboko przeanalizowane...w porównaniu do dotychczas przeczytanych przeze mnie artykułów na ten temat.

Cytuj:
stek nonsensów.

Polecam choćby Historie Kościoła Euzebiusza z Cezarei gdzie wymienia sukcesję w Rzymie, Antiochi, Aleksandry, także Cezarei etc. Tak jak sw Piotr był pierwszym wsród apostołów, tak biskup Rzymu przewodniczy w Agape, na tym forum tyle razy było pisane o tym, Sw Jan nie ma nic do papieży.
Jeśli prawdą jest to, że ''Ze wszystkich ojców, którzy interpretowali wiersze w ewangeliach (Mateusza 16:18; Jana 21:17) ani nawet jeden odnosili je do Biskupów Rzymskich jako do następców Piotra.'', to jak to się ma do tego co napisał Euzebiusz?

A przy okazji: jest gdzieś w necie elektroniczna wersja: ''Historie Kościoła Euzebiusza z Cezarei''? Może być po polsku lub ang... nawet po włosku. Po rosyjsku też może być, choć niechętnie, bo odwykłem od cyrylicy. :)

Pn lut 11, 2008 0:31
moim zdaniem przez te wszystkie wieki poszło to tak daleko że nie dowiemy się jaka jest prawda ;)

Pn lut 11, 2008 0:38

moim zdaniem przez te wszystkie wieki poszło to tak daleko że nie dowiemy się jaka jest prawda ;)
Ja jednak mam nadzieję, że się dowiemy. :)

Wt lut 12, 2008 23:41
ale powiedz mi czy to coś zmieni ? bo moim zdaniem nie bardzo ...

Śr lut 13, 2008 15:08

ale powiedz mi czy to coś zmieni ? bo moim zdaniem nie bardzo ...
Prawda wyzwala. Wówczas albo okazuje się że idziemy dobrą drogą, albo wiemy co naprawić.

Śr lut 13, 2008 22:02

A przy okazji: jest gdzieś w necie elektroniczna wersja: ''Historie Kościoła Euzebiusza z Cezarei''? Może być po polsku lub ang... nawet po włosku. Po rosyjsku też może być, choć niechętnie, bo odwykłem od cyrylicy. :)

Sporo tekstów w języku angielskim jest na http://www.newadvent.org

A tutaj Historia Kościoła: http://www.newadvent.org/fathers/2501.htm

Śr lut 13, 2008 22:22

dzięki, snafu, za linki. zaraz tam zapuszczę oko. 8)

Śr lut 13, 2008 22:36

Zrzuciłem sobie stronkę z pismami, którą podałeś. No ale nie ma tam wszystkiego. Muszę więc niektóre rzeczy szukać ''na piechotę''.

Jak widać i niektórzy Ojcowie Kościoła nie mieli pojęcia o właściwym odczytywaniu Pism. Oni chyba najbardziej przyczynili się do usankcjonowania idei czyśćca w KRK. Na szczęście i NT i DIDACHE mówi o czyśćcu za życia a nie po śmierci. A św. Paweł w 1Kor 15 nawet wprost niszczy tę ideę opisem nagłej przemiany i doskonałości żyjących i umarłych - żadne autodorastanie w miłości po śmierci a przed zmartwychwstaniem.

Mój artykuł o czyśćcu pomału nabiera kształtu. Jak się uda go skończyć, to jeszcze w marcu wypuszczę go w 'eter'.

Pozdrawiam

Śr mar 19, 2008 15:59

Witam

Zrzuciłem sobie stronkę z pismami, którą podałeś. No ale nie ma tam wszystkiego. Muszę więc niektóre rzeczy szukać ''na piechotę''.

Jak widać
[...]
Jak się uda go skończyć, to jeszcze w marcu wypuszczę go w 'eter'.

Pozdrawiam
Przepraszam, pomyliłem wątki, i sprawę czyśćca niechcąco tu wpakowałem. Chyba za dużo tematów na raz podejmuję używając zakładek w przeglądarce. :x

Pozdrawiam

Śr mar 19, 2008 16:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4