Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej
Autor |
Wiadomość |
pedziwiatr
|
Panowie, bardzo prosze o zakonczenie tych przepychanek i powrotu do wlasciwej dyskusji. Chyba wykorzystaliscie juz wszystkie argumenty...
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
So cze 10, 2006 4:04 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
ToMu napisał(a): Leszek, Jan napisał(a): Przestań wypisywać brednie. Nie posiadasz na temat budowy Świątyni Opatrzności Bożej odpowiedniej wiedzy i taki jest efekt - głupoty piszesz.
A Ty, oczywiście, posiadasz... Następny najmądrzejszy... Jak dla mnie - możesz w tej budowie uwalić całe swoje zarobki, a nawet wziąć kredyt. Twoja sprawa. A mnie się nie podoba, że sejm przeznacza także moje pieniądze (20 mln wszystkich Polaków) na coś, co wg mnie jest zbędne.
Wynika z tej wypowiedzi, że zbędny jesteś - jako Polak - raczej ty, a nie świątynia będąca wotum za ocalenie państwowości polskiej.
|
So cze 10, 2006 7:40 |
|
 |
Kamyk
|
I za ocalenie Polski budujemy Bogu molocha za kilkadziesiąt, a może i kilkaset milionów nowych złotych... Wystawiamy Bogu pomnik, który będzie martwy i pusty... A przecież nalepiej oddajemy Bogu chwałę, pomagając innym - "cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci waszych najmniejszych, mnieście uczynili"
Pierwsi chrześcijanie, wraz z apostołami, mieli większe powody by Bogu być wdzięcznymi, ale nie budowali mu kościołów, tylko żyli nakazami Jezusa i głosili Go
|
So cze 10, 2006 8:50 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Nie będzie ta świątynia ani martwa, ani pusta. Poza tym myślenie wielu jest tutaj jakieś dziwne. Nie biorą oni pod uwagę, że duża inwestycja to duże ożywienie w gospodarce. Trzeba przecież kupić materiały, zatrudnić ludzi do budowy itd. Potem, gdy świątynia będzie już funkcjonowała, stanie się ona centrum pielgrzymek, a wiadomo, że ruch pielgrzymkowy wpływa pozytywnie na ożywienie gospodarcze.
Wielu natomiast chciałoby zmarnować pieniądze, dając ludziom rybę, zamiast wędkę do ręki.
|
So cze 10, 2006 10:41 |
|
 |
Kamyk
|
Mnie nie interesuje tutaj gospodarka. Mi chodzi o cel takiego przedsięwzięcia. I uważam to za zbyteczne
|
So cze 10, 2006 10:51 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
Kamyk napisał(a): Mnie nie interesuje tutaj gospodarka. Mi chodzi o cel takiego przedsięwzięcia. I uważam to za zbyteczne
To może jakąś petycję z żądaniem rozbiórki ?
Jakiś wszechpolski ruch, internetowe listy protestacyjne.
Ostatecznie i budowę elektrowni atomowej w Żarnowcu można było przerwać po wwaleniu bilionów (starych) złotych.
Przerwawszy ten 'opatrznościowy' obłęd, niekoniecznie trzeba co zbudowano równać z ziemią.
Fundamenty można by wykorzystać na jakieś centrum rozrywki typu Europlex. Superkina, supermarkety, itd.
Jeszcze by na siebie zarobiło !
Przecież wiadomo jak hojnie takie centra łożą na działalność charytatywną. Ile gąb by się wyżywiło !
Ile dobra by z tego wynikło !
So cze 10, 2006 18:01 |
|
 |
Roszwor
|
Osobiscie wolalbym centrum rozrywki, niz taki kosciol. Ono by sie przynajmniej do czegos przydalo, do czegos wiecej niz zaspokojenie megalomanskich ambicji.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
So cze 10, 2006 18:38 |
|
 |
R6
|
Widzieliście żeby protestanci albo inni poza katolikami budowali takie molochy czy neutalniej olbrzymie światynie? Nie zakładam, że nie budują. Nie wiem i dlatego pytam.
A tak wogole to mysle ze taka swiatynia wiecej przyniesie strat niz korzysci jesli chodzi o wizerunek katolikow. Wiem, że niektorzy mają to gdzieś ale jak to sie odnosi do zadań ewangelizacyjnych. Czy taka swiątynia nie odstrasza?
Co z naukami zalecajacymi pokorę. Właściwie to złośliwi wrogowie Kk pewnie sie ciesza ze włodarze polskiego Koscióła częsciowo co innego mowia a co innego robią. Ja niby tez mogłbym sie cieszyc ze sie Kosciół kompromituje ale jakoś mi nie do smiechu.
|
So cze 10, 2006 20:42 |
|
 |
R6
|
A to mnie zdenerwowało i to nie dlatego ze nie mam pieniedzy zeby znależc sie wsrod wyróżnionych darczyńców. Kto ma kase moze sie zareklamować. Okropne. Jak ktos da mniej dostaje mniejsza tabliczke.
A co z wdowim groszem? Po co wogóle te tabliczki? Jestem zdegustowany.
http://www.templum.pl/uhonorowanie.html
|
So cze 10, 2006 21:04 |
|
 |
R6
|
Wszyscy ofiarodawcy zostaną wpisani do Księgi Ofiarodawców. Znaczniejsi darczyńcy zostaną uhonorowani tablicami, wykutymi w szlachetnym kamieniu, które bedą sukcesywnie umieszczane na eksponowanych ścianach Świątyni. Wielkość tablicy jest uzależniona od hojności ofiarodawców.
 [/b]
|
So cze 10, 2006 21:06 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Leszek napisał(a): Wynika z tej wypowiedzi, że zbędny jesteś - jako Polak - raczej ty, a nie świątynia będąca wotum za ocalenie państwowości polskiej. To zdecyduj się: ma być wotum wdzięcnzości (dobrowolne, z potrzeby serca) czy każdy ma obowiązek się złożyć, więc najlepiej wrzucić z budżetu na który każdy kasę daje Dla mnie to jest oczywisty przerost formy nad treścią. I nie chcę mieć z tym nic wspólnego. Leszek napisał(a): Nie będzie ta świątynia ani martwa, ani pusta. To się okaże. Leszek napisał(a): Nie biorą oni pod uwagę, że duża inwestycja to duże ożywienie w gospodarce. Trzeba przecież kupić materiały, zatrudnić ludzi do budowy itd. Potem, gdy świątynia będzie już funkcjonowała, stanie się ona centrum pielgrzymek, a wiadomo, że ruch pielgrzymkowy wpływa pozytywnie na ożywienie gospodarcze.
Błędne kółko. Najpeirw się coś buduje (na odwal) - potem, słusznie, ktoś będzie musiał do konserwować i utrzymywać w jako takim stanie. Więc znowu kasę z ludzi trzeba będzie ściągać.
A zarobią ci, którzy będą bibeloty sprzedawać obok i może kilku hotelarzy.
Budowanie czegoś, co będzie studnią bez dna (jeśli chodzi o utrzymanie) na pewno nie jest dawaniem wędki komukolwiek.
Odnośnie wypowiedzi Stasia - PO CO w ogóle się zaczynało budowę drugiego Lichenia  Jedna mega świątynia jest, to po co druga  Licheń nie mógł być wotum wdzięczności  Czy Matka Boża by się obraziła...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So cze 10, 2006 22:31 |
|
 |
R6
|
Wotum narodu? Więc każdy Polak to katolik? A jak niekatolik to juz niepolak? Podobno tak twierdzi Marek Jurek 
|
So cze 10, 2006 22:51 |
|
 |
ToMu
|
To jak jest marszałkiem, to nawet jak głupotę palnie, to trzeba przyznać rację
Zdecydowanie nie.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
So cze 10, 2006 22:59 |
|
 |
Paschalis
|
Łączycie tu dwie różne sprawy:
a) sensowność budowania ŚOB w ogóle
b) sensowność budowania jej z budżetu państwa
W drugiej kwestii zgadzam się, że nie można mieszać państwa, ani zmuszać niekatolików do wspierania budowli sakralnej - wbrew pozorom to KK najbardziej na tym uciepi stając się instrumentem walki politycznej.
Natomiast co do pierwszej sprawy to nie trafia do mnie demagogiczna retoryka, że można te pieniądze przeznaczyć na biednych. Jeżeli powstają nowe budowle sakralne to ich piękno i bogactwo jest również świadectwem oddania ludzi dla Chrystusa i ukazaniem chwały jego, któremu ten dom jest podarowany. Do tego jednak trzeba wyjść poza materialistyczną i utylitarystyczną mentalność: w której liczy się tylko ile i komu?
Oczywiście należy zachować jakiś umiar w przepychu jeśli wokół szaleje bieda, ale sugerowanie zakazu powstawania nowych świątyń zieje hipokryzją skoro to zwykle biedni, religijni ludzie składają się na ich powstawanie, a większość z tych którzy okazują "święte oburzenie" wobec nowych sanktuariów w imię rzekomej obrony biednych, palcem nie kiwnie by z własnej kasy wezprzeć potrzebujących. 
_________________ www.onephoto.net
|
N cze 11, 2006 13:28 |
|
 |
ToMu
|
Paschalis napisał(a): Łączycie tu dwie różne sprawy:
a) sensowność budowania ŚOB w ogóle
b) sensowność budowania jej z budżetu państwa Nie do końca. Ja łączę sensowność: budowania monumentalnego kościoła (potrzebę w ogóle - której, wg mnie, nie ma) z samym faktem finansowania tego projektu z budżetu państwa (państwa niewyznaniowego, z założenia). Paschalis napisał(a): Jeżeli powstają nowe budowle sakralne to ich piękno i bogactwo jest również świadectwem oddania ludzi dla Chrystusa i ukazaniem chwały jego, któremu ten dom jest podarowany.
No tak, masz rację. Ale czy miłość i oddanie do Chrystusa nie jest uwidaczniane lepiej i skuteczniej przez czyny wobec potrzebujących, niż przez budowanie kolejnego kościoła  Czy Jezus kazał sobie świątynie budować  Jezus kazał troszczyć się o siebie, w imię miłości dbać nawzajem o siebie.
Wiadomo - wiele pokoleń pozostawiało po sobie arcydzieła, budowane dla ukazania wielkości Boga. Dzięki temu możemy je dzisiaj podziwiać. Tylko czy kolejne już są potrzebne - tym bardziej, że dzisiaj pojęcie sztuki jest tak różne, że niektóre kościoły pod względem estetycznym są po prostu tragiczne...
|
N cze 11, 2006 14:42 |
|
|
|