Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 15:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 37  Następna strona
 Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej 
Autor Wiadomość

Panowie, bardzo prosze o zakonczenie tych przepychanek i powrotu do wlasciwej dyskusji. Chyba wykorzystaliscie juz wszystkie argumenty...

So cze 10, 2006 4:04

Leszek, Jan napisał(a):
Przestań wypisywać brednie. Nie posiadasz na temat budowy Świątyni Opatrzności Bożej odpowiedniej wiedzy i taki jest efekt - głupoty piszesz.

A Ty, oczywiście, posiadasz...
:roll:
Następny najmądrzejszy...

Jak dla mnie - możesz w tej budowie uwalić całe swoje zarobki, a nawet wziąć kredyt. Twoja sprawa. A mnie się nie podoba, że sejm przeznacza także moje pieniądze (20 mln wszystkich Polaków) na coś, co wg mnie jest zbędne.

Wynika z tej wypowiedzi, że zbędny jesteś - jako Polak - raczej ty, a nie świątynia będąca wotum za ocalenie państwowości polskiej.

So cze 10, 2006 7:40

I za ocalenie Polski budujemy Bogu molocha za kilkadziesiąt, a może i kilkaset milionów nowych złotych... Wystawiamy Bogu pomnik, który będzie martwy i pusty... A przecież nalepiej oddajemy Bogu chwałę, pomagając innym - "cokolwiek uczyniliście jednemu z tych braci waszych najmniejszych, mnieście uczynili"
Pierwsi chrześcijanie, wraz z apostołami, mieli większe powody by Bogu być wdzięcznymi, ale nie budowali mu kościołów, tylko żyli nakazami Jezusa i głosili Go

So cze 10, 2006 8:50

Nie będzie ta świątynia ani martwa, ani pusta. Poza tym myślenie wielu jest tutaj jakieś dziwne. Nie biorą oni pod uwagę, że duża inwestycja to duże ożywienie w gospodarce. Trzeba przecież kupić materiały, zatrudnić ludzi do budowy itd. Potem, gdy świątynia będzie już funkcjonowała, stanie się ona centrum pielgrzymek, a wiadomo, że ruch pielgrzymkowy wpływa pozytywnie na ożywienie gospodarcze.
Wielu natomiast chciałoby zmarnować pieniądze, dając ludziom rybę, zamiast wędkę do ręki.

So cze 10, 2006 10:41

Mnie nie interesuje tutaj gospodarka. Mi chodzi o cel takiego przedsięwzięcia. I uważam to za zbyteczne

So cze 10, 2006 10:51

Mnie nie interesuje tutaj gospodarka. Mi chodzi o cel takiego przedsięwzięcia. I uważam to za zbyteczne

To może jakąś petycję z żądaniem rozbiórki ?
Jakiś wszechpolski ruch, internetowe listy protestacyjne.

Ostatecznie i budowę elektrowni atomowej w Żarnowcu można było przerwać po wwaleniu bilionów (starych) złotych.

Przerwawszy ten 'opatrznościowy' obłęd, niekoniecznie trzeba co zbudowano równać z ziemią.
Fundamenty można by wykorzystać na jakieś centrum rozrywki typu Europlex. Superkina, supermarkety, itd.
Jeszcze by na siebie zarobiło !
Przecież wiadomo jak hojnie takie centra łożą na działalność charytatywną. Ile gąb by się wyżywiło !
Ile dobra by z tego wynikło !

So cze 10, 2006 18:01
Zobacz profil WWW

Osobiscie wolalbym centrum rozrywki, niz taki kosciol. Ono by sie przynajmniej do czegos przydalo, do czegos wiecej niz zaspokojenie megalomanskich ambicji.

So cze 10, 2006 18:38

Widzieliście żeby protestanci albo inni poza katolikami budowali takie molochy czy neutalniej olbrzymie światynie? Nie zakładam, że nie budują. Nie wiem i dlatego pytam.

A tak wogole to mysle ze taka swiatynia wiecej przyniesie strat niz korzysci jesli chodzi o wizerunek katolikow. Wiem, że niektorzy mają to gdzieś ale jak to sie odnosi do zadań ewangelizacyjnych. Czy taka swiątynia nie odstrasza?
Co z naukami zalecajacymi pokorę. Właściwie to złośliwi wrogowie Kk pewnie sie ciesza ze włodarze polskiego Koscióła częsciowo co innego mowia a co innego robią. Ja niby tez mogłbym sie cieszyc ze sie Kosciół kompromituje ale jakoś mi nie do smiechu.

So cze 10, 2006 20:42

A to mnie zdenerwowało i to nie dlatego ze nie mam pieniedzy zeby znależc sie wsrod wyróżnionych darczyńców. Kto ma kase moze sie zareklamować. Okropne. Jak ktos da mniej dostaje mniejsza tabliczke.
A co z wdowim groszem? Po co wogóle te tabliczki? Jestem zdegustowany.

http://www.templum.pl/uhonorowanie.html

So cze 10, 2006 21:04

Wszyscy ofiarodawcy zostaną wpisani do Księgi Ofiarodawców. Znaczniejsi darczyńcy zostaną uhonorowani tablicami, wykutymi w szlachetnym kamieniu, które bedą sukcesywnie umieszczane na eksponowanych ścianach Świątyni. Wielkość tablicy jest uzależniona od hojności ofiarodawców.
:lol: [/b]

So cze 10, 2006 21:06

Wynika z tej wypowiedzi, że zbędny jesteś - jako Polak - raczej ty, a nie świątynia będąca wotum za ocalenie państwowości polskiej.

To zdecyduj się: ma być wotum wdzięcnzości (dobrowolne, z potrzeby serca) czy każdy ma obowiązek się złożyć, więc najlepiej wrzucić z budżetu na który każdy kasę daje :?:

Dla mnie to jest oczywisty przerost formy nad treścią. I nie chcę mieć z tym nic wspólnego.

Leszek napisał(a):
Nie będzie ta świątynia ani martwa, ani pusta.

To się okaże.

Leszek napisał(a):
Nie biorą oni pod uwagę, że duża inwestycja to duże ożywienie w gospodarce. Trzeba przecież kupić materiały, zatrudnić ludzi do budowy itd. Potem, gdy świątynia będzie już funkcjonowała, stanie się ona centrum pielgrzymek, a wiadomo, że ruch pielgrzymkowy wpływa pozytywnie na ożywienie gospodarcze.

Błędne kółko. Najpeirw się coś buduje (na odwal) - potem, słusznie, ktoś będzie musiał do konserwować i utrzymywać w jako takim stanie. Więc znowu kasę z ludzi trzeba będzie ściągać.
A zarobią ci, którzy będą bibeloty sprzedawać obok i może kilku hotelarzy.

Budowanie czegoś, co będzie studnią bez dna (jeśli chodzi o utrzymanie) na pewno nie jest dawaniem wędki komukolwiek.

Odnośnie wypowiedzi Stasia - PO CO w ogóle się zaczynało budowę drugiego Lichenia :?: Jedna mega świątynia jest, to po co druga :?: Licheń nie mógł być wotum wdzięczności :?: Czy Matka Boża by się obraziła...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So cze 10, 2006 22:31
Zobacz profil WWW

Wotum narodu? Więc każdy Polak to katolik? A jak niekatolik to juz niepolak? Podobno tak twierdzi Marek Jurek ;)

So cze 10, 2006 22:51

To jak jest marszałkiem, to nawet jak głupotę palnie, to trzeba przyznać rację :?:

Zdecydowanie nie.

So cze 10, 2006 22:59
Zobacz profil WWW

a) sensowność budowania ŚOB w ogóle

b) sensowność budowania jej z budżetu państwa

W drugiej kwestii zgadzam się, że nie można mieszać państwa, ani zmuszać niekatolików do wspierania budowli sakralnej - wbrew pozorom to KK najbardziej na tym uciepi stając się instrumentem walki politycznej. :ok:

Natomiast co do pierwszej sprawy to nie trafia do mnie demagogiczna retoryka, że można te pieniądze przeznaczyć na biednych. Jeżeli powstają nowe budowle sakralne to ich piękno i bogactwo jest również świadectwem oddania ludzi dla Chrystusa i ukazaniem chwały jego, któremu ten dom jest podarowany. Do tego jednak trzeba wyjść poza materialistyczną i utylitarystyczną mentalność: w której liczy się tylko ile i komu? :?

Oczywiście należy zachować jakiś umiar w przepychu jeśli wokół szaleje bieda, ale sugerowanie zakazu powstawania nowych świątyń zieje hipokryzją skoro to zwykle biedni, religijni ludzie składają się na ich powstawanie, a większość z tych którzy okazują "święte oburzenie" wobec nowych sanktuariów w imię rzekomej obrony biednych, palcem nie kiwnie by z własnej kasy wezprzeć potrzebujących. :|

N cze 11, 2006 13:28

Łączycie tu dwie różne sprawy:

a) sensowność budowania ŚOB w ogóle

b) sensowność budowania jej z budżetu państwa

Nie do końca.

Ja łączę sensowność: budowania monumentalnego kościoła (potrzebę w ogóle - której, wg mnie, nie ma) z samym faktem finansowania tego projektu z budżetu państwa (państwa niewyznaniowego, z założenia).

Paschalis napisał(a):
Jeżeli powstają nowe budowle sakralne to ich piękno i bogactwo jest również świadectwem oddania ludzi dla Chrystusa i ukazaniem chwały jego, któremu ten dom jest podarowany.

No tak, masz rację. Ale czy miłość i oddanie do Chrystusa nie jest uwidaczniane lepiej i skuteczniej przez czyny wobec potrzebujących, niż przez budowanie kolejnego kościoła :?: Czy Jezus kazał sobie świątynie budować :?: Jezus kazał troszczyć się o siebie, w imię miłości dbać nawzajem o siebie.

Wiadomo - wiele pokoleń pozostawiało po sobie arcydzieła, budowane dla ukazania wielkości Boga. Dzięki temu możemy je dzisiaj podziwiać. Tylko czy kolejne już są potrzebne - tym bardziej, że dzisiaj pojęcie sztuki jest tak różne, że niektóre kościoły pod względem estetycznym są po prostu tragiczne...

N cze 11, 2006 14:42
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 554 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 37  Następna strona