Media o Kościele - wątek zbiorczy
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
Zgadzam sie z jednym z komentarzy - jedyne miejsce, gdzie powinni być zatrudniani, to więzienia.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So sie 09, 2014 7:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Panowie ateusze: Od... się od tego, co zgodnie z wolą większości robi z pieniędzmi podatników demokratycznie wybrany rząd. Natomiast tak przy okazji, to polecam wam ten tekst jako odtrutkę na kłamstwa Gazety Wybiór..., przepraszam, Wyborczej.: Wybiórcza rzetelność: „GW” o 300 mln zł zawyżyła nakłady na katechetów i kapelanów
|
So sie 09, 2014 9:43 |
|
 |
Gorgiasz
|
Cytuj: Panowie ateusze: Od... się od tego, co zgodnie z wolą większości robi z pieniędzmi podatników demokratycznie wybrany rząd.
Nie jestem ateuszem, ale zgadzam się z ostatnią wypowiedzią Jajko.
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
So sie 09, 2014 9:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z jednej strony jasne dla mnie jest, ze jezeli ludzie placa podatki to z tych podatkow mozna i nalezy utrzymywac to co ludziom jest potrzebne. Ciagle jeszcze ludzie chca nauki religii dla dzieci wiec dlaczego nie oplacac tego z ich podatkow?
Z drugiej strony... W Niemczech sa moze nie kapelani ale duszpasterze. Takze kobiety, np panie pastor. Sa w ekipach ratowniczych ( opieka po wypadkach dla ratowanych i ... ratownikow). Sa w strazy pozarnej. Sa w szpitalach dla pacjentow i personelu. Wiem ze czesciowo sa oplacani w ramach normalnego etatu parafii gdzie sa zatrudnieni i "oddelegowani". Moze dostaja jakis dodatek? Bo ich praca jest potrzebna i ceniona. I gdyby nie bylo "koscielnych", to trzeba by zatrudnic mase psychologow itp. Tu jest powszechna zgoda na to, ze po wypadkach czy w chorobie pomoc duszpasterska / psychologiczna jest niezbedna i im szybciej tym lepiej.
No ale oni maja przygotowanie psychologiczne i praktyczne do takiej pracy. Jakie przygotowanie poza teologicznym maja nasi kapelani? Mie zawsze w kazdej sytuacji sa niezbedne sakramenty. Najczesciej potrzebna jest rozmowa, wysluchanie, porada. Do tego wrecz "szkoda" ksiezy. No ale widac mamy ich w Polsce ciagle za duzo.
|
So sie 09, 2014 10:44 |
|
 |
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Panowie ateusze: Od... się od tego, co zgodnie z wolą większości robi z pieniędzmi podatników demokratycznie wybrany rząd.
O, skąd pogląd, że zgodnie z wolą większości? Jakieś referendum przegapiłem?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So sie 09, 2014 11:06 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Ja tam przeciwko kapelanom w wojsku nic nie mam, ale dlaczego takiemu Głódziowi płacimy wszyscy 10 tys. emerytury i dajemu odprawę w wysokości ćwierci miliona złotych??? Czy on by nie mógł czynić jakże ważnej posługi za co łaska od żołnierzy??? Wówczas nie byłby sprawy.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So sie 09, 2014 11:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@JedenPost a to nie jest zgodnie z wola wiekszosci? To juz tylko mniejszosc posyla dzieci na religie?
@Jajko Glodz to dostaje chyba jako general? A jak sie ma powiazanie biskupa z generalem to ja nie wiem...
|
So sie 09, 2014 11:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Ja tam przeciwko kapelanom w wojsku nic nie mam, ale dlaczego takiemu Głódziowi płacimy wszyscy 10 tys. emerytury i dajemu odprawę w wysokości ćwierci miliona złotych??? Bo tyle wynosi emerytura przewidziana dla generała, a na tę odprawę złożyła się standardowa wypłata w wysokości 360% ostatnich dochodów plus ekwiwalent za niewykorzystane urlopy i przejazdy. Cytuj: Czy on by nie mógł czynić jakże ważnej posługi za co łaska od żołnierzy??? Wówczas nie byłby sprawy. I tak byś znalazł powód do czepiania się, bo taka jest Twoja trollerska natura. Natomiast niby dlaczego nie miałby dostawać za to pieniędzy? Przecież "Pan postanowił, ażeby z Ewangelii żyli ci, którzy głoszą Ewangelię." Pretensje do Chrystusa.
|
So sie 09, 2014 12:42 |
|
 |
Jajko
|
Ja rozumiem dlaczego Głódź dostaje tyle ile dostaje - został mianowany generałem. I wszystko jest zgodne z prawem. Tylko z moralnością nie bardzo. Czy kapelani muszą mieć wysokie szarże w wojsku? Czy kucharka czy sprzątaczka w wojsku też ma jakiś stopień i dostaje odprawy i wojskowe pensje?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So sie 09, 2014 12:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To chyba nie do nas to pytanie? Moze MON to wie?
|
So sie 09, 2014 13:09 |
|
 |
Johnny99
|
Nawet dziennikarze Wyborczej zaczynają tracić cierpliwość wobec manipulacji ich własnej gazety.. W Europie Kościoły też dostają od państwa Bartosz T. Wieliński Śledzę reakcje po czwartkowym reportażu Marcina Wójcika "Boskie etaty" i łapię się za głowę. Reporter "Dużego Formatu" opisał, jak państwo wydaje miliony na nauczycieli religii i kapelanów: w policji, straży pożarnej, szpitalach, w Agencji Wywiadu i resorcie finansów. No i posypały się komentarze, że Polska to rezerwat, w którym rządzą "czarni". I że jeszcze chwila, a będzie państwo wyznaniowe. Populistom proponuję zajrzeć do Niemiec. Tam Kościoły - ewangelicki i katolicki - finansowane są z podatku płaconego przez wiernych. Pieniądze te pobiera i przekazuje na kościelne konta urząd skarbowy. Niemieccy katolicy płacą na swój Kościół ponad 5 mld euro rocznie. Od tego nie pobiera się podatku. A kapelani? Pracują w każdej niemieckiej służbie. W wojsku, co prawda, nie obnoszą się z oficerskimi stopniami, ale żołd płaci im państwo. Praca ponad 100 katolickich księży z ordynariatu polowego Bundeswehry kosztuje ok. 10 mln euro rocznie. Tyle samo kosztują kapelani ewangeliccy. Biskup polowy dostaje 8 tys. euro miesięcznie. Kapelani są też w policji, straży pożarnej, więziennictwie. Niemiecki wywiad też ma swojego kapelana. Z podatków niemieckich podatników wypłacane są pensje niemieckim biskupom i pracownikom kurii. Biskup Monachium z państwowej kasy dostaje 12 tys. euro. Utrzymanie jego i sześciu innych hierarchów, a do tego 60 kanoników oraz 30 wykładowców w seminariach kosztuje Bawarię 65 mln euro rocznie. Sąsiednia Badenia-Wirtembergia na pensje wydaje 49 mln. Landy w ten sposób rekompensują Kościołowi konfiskatę jego posiadłości w 1803 r. Pieniądze, ale mniejsze, dostają duchowni ewangeliccy. W Niemczech Kościół katolicki słabnie, co roku traci dziesiątki tysięcy wiernych. Ale wezwań, by biskupi przeszli na własny garnuszek, jakoś nie słychać. Nikt też nie straszy państwem wyznaniowym. Niemcy wychodzą z założenia, że duchowni są społeczeństwu potrzebni. A zwłaszcza kapelani. Państwo płaci księżom kapelanom w Austrii, Chorwacji, Włoszech, Wielkiej Brytanii. Nawet laicka Francja utrzymuje w wojsku kapelanów (nie tylko katolickich). Bo każdy żołnierz ma prawo do wyznawania swojej religii.Deklaracje sumienia dla lekarzy, farmaceutów, nauczycieli, walka z wyimaginowanym wrogiem typu gender, gorsząca rozrzutność niektórych hierarchów, skandale wokół Komisji Majątkowej, ksenofobia sącząca się z anteny Radia Maryja, którą później przejmują w kazaniach niektórzy biskupi - polski Kościół już i tak jest za co krytykować. Dajmy polskim kapelanom pracować w spokoju. http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,164 ... nstwa.html
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sie 11, 2014 7:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No akurat wezwania o odciecie biskupow od panstwa w Niemczech slychac. Nie wszyscy wiedza / wiedzieli, ze pensje biskupow NIE sa placone z podatku koscielnego. A rozrzutnosc i macenie biskupa Tebartz-van Elst otworzyly wielu ludziom oczy.
|
Pn sie 11, 2014 7:43 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Populistom proponuję zajrzeć do Niemiec. Tam Kościoły - ewangelicki i katolicki - finansowane są z podatku płaconego przez wiernych. Pieniądze te pobiera i przekazuje na kościelne konta urząd skarbowy.
No toż przecież i u nas mówi się o wprowadzeniu takiego podatku. Kto będzie chciał, ten będzie płacił i z tego Kościół będzie sobie żył. Tyle, że kapłani nasi kochani jakoś nie palą się do tego pomysłu. Ciekawe dlaczego? Czyżby spodziewali się dramatycznego spadku stopy życiowej???
|
Pn sie 11, 2014 9:06 |
|
 |
Johnny99
|
Tylko że to nie jest takie proste. Po pierwsze, w Niemczech, w związku z istnieniem podatku kościelnego, istnieje również obowiązek zadeklarowania przynależności wyznaniowej lub bezwyznaniowości (przy meldunku bodajże). W Polsce jednak zabrania tego Konstytucja. Po drugie, podatek "działa" podobnie, jak koszty uzyskania przychodu, czyli jest odliczany od podstawy opodatkowania (czyli, de facto, pomniejsza przychód państwa, co w Polsce było dla ateolewicowców herezją). Po trzecie, państwo i tak "dofinansowuje Kościół" niezależnie od podatku, np. lekcje religii w szkołach.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sie 11, 2014 9:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawie jest we Włoszech. Kapłani mają stałą pensję o niewielkich widełkach niezaleznie od ilości "etatów" - czyli proboszcz prowadzący katechezy w szkole i dający wykłady zarabia tyle samo, co proboszcz parafie obok zajmujący się "tylko" parafianami (nawiasem pisząc: po wprowadzeniu równego wynagrodzenia aktywność księży znacząco spadła), nie ma możliwości dorabiania, a ksiądz żadnych cenników za posługi (należące do jego obowiązków) nie wystawia. Podatnik część swojego podatku przeznacza na cele społeczne lub na cele Kościołów (mieli o tym decydować podatnicy ale na dzień dzisiejszy 60% z tej puli idzie na Kościoły, 40% na cele społeczne). Nie jest to rozwiązanie idealne ale lepsze od tego w Polsce - nie ma kupczenia obowiązkami, kupowania mszy, pogrzebów, ślubów, błogosławieństwa i innych posług.
|
Pn sie 11, 2014 9:49 |
|
|
|