Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 14:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 43  Następna strona
 Antysemityzm Kościoła Katolickiego? 
Autor Wiadomość

Post Re: Antysemitym Kościoła Katolickiego ?
piok333 napisał(a):

proteom napisał(a):
A niby dlaczego zakładasz, że jakieś urzędowe dokumenty piszą samą prawdę?

Przepraszam, ale gdzie to niby napisałem, że tak zakładam?

Taka jest logiczna konkluzja z tezy: nie zakładasz, że pisze nieprawdę, to zakładasz, że pisze prawdę. Jeśli nie, to co zakładasz, bo napisałeś, czego nie zakładasz? Nie zakładam, że Piok333 pisze nieprawdę, czyli co zakładam?

Pn sty 07, 2013 13:35
Cytuj:
A niby dlaczego zakładasz, że jakieś urzędowe dokumenty piszą samą prawdę? Skąd to wiesz? Jedne są wiarygodne inne nie, dlatego to trzeba sprawdzić, zweryfikować. Onus probandi spoczywa na Tobie.

Dalej nic nie rozumie....jak grochem o ściane.
Ty te dokumenty przytaszczyłeś i ty im zarzucasz stricte religijny antysemityzm. Pewnie icxh nawet nie przeczytałeś, a gdy piok to zrobił i wykazał,ze sa tam konkretne zarzuty przeciwko Żydom. Ty zacząłes wrzeszczeć, że to kłamliwe oskarżenia.
Człowieku! Zacznij wreszcie myśleć. Albo na drugi raz jak cos wrzucisz to najpierw to dokładnie przeanalizuj.....bo strzeliłes sobie samobója.

No a co do tej bzdury o tym, że komuniści nie przesladowali Żydów z powodu ich nacji......to niestety ale musisz wrócic do skzoły i poduczyć się troszke wiecej o historii komunizmu. Jak na razie wiedze masz nikłą.

Pn sty 07, 2013 14:25
Cytuj:
W tą prawdę zawartą w tym dokumencie też wierzysz?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Summis_des ... affectibus

Sądziłem, że nie dyskutujemy tu o wiarygodności bądź niewiarygodności "Summis desiderantes affectibus" lecz o wiarygodności bądź niewiarygodności dokumentów podanych przez @proteom:[/quote]
A co to zmienia w sensie Twojego twierdzenia Nie zwykłem zakładać, że w urzędowych dokumentach pisze się nieprawdę.
Nie istotne kto przytacza dokumenty, jeśli nie zakładasz pisania w nich nieprawdy, to wskazana bulla też powinna zawierać jedynie prawdę.

Cytuj:
Przepraszam, ale gdzie to niby napisałem, że tak zakładam?

Niestety j.w. napisałeś, stąd moje pytanie o bullę.

Jeśli chodzi o polski antysemityzm, to przypominam groby pańskie jaki np. robił śp. Ks Jankowski.
Albo występ w kościele Jezuitów w Krakowie m.in. ateisty, wieloletniego propagatora legalizacji eutanazji prof. Wolniewicza, siedzącego d***ą do prezbiterium i ołtarza Pańskiego.

Pn sty 07, 2013 14:51

humalog napisał(a):

Ty te dokumenty przytaszczyłeś i ty im zarzucasz stricte religijny antysemityzm.

Zgadza się i tego dowodziłem - odsyłam do postu.

Cytuj:
Pewnie icxh nawet nie przeczytałeś

Po co te kłamliwe insynuacje? Rozmawiajmy merytorycznie.

Cytuj:
, a gdy piok to zrobił i wykazał,ze sa tam konkretne zarzuty przeciwko Żydom. Ty zacząłes wrzeszczeć, że to kłamliwe oskarżenia.

Tam są oskarżenia biskupów nie poparte żadnymi dowodami ergo to są bezpodstawne oskarżenia, czyli oszczerstwa. Co więcej: piok, jak na razie nie przedstawił nic na obronę oskarżeń biskupich wobec Żydów, czyli np. publikacje naukowe dowodzące słuszności tych zarzutów. Trafnie o tym pisał Val:
viewtopic.php?f=2&t=32803&start=480
Cytuj:
Zostały tu wskazane zarzuty- oskarżenie. A teraz oczekuję dowodów winy:
1. W jaki sposób wyłudzano polskie majątki
2.Na czym polegało wywyższanie się nad polskich chrześcijan?
3. W jaki sposób znęcano się nad Polakami i srożyło się na nich
1. W jaki sposób objawiała się nienawiść?
2. Na czym polegała niespotykana zabobonność?
3. Czy kradzież i oszustwa w skali statystycznej były wyższe w porównaniu do innych nacji?
4. Na czym polegało wyniszczenie i rozproszenie dóbr, majątków i bogactw należących do Polaków?
Masz rację- lista jest długa i zasługuje na ścisłą uwagę. No więc do roboty, proszę mi przedstawić dowody wykroczeń.

Cytuj:
No a co do tej bzdury o tym, że komuniści nie przesladowali Żydów z powodu ich nacji......to niestety ale musisz wrócic do skzoły i poduczyć się troszke wiecej o historii komunizmu. Jak na razie wiedze masz nikłą.

Oto co pisałem:
Cytuj:
Polska ludowa nie prześladowała i nie dyskryminowała Żydów z tego powodu, że są Żydami, w przeciwieństwie do Krk czy nazistów

1. Nie chodzi mi o wszystkich komunistów, tylko o Polskę Ludową i jej system prawny. Ten, o ile mi wiadomo, nie dyskryminował Żydów, ale mogę się mylić i jeśli twierdzisz coś innego, to z chęcią poznam te fakty. W Polsce Ludowej nie było ustaw norymberskich, jak w nazistowskich Niemczech, ani Żydów nie zamykano w getcie czy zmuszano do zmiany przekonań religijnych, jak to robił Krk np. Synody w Orleanie, Elvirze, Toledo (681, 694, 697) ustanawiały szereg restrykcji, dotyczących relacji żydowsko-chrześcijańskich, zalecały również przymusową konwersję oraz odbieranie Żydom dzieci i wychowywanie ich jako chrześcijan.
Proszę bez argumentów ad personam.

Pn sty 07, 2013 15:12
System prawny PRL może i nie dyskryminował Żydów, co nie przeszkodziło komunistom pogonienie ich z Polski w 1968r.

Pn sty 07, 2013 15:28

Alus napisał(a):
System prawny PRL może i nie dyskryminował Żydów, co nie przeszkodziło komunistom pogonienie ich z Polski w 1968r.

Niestety - miał miejsce taki haniebny okres w historii PRL-u. :-( Szkoda, że nikogo z tego nie rozliczono i sprawiedliwie nie osądzono. :?

Pn sty 07, 2013 15:33

humalog napisał(a):
Ty te dokumenty przytaszczyłeś i ty im zarzucasz stricte religijny antysemityzm. Pewnie icxh nawet nie przeczytałeś, a gdy piok to zrobił i wykazał,ze sa tam konkretne zarzuty przeciwko Żydom.

Ja tylko w kwestii formalnej ;): nikt nie neguje, że na synodzie chełmskim w 1604 zostały sformułowane podane w dokumencie oskarżenia wobec Żydów, a tyle zawiera przytoczony dokument. Wobec tego nikt nie podważa wiarygodności tego historycznego źródła.
Natomiast inną sprawą jest, czy zarzuty sformułowane na synodzie chełmskim były prawdziwe.

Analogicznie, nikt nie podważa wiarygodności historycznego dokumentu X, w którym napisane jest, że Niemcy oskarżyli Polaków o atak na Radiostację w Gliwicach. Tak faktycznie było, tzn. Niemcy sformułowali powyższe oskarżenie wobec Polaków. Natomiast nie można na tej podstawie wnioskować, że "tak faktycznie było" w znaczeniu "Polacy faktycznie napadli na Radiostację w Gliwicach".

Pn sty 07, 2013 16:36
Ale się zagalopowaliście. Postaram się odpowiedzieć na co istotniejsze kwestie, choć nie chronologicznie, gdyż jestem 2 strony do tyłu ;) :
piok333 napisał(a):
Ale jeśli mimo wszystko uważacie, że przytaczane przez was źródła historyczne są niewiarygodne, to bez sensu się na nie powołujecie. Zalecam wam więcej konsekwencji w podejściu do waszych własnych cytatów :roll:

Proszę nie manipulować. Chodzi o to, że te dokumenty są wiarygodne, ale dowodzą antysemityzmu ze strony przedstawicieli Kościoła. Jeżeli uważasz, że nie dowodzą antysemityzmu, to wykaż, że słowa duchownych mają umocowanie w rzeczywistości.

Proteom napisał(a):
KKK 1260 Ponieważ "za wszystkich umarł Chrystus

Endek napisał(a):
Za wielu to nie wzystkich.

Coś nie doczytałeś katechizmu, gdyż jest mowa o "wszystkich".

Piok333 napisał(a):
Jeśli @Val oskarża kogoś, że w przytoczonych dokumentach napisał nieprawdę, to na niej spoczywa ciężar udowodnienia takiego oskarżenia.

Duchowni dali wyraz swojego antysemityzmu w tych dokumentach i tyle.

Jeszcze jedno:
Piok333 napisał(a):
Aby rzeczywiście zrozumieć postawę wielu Polaków, trzeba przedtem zrozumieć wszystkie KRZYWDY WYRZĄDZONE PRZEZ ŻYDÓW narodowi polskiemu. Jest ich dość sporo.

W swoim poście piszesz w tonie zgadzającym się z tym, co zawierają dokumenty. Wobec tego to do Ciebie kieruję pytania:
Cytuj:
Piok333
Wyliczmy więc jeszcze raz wymienione w tym dokumencie PRZEWINIENIA ŻYDÓW przeciwko Polakom: podstępne wyłudzenia polskich majątków, przewrotność, zuchwałość, bezczelność, wywyższanie się nad polskich chrześcijan (jak rozumiem: pogarda wobec Polaków), znęcanie się nad Polakami, srożenie się na Polaków.
Val:
Zostały tu wskazane zarzuty- oskarżenie. A teraz oczekuję dowodów winy:
1. W jaki sposób wyłudzano polskie majątki
2.Na czym polegało wywyższanie się nad polskich chrześcijan?
3. W jaki sposób znęcano się nad Polakami i srożyło się na nich?

Cytuj:
piok333 napisał(a):
Jak widzimy czarno na białym ŻYDZI DOPUSZCZALI SIĘ NASTĘPUJĄCYCH WYKROCZEŃ: nienawidzili gospodarzy (Polaków), którzy pozwolili im mieszkać w swoim własnym państwie(...), byli wyjątkowo przewrotni, odznaczali się niespotykaną zabobonnością, ponadto kradli i oszukiwali oraz dopuszczali się "wyniszczenia i rozproszenia" dóbr, majątków i bogactw należących do Polaków. Lista WYKROCZEŃ ŻYDÓW jest więc długa i zasługuje na ścisłą uwagę.
Val:
Proszę pana, a Kowalska z 8 piętra jest dziwką i się puszcza. Czy to wystarczy, aby uznać za wykroczenie? Jeżeli zgodzisz się, że sprawa wymaga dowodów, to podaję listę pytań oczekując na dowody wykroczeń:
1. W jaki sposób objawiała się nienawiść?
2. Na czym polegała niespotykana zabobonność?
3. Czy kradzież i oszustwa w skali statystycznej były wyższe w porównaniu do innych nacji?
4. Na czym polegało wyniszczenie i rozproszenie dóbr, majątków i bogactw należących do Polaków?
Masz rację- lista jest długa i zasługuje na ścisłą uwagę. No więc do roboty, proszę mi przedstawić dowody wykroczeń.

Ja nigdzie nie pisałam, że dokumenty są niewiarygodne. Dowodzą tylko antysemityzmu duchowieństwa katolickiego. Natomiast Ty piszesz o krzywdach w stosunku do polaków na podstawie tych dokumentów. Sęk w tym, że one nic poza oskarżeniami nie zawierają. Więc jeżeli to były krzywdy mające miejsce w rzeczywistości, to należy wskazać konkrety.

Pn sty 07, 2013 16:57

proteom napisał(a):
Komuniści to antysemici?

Skoro w partii deklarowali ateizm i nie przyznawali się do judaizmu, to automatycznie stali się antysemitami, prawda?
Czy przyklad towarzysza Lenina nie jest pouczający?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Pn sty 07, 2013 17:46

Co wspólnego ma Lenin z antysemityzmem, bo jakoś nie "załapałam"?

Pn sty 07, 2013 17:58

mareta napisał(a):
Co wspólnego ma Lenin z antysemityzmem, bo jakoś nie "załapałam"?

Wyrzekł się judaizmu na rzecz materializmu, czyli krótko mówiąc antysemita jak i pozostali bolszewicy.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Pn sty 07, 2013 19:10

SweetChild napisał(a):

Natomiast inną sprawą jest, czy zarzuty sformułowane na synodzie chełmskim były prawdziwe.

A Gross prawdę pisał o Jedwabnem?
SweetChild napisał(a):
Analogicznie, nikt nie podważa wiarygodności historycznego dokumentu X, w którym napisane jest, że Niemcy oskarżyli Polaków o atak na Radiostację w Gliwicach.

Przeciez i my nie podważamy autentycznosci waszych oskarzeń o antysemityzm Polaków i Kościoła.
My po prostu tego typu oskarżenia traktujemy jako podłe oszczerstwa.

Dziś bardziej niż kiedykolwiek przedtem siła tych,
którzy skłonni są do zła, wypływa z tchórzostwa
oraz słabości ludzi dobrych, a cała żywotność
królestwa szatana jest wynikiem niefrasobliwej
słabości katolików.

św. Pius X

Pn sty 07, 2013 19:17
Endek napisał(a):
My po prostu tego typu oskarżenia traktujemy jako podłe oszczerstwa.

W stosunku do żydów?

Pn sty 07, 2013 19:26
Endek napisał(a):
SweetChild napisał(a):

A Gross prawdę pisał o Jedwabnem?

Taka sama prawda Gross jak i to że wszyscy Żydzi to uosobienie wszelkiego zła.

Pn sty 07, 2013 19:35

Alus napisał(a):
Taka sama prawda Gross jak i to że wszyscy Żydzi to uosobienie wszelkiego zła.

Wszyscy nie. Są wyjątki. Polscy patrioci od lat szukają jednego sprawiedliwego Żyda, ktory pomógł polskiej rodzinie czy Polakowi i np wybronil go z opresji bolszewickich. Jak na razie nie znaleźli ani jednego. Może Alus zna takiego? Ja też takiemu sprawiedliwemu Żydowi zasadzę w swoim ogródku drzewko.

Pn sty 07, 2013 20:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 43  Następna strona