Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 43  Następna strona
 Antysemityzm Kościoła Katolickiego? 
Autor Wiadomość
Post Re: Antysemitym Kościoła Katolickiego ?
Endek napisał(a):
Alus napisał(a):
Taka sama prawda Gross jak i to że wszyscy Żydzi to uosobienie wszelkiego zła.

Wszyscy nie. Są wyjątki. Polscy patrioci od lat szukają jednego sprawiedliwego Żyda, ktory pomógł polskiej rodzinie czy Polakowi i np wybronil go z opresji bolszewickich. Jak na razie nie znaleźli ani jednego. Może Alus zna takiego? Ja też takiemu sprawiedliwemu Żydowi zasadzę w swoim ogródku drzewko.

Żydzi podobnie byli traktowani przez bolszewików jak Polacy.
W pogromie Żydów w Kielcach w kamienicy przy ul Silnicznej mieszkały rodziny ubowców i biednych Żydów.
"Dziwnym trafem" zginęli tylko członkowie biednych żydowskich rodzi, a nikt z rodzin ubowców.

Pn sty 07, 2013 21:48

Val napisał(a):
Ale się zagalopowaliście

To akurat prawda. Zagalopowaliście się.

I cóż my tutaj mamy? Spójrzmy i przyjrzyjmy się uważnie. Oto państwo ze strony A. skandują:

A) ŻYDZI NIE DOPUSZCZALI SIĘ PRZESTĘPSTW! :evil:

Natomiast państwo ze strony B. gromkim głosem pokrzykują:

B) ŻYDZI DOPUSZCZALI SIĘ PRZESTĘPSTW! :evil:

Niby dlaczego miałoby to być aż takie ważne? Przecież zasadniczo nie dyskutujemy w tym temacie o PRZESTĘPSTWACH ŻYDÓW, ale o "antysemityzmie katolickim". Oczywiście wszyscy już wyczuwamy powagę wątku pobocznego, który się tu wytworzył. Niektórym byłoby nawet na rękę przemilczeć tę sprawę. Ale o tym za chwilę.

Jak łatwo się domyślić, państwo ze strony A., w myśl przyjętego założenia, będą buńczucznie pohukiwać:

A) ŹRÓDŁA HISTORYCZNE KŁAMIĄ! :evil:

Dokładnie odwrotnie państwo ze strony B. będą nawoływać:

B) ŹRÓDŁA HISTORYCZNE NIE KŁAMIĄ! :evil:

W tym momencie mogą zacząć wchodzić w grę osobiste emocje i na plan dalszy zejdą fakty historyczne. Uczestnicy forumowych igrzysk, starzy wyjadacze, "gwiazdy intelektualnych sporów" kalkulują już tylko: KTO MA RACJĘ? Albo dokładniej: kto lepiej uzasadni SWOJE racje? Czyje dowody (czyt. argumenty) będą silniejsze? Vulgo: kto komu mocniej intelektualnie dołoży? Igrzyska i gladiatorzy - odwieczna rozrywka "cywilizowanych" Rzymian. Gladiatorzy intelektualni przystąpili do boju.

Powróćmy teraz do przerwanej myśli. Jak zaznaczyłem - wszyscy wyczuwamy powagę wątku pobocznego. Oto, jeśli Żydzi faktycznie dopuszczali się takich przestępstw, o jakich mówią wymienione przez @proteoma źródła historyczne, to łatwo zauważyć, że ów cały europejski antysemityzm sprzed XX wieku nie jest antysemityzmem. Jest raczej "odpłacaniem pięknym za nadobne". Za ŻYDOWSKIE PRZESTĘPSTWA odpłacano Żydom wypędzeniami i pogromami. I nie ma się co dziwić: dokładnie tak samo odpłacono Niemcom z Prus Wschodnich czy z Pomorza Zachodniego za rozpętanie II Wojny Światowej. Gdyby faktycznie tak było, to państwo ze strony A. zadrżeliby w swych założeniach, a ich prosemicko-ideologiczne kolana stałyby się nagle mięciutkie i giętkie. Natomiast państwo ze strony B. w swym antysemicko-ideologicznym uniesieniu zakrzyknęliby z uciechy: "o tak! to MY mieliśmy rację!" (tu nastąpiłby ich złośliwy rechot).

Tymczasem nikt nie wie, jak było naprawdę. Ludzka pamięć nie sięga tak odległych czasów - czyli przed wiek XX (przypomnę: chodzi o okres, o którym mówią dyskutowane dokumenty). Pozostają tylko źródła historyczne, a zawarte w nich informacje można uważać za niewiarygodne lub za wiarygodne. Można je przyjmować lub negować. Uzasadniać mniej lub bardziej naukowo, mniej lub bardziej obiektywnie, mniej lub bardziej metodologicznie poprawnie. To oczywiście prawda, że państwo ze strony A. woleliby, żeby źródła historyczne mówiły nieprawdę. Państwo ze strony B. odwrotnie: woleliby, żeby źródła historyczne mówiły prawdę. Państwu ze strony A. byłoby wygodniej (z ich prosemicko-ideologicznego punktu widzenia), gdyby ŻYDZI NIE DOPUSZCZALI SIĘ LICZNYCH PRZESTĘPSTW. Podobnie państwu ze strony B. byłoby wygodniej (z ich antysemicko-ideologicznego punktu widzenia), gdyby ŻYDZI DOPUSZCZALI SIĘ LICZNYCH PRZESTĘPSTW.

Historia współczesna (np. obecność Żydów w strukturach UB i przestępcza ich tam działalność czy krwawe tępienie Palestyńczyków na ziemiach należących od wieków do tychże Palestyńczyków) pokazuje, że Żydzi nie są bez winy i nie są takimi świętoszkami ani kozłami ofiarnymi, jakimi wielu chciałoby ich widzieć. Wszyscy zdajemy sobie oczywiście sprawę, że błędem metodologicznym byłoby rozszerzanie znanych nam żydowskich przewinień na całą historię Narodu Wybranego. W tym na okres i czas, o których mówią dyskutowane źródła historyczne.

Dlatego też ja niezmiennie pozwalam sobie pozostawać w tej kwestii agnostykiem: nie wiem, czy ŻYDZI DOPUSZCZALI SIĘ PRZESTĘPSTW ani nie wiem, czy ŻYDZI NIE DOPUSZCZALI SIĘ PRZESTĘPSTW. Mówię tu oczywiście o tych przestępstwach, o których piszą te źródła historyczne, od których zaczął się cały niniejszy temat. Uważam, że błądzą zarówno ci, którzy ślepo z góry zakładają, że źródła te absolutnie nie mówią prawdy, jak i ci, którzy ślepo z góry zakładają, że źródła te absolutnie mówią samą prawdę. I jako "agnostyk w tej kwestii" pozwolę sobie jeszcze poprzestać na prostym pytaniu: a jak to z PRZESTĘPSTWAMI ŻYDÓW było naprawdę?

====

proteom napisał(a):
Taka jest logiczna konkluzja z tezy: nie zakładasz, że pisze nieprawdę, to zakładasz, że pisze prawdę. Jeśli nie, to co zakładasz, bo napisałeś, czego nie zakładasz? Nie zakładam, że Piok333 pisze nieprawdę, czyli co zakładam?
Alus napisał(a):
A co to zmienia w sensie Twojego twierdzenia Nie zwykłem zakładać, że w urzędowych dokumentach pisze się nieprawdę. Nie istotne kto przytacza dokumenty, jeśli nie zakładasz pisania w nich nieprawdy, to wskazana bulla też powinna zawierać jedynie prawdę.
Cytuj:
Przepraszam, ale gdzie to niby napisałem, że tak zakładam?
Niestety j.w. napisałeś, stąd moje pytanie o bullę.

To niewątpliwe ciekawe, co piszecie, ale zalecam wam przemyśleć sobie pojęcie fałszywej alternatywy tudzież false dilemma. Zapewniam was, że świat ma nieco więcej barw niż tylko biel i czerń :)

Warto także, byście przemyśleli sobie pojęcie błędu non sequitur bowiem z faktu, że "nie zwykłem zakładać, że w urzędowych dokumentach pisze się nieprawdę" nie wynika, jakobym "zawsze zakładał, że w urzędowych dokumentach absolutnie pisze się tylko prawdę". Zrozumieliście już czy jeszcze coś wam w tej kwestii rozjaśnić? :)

Val napisał(a):
piok333 napisał(a):
Ale jeśli mimo wszystko uważacie, że przytaczane przez was źródła historyczne są niewiarygodne, to bez sensu się na nie powołujecie. Zalecam wam więcej konsekwencji w podejściu do waszych własnych cytatów :roll:
Proszę nie manipulować. Chodzi o to, że te dokumenty są wiarygodne, ale dowodzą antysemityzmu ze strony przedstawicieli Kościoła. Jeżeli uważasz, że nie dowodzą antysemityzmu, to wykaż, że słowa duchownych mają umocowanie w rzeczywistości.

Oczywiście znamy pojęcie "wybiórczej wiarygodności". Za wiarygodne w dokumencie uznaje się tylko to, co wygodne dla własnej (przyjętej z góry) tezy. Za niewiarygodne w dokumencie uznaje się to, co dla własnej - przyjętej z góry - tezy niewygodne :roll:

Val napisał(a):
Piok333 napisał(a):
Jeśli @Val oskarża kogoś, że w przytoczonych dokumentach napisał nieprawdę, to na niej spoczywa ciężar udowodnienia takiego oskarżenia.
Duchowni dali wyraz swojego antysemityzmu w tych dokumentach i tyle.

I to jest właśnie z góry przyjęta teza.

Pozostaje powtórzyć: Jeśli @Val oskarża duchownych, że w przytoczonych dokumentach napisali nieprawdę, to na niej spoczywa ciężar udowodnienia takiego oskarżenia.

Cytuj:
Jeszcze jedno:
Piok333 napisał(a):
Aby rzeczywiście zrozumieć postawę wielu Polaków, trzeba przedtem zrozumieć wszystkie KRZYWDY WYRZĄDZONE PRZEZ ŻYDÓW narodowi polskiemu. Jest ich dość sporo.
W swoim poście piszesz w tonie zgadzającym się z tym, co zawierają dokumenty.

Skoro użyty przeze mnie "ton" jest dla ciebie wystarczającym "dowodem", że uznaję za absolutną prawdę wszystko, co zawierają przytoczone dokumenty, to tylko pogratulować "psychologicznej wnikliwości" :D A już poważnie i tak, żeby nie było wątpliwości - swoje stanowisko jasno przedstawiłem powyżej. W skrócie brzmi ono tak:

Cytuj:
pozwalam sobie pozostawać w tej kwestii agnostykiem: nie wiem, czy ŻYDZI DOPUSZCZALI SIĘ PRZESTĘPSTW ani nie wiem, czy ŻYDZI NIE DOPUSZCZALI SIĘ PRZESTĘPSTW. Mówię tu oczywiście o tych przestępstwach, o których piszą te źródła historyczne, od których zaczął się cały niniejszy temat

...

Cytuj:
Wobec tego to do Ciebie kieruję pytania

Pytania proponuję skierować do historyków. Ja, jak już zaznaczyłem: Nie zwykłem zakładać, że w urzędowych dokumentach pisze się nieprawdę.

Cytuj:
Natomiast Ty piszesz o krzywdach w stosunku do polaków na podstawie tych dokumentów

Dokładniej: wymieniam wyliczone w tych dokumentach krzywdy wyrządzone Polakom przez Żydów.

Cytuj:
Sęk w tym, że one nic poza oskarżeniami nie zawierają. Więc jeżeli to były krzywdy mające miejsce w rzeczywistości, to należy wskazać konkrety.

Dlaczego miałbym z góry zakładać, że osoba sporządzająca ten dokument napisała nieprawdę? Rozumiem, że dla ciebie wystarczającym wyjaśnieniem jest - jak piszesz - "Duchowni dali wyraz swojego antysemityzmu w tych dokumentach i tyle". Dla mnie takie wyjaśnienie to zwykła interpretacja w myśl z góry przyjętej tezy. To trochę za mało i potrzebuję konkretniejszych przesłanek, dla których miałbym zakładać, że osoba sporządzająca ten dokument napisała nieprawdę. Dlatego (że to dla mnie za mało) powtórzę jeszcze raz swoje pytanie:

Cytuj:
a jak to z PRZESTĘPSTWAMI ŻYDÓW było naprawdę?

Nie mam zamiaru zakładać z góry żadnej odpowiedzi ;)

Pn sty 07, 2013 22:42
piok333 napisał(a):
Oczywiście znamy pojęcie "wybiórczej wiarygodności". Za wiarygodne w dokumencie uznaje się tylko to, co wygodne dla własnej (przyjętej z góry) tezy. Za niewiarygodne w dokumencie uznaje się to, co dla własnej - przyjętej z góry - tezy niewygodne :roll:

Dla jasności: nie kwestionuję wiarygodności żadnego dokumentu tj. że co do joty takie słowa padły. Natomiast, to czy w tych słowach jest zawarta prawda- brak dowodów.

piok333 napisał(a):
Pozostaje powtórzyć: Jeśli @Val oskarża duchownych, że w przytoczonych dokumentach napisali nieprawdę, to na niej spoczywa ciężar udowodnienia takiego oskarżenia.

Pisałam, że te dokumenty są dowodem na antysemityzm. Dlaczego? Gdyż brak dowodów, że żydzi są winni wykroczeń, jakie wymieniono. Zadałam pytania, aby mi wykazać, że te oskarżania mają umocowanie w rzeczywistości. Gdyż jeśli mają, to oskarżenie nie jest świadectwem antysemityzmu. Natomiast brak dowodów empirycznych na to co jest opisane w tych dokumentach, świadczy o antysemityzmie.
Ponadto zabranianie czegoś komukolwiek, tylko dlatego że wyznaje inną religię jest antysemityzmem, czy też dyskryminacją ze względu na religię. Wpisuje się też pod to żądanie, aby ktoś się ubierał w konkretny sposób, a także obraźliwe słownictwo w stosunku do ludzi wyznającej konkretną religię. I takie kawałki w tych dokumentach są.

piok333 napisał(a):
Pytania proponuję skierować do historyków. Ja, jak już zaznaczyłem: Nie zwykłem zakładać, że w urzędowych dokumentach pisze się nieprawdę.

Acha, czyli trzeba przedtem zrozumieć wszystkie KRZYWDY WYRZĄDZONE PRZEZ ŻYDÓW narodowi polskiemu. Jest ich dość sporo.
Ale jakie to krzywdy konkretnie były, to piok333 nie wie, ani nawet czy miały miejsce w realu. Czyli nie trzeba zrozumieć, bo sam piok333 nie potrzebuje zrozumieć. Przeczysz sobie.

piok333 napisał(a):
interpretacja w myśl z góry przyjętej tezy. To trochę za mało i potrzebuję konkretniejszych przesłanek, dla których miałbym zakładać, że osoba sporządzająca ten dokument napisała nieprawdę.

Żebym uznała, że ten dokumenty nie są świadectwem antysemityzmu, musiałabym znać dowody empiryczne, że takie wydarzenia miał miejsce. Ponieważ nikt mi nie potrafi takich wskazać, to nie mam powodu przyjmować, że opisują fakty.

Ponadto w dokumentach są elementy dyskryminacji religijnej, które to elementy wymieniam. Ponieważ dotyczą tylko żydów, to nazywam to antysemityzmem. Zaznaczyłam Ci na fioletowo. Jeżeli nie potrafisz znaleźć takich elementów w tych dokumentach, to chętnie jutro zacytuję.

Pn sty 07, 2013 23:04

Niom :) "Dowiedź, dowiedź, dowiedź"... :) Zamiast tego wolę zapytać:

Cytuj:

Wt sty 08, 2013 0:07
@dick69, uwagi do moderacji umieszczamy w Uwagach do moderacji.
@Lurker, uwagi osobiste umieszczamy w Uwagach między użytkownikami.

Wt sty 08, 2013 8:35

piok333 napisał(a):

Cytuj:

Popełniali je jak wszystkie inne społeczności. Myślę,że powinniśmy brać przykład z błogosławionego Jana Pawła II w tej i wielu innych kwestiach zamiast dzielić włos na czworo i skakać sobie do oczu.

Wt sty 08, 2013 8:38

Endek napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Natomiast inną sprawą jest, czy zarzuty sformułowane na synodzie chełmskim były prawdziwe.

A Gross prawdę pisał o Jedwabnem?

Nie wiem. W tym punkcie jestem jak piok333 agnostykiem.

Endek napisał(a):
Przeciez i my nie podważamy autentycznosci waszych oskarzeń o antysemityzm Polaków i Kościoła.
My po prostu tego typu oskarżenia traktujemy jako podłe oszczerstwa.

Właśnie, dlatego jeśli źródło historyczne stwierdzi: "Pan X uważa, że pan Y jest antysemitą" to nie oznacza jeszcze, że pan Y faktycznie jest antysemitą. Źródło podaje prawdę, po pan X tak uważał, ale pan X nie jest wyrocznią i mógł się mylić albo podle kłamać.

piok333 napisał(a):

Cytuj:

OK, i jaką proponujesz metodologię? Domniemanie niewinności (zakładamy brak przestępstw do czasu, aż takowe zostanie wykazane) czy domniemanie winy (zakładamy wszelkie możliwe przestępstwa do czasu, aż wykazana zostanie niewinność w kolejnych punktach)?

Wt sty 08, 2013 9:35

SweetChild napisał(a):
Cytuj:
OK, i jaką proponujesz metodologię? Domniemanie niewinności (zakładamy brak przestępstw do czasu, aż takowe zostanie wykazane) czy domniemanie winy (zakładamy wszelkie możliwe przestępstwa do czasu, aż wykazana zostanie niewinność w kolejnych punktach)?

Cóż... źródła historyczne świadczą na ich niekorzyść.

Można oczywiście oskarżyć autorów tych źródeł o kłamstwo - tak właśnie oskarża ich wielu uczestników tej dyskusji - ale ja byłbym jednak zwolennikiem zasady domniemania niewinności. Nikt z oskarżycieli jak dotąd nie udowodnił autorom źródeł historycznych, że kłamią. Oskarżenia o kłamstwo są więc jak na razie bez dowodów, oparte tylko o z góry przyjęte założenie.

Z resztą, ile świadectw historycznych na ten temat by nie zebrać, każdemu świadectwu można zarzucić, że jest fałszywe. Taka postawa wynika z nastawienia ideologicznego. Swoją drogą - głupotą jest stwierdzenie, że wszystkie pisma urzędowe, które powstawały w przeszłości, były zakłamane. Tu także obowiązuje zasada domniemania niewinności.

Nie jestem historykiem, a i historycy nie zawsze są rzetelni (weźmy choćby takich historyków, którzy twierdzili, że w Katyniu mordowali hitlerowcy), więc pozostaje mi zawiesić sąd. Zawiesić sąd i poprzestać na pytaniu wyjściowym:

Cytuj:

Wt sty 08, 2013 10:48

piok333 napisał(a):
Można oczywiście oskarżyć autorów tych źródeł o kłamstwo - tak właśnie oskarża ich wielu uczestników tej dyskusji - ale ja byłbym jednak zwolennikiem zasady domniemania niewinności. Nikt z oskarżycieli jak dotąd nie udowodnił autorom źródeł historycznych, że kłamią. Oskarżenia o kłamstwo są więc jak na razie bez dowodów, oparte tylko o z góry przyjęte założenie.

:sciana: Przecież to nie jest takie trudne. Spróbujmy po kolei:
1. Źródło historyczne X twierdzi, iż Neron oskarżył chrześcijan o podpalenie Rzymu.
2. Czy to prawda, że Neron oskarżył chrześcijan o podpalenie Rzymu?
3. Czy to prawda, że chrześcijanie podpalili Rzym?

Wt sty 08, 2013 11:24
Ciekawe, że najpopularniejsze wśród mas zarzuty stawiane wobec Żydów w dużej mierze pokrywają się z tym co w pierwszych wiekach mówiono o chrześcijanach. Przypomnę, że wyznawcom Chrystusa zarzucano wtedy m.in. nienawiść do rodzaju ludzkiego, mordy rytualne na niemowlętach, ateizm, rozwiązłość seksualną, tworzenia tajnych stowarzyszeń itd.

Wt sty 08, 2013 11:55

SweetChild napisał(a):
piok333 napisał(a):
:sciana: Przecież to nie jest takie trudne. Spróbujmy po kolei:
1. Źródło historyczne X twierdzi, iż Neron oskarżył chrześcijan o podpalenie Rzymu.
2. Czy to prawda, że Neron oskarżył chrześcijan o podpalenie Rzymu?
3. Czy to prawda, że chrześcijanie podpalili Rzym?

Jeżeli założyłeś z góry, że autorzy źródeł historycznych, w których mowa o żydowskich przestępstwach, kłamią na temat tych przestępstw, to oczywiście analogia jest poprawna - Neron również kłamał.

Jednak twoje założenie niewiele ma wspólnego z domniemaniem niewinności:

Cytuj:
byłbym jednak zwolennikiem zasady domniemania niewinności. Nikt z oskarżycieli jak dotąd nie udowodnił autorom źródeł historycznych, że kłamią. Oskarżenia o kłamstwo są więc jak na razie bez dowodów, oparte tylko o z góry przyjęte założenie

Pytanie o żydowskie przestępstwa pozostaje nadal otwarte:

Cytuj:

Z historycznego punktu widzenia dowodami są źródła historyczne. Te świadczą na niekorzyść Żydów dopuszczających się przestępstw w Pierwszej RP. Jeśli ktoś oskarża autorów tych źródeł o kłamstwo - niech wylegitymuje się dowodami, że oni faktycznie kłamią.

Nie zwykłem wierzyć oskarżeniom na słowo. Natomiast źródła historyczne uznaje się w historii za dowody. Źródła historyczne mówią właśnie o żydowskich przestępstwach. Gdyby to było jedno źródło, można by je pominąć, jako niewiarygodne, jednak @proteom przywołał co najmniej cztery dokumenty i w każdym z nich znajdujemy informacje o żydowskich przestępstwach.

Wt sty 08, 2013 13:47

Endek napisał(a):
proteom napisał(a):
Komuniści to antysemici?

Skoro w partii deklarowali ateizm i nie przyznawali się do judaizmu, to automatycznie stali się antysemitami, prawda?
Czy przyklad towarzysza Lenina nie jest pouczający?

Logicznie to nie wynika. Można być ateistą i nie być antysemitą - znam takich ludzi, i pewnie to jest większość.

Wt sty 08, 2013 15:27

piok333 napisał(a):
Jeżeli założyłeś z góry, że autorzy źródeł historycznych, w których mowa o żydowskich przestępstwach, kłamią na temat tych przestępstw, to oczywiście analogia jest poprawna - Neron również kłamał.

Nic nie założyłem, podałem przykład, że autorzy źródeł historycznych mogą mijać się z prawdą.

Wt sty 08, 2013 15:34
piok333 napisał(a):
Nie zwykłem wierzyć oskarżeniom na słowo. Natomiast źródła historyczne uznaje się w historii za dowody. Źródła historyczne mówią właśnie o żydowskich przestępstwach. Gdyby to było jedno źródło, można by je pominąć, jako niewiarygodne, jednak @proteom przywołał co najmniej cztery dokumenty i w każdym z nich znajdujemy informacje o żydowskich przestępstwach.

Tyle, że trzeba mieć porównanie do innych dokumentów z tamtego okresu. Jeżeli takie dowody serwują wyłącznie osoby duchowne, to i zachodzi podejrzenie, że źródło jest skażone. No więc, czy znasz pioku333 inne źródła dokumentów historycznych, których nie napisali duchowni, a które to potwierdzają w pełnej krasie te dowody?

Wt sty 08, 2013 17:11

piok333 napisał(a):

Cytuj:
Z historycznego punktu widzenia dowodami są źródła historyczne. Te świadczą na niekorzyść Żydów dopuszczających się przestępstw w Pierwszej RP.

To są oskarżenia bez żadnych dowodów - nie widzisz tego? Oparte są na antysemickich stereotypach i krzywdzących uogólnieniach. Żydzi, jak i wszyscy inni ludzie, są różni, a obraz przedstawiony przez biskupów razi jednostronnością i brakiem dowodów. Jednym słowem - demonizuje Żydów, a to ukochane dzieci Boże stworzone przez Dobrego Boga i powołane dla Niego.

Cytuj:
Jeśli ktoś oskarża autorów tych źródeł o kłamstwo - niech wylegitymuje się dowodami, że oni faktycznie kłamią.

Znowu popełniasz błąd logiczny, a nawet dwa. Przypominam: zgodnie z obowiązującą w logice regułą odpowiedzialności za głoszone poglądy ciężar dowodu spoczywa na osobie, która wygłasza daną tezę , czyli w naszym przypadku - Żydzi masowo dopuszczali się zła w postaci: wyłudzanie majątków, znęcanie się nad Polakami, nienawiść, kradzieże, oszustwa itd
Dla biskupów nie było dobrych Żydów.

Cytuj:
Nie zwykłem wierzyć oskarżeniom na słowo. Natomiast źródła historyczne uznaje się w historii za dowody. Źródła historyczne mówią właśnie o żydowskich przestępstwach.

Nie dowiodłeś ich wiarygodności.
Cytuj:
Gdyby to było jedno źródło, można by je pominąć, jako niewiarygodne, jednak @proteom przywołał co najmniej cztery dokumenty i w każdym z nich znajdujemy informacje o żydowskich przestępstwach.

To nie dowodzi prawdy! Kłamać, jak pokazuje historia, można w niewyobrażalnej ilości dokumentów np. stalinowskie podręczniki historii.
Argumentum ad ignorantiam (łac. argument odwołujący się do niewiedzy) – pozamerytoryczny sposób argumentowania, w którym dyskutant uznaje za dowód prawdziwości swojej tezy fakt, że jego oponent nie potrafi uzasadnić tezy przeciwnej. Jest to błąd logiczny polegający na niewzięciu pod uwagę, że brak dowodów prawdziwości jakiejś tezy nie implikuje jej fałszywości.
Nie ja mam dowieść, że biskupi się mylą, ale Ty, że mówią prawdę. Pokaż mi publikacje historyczne, mogą być historyków katolickich, dowodzących powyższych oskarżeń demonizujących Żydów. Dla mnie jest oczywiste, że biskupi się mylą, bo twierdzenie, że w kilkumilionowej populacji Żydów wszyscy czy większość dopuszczała się takich przestepstw, jaki im zarzucano, oznaczałoby to, że Żydzi są moralnie zdefektowani. Nie znam żadnych danych statystycznych np. o ilości przestępstw dowodzących tego, znam natomiast wielu Żydów o wielkiej kulturze moralnej.

Wt sty 08, 2013 19:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 43  Następna strona