Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 22:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 792 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 53  Następna strona
 Media o Kościele - wątek zbiorczy 
Autor Wiadomość

Post Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
Nie ma sprawy, mogę rzucać.

A, żartował. Tak tłumaczy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt wrz 23, 2014 13:02

Bomba prawdziwa się trafiła :
http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... l?cookie=1

"Przemysław Węgrzyn, do niedawna ksiądz, redaktor naczelny "Przewodnika Katolickiego" i proboszcz parafii pw. św. Wojciecha w Poznaniu oficjalnie potwierdza swoje odejście z kapłaństwa. Dementuje też, jakoby przyczyną jego odejścia było załamanie nerwowe, depresja czy problemy finansowe parafii, w której pełnił funkcje proboszcza."

Oto czym się kończy walka z podstawowym prawem do założenia rodziny.

So wrz 27, 2014 11:52
ashkel86 napisał(a):
Oto czym się kończy walka z podstawowym prawem do założenia rodziny.

Nie. Tym się kończy zapomnienie o tym, jakie ślubowanie złożyło się przed Bogiem. Nie pierwszy i niestety nie ostatni przypadek kiedy jakiś człowiek łamie złożone przyrzeczenie.

So wrz 27, 2014 11:55

Dlaczego sądzisz, że zapomniał?

So wrz 27, 2014 11:57
JedenPost napisał(a):
Dlaczego sądzisz, że zapomniał?

Bo gdyby nie zapomniał, to zamiast uciekać z kobietą dalej byłby proboszczem tej parafii.

So wrz 27, 2014 11:59

Cóż, może byłoby inaczej, gdyby treść takiego przyrzeczenia nie była narzucana instytucjonalnie i gdyby nie składali jej tak młodzi ludzie, którzy o życiu nie mają jeszcze zbyt wielkiego pojęcia.

So wrz 27, 2014 12:01
JedenPost napisał(a):
Cóż, może byłoby inaczej, gdyby treść takiego przyrzeczenia nie była narzucana instytucjonalnie i gdyby nie składali jej tak młodzi ludzie, którzy o życiu nie mają jeszcze zbyt wielkiego pojęcia.

Śmieszny argument. Po pierwsze, to każdy, kto wstępuje do seminarium, jest w pełni świadomy tego, że ta droga życiowa przewiduje złożenie ślubów bezżenności. Po drugie, to w seminarium ma pięć lat na przemyślenie decyzji o tym, czy chce zostać księdzem. Po trzecie, dlaczego wiek 24+ lat to miało by być za mało na podjęcie decyzji o całym swoim życiu, skoro prawo przewiduje, że można się ożenić w wieku lat 18? Według Ciebie w jakim wieku powinien być kandydat do kapłaństwa, aby mieć jakieś większe pojęcie o życiu?

So wrz 27, 2014 12:12

Nie da się tego określić. Wiem tyle, że bardzo optymistyczne jest zakładanie, że ktokolwiek jest w stanie ręczyć za osobę, jaką będzie np. za 20 lat. Owszem, seminarium trwa długo, dlatego przecietna decyzja o kapłaństwie jest zapewne bardziej przemyślana, niż analogiczna co do małzeństwa, gdzie dużo częściej chodzi o kwestie czysto emocjonalne. Z drugiej strony jednak - tak długie przebywanie w bardzo specyficznee jednak grupie może silnie zdeterminować decyzję, która po powrocie do bardziej normalnego świata nie będzie już tak oczywista. Nie mam pojęcia ( I Ty też) jak jest z tym księdzem, tj. na ile szczere były jego ślubowania, czy wierzył czy nie i czy wierzy dziś, jakie jest jego myślenie o Bogu. Nie wiemy też obaj co bardziej spodoba sie Bogu - kapłaństwo i celibat tego człowieka, czy jego życie z kobietą. Ostatecznie Bóg powołał ludzi do tego drugiego, pierwsze jest wymysłem ludzkim. Tak czy inaczej - jak każdy, ten facet ma jedno życie, więc nie Tobie oceniać, czy powinien je poświęcić temu czy tamtemu.

So wrz 27, 2014 14:27
JedenPost napisał(a):
Nie da się tego określić.

To dlaczego wcześniej pisałeś, że są za młodzi?

Cytuj:
Wiem tyle, że bardzo optymistyczne jest zakładanie, że ktokolwiek jest w stanie ręczyć za osobę, jaką będzie np. za 20 lat.

Odpowiedzialność za własne czyny i zobowiązania polega na tym, że przyrzeczeń się dotrzymuje. Mimo pokus.

Cytuj:
Owszem, seminarium trwa długo, dlatego przecietna decyzja o kapłaństwie jest zapewne bardziej przemyślana, niż analogiczna co do małzeństwa, gdzie dużo częściej chodzi o kwestie czysto emocjonalne. Z drugiej strony jednak - tak długie przebywanie w bardzo specyficznee jednak grupie może silnie zdeterminować decyzję, która po powrocie do bardziej normalnego świata nie będzie już tak oczywista.

Błędne założenie.

Cytuj:
Nie mam pojęcia ( I Ty też) jak jest z tym księdzem, tj. na ile szczere były jego ślubowania, czy wierzył czy nie i czy wierzy dziś, jakie jest jego myślenie o Bogu.

No właśnie. Nie masz pojęcia, to nie oceniaj. Ślub bezżenności zaś pozostaje zawsze ślubem. Nie ma w nim zastrzeżenia, że "dopóki się nie zakocham".

Cytuj:
Nie wiemy też obaj co bardziej spodoba sie Bogu - kapłaństwo i celibat tego człowieka, czy jego życie z kobietą. Ostatecznie Bóg powołał ludzi do tego drugiego, pierwsze jest wymysłem ludzkim.

Nie znasz Ewangelii. Bóg powołuje i do jednego, i do drugiego. Tak Chrystus, jak i św. Paweł, podkreślali wartość życia w bezżenności dla Boga.

Cytuj:
Tak czy inaczej - jak każdy, ten facet ma jedno życie, więc nie Tobie oceniać, czy powinien je poświęcić temu czy tamtemu.

Ten ksiądz właśnie złamał przyrzeczenie, które złożył przed Bogiem. Tutaj nie ma miejsca na inną niż negatywna ocenę jego postępowania i pomijam to, że zachował się jak smarkacz uciekając z parafii. Skoro tak bardzo chciał się wycofać z kapłaństwa, to mógł załatwić sprawę jak mężczyzna i napisać odpowiedni wniosek do papieża, a nie chyłkiem znikać nie informując o tym nawet rodziny.

So wrz 27, 2014 14:46
Cytuj:
Z drugiej strony jednak - tak długie przebywanie w bardzo specyficznee jednak grupie może silnie zdeterminować decyzję, która po powrocie do bardziej normalnego świata nie będzie już tak oczywista. Nie mam pojęcia ( I Ty też) jak jest z tym księdzem, tj. na ile szczere były jego ślubowania, czy wierzył czy nie i czy wierzy dziś, jakie jest jego myślenie o Bogu. Nie wiemy też obaj co bardziej spodoba sie Bogu - kapłaństwo i celibat tego człowieka, czy jego życie z kobietą. Ostatecznie Bóg powołał ludzi do tego drugiego, pierwsze jest wymysłem ludzkim. Tak czy inaczej - jak każdy, ten facet ma jedno życie, więc nie Tobie oceniać, czy powinien je poświęcić temu czy tamtemu.

Celibat nie jest wymysłem ludzki - mówi o nim Jezus w Ewangelii Mateusza (19,12).
Z seminarium nie determinuje tak okropnie, można wystąpić - mój kolega śp. wystąpił na IV roku, bo poznał dziewczynę, zakochał sie z wzajemnością, ożenił się, wychował 3 dzieci.
Inny wystąpił tuż przed święceniami, poznał później przyszła swoją żonę, wychowują razem 3 dzieci.
Inny znajomy wystąpił na III roku, też aktualnie żonaty z dwójką dzieci.
Wszyscy pozostali katolikami, udzielając się we wspólnotach - Neo i Kościele Domowym.
Znam widzisz trzech z tego samego seminarium.

So wrz 27, 2014 15:20

Yarpen_Zirgin napisał(a):

Cytuj:
Wiem tyle, że bardzo optymistyczne jest zakładanie, że ktokolwiek jest w stanie ręczyć za osobę, jaką będzie np. za 20 lat.

Odpowiedzialność za własne czyny i zobowiązania polega na tym, że przyrzeczeń się dotrzymuje. Mimo pokus.

Odpowiedzialność polega też na tym, że reaguje sie na realia. Są rzeczy ważniejsze od dotrzymywania przyrzeczeń za wszelką cenę.

Błędne założenie.

Skuteczniej byś mnie o tym przekonał podając jakiś argument.

Ślub bezżenności zaś pozostaje zawsze ślubem. Nie ma w nim zastrzeżenia, że "dopóki się nie zakocham"..

I co z tego? Szczęście tego człoiewka i jego kobiety jest dla niego zapewne ważniejesze, niż owe śluby.

Tak Chrystus, jak i św. Paweł, podkreślali wartość życia w bezżenności dla Boga.

Narzuconego? Gdzieś w Biblii pisze: chcesz być kapłanem - zapomnij o żonie?

Ten ksiądz właśnie złamał przyrzeczenie, które złożył przed Bogiem.

Myślę, że Bóg da sobie z tym radę i zapewne zrozumie tego człowieka lepiej niż Ty.

So wrz 27, 2014 15:39
JedenPost napisał(a):

Cytuj:

Odpowiedzialność polega też na tym, że reaguje sie na realia. Są rzeczy ważniejsze od dotrzymywania przyrzeczeń za wszelką cenę.

W tym przypadku odpowiedzialność to było by zerwanie znajomości z tą kobietą, a nie brnięcie w związek prowadzący do złamania przyrzeczenia. Ten ksiądz bowiem, nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, nie dość, że łamie przyrzeczenie, to jeszcze i siebie, i tą kobietę, skazuje na życie w cudzołóstwie.

Cytuj:
Błędne założenie.

Skuteczniej byś mnie o tym przekonał podając jakiś argument.

Alus wskazał trzy takie argumenty.

Cytuj:
Ślub bezżenności zaś pozostaje zawsze ślubem. Nie ma w nim zastrzeżenia, że "dopóki się nie zakocham"..

I co z tego? Szczęście tego człoiewka i jego kobiety jest dla niego zapewne ważniejesze, niż owe śluby.

Tia... I w ramach tego ryzykuje szczęście wieczne. Genialna strategia. I nieodpowiedzialność.

Cytuj:
Tak Chrystus, jak i św. Paweł, podkreślali wartość życia w bezżenności dla Boga.

Narzuconego?

Ktoś kogoś zmusza do zostania kapłanem? Nie. To nie pleć o narzuconej bezżenności.

Cytuj:
Ten ksiądz właśnie złamał przyrzeczenie, które złożył przed Bogiem.

Myślę, że Bóg da sobie z tym radę i zapewne zrozumie tego człowieka lepiej niż Ty.

O przykazaniu "nie cudzołóż" to waść chyba nie słyszał...

So wrz 27, 2014 15:58

Cytuj:

Narzuconego?

Ktoś kogoś zmusza do zostania kapłanem? Nie. To nie pleć o narzuconej bezżenności.

To nie bzdury, ale fakt. Kapłanów zmusza się w KRK do bezżenności. Albo inaczej ujmując: stawia im się ją jako warunek kapłaństwa, mimo że Biblia tego nie zaleca.

So wrz 27, 2014 17:14

Można by mówić o zmuszaniu gdyby ył przymus zostania kapłanem. To raczej nie-kapłanom zabrania się seksu pozamałżeńskiego

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So wrz 27, 2014 17:17
Alus wskazała.....och ten męski....

So wrz 27, 2014 17:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 792 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 53  Następna strona