Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 20:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
 Kościół - jedyne źródło prawdy. 
Autor Wiadomość

Powtórze - Prawda się nie zmieniła. Orędzie Ewangeliczne się nie zmieniło. To ludzie i czasy się zmienili, i trzeba wciąż dokonywać aktualizacji Słowa Bożego

Pn gru 04, 2006 18:24

Powtórze - Prawda się nie zmieniła. Orędzie Ewangeliczne się nie zmieniło. To ludzie i czasy się zmienili, i trzeba wciąż dokonywać aktualizacji Słowa Bożego
Czyli tylko Orędzie Ewangeliczne jest na pewno prawdą? A co z resztą nauk Krk? I na czym polega aktualizacja Słowa Bożego?

Pn gru 04, 2006 19:08

Prawdą głoszoną przez Kościół jest Wcielenie Jezusa Chrystusa, Jego męka i smierć na Krzyżu, Jego zmartwychwstanie. Fakt, że On cche nas zbawić i że tylko On może nas zbawić
Co do aktualizacji - Jezus zostawił nam swoje nauki. Kościół wierzy że te nauki wciąż są aktualne, trzeba je tylko odnieść do dzisiejszych czasów - to jest aktualizacja.

Pn gru 04, 2006 20:28

Kościół wierzy że te nauki wciąż są aktualne, trzeba je tylko odnieść do dzisiejszych czasów - to jest aktualizacja.
To chyba uproszczanie Biblii, bo głupcy nie potrafią zrozumieć zawartych w niej metafor.

Pn gru 04, 2006 22:37

Post Re: Kościół - jedyne źródło prawdy.
EIRE II napisał(a):
W czasach laicyzacji i kłamstwa rodzi się w duszy pragnienie poszukiwania prawdy.Jednak tylko Kościół i media katolickie są w stanie tą prawdę przekazać.Katolicki znaczy powszechny.Pragniemy poznania prawdy.Widać teraz jak wiele znaczy dla nas autorytet papieża.Papież mówi do wszystkich i nie tylko do katolików.Być "światłem świata i solą ziemi" może być tylko Kościół czyli duchowni i świeccy.Właśnie - świeccy.Łatwo powiedzieć a trudniej jest wykonać.

to jest pierwszy post w tym temacie.. zdecydowanie sugeruje on ze jedynie kosciol jest zrodlem prawdy - calej parawdy na temat swiata...

i to jest blad, bo kosciol nie przekazuje prawdy, przekazuje jakis obraz - mniej lub bardziej prawdziwy, ale przez to ze jest obrazem mozna go naginac i udawac w pewnych miejscach ze to prawda.

co do prawdy na temat wiary - o ile istniej cos takiego jak prawda w wierze. to tak - kosciol mowi o Jezusie, o tym jak zyl (nie dokonca), o cyzm nauczal, co chcial przekazac i co mamy robic. oczywiscie jest to przemielone przez 2k lat i obawiam sie o autentycznosc tych nauk, ale w cos trza wierzyc..

zarazem kosciol nie mowi nic o allahu ani buddzie wiec mowi jedynie o "swoim" Bogu

jednak jezeli pokusimy sie o drobna herezje i zalozymy ze jest jeden Bog o roznych nazwach czczony przez wszytskich pod roznymi postaciami mozemy dojsc do wniosku ze kazda wiara robi to wlasciwie na swoj sposob wiec nikt nie ma patentu na prawde unierwsalna.

kosciol jest od gloszenia slowa Bozego i umacniania wiary a nie od gloszenia "prawdy", bo od tego duzo lepsi sa naukowcy...

Pn gru 04, 2006 22:49

filippiarz uważasz zatem, że dopiero dziś 2000 lat po Jezusie, plus jeszcze pare wieków po zredagowaniu ST ludzie dopiero zaczynają się buntowac przeciw zasadom wiary, że dopiero dziś im się to nie podoba? Bo jeśli tak to myśle że się mylisz.
Troche nie rozumiem, sugerujesz że świat się zmienia, już nie chcemy żyć z jedną kobietą, chcemy spędzić życie z kimś kto kto ma za soba już 10 partnerów seksualnych itp.? To coś nowego? Kiedyś tego nie było? Obecnie do tego dążymy? Myśle, że to jest od początku i wcale nie dążymy to obalenia tych zasad.
Co się zmieniło? Mamy samochody i samoloty, ale nadal walczymy, szukamy uczucia, określamy sowje cele, pod tym względem nic się nie zmieniło i nadal słowo boże jest w tym wszystkim dla nas opcją którą możemy wybrać i jak widać wybieramy.

myself myśle, że ten pogląd o jednym Bogu pod różnymi nazwami możemy odrzucić z całą pewnością jaki twór dziwny i nieprawdziwy. Muzułmanie, Żydzi, Chrześcijanie nie wierzą w tego samego Boga. Buddyści mają filozofie życia, nie Boga, bo to nie do końca nawet religia, żeby nie mówić że to wogóle nie religia. To jest duża herezja twierdzić że to ten sam Bóg.

Pn gru 04, 2006 23:11

Cytuj:
A czy Ty masz podstawy do pouczania nas, skoro jesteś nieobiektywny? Skoro zaprzeczasz faktom, na rzecz wszystkiego negatywnego?

Nie jestem ani mniej, ani bardziej obiektywny niz Ty. Roznica miedzy nami polega na tym, ze ja mialem ochote poznac inne punkty widzenia, orientacje i religie nie tylko z katolickiego punktu widzenia.
Drugie zdanie to chyba jakis belkot. Jakim faktom zaprzeczam? Przedstawiam fakty, tylko fakty, ktorych uzywam w dyskusji aby udowodnic pewna teze lub jej zaprzeczyc. Przedstawiam fakty, ktore Ty z koleji negujesz lub bagatelizujesz np: uwazasz, ze morderstwo jest smieszne albo ze cos co juz bylo dawno, dawno temu... to juz jest nieprawda.

Cytuj:
...nie nie popełniać grzechów, tylko ich załować.

Hurrraaaa...!
Wszystko wolno, hulaj dusza, piekla nie ma!

Cytuj:
Szkoda tylko że to Chrystus miał nakazywać zabijanie.

Oj szkoda, szkoda... takie to niewygodne dla KK.

Cytuj:
...podważasz w ten sposób wszystki i wszystkich którzy mogą głosić Chrystusa.

To nieprawda. Uwazam jedynie, ze KK nie jest jedynym zrodlem prawdy.
Uwazam, ze KK zamiast mowic o prawdzie objawionej tworzy szopke z tej prawdy zajmujac sie rzeczami do ktorych nie zostal powolany lub o ktorych nie ma zielonego pojecia.
To jest oczywiscie moje prywatne zdanie lecz moge je poprzec faktami historycznymi. I mimo goracych prosb oponentow, nie zamierzam wrozyc z fusow.

Wt gru 05, 2006 0:25

Zatem nie ma różnicy, bo ja też chce poznawać inne punkty widzenia, ale to nie znaczy że mam się z nimi zgadzać.
Błędnie odczytałeś to co napisałem. Mówisz o wielu ofiarach, agdy ktoś wytyka Ci błąd w wiedzy, że ofiary inkwizycji były nieliczne, jakby nigdy nic przechodzisz do kolejnego argumentu, że każda śmierć jest znamienna. Nie mówie że nie jest znamienna, ale tak to wygląda, jak się okazuje że tak jak mówisz do końca nie było, to idziesz dalej, jak nie tak to inaczej.
Czy napisałem że morderstwo jest śmieszne? Nie wydaje mi się, jedynie co to podważam wage tego co mówisz. Nigdzie nie twierdziłem że to co było dawno temu to nieprawda, tylko stwierdzam że ile można się czepiać rzeczy dwanych i za które już skruche wyrażono. Niestety na te fragmenty nie chcesz zwrócić uwagi.

==========================
Hurrraaaa...!
Wszystko wolno, hulaj dusza, piekla nie ma!
Nic takiego nie napisałem, dopisywaniem czegoś czego nie było wcale nie udowodnisz że masz gdziekolwiek racje. Myśle że to oczywiste, że nic nie jest doskonałe, jedyne co nam pozostaje to starać się, Ty to negujesz, zatem negujesz rzeczywistość.

Oj szkoda, szkoda... takie to niewygodne dla KK.
Kościół się przyznał, Kościół przeprosł, to tylko brak Twojej dobrej woli, żeby to zobaczyć. Niewygodne to może byc coś co się ukrywa, co nie ma wyjśc na światło dzienne.

Co do źródła prawdy to jest kwestia wiary i rozumu, zatem masz prawo uważać inaczej, generalnie Biblia to podstawa, a to co w niej jest to jest słowo Boga. W to wierzymy, to staramy się stosować, niech ta prawda sama się broni.

Problem w tym, że Kościół, według mnie, nie zawsze jest jednolity. Ludzie są różni i jest to fakt. Często jest tak, że sa w Kościele środowiska które coś robią i inne które to krytrykują. Mówiąc Kościół popełniamy błąd, bo Kościołem jest każdy od Papieża, przez Wspołnote parafilaną, do mnie.
Dla mnie jedyna walka przy pomocy historii toczy siue tutaj tylko o zasięg krzywd wyrządzonych kiedyś i teraz przez Kościół, bo napisze to jeszcze raz nie neguje, że pewne krzywdy były, to znaczy tylko że Kościół złożony przecież z ludzi jest grzeszny, ale i wybrany przez Boga, tak jak grzeszny był Św. Paweł jeszcze jako Szaweł. Ty podważałbyś sens powołania takiego człowieka, ale Bóg go wybrał. Tak samo wybrał Kościół, czy raczej stworzył go.
Mieszasz polityke i wiare, bo poza inkwizycją, krucjatami itd. jest też Eucharystia i prawdy moralne. To się liczy jako misja Kościoła, jednak trzeba wierzyć, żeby to dostrzec. Dlatego Kościół jest ważny, a że głosi prawde od Boga, to tylko go umacnia.

Wt gru 05, 2006 0:52

To Bóg jest źródłem prawdy a nie Kościół.
Kościół ma jakąś swoją wizję, obraz prawdy bożej. I tyle.
WIST napisał(a):
filippiarz ...
Troche nie rozumiem, sugerujesz że świat się zmienia, już nie chcemy żyć z jedną kobietą, chcemy spędzić życie z kimś kto kto ma za soba już 10 partnerów seksualnych itp.?
Już raz Ci napisałem żebyś sobie darował takie zaczepki. Ta poligamia to jakiś twój konik? Freudowskie idee fixe? Ja nic nie napisałem o "chceniu wielu kobiet" i "chceniu spędzeniu życia z kimś kto kto ma za sobą już 10 partnerów seksualnych". To twoje wymysły. Przestań fantazjować i zejdź na ziemię :?

Wt gru 05, 2006 7:34

To Bóg jest źródłem prawdy a nie Kościół.

Ale sporą część prawdy Jezus nam objawił, i kazał apostołom głosić dalej - i dokonuje się to właśnie w Kościele, posłanym przez Chrystusa

Wt gru 05, 2006 8:34
Dokonywało się to w apostołach (chociaż czy skutecznie, tego nie wiem), a każdy olejny człowiek mógł popełniać błędy.

Wt gru 05, 2006 9:18

Chaota - apostołowie też popełniali błędy.

Filipiarz - zgadzam się. Bóg jest źródłem Prawdy. Bóg jest Prawdą. W rozumieniu hebrajskim - czymś, czemu mozna zaufać, czymś co nie zawodzi, czymś na czym mozna się oprzeć.

Kościół tę Prawdę przekazuje. Nic ponadto. Ale zgodnie z obietnicą wierzymy, że wierności tego przekazu strzeże Duch Święty - czyli sam Bóg. I stąd się bierze wiara Kościołowi.

Gdzieś ktos pisał o ewangelizacji naszych czasów, o ewangelizacji kultury. Czyli - o nasyceniu kultury (w rozumieniu nie tyle działalności artystycznej, ale środowiska życia, kodu przekazu, tego co wyraża nasze rozumienie świata i w czym się wyraża) treścią Ewangelii i w drugą stronę - przełożenia Ewangelii na język zrozumiały dla współczesnych. Język w bardzo szerokim znaczeniu...

Wt gru 05, 2006 10:49

Cytuj:
To ludzie i czasy się zmienili, i trzeba wciąż dokonywać aktualizacji Słowa Bożego
Pytanie kto ma aktualizować słowo boże.. ?? Pamiętać nalezy , że słowo boże to nie przeglądarka Microsoftu i możemy ją aktualizować co tydzień w równe wtyczki pluginy etc..
Mnie sie wydaje że w ewangelizacji trzeba nawrócić do korzeni do tego co zostało 2000 lat temu uznane za główny nurt chrześcijaństwa. A nagromadzone aktualizacje przez wieki odrzucić. Bo bóg dał słowo boże i on jest władny je zmienić... Moze za dużo było tych aktualizacji i chrześcijaństwo przeżywa kryzys

Wt gru 05, 2006 19:59

myself myśle, że ten pogląd o jednym Bogu pod różnymi nazwami możemy odrzucić z całą pewnością jaki twór dziwny i nieprawdziwy. Muzułmanie, Żydzi, Chrześcijanie nie wierzą w tego samego Boga. Buddyści mają filozofie życia, nie Boga, bo to nie do końca nawet religia, żeby nie mówić że to wogóle nie religia. To jest duża herezja twierdzić że to ten sam Bóg.

ahaaa. czyli jezeli Zydzi nie wierza w Jezusa jako syna Jahwe to znaczy ze jezeli my uwazamy Jezusa za syna Bozego to juz jest inny Bog... i inny Bog dal przykazania Zydom, a potem Jezus to sprostowal i powiedzial katolikom(?) ze Zydzi maja innego Boga... a to ze Jezus dla Mahometan jest jednym z prorokow to tez napewno Jezus mowil Muzułmanom o innym Bogu a nam o innym..
A Budda był życiem czy filozofia?
are you kiddin?

Cytuj:
Pamiętać nalezy , że słowo boże to nie przeglądarka Microsoftu i możemy ją aktualizować co tydzień w równe wtyczki pluginy etc..
to jest zle porownanie akurat i kazdy uzytkownik Małego i Miekkiego ci to powie :P

ale poza tym dziwi mnie uzurpacja kosciola do glosciela prawdy o wszytskim... w sredniowieczu jak mieli władze i wiedze to mogli sobie opowiadac ze Bog nas ulepil z gliny a ziemia jest plaska, ale w dobie naukowych doswiadczen musza pozostac przy tym do czego zostali powolani - do gloszenia slowa bozego a nie opowiadania ze wszyscy klamia tylko oni mowia prawde... kosciol poprostu mowi stale to samo i jezeli bysmy walkowali caly czas ze ziemia jest plaska to ona by sie dla nas stala plaska...

Wt gru 05, 2006 20:47

musza pozostac przy tym do czego zostali powolani - do gloszenia slowa bozego a nie opowiadania ze wszyscy klamia tylko oni mowia prawde

Ale przecież Kościół tak własnie dzisiaj robi. Co chcesz więcej? A może nie chcesz tego po prostu zauważyć?

Wt gru 05, 2006 21:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona