Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 10:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
 Kościół - postęp, historia i błędy 
Autor Wiadomość

Oczywiście, że Chrześcijanstwo miało pewne pozytywne skutki. Ale zdaje mi sie, że rozmawiamy o błędach, więc nie offtopikuj !

Pn sty 03, 2005 16:50
Zobacz profil WWW
"Kościół - postęp, historia i błędy", qurczaku.
Zatem - prośba ....

Podawanie bowiem samych niepowodzeń Kościoła raczej nie sprzyja rzetelnemu przedstawieniu tematu. Wypacza rzetelny obraz Kościoła.
A prawda jest taka, że Kościół Katolicki ma "na koncie" naprawdę o wiele więcej zasług dla tej cywilizacji i jej rozwoju niż niepowodzeń.

Pn sty 03, 2005 17:01
Temat brzmi:
"Kościół - postęp, historia i błędy", qurczaku.
Zatem - prośba ....
Nie próbuj "grać do jednej bramki" ... :oops:
Podawanie bowiem samych niepowodzeń Kościoła raczej nie sprzyja rzetelnemu przedstawieniu tematu. Wypacza rzetelny obraz Kościoła.
A prawda jest taka, że Kościół Katolicki ma "na koncie" naprawdę o wiele więcej zasług dla tej cywilizacji i jej rozwoju niż niepowodzeń.

Pn sty 03, 2005 17:03

Może i rzeczywiście Kościół był strażnikiem wiedzy przez okres średniowiecza, nie zapominajmy jednak, że przejąl dla swoich potrzeb tylko część kultury antycznej. Tę zaś, która nie pasowała do jego wizerunku tępił bezlitośnie. W ten sposób zniknęło wiele zaprawdę wspaniałych dzieł...

Rzeczywiście Kościół zrobił wiele, ale to jest nic w porównaniu z tym co dokonaloby się gdyby po prostu zbawiał dusze wiernych, nie mieszając się przy tym do życia publicznego...

Cytuj:
Kościół - postęp, historia i błędy", qurczaku

I tak nie widzę tu czegoś takiego jak: "Niemajace miejsca wydarzenia, których katolicy znają tak wiele, że nie potrafia udowodnic żadnego z nich"

Ponadto proszę byś używała formy qrczak ok?

Pn sty 03, 2005 17:27
Zobacz profil WWW
A co to są te "niemające miejsca wydarzenia" ?

Pn sty 03, 2005 18:55
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
"Niemajace miejsca wydarzenia, których katolicy znają tak wiele, że nie potrafia udowodnic żadnego z nich"

Ponadto proszę byś używała formy qrczak ok?
??
PS. Nie cierpię celowego wypaczania zasad polskiej ortografii :P

Pn sty 03, 2005 18:58

Niemajace miejsca wydarzenia, których katolicy znają tak wiele, że nie potrafia udowodnic żadnego z nich"

Chodzi mi oczywiście o liczne wynalazki i postęp technologiczny jaki dokonał sie za sprawą Kościoła.

Pn sty 03, 2005 19:50
Zobacz profil WWW
Kościół "odkryć naukowych" i "wynalazków technicznych" nie robił - nie jest do tego powołany.
Dał natomiast Kościół swoimi działaniami podstawy do rozwoju nauki i techniki oraz sprawował mecenat nad ludźmi nauki i techniki.
Odkryć naukowych i wynalazków technicznych dokonywali natomiast ludzie wykształceni w tych wspieranych przez Kościół uczelniach oraz wspierani bezpośrednio (lub pośrednio) podczas badań naukowych.
Było też bardzo wiele osób - "ludzi Kościoła" którzy dokonywali swych odkryć i badań niezależnie od swej pracy duszpasterskiej.

Nie wiem, czy Ci wiadomo, że np. Mikołaj Kopernik był kapłanem (kanonikiem) ?

Pn sty 03, 2005 21:50

Nie mówię, że nic nie zdziałał. Wynalazki musialy sie pojawiać, ludzkość chciała iść do przodu, a Kościół przeszkadzał (w końcu taka jego rola). chodzi mi o to, że byc może terraformowalibyśmy juz jakieś inne planety, gdyby Kościół nie podcinał uczonym tamtych czasów nóg.

(ot, jak juz trzymamy sie Kopernika, to wstawienie jego dzieła na liste ksiąg zakazanych)

Wt sty 04, 2005 23:38
Zobacz profil WWW
ot, jak juz trzymamy sie Kopernika, to wstawienie jego dzieła na liste ksiąg zakazanych)

Hmmm.....a znasz powod owego postepku, czy tylko powtarzasz to co ci powiedziały osoby niechetne Kosciołowi?

Wt sty 04, 2005 23:43

Wiem to, co powiedzieli mi moi nauczyciele historii. Nie byli specjalnie rogaci, więc podejrzewam, że nie wynikalo to z infernalnego spisku. Nie podejrzewam również, że wynika to z ich niewiedzy. Chętnie posłucham zatem, co mi napiszesz.

Wt sty 04, 2005 23:49
Zobacz profil WWW
Starego wróbla nie wezmiesz na plewy
To ja zadałem pytanie i oczekuje odpowiedzi.
Ty pierwszy.......ja pozniej odpowiem

Wt sty 04, 2005 23:57

No zdaje się napisałem, że powtarzam to, czego nauczono mnie w szkole. Nie wiem nic o stosunku moich nauczycieli do Kościoła.

Teraz natomiast z checia poslucham twojej wersji.

Śr sty 05, 2005 0:01
Zobacz profil WWW
Co mówili ci nauczyciele na temat wpisania dzieła Kopernika na indeks ksiag zakazanych. Czy wytlumaczyli ci dlaczego to zrobiono? Czy ich o to zapytałes? Czy tylko powtarzasz suchy fakt historyczny bez zadnego wyjasnienia?

Śr sty 05, 2005 1:08
"część kultury antycznej" - wiesz skąd pochodzi powiedzenie(napewno słyszałeś) - "benedyktyńska cierpliwość"?
Gdyby nie mnisi (benedyktyni), którzy niezmordowanie przez wieki (V-X)kopiowali rękopisy, cały dorobek literacki i naukowy minionych epok zostałby zaprzepaszony.
Wynalazki, odkrycia naukowe - a którz je dokonywał jeśli nie chrześcijanie, ludzie Kościoła, przecież nie są to osiągnięcia tylko schyłku XIXw i XXw, "odkrywców", którzy oświecili świat informacją, że "Bóg umarł" i dzięki temu nauka poszła naprzód.
Zapoznaj się jeśli łaska, co nieco z biografiami ludzi nauki ich światopogladem, wtedy Twoje wywody podeprzesz argumentami.
Faktem jest, że nie zawsze pojmowano, interpretowano, Biblię, jak rozumiał ją Galileusz:"Biblia nie uczy o tym jak kręci się niebo, ale jak się zakręcić, aby pójśc do nieba".
Niemniej nie powodowało to horendalnych strat w nauce, jak określają to "oświeceni" racjonalisci.

Śr sty 05, 2005 12:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona