Dlaczego Kościół popiera PIS?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego Kościół popiera PIS?
Johnny99 napisał(a): PiS i Kaczyński jest kanalizatorem emocji przeciwstawnych tym wyrażanym przez Rysiów, Zdzisiów, Bronków i Palikota. Owszem Cytuj: Niestety, nikogo lepszego i liczącego się nie ma. No niestety nie. Ale mimo to nie jestem pewien czy należy stawiać na PiS czy na kogos "lepszego, choć nie liczącego się" - np. Marka Jurka. Cytuj: Dlatego nie zwraca się uwagi na to, że Kaczyński z patriotyzmem, katolicyzmem, klerykalizmem, radiomaryjstwem i wszystkim innym, co się mu przypisuje, ma naprawdę niewiele wspólnego. Mimo pewnego dystansu do PiS chyba przesadzasz. O ile nad klerykalizmem, radiomaryjjstwem a nawet katolicyzmem możnaby dyskutować, to patriotyzmu trudno mu odmówić.
|
N paź 31, 2010 11:03 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: to patriotyzmu trudno mu odmówić. Patriotyzm jest dla niego tym samym, czym pozostałe cechy - środkiem. Woła o patriotyzmie, bo wie, że w ten sposób atakuje drugą stronę. Podobnie zresztą jak Palikot, który prawdopodobnie własnych poglądów w ogóle nie ma, a robi jedynie to, co należy aktualnie robić z punktu widzenia szefów.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N paź 31, 2010 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No cóż, różnimy się w tych ocenach. Możemy z tym żyć ? 
|
N paź 31, 2010 23:05 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
jumik napisał(a): Po pierwsze: Kościół nie popiera żadnej partii. Jeśli już, to konkretne osoby popierają jakieś partie. Amen Na ingres Prymasa Polski do Gniezna zaproszono Kandydata na funkcję Prezydenta Polski B. Komorowskiego i ja bym tego nie traktował jak poparcie Kościoła dla PIS. To, że Prymas bardziej lubi Komorowskiego niż Kaczyńskiego, robi na mnie takie same wrażenie, jak gdyby lubił odwrotnie. Nie rozumiem podniecenia w fałszywym doszukiwaniu się popierania przez Kościół jakiejkolwiek partii, nie rozumiem uporu wciskania ludziom nieprawdy. W niniejszym temacie, oczywiście z braku treści na temat, 5 stronic wypełniono quasi dyskusją dotyczącą biskupa Wielgusa i jego relacji z Radiem Maryja. I po co to było? Czemu służyło?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
N paź 31, 2010 23:38 |
|
 |
Prawie_apostata
|
jumik napisał(a): Po pierwsze: Kościół nie popiera żadnej partii. Jeśli już, to konkretne osoby popierają jakieś partie. Czyli jeśli zdecydowana część księży nawołuje do głosowania na PIS, a reszta milczy to oznacza to, że Kościoł nie popiera PIS? Zakładając: Czyli w wypadku poparcia przez wszystkich księzy sPiSkowca Jarosława Kaczyńskiego, a nie poparcia formalnego ze strony biskupów oznaczałoby, że Kościoł jest tu neutralny? No nie przesadzajmy. Swoją droga ktoś widziałem, że popiera Marka Jurka. Z jego poglądami się nie zgadzam, bo dosyć często mówi od rzeczy, ale przyznam mu jedno - nie robi tego w taki oscentacyjny i chamski sposób jak prezes Kaczyński. Nasuwają mi się też pewne sprzeczności. Skoro Kościół z jedej strony nawołuje do miłości bliźniego, a w P.Ś. napisane jest, aby miłować nieprzyjaciół i kochać wrogów, a z drugiej strony pan Kaczyński nawołuje do bojkotu prezydenta, bo został "wybrany przez nieporozumienie" (nieporozumieniem jest rozumiem to, że naród nie wybrał jedynie słusznego człowieka jakim jest ON sam) i Kościoł dalej go popiera to przeczy sam sobie. Jak dla mnie jest tu zero logiki. Rozumiem, że osoby pajające miłością do PIS i nienawiścią do reszty opcji politycznych się z tego spowiadają? Czy to może osoby głosujące na PO czy SLD się powinny spowiadać? Czy jak to jest? Ja już się w tym wszystkim pogubiłem.... Cytuj: Dlaczego Kościół popiera PIS? Podejrzewam, że dlatego, że jako jedyna partia mająca jakiekolwiek szanse na ugranie coś w polityce bezwarunkowo słucha nauk Kościoła. Na szczęście mamy demokrację i można się z tymi naukami nie zgadzać.
|
Cz lis 04, 2010 10:28 |
|
|
|
 |
Gita2
|
Kościół jest przeciwko in vitro i dwa projekty przeciwko in vitro, to projekty PiS, a więc kłania się logika.
|
Cz lis 04, 2010 11:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Podejrzewam, że dlatego, że jako jedyna partia mająca jakiekolwiek szanse na ugranie coś w polityce bezwarunkowo słucha nauk Kościoła. Na szczęście mamy demokrację i można się z tymi naukami nie zgadzać. Taaa.... i dlatego nieposłuszny i warunkowo słuchający Kościoła, J. Marek wyleciał z PiS za próbę przeforsowania ustawy aborcyjnej...... Kłania się logika 
|
Cz lis 04, 2010 12:19 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): J. Marek wyleciał z PiS Sam odszedł. Alus napisał(a): za próbę przeforsowania ustawy aborcyjnej...... Antyaborcyjnej - żeby była jasność.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lis 04, 2010 12:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jako osobie bezwarunkowo słuchającej Koscioła i ceniącej swoja godność nie pozostawało mu nic innego.....nie potrafił w zalezności od ewentualnych korzyści "być za, a nawet przeciw".
|
Cz lis 04, 2010 12:50 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): nie pozostawało mu nic innego..... Jednak należy to przypomnieć - nie został wymieciony, a była to jego decyzja (miał wybór). Alus napisał(a): nie potrafił w zalezności od ewentualnych korzyści "być za, a nawet przeciw". Ale ty jesteś niesprawiedliwa. Właśnie partia się rehabilituje, a ty kłody do oczu wkładasz.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lis 04, 2010 17:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jednak należy to przypomnieć - nie został wymieciony, a była to jego decyzja (miał wybór). Decyzję o ewentualnym odejściu obwieścił długo przed wniesieniem pod obrady sejmu nowelizacji ustawy. Odrzucenie w głosowaniu nowelizacji przez PiS, ponoć wiernej nauce Koscioła, było jednoznaczną odpowiedzią. Cytuj: Ale ty jesteś niesprawiedliwa. Właśnie partia się rehabilituje, a ty kłody do oczu wkładasz. Rehabilituje albo gorączkowo ratuje......czym dzieci zabite w zabiegu aborcji, są gorsze od tych zabitych w labolatorium????? 
|
Cz lis 04, 2010 17:52 |
|
 |
Gita2
|
W dzisiejszej homili wygłoszonej w Kaliszu na uroczystej mszy św. nie padło zdanie o poparciu dla PiS, ale wniosek nasuwał się sam. Apel biskupa do parlamentarzystów o zaniechanie głosowania za in vitro poparty mocnymi argumentami za życiem, mówił sam za siebie. Wiadomo,że tylko projekty PiS /jeden odrzucony/ były przeciw in vitro.
|
Cz lis 04, 2010 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): W dzisiejszej homili wygłoszonej w Kaliszu na uroczystej mszy św. nie padło zdanie o poparciu dla PiS, ale wniosek nasuwał się sam. Apel biskupa do parlamentarzystów o zaniechanie głosowania za in vitro poparty mocnymi argumentami za życiem, mówił sam za siebie. Wiadomo,że tylko projekty PiS /jeden odrzucony/ były przeciw in vitro. Biskup nie zaapelował o rozsądek, ponowne wniesienie do sejmu projektu M. Jurka o całkowitym zakazie aborcji i przyjęcie go w głosowaniu?
|
Cz lis 04, 2010 21:38 |
|
 |
Gita2
|
Tak apelował o to. Mówił równiez o obronie życia.
|
Cz lis 04, 2010 23:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gita2 napisał(a): Tak apelował o to. Mówił równiez o obronie życia. Wiem  ....ogladam czasem Msze sw z sanktuarium w Kaliszu. Irytuje mnie tylko często prezentowana przez niektórych duchownych polityczne wykorzystywanie tak ważkich spraw jak życie ludzkie.
|
Pt lis 05, 2010 9:34 |
|
|
|