Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 2:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Tak politycznie ;). Kościół a kapitalizm. 
Autor Wiadomość

Post Re: Tak politycznie ;). Kościół a kapitalizm.
Johhny staram sie do ciebie podchodzic jak do powaznego czlowieka, ale ty wybierasz z moich odpowiedzi tylko to co chcesz uslyszac... przepraszam ale to zalosne...]

"a gruszki i cistam na wierzbie tez rosna"- A jak to sie ma do tematu?...

Wlasnie mowilem ze ten lekarz to nie robot i jakby popelnial wpadki to na prawie 100% by go zwolniono... ale ty wybierasz tylko to co ci pasuje... Poza tym tutaj czlowiek jezeli juz to przynajmniej dotrze do lekaza a nie umrze w kolejce...

Nie da sie sprawic aby czlowiek pracujac 8h zarobil tyle samo co na wolnym rynku pracujac 204h czy chocby tez 8h... jest to matematycznie nie do zrealizowania...

Dam jeszcze raz linka do 5minutowego filmu http://www.youtube.com/watch?v=r_JTerVMPq8

Śr sie 17, 2011 15:08

Johnny99 napisał(a):
Nic, pod warunkiem, że rzeczywiście sam jest sobie winny.

Oczywiście zdaniem socjalistów człowiek nigdy nie jest sam sobie winny. Człowiek jest bydłem i potrzebuje obrony właściciela (czyli państwa). Świetnie obrazują to np. sytuacje, kiedy ktoś podpisuje umowę, której nie przeczytał, albo nie rozumiał, a potem jęczy jak to został pokrzywdzony, bo musi ponosić jej konsekwencje. A socjaliści wtedy w krzyk, płacz, żal i wściekłość, jaki to okrutny wyzysk panuje, że ktoś musi ponosić konsekwencje włąsnej głupoty i nieodpowiedzialności...

Po prostu uparcie dążą do sprowadzenia ogółu społeczeństwa do swojego poziomu :)

Śr sie 17, 2011 15:11

Cytuj:
Oczywiście zdaniem socjalistów człowiek nigdy nie jest sam sobie winny. Człowiek jest bydłem i potrzebuje obrony właściciela (czyli państwa).

Niestety, w znakomitej większości przypadków mają rację ;)

Cytuj:
A socjaliści wtedy w krzyk, płacz, żal i wściekłość, jaki to okrutny wyzysk panuje, że ktoś musi ponosić konsekwencje włąsnej głupoty i nieodpowiedzialności...

Przesada, w socjalizmie też się ponosi konsekwencje, ale tylko do pewnego stopnia ;) A kto odpowiada wtedy, kiedy delikwent nie miał żadnych możliwości nauczenia się czytania umów (to też jest umiejętność)?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 17, 2011 15:21

Johhny - naprawdę uważasz siebie za bydło?

Śr sie 17, 2011 15:30

Johnny99 napisał(a):
Niestety, w znakomitej większości przypadków mają rację

Co jeszcze nie jest powodem, żeby prawo obowiązujące wszystkich, dostosowywać do poziomu bydła. Choć oczywiście to jest nadrzędnym celem socjalistów - sprowadzić wszystkich do tego poziomu.

Cytuj:
Przesada, w socjalizmie też się ponosi konsekwencje, ale tylko do pewnego stopnia

Tak, głównie np. konsekwencje niepodporządkowania się interesom kolektywu, albo coś w tym rodzaju.

Cytuj:
A kto odpowiada wtedy, kiedy delikwent nie miał żadnych możliwości nauczenia się czytania umów (to też jest umiejętność)?

Nadal on sam. Nie ma żadnej różnicy, nadal podpisuje coś czego treści nie zna, nie rozumie. Od kiedy niewiedza zwalnia od odpowiedzialności?

Śr sie 17, 2011 15:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5