Nagonka na Chazana - czy lekarz ma obowiązek zabijać?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nagonka na Chazana - czy lekarz ma obowiązek zabijać?
Alus napisał(a): Obecna nagonka to tylko kolejna walka polityczna. W PRL powszechnie znane był prywatne gabinety ginekologiczne, w których kobiety zdecydowane dokonać aborcji nie miały czego szukać. Jeśli mówić o nagonce i konsekwencjach, to w tamtych czasach lekarze odmawiający aborcji byli cichymi bohaterami narażonymi na szykany i wszelkiego rodzaju ucisk ze strony władzy. I nie było słychać publicznego podziękowania tym lekarzom ze strony biskupów Aktualnie prasa nagoni sobie czytelników i na tym się skończy. Ze wstydem muszę powiedzieć, był czas kiedy dokonywałem aborcji - czyli brakło dowagi podobnej tym anonimowym dziś, przeciwnikom aborcji w czasach PRL.
|
Wt cze 17, 2014 8:24 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Alus, a ty uznajesz, że człowiek ma prawo do nawrócenia?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 17, 2014 8:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus, a ty uznajesz, że człowiek ma prawo do nawrócenia? Nigdy tego nie kwestionowałam i osobiście pragnęłabym aby wszyscy poznali Boga. Chodzi mi jedynie o skalę bohaterstwa - niekwestionowanymi bohaterami i wzorem sa ci nieznani z czasów PRL, którzy za swe przekonanie ponosili niewspółmierne koszty w porównaniu do aktualnej sytuacji lekarzy podpisujących deklarację wiary.
|
Wt cze 17, 2014 9:05 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Nikt nie pociągnął wątku, skąd lekarz chcący skorzystać z klauzuli sumienia ma powziąć wiedzę o tym, jakiemu innemu lekarzowi sumienie pozwala na dokonanie aborcji czy przepisanie antykoncepcji. Jest tu wyraźna nierówność sytuacji obu stron. Prof. Chazan ma ustawowy obowiązek wskazać "realną możliwość świadczenia" - ale nikt nie ma ustawowego obowiązku zadeklarować takiej realnej możliwości. I raczej nie można na nikogo takiego obowiązku nałożyć, bo byłoby to sprzeczne z Konstytucją, która wyraźnie stanowi, że nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania. Jest to tylko kolejny argument za wadliwością tej regulacji.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 17, 2014 14:31 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Prof. Chazan ma ustawowy obowiązek wskazać "realną możliwość świadczenia" - ale nikt nie ma ustawowego obowiązku zadeklarować takiej realnej możliwości. Bo taka realna możliwość jest oczywistym stanem, od którego korzystanie z klauzuli sumienia jest wyjątkiem, zatem to chyba zasadne, żeby ci, kórzy chcą być specjalnie traktowani, martwili się o konsekwencje swojego specjalnego statusu. To oni wprowadzają zamieszanie, zatem to oni powinni zadbać o to, by pacjentka nie była przez ich dozwolone ustawą zaniechanie poszkodowana.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt cze 17, 2014 15:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie jest zasadne. To tak jakby wymagać od niedysponowanego ucznia aby się martwił z kim teraz będzie grać jego drużyna. Kto wprowadził zasadę, że niedyspozycja zwalnia z gry ten powinien przewidzieć i ustalić jak będzie wyglądać gra, gdy ktoś w razie niedyspozycji skorzysta z prawa do grzania ławki.
|
Wt cze 17, 2014 18:03 |
|
 |
JedenPost
|
No i przewidział - korzystający z klauzuli lekarz ma obowiązek wiedzieć lub się dowiedzić i poinformować pacjentkę.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt cze 17, 2014 18:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): No i przewidział Jak widać nie do końca, patrz post @Johnny'ego.
|
Wt cze 17, 2014 18:59 |
|
 |
JedenPost
|
No ja myślę, że się myli. Sytuacją domyślną jest, że aborcje w określonych przypadkach się wykonuje, że jest realną możliwością, zatem potwierdzenie, np. w rozmowie telefonicznej z panem Chazanem, że owszem, nie ma żadnych problemów, nie jest żadnym zobowiązaniem do ujawnienia światopoglądu.
|
Wt cze 17, 2014 19:08 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): No i przewidział - korzystający z klauzuli lekarz ma obowiązek wiedzieć lub się dowiedzić i poinformować pacjentkę. W tym właśnie się przejawia nierówność - korzystający z klauzuli lekarz ma obowiązek się dowiedzieć, ale nikt nie ma obowiązku takiej informacji mu udzielić. Jeżeli więc, teoretycznie, okazałoby się, że nikt wokoło nie ma ochoty zadeklarować, że dokonanie aborcji jest zgodne z jego sumieniem, to lekarz klauzulowy jest ud*** - nie może skorzystać z przysługującego mu prawa. (pomijam już fakt, że jest to kolejny element zobowiązywania lekarzy klauzulowych do czynnej pomocy przy tym samym działaniu, z którego co dopiero się uchylili ze względu na konflikt sumienia - nie dość, że muszą poinformować, to jeszcze sami muszą szukać, dowiadywać się, zbierać informacje itp.)
|
Śr cze 18, 2014 7:37 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Jeżeli więc, teoretycznie, okazałoby się, że nikt wokoło nie ma ochoty zadeklarować, że dokonanie aborcji jest zgodne z jego sumieniem
Nikt nie musi tego deklarować, bo taki jest stan domyślny. Jeśli nikt nie deklaruje, że skorzysta z klauzuli - aborcja zostanie wykonana, to chyba logiczne?
|
Śr cze 18, 2014 7:56 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Jeśli nikt nie deklaruje, że skorzysta z klauzuli - aborcja zostanie wykonana, to chyba logiczne? Ale ustawa nie wymaga, by to było deklarowane z góry, zresztą w ogóle nie wymaga żadnych deklaracji skądkolwiek (bo nie może). A lekarz klauzulowy musi wskazać realną możliwość świadczenia, nie domniemaną.
|
Śr cze 18, 2014 8:00 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Ale ustawa nie wymaga, by to było deklarowane z góry A kiedy? Po fakcie?
|
Śr cze 18, 2014 8:26 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): A kiedy? Po fakcie? Z góry w sensie - jako generalnej informacji bez związku z konkretnym zdarzeniem.
|
Śr cze 18, 2014 8:28 |
|
 |
JedenPost
|
Zatem doktor Chazan dzwoni, opisuje konkretny przypadek i zadaje kluczowe pytanie.
|
Śr cze 18, 2014 8:32 |
|
|
|