Media o Kościele - wątek zbiorczy
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
JedenPost napisał(a): Bohater dnia. Miał w kwestii celibatu wybór, chcąc zostać księdzem? Jeśli nie był pewien , mógł nie zostawać księdzem
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So wrz 27, 2014 20:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dobra, odleciałem. Andy: przez tysiąc lat Kościół funkcjonował z kapłanami, którzy się regularnie żenili i nie było problemu. Przez połowę swojej historii. W czym problem, aby wrócić do tej tradycji?
|
So wrz 27, 2014 20:04 |
|
 |
Andy72
|
Widocznie był problem, skoro to zmieniono  Poza tym zostawmy ludziom różnorodność, protestanci nie mają celibatu, prawosławni nie mają, czy nikt nie może mieć?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So wrz 27, 2014 20:05 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Ciekawe tylko na czym ów polegał. Bo że teraz jest problem z celibatem - to chyba widać.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So wrz 27, 2014 20:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ano. Kościół, w sensie korporacja, uznał, że zanadto biednieje zapewniając utrzymanie dzieciom kapłanów. Nie można służyć Bogu i Mamonie, jakoś tak to leciało.
|
So wrz 27, 2014 20:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Proszę o wskazanie kapłana zmuszonego do złożenia ślubów celibatu.
Bohater dnia. Miał w kwestii celibatu wybór, chcąc zostać księdzem? Miał wybór drogi życiowej: Mógł księdzem nie zostać. Mógł też, jeżeli chciał mieć żonę, zostać księdzem greckokatolickim i poślubić wybraną kobietę przed przyjęciem święceń. Wybrał jednak dobrowolnie seminarium rzymskokatolickie i był w pełni świadomy faktu, że ta droga jest związana z wymogiem złożenia ślubów celibatu, które obecnie złamał. Potrafisz to zrozumieć czy będziesz głupio brnął w kłamstwo o rzekomym zmuszaniu do celibatu?
|
So wrz 27, 2014 20:11 |
|
 |
JedenPost
|
Potrafisz i raczyć zrozumieć, że to rozumiem? Podobnie jak to, że faktem pozostaje, że nie mógł zostać kapłanem w KRK, nie zostając jednocześnie bezżennym. Ten warunek został mu sztucznie narzucony.
Czy zatrudniając pracownika jesteś zmuszony płacić za niego podatki/składki, czy nie?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So wrz 27, 2014 20:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Potrafisz i raczyć zrozumieć, że to rozumiem? Podobnie jak to, że faktem pozostaje, że nie mógł zostać kapłanem w KRK, nie zostając jednocześnie bezżennym. Ten warunek został mu sztucznie narzucony. Tak samo jak warunek ukończenia studiów, a wcześniej zdania matury, ukończenia szkoły podstawowej, przyjęcia chrztu i bierzmowania... Wybacz, ale naprawdę nie widzisz kuriozalności i bezzasadności zarzutu o rzekomym zmuszaniu kogokolwiek do celibatu? Jest on równie idiotyczny, jak zarzut, że Wojsko Polskie ma wymóg posiadania kategorii A, aby służyć jako żołnierz w czasach pokoju. Cytuj: Czy zatrudniając pracownika jesteś zmuszony płacić za niego podatki/składki, czy nie? Jest to wymóg stawiany przez prawo RP. Moim wyborem jest to, czy pracownika zatrudnię. Mogę tego nie robić, ale jeżeli już się zdecyduję, to z całym "dobrodziejstwem inwentarza", który jest do niego przypisany.
Ostatnio edytowano So wrz 27, 2014 20:22 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So wrz 27, 2014 20:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W sensie, jak ktoś zacznie studiować, to musi te studia w swoim życiu ukończyć, bo inaczej pójdzie do piekła?
|
So wrz 27, 2014 20:21 |
|
 |
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Cytuj: Czy zatrudniając pracownika jesteś zmuszony płacić za niego podatki/składki, czy nie? Jest to wymóg stawiany przez prawo RP. Moim wyborem jest to, czy pracownika zatrudnię. Mogę tego nie robić, ale jeżeli już się zdecyduję, to z całym "dobrodziejstwem inwentarza", który jest do niego przypisany. To w kółeczko. A wprost: pracodawca jest zmuszony płacić podatki za pracownika, czy nie?
|
So wrz 27, 2014 20:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Osobna sprawa: życie ludzkie jest procesem o niezbadanej przyszłości. Tylko byty transcendentne, na przykład Bóg, potrafią go "ogarnąć jednym spojrzeniem" od narodzin do śmierci "w dowolnym momencie". Stąd też, gdyby objawił mi się Pan Bóg w Majestacie i zaoferował śluby na całe życie, uznałbym to za zagranie uczciwe. Żaden człowiek jednakowoż bożego wglądu nie posiada i dlatego proponując śluby na całe życie proponuje w istocie niewolę.
|
So wrz 27, 2014 20:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawe, że znowu pominąłeś istotny fragment mojego posta... JedenPost napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Cytuj: Czy zatrudniając pracownika jesteś zmuszony płacić za niego podatki/składki, czy nie? Jest to wymóg stawiany przez prawo RP. Moim wyborem jest to, czy pracownika zatrudnię. Mogę tego nie robić, ale jeżeli już się zdecyduję, to z całym "dobrodziejstwem inwentarza", który jest do niego przypisany. To w kółeczko. A wprost: pracodawca jest zmuszony płacić podatki za pracownika, czy nie? Pracodawca ma przypisane w prawie RP, że ma obowiązek płacić za pracownika podatki. To jego wybór, czy tego pracownika zatrudni lub nie. Jeżeli decyduje się na zatrudnienie, to czyni to dobrowolnie i świadomie, że będzie miał z tego powodu pewne obowiązki do wypełnienia z nim związane. Tak patrzę na to, co piszesz, i dochodzę do wniosku, że chyba masz jakąś niewolniczą mentalność, skoro najwyraźniej wszystkie obowiązki lub wymogi rozpatrujesz w kategorii zmuszania... 
|
So wrz 27, 2014 20:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O jeżu europejski. Czy pingwiny biorą pod uwagę, że stosunek pracy można rozwiązać za porozumieniem stron i że ze studiów można się z własnej woli wypisać? A z kapłaństwa można? Pewno można, ale wtedy jest się (wstaw dowolną obelgę). A czy pracodawca może miotać takowe kalumnie na pracownika, który mu wypowiedział? A czy pracodawca ma wzbronione zatrudniać kobiety na stanowiskach kierowniczych?
|
So wrz 27, 2014 20:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ogolnie rzecz biorac sa pewne wybory w zyciu, ktore wykluczaja inne mozliwosci. Chocby jak ktos postanowi sie ozenic nie bedzie juz nigdy bezzenny. Jak zacznie wspolzycie - nie bedzie nigdy prawiczkiem, jak pocznie dziecko - nie bedzie juz nigdy bezdzietny, jak nauczy sie chinskiego to mu tylko Alzheimer moze te umiejetnosc odbierze.
Kiedys, kiedy srednia zycia byla chyba 40 lat, bylo to oczywiste. Malo kto do czterdziestki czekal z wyborem zawodu i wyrzekal ze musi byc piekarzem jak ojciec a nie murarzem, jak mu w duszy gra.
Nasze wlasne wybory ksztaltuja nasze ( a i innych tez) zycie. To nasz szansa na odpowiedzialnosc, doroslosc, samodzielnosc, dojrzalosc po prostu. Spoleczenstwo duzych, rozkapryszonych i niezdecydowanych dzieci nie jest raczej spoleczenstwem idealnym. Kazdy ciagnie jak w piaskownicy tylko do siebie a (nieuniknione) konflikty miedzy egoistami rozwiazuje sie lopatka.
Moze lektury klamia, ale raczej wszystkie spolecznosci dbaly o jaki-taki porzadek u siebie poddajac mlodziez inicjacji i sprawdzajac czy nadaja sie na doroslych. W naszej kulturze np wiernosc byla cnota rycerska wysoko ceniona.
W tej chwili ze wzgledu na dlugosc zycia, ogolny dobrobyt i pozornie nieograniczone mozliwosci, malo kto potrafi dostrzec pozytywy trwania przy okreslonych wyborach. Decyzje o wyborze zawodu przeciaga sie w nieskonczonosc albo wybiera glupio, bo przeciez zawsze mozna potem inne studia skonczyc ( a rodzice oczywiscie zaplaca). Ze fachowcow z dlugoletnim doswiadczeniem i praktyka brak? To dopiero sie okazuje kiedy my ich potrzebujemy. Decyzje o wspolzyciu podejmuje sie spontanicznie a konsekwencje? No coz - najczesciej sie o nich w ogole nie mysli i tylko wyklina niechciana ciaze, chorobe weneryczna czy wlasna glupote. A decyzja o wyborze zony tez moze ulec zmianie. Ze dzieci na tym ucierpia? Niech sie ucza, zeby tez zyc jak motylki!
I mamy spoleczenstwo jakie mamy, ale kazdy ma wymowke, ze za dlugo zyje, zeby jakies zobowiazania go krepowaly.
Smiem twierdzic, ze to skutki podszeptow szatana, ktory saczy nam nieufnosc w .... nas samych. Na koncu kazdy jest niezadowolony, bo przeciez mogl robic jeszcze i to i tamto a swiat go oszukal i tyle mu kolo nosa przeszlo.
Ze mu przeszlo kolo nosa zycie odpowiedzialne, gdzie byl dla innych ostoja, pomoca i nie mial wyrzutow sumienia ze ktos przez niego placze? Tego mu nikt nie powie. Jego terapeuta tez pewnie nie.
|
N wrz 28, 2014 2:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Widocznie był problem, skoro to zmieniono  Poza tym zostawmy ludziom różnorodność, protestanci nie mają celibatu, prawosławni nie mają, czy nikt nie może mieć? W prawosławiu żonaci są księża, biskupi pozostają w celibacie. A owdowiały ksiądz nie wstępuje w ponowny związek małżeński. ErgoProxy napisał(a): O jeżu europejski. Czy pingwiny biorą pod uwagę, że stosunek pracy można rozwiązać za porozumieniem stron i że ze studiów można się z własnej woli wypisać? A z kapłaństwa można? Pewno można, ale wtedy jest się (wstaw dowolną obelgę). A czy pracodawca może miotać takowe kalumnie na pracownika, który mu wypowiedział? A czy pracodawca ma wzbronione zatrudniać kobiety na stanowiskach kierowniczych? Zapominając o nie wyście mnie wybrali, ale ja was wybrałem, można odrzucić wybraństwo Boga....oczywiście z całymi konsekwencjami. Pracodawcę także można odrzucić, ale też nie bezkarnie - zapis w świadectwie pracy zamknie drzwi u wielu innych pracodawców. Studiować też nie wszyscy muszą - nie chciało sie nosić teczki trzeba kopać dołeczki.Nie istnieje żadna czynność, która nie skutkowałaby konkretnym rezultatem.
|
N wrz 28, 2014 8:12 |
|
|
|