Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 792 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 53  Następna strona
 Media o Kościele - wątek zbiorczy 
Autor Wiadomość

Post Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Ciekawe, że znowu pominąłeś istotny fragment mojego posta...

(...)
Jest to wymóg stawiany przez prawo RP. Moim wyborem jest to, czy pracownika zatrudnię. Mogę tego nie robić, ale jeżeli już się zdecyduję, to z całym "dobrodziejstwem inwentarza", który jest do niego przypisany.

(...)
Pracodawca ma przypisane w prawie RP, że ma obowiązek płacić za pracownika podatki. To jego wybór, czy tego pracownika zatrudni lub nie. Jeżeli decyduje się na zatrudnienie, to czyni to dobrowolnie i świadomie, że będzie miał z tego powodu pewne obowiązki do wypełnienia z nim związane.

Ciekawe, że znowu napisałeś w kółeczko, nie decydujac się na napisanie wprost, że nikt procodawców do płacenia tych podatków nie zmusza, choć o kapłanach w analogicznej kwestii celibatu tak pisałeś. Bo doskonale wiesz, że owszem - zmusza. Każdy sam wybiera, czy zostanie pracodawcą lub kapłanem, ale dodatkowe warunki (płacenie tych podatków/celibat), nie wynikające wprost z dobrowolnie przyjmowanej roli, są narzucane sztucznie przez prawo odpowiednio państwowe i koscielne.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N wrz 28, 2014 12:20
Kael napisał(a):
(apologia odpowiedzialności)

Wiedziałem, że baba da mi popalić. : ) Ja bym się w zasadzie z tym wszystkim zgodził, gdyby nie fakt, że indywidualizm nie znaczy egoizm, że gdyby wszystkie dzieci piekarzy zostawały piekarzami, nie byłoby na świecie nikogo oprócz piekarzy lub przeciwnie, piekarze by wymarli, zależnie od losów rodów piekarzy.

Napisałem com napisał, bo uważam, że dla problemu "kapłaństwo czy małżeństwo" nie ma dobrej analogii, chyba żeby przywołać jakieś makabryczne skojarzenia w rodzaju "ucinamy ręce czy nogi". I jest to problem sztuczny ponieważ...

Alus napisał(a):
Zapominając o "nie wyście mnie wybrali, ale ja was wybrałem", można odrzucić wybraństwo Boga....oczywiście z całymi konsekwencjami.

...pierwsza dyspozycja, jaką Bóg dał człowiekowi jeszcze w Raju, brzmiała "bądźcie płodni i zaludniajcie Ziemię". Jakoś tak. Izraeliccy kapłani i rabini wypełniali ją wiernie; u pogańskich Greków już różnie z tym bywało, asceza była tam w cenie. Cóż więc wybrał święty Paweł i nawróceni poganie?

N wrz 28, 2014 12:59
Oczywiscie, ze piekarze dawali synow na czeladnikow murarskich czy tkackich. Latwiej jednak bylo robic to, co sie od malego widzialo i w czym sie wspoluczestniczylo. To moze byc tez przyczyna niezdecydowania dzisiejszej mlodziezy: malo kto widzi jak pracuja i co naprawde robia rodzice. Praca zawodowa jest kompletnie oddzielona od zycia rodziny. Moze z wyjatkiem rolnikow.
A jak ktos mial fach w reku, a kazdy fachowiec (gdzies) byl potrzebny, to z tego fachu zyl, a nie rozmyslal co by on mogl w zyciu jeszcze zrobic a .... nie zrobi.

Z ksiezmi masz racje o tyle, ze celibat jako warunek prezbiteratu mozna by zniesc. Ciekawe, ze akurat papieze sa dosyc sceptycznie do tego nastawieni widzac w celibacie wartosci naszemu spoleczenstwu coraz bardziej obce.

Ale ogolnie uwazam, ze najpierw nalezaloby zmienic formacje seminaryjna i raczej chlopakow odstraszac niz zachecac. Zostana najbardziej zdeterminowani a nie ci z falszywymi wyobrazeniami.
No i nie 6 lat studiow z opierunkiem i wyzywieniem, ale w wakacje zasuwamy chocy w McDonaldzie a przes swieceniami rok spedzamy na wlasny rachunek "w swiecie".

Z tym, ze jak ktos idzie do zakonu to celibat zostaje. Zakonnikiem juz naprawde nikt byc "nie musi".
Ksiedzem tez.

A sw Pawel zyl w celibacie i bardzo to sobie chwalil. Jan Chrzciciel tez raczej nie narzekal.

N wrz 28, 2014 14:41
Kael napisał(a):
Ale ogolnie uwazam, ze najpierw nalezaloby zmienic formacje seminaryjna i raczej chlopakow odstraszac niz zachecac. Zostana najbardziej zdeterminowani a nie ci z falszywymi wyobrazeniami.
W Neokatechumenacie się tak robi. Alumn w trakcie studiów jest wysyłany na misję, gdzie przez rok obsługuje w trudnych warunkach wielodzietne małżeństwo. Wszystkiego się tam napatrzy. Poza tym jest tak jak w marines - zawsze możesz odejść, pożegnamy cię z fanfarami, a jeżeli się ożenisz, z radością weźmiemy udział w ceremonii, nawet będziemy ci grali do tańca. Część rzeczywiście odchodzi, a z tych co odeszli wielu wraca, często po paru latach. Przyjmują święcenia i są kapłanami jak się patrzy.
Cytuj:
A sw Pawel zyl w celibacie i bardzo to sobie chwalil. Jan Chrzciciel tez raczej nie narzekal.
A św. Piotr nie żył w celibacie i wszędzie ze swoją żoną wędrował. I nie tylko on, jak to sam św. Paweł zaznacza - 1Kor 9,5.

N wrz 28, 2014 16:10
Cytuj:
...pierwsza dyspozycja, jaką Bóg dał człowiekowi jeszcze w Raju, brzmiała "bądźcie płodni i zaludniajcie Ziemię". Jakoś tak. Izraeliccy kapłani i rabini wypełniali ją wiernie; u pogańskich Greków już różnie z tym bywało, asceza była tam w cenie. Cóż więc wybrał święty Paweł i nawróceni poganie?

Nie św Paweł, tylko Chrystus...ile razy jeszcze mam powtórzyć wersy z Ewangelii Mateusza?
Słyszeliście, że powiedziano przodkom, a Ja wam powiadam - wyznawcy Chrystusa wsłuchują się w słowa/naukę Chrystusa.

N wrz 28, 2014 16:29
To już jest przedmiotem wiary. Co do mnie, coraz bardziej zbliżam się do wizji chrześcijaństwa jako pobojowiska rozmaitych prądów i doktryn, żydowskich i pogańskich, znanych i zapomnianych, jakie ścierały się na styku trzech kontynentów dwa tysiące lat temu. Dla ustalenia uwagi: świeże (dla mnie) znalezisko z wikipedii. Czort wie, co jeszcze pogrzebane jest pod piaskami i w prywatnych archiwach, i jak dalece Duch Święty przebudował przekaz o Jezusie w legendę o Chrystusie.

N wrz 28, 2014 16:45
ErgoProxy napisał(a):
To już jest przedmiotem wiary. Co do mnie, coraz bardziej zbliżam się do wizji chrześcijaństwa jako pobojowiska rozmaitych prądów i doktryn, żydowskich i pogańskich, znanych i zapomnianych, jakie ścierały się na styku trzech kontynentów dwa tysiące lat temu. Dla ustalenia uwagi: świeże (dla mnie) znalezisko z wikipedii. Czort wie, co jeszcze pogrzebane jest pod piaskami i w prywatnych archiwach, i jak dalece Duch Święty przebudował przekaz o Jezusie w legendę o Chrystusie.

Nie tyle pod piaskiem, co w głowach "ekspertów", którzy co i rusz ogłaszają jakieś karkołomne rewelacje, podobnie do rzeczonej "Ewangelii żony Jezusa" :D
Wszystkie prądy i doktryny w jednym uniwersalnym przekazie ujął Jezus, Bóg panujący ponad światem wraz z tymi prądami i doktrynami.

N wrz 28, 2014 17:23

Warto dodać, że Jezus de facto nie powiedział niczego nowego, bo ów uniwersalny, jak słusznie zauważyłaś, przekaz był znany już od dawien dawna. Jezus go tylko przypomniał.

Wt wrz 30, 2014 9:29
Naprawde?
A konkretnie co? Ze nalezy oddawac zycie za nieprzyjaciol np? Zeby przebaczac bez konca?
A kto tak przez Panem Jezusem twierdzil i nauczal?

Ostatnio edytowano Wt wrz 30, 2014 9:42 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt wrz 30, 2014 9:39

Chodzi o tzw. złotą zasadę. Znana była niemal 2 tys. lat przed Jezusem. Nazwiska autora raczej nie podam z powodów oczywistych :D

Wt wrz 30, 2014 9:42
No ale Jezus sie na zlotej zasadzie nie zatrzymal. Dla Niego to byl punkt wyjscia. Niejako oczywista baza.
Reszta to wlasnie owo "a ja wam powiadam".

Mam nieodparte wrazenie, ze dyskutujesz o chrzescijanstwie, kompletnie go nie znajac.

Wt wrz 30, 2014 9:50

Kael napisał(a):
Naprawde?
A konkretnie co? Ze nalezy oddawac zycie za nieprzyjaciol np? Zeby przebaczac bez konca?
A kto tak przez Panem Jezusem twierdzil i nauczal?

Wszystko to wynika z nauk Buddy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bodhi%C4%87itta

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt wrz 30, 2014 9:52

Złota zasada jest zasadą ogólną - co NOWEGO powiedział Jezus, co NIE ZAWIERA SIĘ w złotej zasadzie?
A nawiązując do Buddy - złotą zasadę "odkryli" ludzie w różnych miejscach i epokach niezależnie.

Wt wrz 30, 2014 9:55
Pierwsze slysze, ze Budda oddal za kogos zycie.
No ale wikipedia na pewno zapomniala o tym napisac.

Wt wrz 30, 2014 10:04

Nie zmieniaj tematu. Mówimy o tym czego nauczał Jezus i o oryginalności jego przekazu.

Wt wrz 30, 2014 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 792 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 53  Następna strona