Media o Kościele - wątek zbiorczy
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
Co można z takim proboszczem zrobić? Do sądu pozwać? A może Straż Miejską wezwać??? 
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr paź 08, 2014 11:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a): Mądry proboszcz sam nie może wpaść, że dzwony o takiej godzinie przeszkadzają? Nisko oceniasz ich inteligencję. Jak nazwiesz zatem duchownych do których poszła moja babcia i nic nie wskórała, jak dzwony głośno biły tak biją dalej, a nawet nie zgodzili się na ominięcie godziny 6 rano. Jednym przeszkadzają, innym nie.
|
Śr paź 08, 2014 11:31 |
|
 |
Jajko
|
No ale chyba nie trudno się domyślić, że wokół kościoła nie mieszkają tylko i wyłącznie ci, którym bicie dzwonów nie przeszkadza?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr paź 08, 2014 11:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajo, jeżeli ci powiem, że przeszkadza mi Twoja pisanina na tym forum, to się stąd wycofasz?
|
Śr paź 08, 2014 11:47 |
|
 |
Jajko
|
Oczywiście.
|
Śr paź 08, 2014 11:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
KC art. 144 Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.
Dźwięk dzwona jest immisją "bezpośrednią" (kierowana świadomie), "materialną" (fala dźwiękowa) i "pozytywną" (polegająca na działaniu) i podlaega pod naruszenie art 144 KC
Dochodzić praw można na podstawie art. 222 § 2 KC
Po wniesieniu pozwu będzie negocjacja, a jeżeli proboszcz nie będzie uparty, to ugoda.
|
Śr paź 08, 2014 11:51 |
|
 |
Jajko
|
Pytanie ile taka sprawa potrwa. Znając polskie sądy, to kilka lat...
|
Śr paź 08, 2014 11:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Oczywiście. Przeszkadza mi twoja pisanina na tym forum. Oczekuję, że spełnisz swoją deklarację i wycofasz się z pisania na nim.
|
Śr paź 08, 2014 11:53 |
|
 |
Jajko
|
Oczekuj.
|
Śr paź 08, 2014 12:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawe. Najpierw piszesz, że się wycofasz, a teraz każesz mi na to oczekiwać? Gdzie Twój honor, Jajko?
|
Śr paź 08, 2014 12:08 |
|
 |
Jajko
|
Ja Ci coś każę?? Gdzie tam! Sam piszesz, że oczekujesz, to oczekuj. Czy ja wspomniałem gdziekolwiek KIEDY się wycofam?? Miłego oczekiwania 
|
Śr paź 08, 2014 12:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Pytanie ile taka sprawa potrwa. Znając polskie sądy, to kilka lat... Kilka miesięcy. Jak proboszcz zgodzi się na mediacje i będzie mu zalezało na rozwiązaniu sporu, to pójdzie jeszcze szybciej. ps. może przestaniecie grać w pin-pong?
|
Śr paź 08, 2014 12:10 |
|
 |
Jajko
|
A jak proboszcz pójdzie w zaparte, to proces może się nieco przedłużyć, jak na przykład we Włoszech http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 69480.html
|
Śr paź 08, 2014 12:48 |
|
 |
mareta
|
Jajko napisał(a): Proboszcz parafii w Słotowej zainstalował głośniki, z których można było usłyszeć dzwony od godz. 6 rano co 15 minut bez przerwy przez 15 godzin dziennie - aż do godz. 21. - Po mojej interwencji liczba uderzeń nieco się zmniejszyła, jednak nadal o 6 rano oprócz dzwonów słychać jeszcze piosenkę. I potem tak co godzinę - mówi Paweł Rdzak, który mieszka 100 metrów od parafii. http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105226, ... CHAJ_.htmlJaki łaskawca z dobrodzieja. Zamiast od 6 do 21 co kwadrans, jest co godzinę. Co można z takim zrobić? Nasłać inspekcję badająca hałas? Istnieje w ogóle coś takiego? Dzwony- niemożliwe, to mógłby być zegar z kurantem. Polecam "arię z kurantem". Przy takim użytkowaniu dzwonów po pierwsze zniszczyliby je galopem , a nie są tanie, po drugie zżałyby parafię rachunki za prąd, ponieważ dzwony w nowych kościołach porusza silnik elektryczny. Robicie rwetes nie wiedząc nawet o co.Dzwony nigdy i nigdzie nie biją co godzinę. Zegar tak Szanowny pokrzywdzony czegoś tu nie odróżnia.
|
Śr paź 08, 2014 17:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moga byc nagrane. Jezeli mamy plastikowe paschaly...
|
Śr paź 08, 2014 17:39 |
|
|
|