Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 792 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 53  Następna strona
 Media o Kościele - wątek zbiorczy 
Autor Wiadomość

Post Re: Media o Kościele - wątek zbiorczy
Oj, mareta, mareta. Piszesz byle pisać, a nie czytasz.
PIERWSZE ZDANIE PODLINKOWANEGO ARTYKUŁU BRZMI:

Proboszcz parafii w Słotowej zainstalował głośniki, z których można było usłyszeć dzwony

Czy teraz już wszystko jasne?? Jak tak, to zapraszam do merytorycznej dyskusji.

Śr paź 08, 2014 18:11
W parafii św. Ducha w Warszawie proboszcz zainstalował kuranty, które brzmiały jak dzwony (chociaż dzwonami nie były, tylko wyspecjalizowanym głośnikami) i były słyszalne dobrze, oj dobrze. Na kilometr. Co kwadrans. A o każdej pełnej godzinie leciała jakaś melodia, która przypominała coś tam. Tyle że grane strasznie fałszywie. Trwało to trochę, po czym nagle głośność się raptownie zmniejszyła i teraz na 100 m trzeba nadstawiać ucha. Co dokładnie się stało, to nie wiem, bo do owego kościoła rzadko zaglądam. Trochę mię odstręcza.

Śr paź 08, 2014 18:22

Kael napisał(a):
Moga byc nagrane.
Jezeli mamy plastikowe paschaly...

Raczej na pewno są nagrane :roll: I chyba proboszcz osiągnął swój cel. Plastikowe paschały i świece są wygodniejsze i według mnie ładniejsze od tradycyjnych.

Śr paź 08, 2014 21:18

Ja was nie rozumiem. Prawo pozwala "dzwonic", ksiadz ma obowiazek rozprzestrzeniania wiary, w czym problem? Demokracja i praworzadnosc obowiazuja!
Obecnie mieszkam na typowym osiedlu "holoty", jak to sie przyjelo nazywac. Tutaj nawet "pan" smieciarz mi sie klania, kazde odpatki (nieposegrowane) zabiera z usmiechem. Ksiedza, siostry zakonnej tutaj nie uswiadczysz. Gdyby ktos sie osmielil zaklucac nasz sposob bycia, dlugo by sie zastanawial nad bledem w postepowaniu (na chirurgii w szpitalu). My jestesmy Prawdziwie Wolnymi Polakami! :D
Moja ulica zrozumiala: dzisiejszy katolik, rzadzacy w panstwie katoli, ma wylacznie jeden policzek. Drugiego nie moze nastawic. Dlatego trzeba dobrze walnac w leb, na poprawke nie liczyc.
Jesli slysze jakies dzwony, to z oddala, bardziej z dzielnic "dpk.ow bojazliwie niezdecydowanych". :P

Śr paź 08, 2014 22:33
mareta napisał(a):
Plastikowe paschały i świece są wygodniejsze i według mnie ładniejsze od tradycyjnych.

@mareta, przerazasz mnie.
Moze plastikowe kwiaty w kosciele tez sa ladniejsze i praktyczniejsze?

I nie przeszkadza ci, ze w Exultet w Noc Wielkanocy Kosciol modli sie:
Cytuj:
W tę noc pełną łaski, przyjmij, Ojcze święty, wieczorną ofiarę uwielbienia, którą Ci składa Kościół święty, uroczyście ofiarując przez ręce swoich sług tę świecę, owoc pracy pszczelego roju. Znamy już wymowę tej woskowej kolumny, którą na chwałę Boga zapalił jasny płomień. Chociaż dzieli się on użyczając światła, nie doznaje jednak uszczerbku, żywi się bowiem strugami wosku, który dla utworzenia tej cennej pochodni wydała pracowita pszczoła

Naprawde wolisz ersace, bo "wygodniejsze i ladniejsze"? To o to chodzi, a nie kontakt z realnym zyciem, ktore nie jest wcale "ladniejsze"?

Cz paź 09, 2014 7:30
Wpierw były lampy olejowe, potem świece z wosku pszczelego, bo innego światła nie znano. Potem były lampy na naftę, gazowe, a dziś są elektryczne.
W kościołach katolickich we Włoszech zamiast świeczek przed ołtarzykami bywają panele z żaróweczkami/diodami. wrzuca się monetę, naciska przycisk i juz pali się żaróweczka niosąc modlitwę do świętego zmarłego.
Może w Europie dzwony, czy kuranty to już przeżytek? Przecież każdy zegarek i budzik nosi w kieszeni/torebce, a na ręce jako biżuterię lub oznakę statusu społecznego/bogactwa.

Ostatnio edytowano Cz paź 09, 2014 7:42 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz paź 09, 2014 7:39
Owszem bywaja, chocby dlatego ze dym tylu swiec moglby uszkodzic kosciol.
Ja tu jednak pisze o paschale z konkretna symbolika. Ale jak komus symbole sa obojetne i woli plastik bo "ladniejszy i tanszy"...

Cz paź 09, 2014 7:41
Kael napisał(a):
Owszem bywaja, chocby dlatego ze dym tylu swiec moglby uszkodzic kosciol.
A przez setki lat nie uszkadzają świątyń prawosławnych.
Dioda niosąca modlitwę do świętego/Boga - bardzo dalekie echo ofiar całopalnych.

Cz paź 09, 2014 7:43
Moze prawoslawni maja wiecej zlota, ktore nie jest tak wrazliwe jak tynk czy drewno w katolickich kosciolach?
U nas w kosciele pala sie normalne swiece.
A jak u was z symbolem ofiary calopalnej?

Cz paź 09, 2014 8:07
Kozioł napisał(a):
W kościołach katolickich we Włoszech zamiast świeczek przed ołtarzykami bywają panele z żaróweczkami/diodami. wrzuca się monetę, naciska przycisk i juz pali się żaróweczka niosąc modlitwę do świętego zmarłego.
Co za wyzysk! Przecież można inaczej:

Obrazek

Wystarczy przejść wzdłuż ściany z wyciągniętą ręką i już.

Cz paź 09, 2014 13:41

Juz wiele razy czytalo sie o zaklocaniu miru domowego przez "glosny" Kosciol. Dzwony, kazania wzmacniane 100-tka Watow itp. . Wszyscy o tym wiemy. Czemu tak sie dzieje? Bo jakis tam procent ksiezy zyje w przekonaniu o wlasnej wyzszosci. Plebs musi sie podporzadkowac dobrodziejowi.
Smuci tutaj postawa biskupow, ludzi wyksztalconych, zdajacych sobie sprawe z problemu. Czemu nie zakazac podobnych praktyk?
Osobiscie czekam na wpadke. Przypadkowo naglosniona spowiedz wiernych. :D

Cz paź 09, 2014 18:50

Kael napisał(a):
mareta napisał(a):
Plastikowe paschały i świece są wygodniejsze i według mnie ładniejsze od tradycyjnych.

@mareta, przerazasz mnie.
Moze plastikowe kwiaty w kosciele tez sa ladniejsze i praktyczniejsze?

I nie przeszkadza ci, ze w Exultet w Noc Wielkanocy Kosciol modli sie:
Cytuj:
W tę noc pełną łaski, przyjmij, Ojcze święty, wieczorną ofiarę uwielbienia, którą Ci składa Kościół święty, uroczyście ofiarując przez ręce swoich sług tę świecę, owoc pracy pszczelego roju. Znamy już wymowę tej woskowej kolumny, którą na chwałę Boga zapalił jasny płomień. Chociaż dzieli się on użyczając światła, nie doznaje jednak uszczerbku, żywi się bowiem strugami wosku, który dla utworzenia tej cennej pochodni wydała pracowita pszczoła

Nie lubię kwiatów plastikowych, wyrzucam je kiedy mogę. Niestety, czasem musimy zadowolić się namiastką czegoś, zamiast oryginałem.

Cz paź 09, 2014 19:53
Cawilian napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Co za wyzysk! Przecież można inaczej:

Obrazek

Wystarczy przejść wzdłuż ściany z wyciągniętą ręką i już.

Tu nie chodzi o monetę - utrzymanie instalacji kosztuje.
Jestem ciekaw jak długo pali się taka dioda. Czy gdy wrzucisz dwie monety, to dwa razy dłużej będzie się modliła?

Cz paź 09, 2014 22:46
mareta napisał(a):
Nie lubię kwiatów plastikowych, wyrzucam je kiedy mogę. Niestety, czasem musimy zadowolić się namiastką czegoś, zamiast oryginałem.

A dlaczego "musimy"? Dlaczego nie moze w kosciele stac paschal z woskiem? Jak pszczoly wytrujemy, to faktycznie bedzie to niemozliwe, ale dzis jest to kwestia praktycznosci albo (zlego) gustu proboszcza.

Plastikowe swiece sa dla mnie takie same jak plastikowe kwiaty: swiadcza o parafii (nie tylko o proboszczu).

Pt paź 10, 2014 7:40

Kael napisał(a):
mareta napisał(a):

A dlaczego "musimy"? Dlaczego nie moze w kosciele stac paschal z woskiem? Jak pszczoly wytrujemy, to faktycznie bedzie to niemozliwe, ale dzis jest to kwestia praktycznosci albo (zlego) gustu proboszcza.

Plastikowe swiece sa dla mnie takie same jak plastikowe kwiaty: swiadcza o parafii (nie tylko o proboszczu).

Tylko młodym się wydaje, że wszystko zmienią według własnej wizji. :chat:
Czasem i proboszcz nie poradzi ze swoimi parafiankami, ponieważ to kobiety najczęściej zajmują się strojeniem, tudzież sprzątaniem kościoła. Nie można tak ot sztucznych kwiatów wyrzucić, bo mi się nie podobają, choćby dlatego, że ktoś inny je kupił. Zwykle są to starsze, szacowne panie, z którymi nie ma ŻADNEJ dyskusji. TO jest ładne i już. Obserwuję, że w wielu kościołach, nawet zabytkowych w ten sposób "przystrojone" są feretrony. Jak ta osoba się poczuje, gdy zobaczy, że ozdoba którą zakupiła, została wyrzucona? Co ważniejsze kwiaty, choćby brzydkie, czy czyjeś uczucia? Tym bardziej, że dokładnie wiadomo CO i kiedy zostało wyrzucone. ;) Pozdrawiam

Pt paź 10, 2014 9:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 792 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 53  Następna strona