Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Pedofile w Kościele
Jajko napisał(a): No to może czapa za to będzie? Chyba Watykan popiera karę śmierci?
Ja na razie mam zaufanie do Franciszka. Co prawda trochę u mnie stracił hurtową produkcją świętych, ale takie czary-mary mają małe znaczenie w porównaniu do podejścia Watykanu do realnych problemów pedofilii. Czapy nie będzie. A karę dożywocia zniósł, bo nigdy nie była stosowana, więc po co komu fikcja?
|
Cz lip 11, 2013 16:49 |
|
|
|
 |
adabata
|
Nie wiem dlaczego ten temat, jest tak bardzo przemilczany, kiedys jechałąm pociągiem i jechał ze mną ksiądz, co mi się otwarcie przyznał iż podobają mu sie chłopcy, a bez problemu może znaleźć partnerów w internecie.
|
Cz lip 25, 2013 14:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdzie przemilczany, jesli mozna zapytac?
|
Cz lip 25, 2013 14:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adabata napisał(a): Nie wiem dlaczego ten temat, jest tak bardzo przemilczany, kiedys jechałąm pociągiem i jechał ze mną ksiądz, co mi się otwarcie przyznał iż podobają mu sie chłopcy, a bez problemu może znaleźć partnerów w internecie. Po czym poznałeś, że to ksiądz?
|
Cz lip 25, 2013 16:13 |
|
 |
pilaster
|
adabata napisał(a): mi się otwarcie przyznał iż podobają mu sie chłopcy, a bez problemu może znaleźć partnerów w internecie. A co to ma wspólnego z tematem?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt lip 26, 2013 12:29 |
|
|
|
 |
lokis
|
Szkoda, ze Tradycja juz tak bardzo odbiegla od nauki Jezusa. Gdyby bylo inaczej slowa: "Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie" spowodowaloby dzialanie wszystkich katolickich pedofili i Jajko by zostal bez tematu. Niestety, wiadomo, Tradycja to nie Jezus. 
|
So lip 27, 2013 21:38 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Stanisław K., były proboszcz z Hłudna skazany w lutym za znęcanie się nad 13-letnim Bartkiem, który popełnił samobójstwo, znów stanie przed sądem. Powód: nikt nie zbadał, czy przyczynił się do śmierci dziecka - Proboszcz łapał dziewczynki za pośladki i wkładał im rękę pod bluzki. Błyszczyk z ust kazał ścierać lub robił to sam - palcami albo ustami. Próbował dotykać genitaliów chłopców - wyliczał sędzia Leszek Grabias z Sądu Okręgowego w Krośnie, który w środę uchylił lutowy wyrok i skierował sprawę do ponownego rozpoznania. Sędziowie Sądu Okręgowego w Krośnie nie pozostawili suchej nitki na wyroku Sądu Rejonowego w Brzozowie, który skazał Stanisława K. na dwa lata więzienia z zawieszeniem na pięć lat. Taki wyrok zapadł po 4,5-letnim procesie. Były proboszcz i katecheta z Hłudna był oskarżony o psychiczne i fizyczne znęcanie się nad 13-latkiem i doprowadzenie go do samobójstwa. Oskarżenie zarzucało też księdzu znęcanie się nad trzema dziewczynkami. Przysięgam, nie kradłem Od wyroku sądu pierwszej instancji odwołały się wszystkie strony: obrońca księdza, który w trakcie procesu nie przyznawał się do winy, prokurator oraz oskarżyciele posiłkowi, czyli rodzice chłopca. Bartek był ministrantem i właśnie w trakcie jednego ze spotkań ministrantów zaczął się jego dramat. Ksiądz oskarżył go o kradzież z zakrystii 450 zł oraz glinianego dzbanka, drewnianej popielniczki i metalowej smyczy - przedmiotów wartych według księdza 600 zł. Bartek zaprzeczał, ale proboszcz powtarzał oskarżenie w obecności innych ministrantów i dzieci ze szkoły. Na tym nie kończyło się prześladowanie. Kapłan wielokrotnie bił go po twarzy i karku, szarpał za uszy. Straszył, że wezwie policję i powie wszystko rodzicom. W grudniu 2007 r. chłopiec popełnił samobójstwo. ... - Mamy nadzieję, że w kolejnym procesie zapadnie wyższa kara. Że sąd uzna, że ksiądz przyczynił się do śmierci naszego syna - mówili rodzice chłopca po zakończeniu środowej rozprawy. Dalej przeczytajcie sobie tu: http://wyborcza.pl/1,75478,14404306,Ksi ... zynil.html
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt sie 09, 2013 12:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Stanisław K., były proboszcz z Hłudna skazany w lutym za znęcanie się nad 13-letnim Bartkiem, który popełnił samobójstwo, znów stanie przed sądem. Powód: nikt nie zbadał, czy przyczynił się do śmierci dziecka - Proboszcz łapał dziewczynki za pośladki i wkładał im rękę pod bluzki. Błyszczyk z ust kazał ścierać lub robił to sam - palcami albo ustami. Próbował dotykać genitaliów chłopców - wyliczał sędzia Leszek Grabias z Sądu Okręgowego w Krośnie, który w środę uchylił lutowy wyrok i skierował sprawę do ponownego rozpoznania. Sędziowie Sądu Okręgowego w Krośnie nie pozostawili suchej nitki na wyroku Sądu Rejonowego w Brzozowie, który skazał Stanisława K. na dwa lata więzienia z zawieszeniem na pięć lat. Taki wyrok zapadł po 4,5-letnim procesie. Były proboszcz i katecheta z Hłudna był oskarżony o psychiczne i fizyczne znęcanie się nad 13-latkiem i doprowadzenie go do samobójstwa. Oskarżenie zarzucało też księdzu znęcanie się nad trzema dziewczynkami. Przysięgam, nie kradłem Od wyroku sądu pierwszej instancji odwołały się wszystkie strony: obrońca księdza, który w trakcie procesu nie przyznawał się do winy, prokurator oraz oskarżyciele posiłkowi, czyli rodzice chłopca. Bartek był ministrantem i właśnie w trakcie jednego ze spotkań ministrantów zaczął się jego dramat. Ksiądz oskarżył go o kradzież z zakrystii 450 zł oraz glinianego dzbanka, drewnianej popielniczki i metalowej smyczy - przedmiotów wartych według księdza 600 zł. Bartek zaprzeczał, ale proboszcz powtarzał oskarżenie w obecności innych ministrantów i dzieci ze szkoły. Na tym nie kończyło się prześladowanie. Kapłan wielokrotnie bił go po twarzy i karku, szarpał za uszy. Straszył, że wezwie policję i powie wszystko rodzicom. W grudniu 2007 r. chłopiec popełnił samobójstwo. ... - Mamy nadzieję, że w kolejnym procesie zapadnie wyższa kara. Że sąd uzna, że ksiądz przyczynił się do śmierci naszego syna - mówili rodzice chłopca po zakończeniu środowej rozprawy. Dalej przeczytajcie sobie tu: http://wyborcza.pl/1,75478,14404306,Ksi ... zynil.htmlStraszne..
|
Pt sie 09, 2013 15:23 |
|
 |
wiosenka1995
|
U nas na parafii jest podejrzenie, że wikary ma skłonności do chłopców, nadużywa też alkohol, często z jego ust przy bliskim spotkaniu wydobywa się smród alkoholowy. Chcemy z mamą dać na ofiarę i zamówic u niego mszę św. Czy modlitwy takich i podobnych duchownych docierają do Boga, czy są wysłuchiwane ?
|
N sie 11, 2013 7:17 |
|
 |
Tomek44
|
wiosenka1995 napisał(a): U nas na parafii jest podejrzenie, że wikary ma skłonności do chłopców, nadużywa też alkohol, często z jego ust przy bliskim spotkaniu wydobywa się smród alkoholowy. Chcemy z mamą dać na ofiarę i zamówic u niego mszę św. Czy modlitwy takich i podobnych duchownych docierają do Boga, czy są wysłuchiwane ? Choć KK uważa, że tak (bo "wystarczy się wyspowiadać" i kapłan dale pełni swoją "posługę"), to wg Biblii: NIE. Przysłów 15:29; 28:9; Izaj. 1:15; Micheasza 3:4.
|
N sie 11, 2013 11:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@wiosenko, to nie czasy ST i nie osoba kaplana decyduje o "jakosci" Mszy sw, ktora jest Ofiara Chrystusa. Jedyna Prawdziwa Ofiara, ktora sie Bogu podoba. Mimo grzechow naszych i kaplanow. To jest problem tego kaplana i jego odpowiedzialnosci przed Bogiem. Z tym, ze jezeli macie uzasadnione podejrzenia, ze jest np alkoholikiem, to dawanie jemu ofiary za Msze sw jest raczej niewlasciwe. Jezeli to wikary, to dlaczego nie poprosicie proboszcza?
|
N sie 11, 2013 11:37 |
|
 |
Tomek44
|
@wiosenko Niektórzy katolicy myślą, iż za czasów ST Bóg inaczej zapatrywał się na pedofilię, alkoholizm niż za czasów NT. Myślą, że Bóg "jest inny" niż dawniej. Niestety: Bóg jest niezmienny. Jego mierniki: takie same. Modlitwa człowieka, który myśli, że "służy Bogu", a jest czynnym pedofilem, alkoholikiem jest tak samo skuteczna jak modlitwa niewierzącego pedofila, alkoholika. Samo zaklinanie rzeczywistości przez Kaela tego nie zmieni. 1 Kor. 6:9, 10. Mat. 15:14
|
N sie 11, 2013 12:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kaplan nie sprawuje Ofiary Mszy sw jako on sam i ze wzzgledu na swoje zaslugi. Sprawuje in persona Christi. To Jezus Chrystus sam jest i Ofiara i Ofiarujacym. I zadne zaklinanie innowiercow tego nie zmieni.
|
N sie 11, 2013 12:33 |
|
 |
Tomek44
|
Tak się składa, że ja TYLKO przywołuję Słowo Boże. A Bóg nigdy nie zaklina rzeczywistości. Kael natomiast jedynie pisze to co chciałby "aby tak było" - czyli zaklina rzeczywistość.
|
N sie 11, 2013 12:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tyle, ze nie zauwazyles, ze piszemy o dwoch roznych sprawach: ty o osobie, ktora grzeszy, a ja o waznosci Mszy sw. To nie kaplan sklada Ofiare podczas Mszy sw. I nie jego osobista grzesznosc, czy swietosc decyduje o tym, czy Bog ja przyjmie, czy nie. To sam Jezus Chrystus raz na zawsze zlozyl Jedyna Ofiare z samego siebie. Msza sw jest jej uobecnieniem. Polecam Hbr 7,27 i w ogole List do Hebrajczykow.
|
N sie 11, 2013 13:19 |
|
|
|