Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
 Kościół - postęp, historia i błędy 
Autor Wiadomość

Niestety, ale w pewnym momencie Kościół katolicki stał się hamulcem postępu. Chodzi o scholastykę. Filozofię Arystotelesa uznano za wieczystą. Jak może być coś, co wymyslili ludzie, wieczyste ? Świat się rozwija, poglądy się zmieniają, ludzie stają się inni, lecz sposób myślenia ma być wciąż ten sam ? To właśnie scholastyka, która nie pozwalała się rozwijać myśli ludzkiej była źródłem epoki Odrodzenia, a potem Oświecenia, które z kolei przyniosły, wraz z sobą, wiele wypaczeń.

Śr sty 05, 2005 12:39
A zastanawiałeś się dlaczego ŻADNEJ INNEJ spośród ówczesnych (często o wiele starszych od naszej) cywilizacji nie udało się osiągnąć takiego postępu, poziomu nauki i techniki jak właśnie Chrześcijaństwu :co:
Nektariszu !
Z tego, co sobie przypominam to stało się tak własnie dlatego, że w owych czasach nauka nie była w stanie wyjaśnić-udokumentwać niektórych tez.
Piszę na razie tylko tyle, bo jestem ciekaw odpowiedzi qurczaka na pytania Belizariusza ;)

Śr sty 05, 2005 16:58

Pytanie do qurczaka. Napisz szcerze: ile Ty masz lat? :-D

Śr sty 05, 2005 17:39
Przepraszam, Nektariuszu - niechcący wysłałem post pisząc na raz w dwóch oknach
Zatem - korekta:
-nie zgodzam się z częścią tez zawartych w Twoim twierdzeniu:
Nektariusz napisał(a):
Niestety, ale w pewnym momencie Kościół katolicki stał się hamulcem postępu. Chodzi o scholastykę. Filozofię Arystotelesa uznano za wieczystą. Jak może być coś, co wymyslili ludzie, wieczyste ? Świat się rozwija, poglądy się zmieniają, ludzie stają się inni, lecz sposób myślenia ma być wciąż ten sam ? To właśnie scholastyka, która nie pozwalała się rozwijać myśli ludzkiej była źródłem epoki Odrodzenia, a potem Oświecenia, które z kolei przyniosły, wraz z sobą, wiele wypaczeń.

Jednak - wolę na razie poczekać na odpowiedź "qrczaka"

Śr sty 05, 2005 17:43

Dobra juz, dobra. Uczono mnie, że Mikołaj K. opracował swoje dzieło "o obrotach..." a Kościół umieścił je w indeksie ksiąg zakazanych, ponieważ było niezgodne z jego filozofia. Nie wgłębiałem się w ten problem, ponieważ jeszcze wtedy uważałem, że Kościół jest nieomylny. Teraz jednak wcale nie sądze, żeby trzech nauczycieli, niezależnie od siebie mówiło te same kłamstwa, no chyba, że to jakiś piekielny spisek.

Cytuj:
Pytanie do qurczaka. Napisz szcerze: ile Ty masz lat?

Wystarczająco :) i bez 'u', proszę

Cytuj:

Bardzo trafne. Kościół zmienił sposób postepowania i przeprosił za swoje błędy (za inkwizycję papież przeprosił w roku jubileuszowym - chyba powinniście to wiedzieć) Niektórzy tutaj jednak reprezentuja iście "sredniowieczne" podejście do kwestii wiary.

Śr sty 05, 2005 23:07
Zobacz profil WWW
Teraz jednak wcale nie sądze, żeby trzech nauczycieli, niezależnie od siebie mówiło te same kłamstwa, no chyba, że to jakiś piekielny spisek.

Ja równiez nie twierdzę, że ten fakt jest kłamstwem. Chce tylko dowiedziec sie czy kiedykolwiek próbowałes dociec dlaczego tak postapiono?
Jezeli cie to zbulwersowało to powinienes starac sie dowiedziec jaka była przyczyna.....a nie opierac sie na suchych i niczego nie wmówiacych faktach.
Cytuj:
Kościół zmienił sposób postepowania i przeprosił za swoje błędy (za inkwizycję papież przeprosił w roku jubileuszowym - chyba powinniście to wiedzieć) Niektórzy tutaj jednak reprezentuja iście "sredniowieczne" podejście do kwestii wiary.

Kolejny raz opierasz sie na półprawdach...zachowujesz sie jak za przeproszeniem...dziennikarz szmatławca.
Cos ci tam dzwoni, ale nie wiesz dokładnie gdzie i po co.
Zacznij myslec....myslenie ma przyszłość.

pozdrówka

Cz sty 06, 2005 0:56

a nie opierac sie na suchych i niczego nie wmówiacych faktach.

[załamuje ręce]A więc na czym mam się opierać ? Na Biblii ?

Cytuj:
Ja równiez nie twierdzę, że ten fakt jest kłamstwem. Chce tylko dowiedziec sie czy kiedykolwiek próbowałes dociec dlaczego tak postapiono?

Dotąd uważałem, że stało sie tak tylko dlatego, że Kościół nie chciał 'wyjść na głupka'. Ty jednak twierdzisz, że było inaczej. Trzeci raz Cię proszę wyjaw mi dlaczego Kopernik nie mógł opublikować swego dzieła.(poważnie)

Cytuj:
Kolejny raz opierasz sie na półprawdach...zachowujesz sie jak za przeproszeniem

Przeprowadziłem kilka rozmów na ten temat i z każdej z nich jasno wynika, że Kościół wstydzi się za tamte czasy i za nie przeprasza. Może ty, miast zarzucać innym niekompetencję powinieneś raz na jakiś czas dowiedzieć się czegoś o czymś, w co tak swięcie wierzysz ?
Może jakieś argumenty ?

A teraz na poważnie, powyższy post jest najlepszym przykładem na 'rozmywanie' dyskusji, które wszak nieraz mi zarzucaliście. U siebie tego oczywiście nie widzicie...

Cz sty 06, 2005 1:15
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Bez tego co zachował Kosciół .....nie byłoby żadnego postępu.

Prześledz więc historie Koscioła, a pozniej dopiero wygłaszaj te "autorytarne" opinie.

Jeszcze jedno
Upadek rzymskiego imperium zaczął sie na długo przed era chrześcijaństwa. Zanim chrześcijaństwo stało sie legalna religia.....rzymianie juz od dawna rzneli sie pomiędzy soba, równocześnie nie majac sił na to by stawic opór tzw. barbarzyńcom z północy.
(tutaj równiez kłania sie historia).

Belizariuszu publicznie nie urządzaj kpin z historii!!

Rzym z czasów Jezusa Chrystusa zresztą nie tylko Rzym ale wiele miast Europy Stoi wyżej cywilizacyjnie technicznie Niż Europa w XI wieku . Wyżej jest rozwiniętą nauka niż w Europie w roku np. 1100 naszej ery.
Czyli Europa cofnęła się w Rozwoju a całe setki lat !!!
Zapytać by można jaka religia dominowała w I tysiącleciu naszej ery ? Pewnie komunizm i protestantyzm !!

Rzymianie znają cement znaja kanalizacje . Niesamowicie rozwinięta sztuka Nie znana czytaj zapomniana w Europie .Nauka ograniczana do minimum czy wręcz zakazywana Choćby zakaz sekcji zwłok przez KRK .!

! A komu to zawdzięczamy Kiedy chrześcijaństwo staję się religią państwowa nakazuje się niszczyć to co było pogańskie . Dotego dochodzą wojny etc..

Pytam czemu ma słuzyc takowe fałszywe przedstawianie historii
Fakty historyczne pokazują całkiem co innego niż to co Belizariusz usiłuje tu wszystkim udowadniać.!
No chyba że wszystkich czytelników forum uważasz za durni i niedouczonych.!!
Pozdrówka

Cz sty 06, 2005 13:42

Nie przecze tym faktom które podałes.
Jest jednak jedno "ale"...Mianowicie takie, ze przyczyna upadku cesarstwa rzymskiego nie bylo chrześcijanstwo...i to powtórzy ci kazdy prawdziwy historyk.
Upadek ten zaczynał sie juz przed era chrzescijanska. Zanim Konstantyn Wielki uznał chrześcijaństwo jako religie rownoprawna z innymi......cesarstwo było juz w ROZSYPCE.
Powtarzam "RÓNOPRAWNA" , a nie dominujaca.
Ościenne plemiona "barbarzyńskie", a takze wewnetrzne niesnaski doprowadziły do upadku tejże cywilizacji........a nie jakby to co poniektórzy chcieli.....religia.

Tak więc kpiny z historii urzadza tutaj nie kto inny , ale własnie GODUNOW.

Druga sprawa.........w momencie gdy chrzescijanstwo staje sie religia panstwowa , zaczyna sie niszczenie pogańskich wierzen....owszem - zgadzam sie.
Nie wmawiaj mi jednak takich bredni, ze zaczeto w tym momencie niszczyc dorobek materialny.....bo to zwykła ignorancja..

Cement moze i poszedł w odstawke, ale nie z powodu chrześcijaństwa, ale dlatego ze do wladzy doszly prymitywne pod wzgledem cywilizacyjnym oscienne plemiona....które notabene nie miały najmniejszego pojecia o Chrystusie.

Cytuj:
No chyba że wszystkich czytelników forum uważasz za durni i niedouczonych.

Nie wszystkich....ale co do Ciebie to zaczynam sie zastanawiac. Czy to niechec do chrzescijanstwa, czy tez zwykłe ignoranctwo.

pozdrówka

Cz sty 06, 2005 14:20

Cytuj:
Nie wszystkich....ale co do Ciebie to zaczynam sie zastanawiac. Czy to niechec do chrzescijanstwa, czy tez zwykłe ignoranctwo.

Od dawna nie czytałem tak wyważonego Twojego postu.!!
Jestem chrześcijaninem i za takiego się uważam..
Ale w przeciwieństwie do Twoich poprzednich postów ( za wyjątkiem ostatniego) . Nie staram się uwodnić co zawdzięczmy chrześcijaństwu, Bo to jest stosowanie przedmiotu gdybologii stosowanej Przedmiot bardzo ciekawy tyle tylko że z pogranicza fikcji i fantazji autorów nie mającego nic wspólnego z historią
.. Ale na chwilę pogdybajmy
Gdy by tak zało żyć że chrześcijaństwo nie staję się religia państwowa. Nie powstaje islam. Islam powstaje jako religia alternatywna w dużej mierze do religii państwowej (Jest to jedna z przyczyn) (chrześcijaństwo w rozpadającym się Cesarstwie Rzymskim ) , Co wtedy się dzieje w jakim kierunku podążyłaby Europa .????

Możemy sobie gdybać w nieskończoność.
Dlatego nie bardzo mi się podoba to że w niektórych komentarzach to : że gdy by nie korzenie katolickie to dzisiaj bylibyśmy w epoce ciemnoty i zacofania . Lub w w najlepszym przypadku w Rybniku zamiast kościołów stałyby meczety.. To jest wszystko fikcja niczym w zasadzie nie poparta.. A i samo chrześcijaństwo przejmuję spuściznę Greków Rzymian etc.
Pozdrawiam !!

Cz sty 06, 2005 18:58
Czegoś mi w tej Twojej "gdybologii" brakuje, Godunowie.
Zapomniałeś chyba dodać:
"GDYBY Pan Bóg nie obiecał przyjścia Mesjasza i GDYBY Chrystus nie umarł NA KRZYŻU to nie byłoby całego tego zamięszania" ....
Słowianie nadal żyliby zapewnie w swoich plemionach, Ameryka odwiedzana byłaby może przez Wikingów, Indianie żyliby szczęsliwie a ludy basenu Morza Śródziemnego nadal składaliby swoje ofiary Molochowi i Istar - tudzież innym 'bogom"...
Islam na pewno by nie powstał - przecież jedną z podstaw ich religii jest właśnie Biblia, zaś Chrystus uważany jest przez islamistów za proroka ...
Tymczasem - rozpad Rzymu na skutek wewnętrzych waśni i najazdów barbarzyńców jest faktem - tak samo jest faktem, że podczas wojen zniszczono wiele zabytków kultury (mówi Ci chyba coś nazwa "Wandale" :co: - a gdyby nie pracowitość benedyktyńskich mnichów to po pisanych dziełach Starożytności nie pozostałoby najprawdopodobniej nawet śladu ...

Cz sty 06, 2005 21:13
- życzę udanych zajęć z 'gdybologii"
Mam zamiar parę dni odpocząć - więc na razie :)
Pozdrowienia dla Ciebie, bracie Godunowie

Cz sty 06, 2005 21:17
Godunow, trzymajmy się faktów - o nauce rzymian:
"Powszechnie wiadomo, iż brak było w Rzymie ducha czystej spekulacji naukowej. Wszyscy badacze naukowi dostrzegają ów niedostatek rzymskiej kultury.
Wyjąwszy takie dzieła jak:"O zjawiskach natury" Seneki, czy "Historia naturalna" Pliniusza, rzymska kultura pogańska to - jak zgodnie przyznają historycy - pustynia" - J.M. Millas Vallicrosa.
"Nie ma czegoś takiego jak nauka rzymska" - J. Beaujeu.
"Zapewniwszy sobie supremację militarną, Rzymianie usiłowali zasymilować się z kultura grecką, lecz będąc nade wszystko ludźmi praktycznymi, oczekiwali natychmiastowych rozwiązań i w pogardzie mieli czcze spekulacje. Nauka nie była ich mocną stroną: nie wydali spośród siebie żadnego matematyka, astronoma czy fizyka. Jedynie technika wydawał się im godna zainteresowania" - P.Guaydier.
"Rzymianie pozwolili przetrwać kulturze Greków, nie zdołali jednak wnieść do niej nic intelektualnie nowego. Po dziś dzień podziwiać możemy dokonania rzymskiej inżynierii, ale nie potrafimy wymienić ani jednej rzymskiej idei naukowej" - L.W.H. Hull.
W okresie średniowiecza nastąpił rozkwit nauki arabskiej.

Cz sty 06, 2005 21:58

Beli, wciąż nie wyjawiłeś mi dlaczego Kopernik, nie mógł opublikowac swojego dzieła.

Cytuj:
Rzymianie pozwolili przetrwać kulturze Greków, nie zdołali jednak wnieść do niej nic intelektualnie nowego. Po dziś dzień podziwiać możemy dokonania rzymskiej inżynierii, ale nie potrafimy wymienić ani jednej rzymskiej idei naukowej"

Ponieważ wszystko, co wymyslili, a nie pasowało do filozofii Kościoła, było najzwyczajniej niszczone. Kto wie jakie dzieła spalili bracia inkwizytorzy,uznajac je za herezje...

Cz sty 06, 2005 22:10
Zobacz profil WWW
Wiesz w ogóle co piszesz ?
(...)
Sorry, ale to, co jest wykropkowane to miała być odpowiedź na Twoje pytanie.
Na razie tylko proszę - zastanów się zanim coś zaczniesz twierdzić.

Cz sty 06, 2005 22:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona